Voda u stomaku uzroci

Voda u stomaku ili slobodna tečnost u stomaku ili stručno ascites – jeste akumulacija fluida (obično serumskog fluida koji je bledo žuta i bistra tečnost) koji se akumulira u abdominalnoj (peritonealnoj) duplji. Trbušna duplja se nalazi ispod grudnog koša, od kojeg je deli dijafragma. Voda u stomaku može imati mnogo uzroka poput bolesti jetre, kancera, kongestivne srčane insuficijencije ili bolesti bubrega.

Tradicionalno, ascites je podeljen na 2 tipa: transudativni ili eksudativni. Ova klasifikacija se zasniva na količini belančevina u tečnosti.

Voda u stomaku i jetra

Voda u stomaku se najčešće javlja zbog ciroze jetre. Mnogi od faktora rizika za razvoj ascitesa i ciroze su slični. Faktori rizika najčešće uključuju hepatitis B, hepatitis C i dugotrajan alkoholizam. Drugi potencijalni faktori rizika su povezani sa ostalim osnovnim uslovima, poput kongestivne srčane insuficijencije, maligniteta i bolesti bubrega.

voda u stomaku

Najčešći uzrok ascitesa je uznapredovala bolest jetre ili ciroza. Iako tačan mehanizam nakupljanja tečnosti nije u potpunosti shvaćen, većina teorija ukazuje da je portalna hipertenzija (povećani pritisak u protoku krvi u jetri) glavni doprinoseći faktor. Osnovni princip je sličan formiranju edema na drugim mestima u telu zbog neravnoteže između pritiska u cirkulaciji (visoki pritisak sistema) i izvan, u ovom slučaju, trbušne duplje (nizak pritisak prostora). Povećanje portalnog krvnog pritiska i smanjenje albumina (protein koji se nose u krvi) može biti odgovorno za formiranje gradijenta pritiska a rezultat je nakupljena voda u stomaku.

Drugi faktori koji mogu doprineti ascitesu su so i zadržavanje vode. Cirkulišući volumen krvi može se posmatrati kao mali senzor u bubrezima kako formiranje ascitesa može isprazniti neki volumen iz krvi. Ovo signalizira bubrezima da reabsorbuju više soli i vode da se nadoknadi gubitak volumena.

Neki drugi uzroci ascitesa vezani za povećani gradijent pritiska su kongestivna srčana insuficijencija i napredno otkazivanje bubrega zbog generalizovanog zadržavanja tečnosti u organizmu.

U retkim slučajevima voda u stomaku se javlja zbog povećanog pritiska u portalnom sistemu a on može biti uzrokovan internim ili eksternim opstrukcijama portalnih krvnih sudova, što rezultira portalnom hipertenzijom bez ciroze. Primeri ovoga mogu biti masa (ili tumor) koji pritiska portalne sudove iz unutrašnjosti trbušne šupljine ili formiranje krvnog ugruška u portalnim sudovima koje ometa normalan tok i povećava pritisak u sudovima (na primer, Bud-Chiari sindrom) .

Voda u stomaku i rak

Voda u stomaku može da se nakuplja i kao rezultat kancera, nazvan maligni ascites. Ovaj tip ascitesa je tipična manifestacija naprednih raka organa u trbušnoj duplji, kao što su kancer debelog creva, kancer pankreasa, rak želuca, rak dojke, limfoma, raka pluća ili raka jajnika.

Pankreasni ascites se može videti kod ljudi sa hroničnim (dugoročnim) pankreatitisom ili upalom pankreasa. Najčešći uzrok hroničnog pankreatitisa je prolongirana zloupotreba alkohola. Pancreasni ascites može biti uzrokovan akutnim pankreatitisom kao i traumom pankreasa.

Nakupljanje vode u stomaku simptomi

Ne moraju postojati simptomi povezani sa nakupljanjem vode u stomaku, posebno ako je blago (obično manje od oko 100 – 400 ml kod odraslih). Što se više tečnosti akumulira, povećan je obim i veličina stomaka se obično vide.

Slobodna tečnost u abdomenu – simptomi: bol u stomaku, nelagodnost, probavni problem (poput nadimanja i nadutosti) se takođe često vide kako ascites postaje sve veći. Kratak dah takođe može da se desi sa velikim ascitesom zbog povećanog pritiska na dijafragmu i zbog toga što migracija tečnosti preko dijafragme uzrokuje pleuralni izliv (tečnost oko pluća). Dobijanje na telesnoj težini, mučnina i povraćanje, umor, oticanje zglobova i smanjen apetit se takođe mogu javiti.

Ascites (voda u stomaku) lečenje

Na koje načine je moguće izbacivanje vode iz stomaka u slučaju ascitesa?

Lečenje ascitesa u velikoj meri zavisi od osnovnog uzroka. Na primer, peritonealna karcinomatoza ili maligni ascites mogu biti lečeni hirurškom resekcijom kancera i hemoterapijom, a upravljanje ascitesom vezanim za srčanu insuficijenciju je usmereno ka lečenju srca sa medicinskim praćenjem i dijetetskim ograničenjima.

Kako je voda u stomaku najčešće uzrokovana cirozom jetre , to će biti glavni fokus ovog dela.

Ishrana

Voda u stomaku kod pacijenata sa cirozom obično podrazumeva ograničavanje unosa natrijuma u ishrani i propisuju se diuretici. Ograničavanje unosa natrijuma (soli) u ishrani na manje od 2 grama dnevno je vrlo praktično, uspešno, i široko se preporučuje pacijentima sa ascitesom. U većini slučajeva, ovaj pristup treba kombinovati sa upotrebom diuretika kako ograničenje soli samo po sebi obično nije efikasan način za lečenje ascitesa. U slučajevima kad se pojavi voda u stomaku konsultacija sa stručnjakom za ishranu oko izbora namirnica i načina pripremanja hrane u odnosu na ograničenje dnevnog unosa soli može biti od velike pomoći za pacijente sa ascitesom.

Lekovi

Diuretici povećavaju izlučivanje vode i soli iz bubrega. Preporučeni režim diuretika za ascites vezan za bolesti jetre je kombinacija leka koji se zove Spironolakton (Aldactone) i Furosemid (Lasiks). Pojedinačna dnevna doza od 100 miligrama spironolaktona i 40 miligrama furosemida je uobičajena preporučena inicijalna doza. Ovo se može postepeno povećavati da se dobije odgovarajući odgovor na maksimalnu dozu od 400 miligrama spironolaktona i 160 miligrama furosemida, dok pacijent kod koga se pojavila voda u stomaku može tolerisati povećanje doze bez ikakvih nuspojava. Uzimanje tih lekova zajedno ujutro se obično savetuje da se spreči često mokrenje tokom noći.

Terapijska paracenteza (abdominalna punkcija)

Voda u stomaku je komplikovano stanje pa za pacijente koji ne reaguju ili ne mogu tolerisati gornji režim, često se izvodi terapeutska paracenteza (igla se pažljivo smešta u predelu abdomena, pod sterilnim uslovima) za uklanjanje velike količine tečnosti. Nekoliko litara (do 4 do 5 litara) tečnosti može biti uklonjeno bezbedno ovim postupkom svaki put. Za pacijente kod kojih se voda u stomaku javlja zbog tumora, ovaj postupak može biti efikasniji nego upotreba diuretika.

Hirurgija

Voda u stomaku kod teških slučajeva zahteva hiruršku intervenciju. Transjugularni intrahepatični portosistemski šant je postupak koji se vrši putem interne vratne vene (glavne vene u vratu) pod lokalnom anestezijom od strane interventnog radiologa. Šant je smešten između portalnog venskog sistema i sistemskog venskog sistema (vene vraćaju krv natrag u srce), čime se smanjuje portalni pritisak. Ova procedura je rezervisana za pacijente koji imaju minimalni odgovor na agresivna lečenja. Pokazalo se da smanjuje ascites i/ili limitira ili eliminiše upotrebu diuretika u većini slučajeva. Međutim, ova procedura je povezana sa značajnim komplikacijama kao što su hepatična encefalopatija, pa čak i smrt.

Više tradicionalni plasmani šanta (peritoneovenozni šant i sistemski portosistemski šant) su u suštini odbačeni zbog visoke stope komplikacija.

Transplantacija jetre

Konačno, transplantacija jetre kod uznapredovale ciroze može se smatrati tretmanom za ascites zbog insuficijencije jetre. Transplantacija jetre podrazumeva veoma komplikovan i dugotrajan proces i zahteva veoma detaljno nadgledanje i upravljanje od strane stručnjaka za transplantaciju.

Prirodni lekovi

Izbacivanje vode iz stomaka prirodnim putem je u nekim slučajevima moguće sa korenom sladića, korenom čička i čajem od korena maslačka.Ipak voda u stomaku je ozbiljno stanje koje zahteva ozbiljnu medicinsku negu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply