Šta je atrijalna fibrilacija

Imate često osećaj treperenja srca? O čemu se tu zapravo radi, otkrićemo u okviru ovog članka. Atrijalna fibrilacija je neregularno i često lupanje srca koje može povećati rizik od moždanog udara, srčane insuficijencije i drugih komplikacija vezanih za srce.

Tokom atrijalne fibrilacije, dve gornje srčane komore (pretkomore) ‘’lupaju’’ haotično i neredovno – ven koordinacije sa dve donje komore srca. Fibrilacija atrija kao simptome često uključuje lupanje srca, otežano disanje i slabost.

Epizode treperenja srca mogu da dolaze i odlaze, ili možete razviti fibrilaciju srca koja ne prolazi  i koja zahteva lečenje. Iako sama atrijalna fibrilacija obično nije opasna po život, to je ozbiljno medicinsko stanje koje ponekad zahteva hitnu terapiju.

Fibrilacija atrija može dovesti do komplikacija. Može dovesti do formiranja krvnih ugrušaka u srcu koji mogu cirkulacijom dospeti do drugih organa i dovesti do blokiranog protoka krvi (ishemije).

atrijalna fibrilacija

Tretmani za atrijalnu fibrilaciju mogu uključivati lekove i druge intervencije u pokušaju da se izmeni električni sistem srca.

Atrijalna fibrilacija je najčešći tip aritmije srca koje mogu da prekidaju normalan protok krvi. Ovaj prekid znači da vas dotični uslov stavlja u rizik za formiranje krvnog ugruška i moždanog udara. Atrijalna fibrilacija može biti privremena, može doći i otići, ili može biti trajna. Međutim, uz redovnu medicinsku negu, možete živeti normalan, aktivan život.

Simptomi i uzrok

Srce sadrži četiri dela: dve pretkomore i dve komore. Atrijalna fibrilacija se javlja kada ovi delovi srca ne rade zajedno kako bi trebalo, zbog neispravne električne signalizacije. Normalno, pretkomore i komore se kontrakuju istom brzinom. Kod atrijalne fibrilacije, pretkomore i komore su izvan sinhronizacije jer se pretkomore kontrakuju veoma brzo i neredovno. Atrijalna fibrilacija se često naziva i sindrom bolesnih sinusa jer sinoatrijalni (sinusni) čvor u desnoj pretkomori kontroliše električne impulse.

Uzrok atrijalne fibrilacije nije uvek poznat. Uslovi koji mogu izazvati oštećenje srca i dovesti do atrijalne fibrilacije obuhvataju:

 • visok krvni pritisak
 • kongestivna srčana insuficijencija
 • koronarna arterijska bolest
 • bolest srčanih zalistaka
 • hipertrofična kardiomiopatija (srčani mišić postaje zadebljan)
 • operacija srca
 • urođene srčane mane
 • previše aktivna štitasta žlezda
 • perikarditis
 • određeni lekovi
 • teško konzumiranje alkohola.

Simptomi

U nekim slučajevima simptomi izostaju iako imate atrijalnu fibrilaciju, međutim, možda iskusite jedan ili više od sledećih simptoma:

 • lupanje srca (osećaj kao da vam srce preskače, kuca prebrzo ili teško, ili osećaj treperenja srca)
 • bol u grudima
 • umor
 • kratak dah
 • slabost
 • nesvestica
 • vrtoglavica
 • konfuzija.

Komplikacije

Ponekad atrijalna fibrilacija može da dovede do sledećih komplikacija:

Moždani udar. Kod atrijalne fibrilacije, haotični ritam može uzrokovati da se krv objedini u pretkomorama srca i da se formiraju ugrušci. Ako se formira krvni ugrušak, on može da putem cirkulacije iz srca putuje do mozga. Tu bi moglo blokirati protok krvi, uzrokujući moždani udar.

Rizik od moždanog udara kod atrijalne fibrilacije zavisi od uzrasta (imate veći rizik sa godinama) i od toga da li imate visok krvni pritisak, dijabetes, istoriju srčane insuficijencije ili prethodnog moždanog udara i drugih faktora. Neki lekovi, kao što su krvni razređivači, mogu u velikoj meri smanjiti rizik od moždanog udara ili oštećenja drugih organa uzrokovanih krvnim ugrušcima.

Srčana insuficijencija. Atrijalna fibrilacija, naročito ako se ne kontroliše, može da oslabi srce i dovesti do srčane insuficijencije – stanje u kome vaše srce ne može da cirkuliše dovoljno krvi da zadovolji potrebe organizma.

Dijagnoza

Vaš lekar može da koristi jednu ili više od sledećih metoda za dijagnozu atrijalne fibrilacije:

Fizički pregled da proveri puls, krvni pritisak i pluća.

Elektrokardiogram (EKG) – test koji beleži električne impulse srca za nekoliko sekundi. Ako se atrijalna fibrilacija ne dogodi tokom ovog testa, lekar može predložiti da nosite prenosivi EKG monitor. Ovo uključuje:

– holter monitoring – mali prenosni uređaj koji se nosi tokom 24 do 48 sati da prati vaše srce

– event (događaj) monitoring – ovaj uređaj snima vaše srce samo u određenim periodima ili kada imate simptome. Nosi se nedeljama ili dok se ne pojave simptomi atrijalne fibrilacije.

Ehokardiogram – neinvazivan test koji koristi zvučne talase da proizvede sliku vašeg srca u pokretu.

Transezofagealna ehokardiografija – invazivna verzija ehokardiograma koja se izvodi stavljanjem sonde u jednjak.

Stres test – test koji prati vaše srce tokom vežbanja.

Rendgen grudi – da se vidi vaše srce i pluća.

Testovi krvi za proveru štitaste žlezde i uslova metabolizma.

Lečenje

Možda vam nije potrebno lečenje ako nemate simptome, ako nemate druge probleme sa srcem, ili ako se atrijalna fibrilacija zaustavi sama. Ako vam je ipak potreban tretman, vaš lekar može preporučiti jedan ili više od sledećeg:

Lekovi (terapija)

 • lekovi za normalizaciju brzine kontrakcija vašeg srca
 • lekovi za sprečavanje atrijalne fibrilacije
 • lekovi za razređivanje krvi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka

Procedure

elektro kardioverzija – kratak električni šok koji resetuje ritam kontrakcija vašeg srca

kateter ablacija – kateter isporučuje radio talase do srca da uništi abnormalno tkivo koje šalje nepravilne impulse

atrioventrikularni (AV) čvor ablacija – radio talasi se šalju da unište AV čvor, koji povezuje pretkomore i komore. Onda pretkomore više ne mogu poslati signal do komora. Pejsmejker se ubacuje da održava redovan ritam.

Operacija

‘’lavirint’’ operacija na otvorenom srcu tokom koje hirurg pravi male posekotine ili opekotine u pretkomorama srca da stvori “lavirint” ožiljaka koji će sprečiti abnormalne električne impulse od dostizanja drugih oblasti srca.

Vaš lekar može takođe preporučiti tretman za zdravstvene tegobe, kao što je problem štitne žlezde ili srčane bolesti, koji je možda prouzrokovao atrijalnu fibrilaciju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply