Upala plućne maramice ili pleuritis, je oboljenje kod koga dolazi do zapaljenja sluzokože pluća i grudnog koša.

Pleuralna šupljina – prostor između pluća i unutrašnjeg zida grudnog koša – nalazi se između dva lista plućne maramice koji se zovu pleure i između kojih se nalazi tanak sloj tečnosti. Unutrašnja pleura oblaže pluća, a spoljnja oblaže grudni koš.

Brojni uzroci mogu dovesti do upale pleure ili pleuritisa.

U ovom članku ćemo se baviti uzrocima, lečenjem i dijagnozom upale plućne maramice.

upala plucne maramice

Činjenice o pleuritisu

Evo nekih ključnih podatak o upali plućne maramice. Više detalja sledi u nastavku članka.

 • Od pojave antibiotika upala plućne maramice se ređe javlja.
 • Upala plućne maramice traje od nekoliko dana do 2 nedelje.
 • Elvis Prisli je patio od ponavljajuće upale plućne maramice.
 • Postoje brojni uzroci koji izazivaju upalu plućne maramice, uključujući i pankreatitis, rak pluća i povrede grudnog koša.
 • Glavni simptom upale plućne maramice je probadajući bol u grudima.

Šta je upala plućne maramice ?

Pleuritis (upala plućne maramice) je upala pleuralnih membrana (listova plućne maramice).

Kada su zdravi, listovi plućne maramice nesmetano klize jedan preko drugog dok dišemo. Kada su pod upalom, oni se taru jedan o drugi. Ovo trenje je uzrok bola u grudima koji prati upalu plućne maramice i koji se često zove pleuritični bol.

Upala plućne maramice je ranije bila uobičajena komplikacije bakterijske upale pluća. Međutim, od otkrića antibiotika, stopa je značajno pala. Upala plućne maramice je veoma retko zarazna.

Oboljenje traje od nekoliko dana pa do dve nedelje, što zavisi od uzroka i ozbiljnosti upale.

Pošto je upala plućne maramice često blago oboljenje koje samo prolazi bez lečenja, teško je proceniti koliko ljudi širom sveta oboljeva od nje.

Uzroci upale plućne maramice

Upala plućne maramice je komplikacija nekoliko različitih bolesti, međutim, najčešći uzrok je virusna infekcija pluća koja se širi na pleuralnu šupljinu.

U druge uzroke upale plućne maramice spadaju:

 • Bakterijske infekcije poput pneumonije i tuberkuloze
 • Povrede grudnog koša usled kojih dolazi do probijanja pleuralne šupljine
 • Pleuralni tumor
 • Autoimuni poremećaji, kao što su lupus i reumatoidni artritis
 • Srpasta anemija
 • Pankreatitis
 • Plućna embolija
 • Komplikacije nakon operacije srca
 • Rak pluća ili limfom
 • Gljivična ili parazitska infekcija
 • Zapaljenska bolest creva
 • Familijarna mediteranska groznica
 • Infekcije koje se prenose sa čoveka na čoveka koje su redak način za dobijanje upale plućne maramice.

Faktori rizika za pleuritis

Svako je podložan riziku za dobijanje upale plućne maramice jer ona može biti rezultat brojnih različitih situacija. Međutim, stariji od 65 godina, bolesnici, osobe koje su pretrpele povredu grudnog koša ili operaciju srca, imaju veće šanse da se kod njih javi upala plućne maramice.

Upala plucne maramice i pušenje nisu posebno povezani, cigarete su veoma redak uzrok. Međutim, osobama sa upalom plućne maramice se ne savetuje pušenje jer iskašljavanje pojačava bol.

Simptomi upale plućne maramice

Glavni simptom upale plućne maramice je oštar, probadajući bol u grudima. Ovaj bol može da zahvati ramena i leđa, a obično se javlja na jednoj strani grudnog koša.

Osobe kod koji se javi upala plućne maramice mogu da kijaju, kašlju i imaju ubrzano plitko disanje zbog bola koji izaziva duboko disanje. Tahikardija (ubrzano lupanje srca) je takođe uobičajena.

Pacijenti obično opisuju konstantan bol koji može da varira u intenzitetu u zavisnosti od uzroka upale. Ako je upala plućne maramice izazvana virusnom infekcijom, moguća je i groznica, jeza, glavobolja, bol u zglobovima i bolovi u mišićima.

Otežano disanje i bolno grlo, takođe su mogući.

Dijagnoza upale plućne maramice

Rendgen grudnog koša je često deo procesa dijagnostikovanja.

Kada dijagnostikuju upalu plućne maramice, lekari često traže uzrok upale i isključuju druge potencijalne izvore simptoma. Na primer, pacijent može da ima povredu rebra ili infekciju kojih nije svestan.

Obavljaju se jednostavni fizički pregledi. Ponekad lekar pomoću stetoskopa može da čuje pleuralne membrane kako se taru jedna o drugu; ovaj zvuk se naziva pleuralno trenje.

Verovatno će biti urađen rendgen grudnog koša, kao i analiza krvi zbog mogućih autoimunih poremećaja.

Ako postoji pleuralna efuzija (nakupljanje tečnosti oko pluća), lekar će možda iglom uzeti uzorak tečnosti iz pleure. Ova procedura se zove torakocenteza.

Upala plucne maramice se može dijagnostikovati i pomoću:

 • CT skeniranja
 • Ultrazvuka
 • Magnetne rezonance
 • Biopsije (kod sumnje na karcinom)
 • Uzorkovanje gasa iz arterijske krvi (utvrđivanje kapaciteta pluća)

Lečenje upale plućne maramice

Pri lečenju upale plućne maramice, lekari pokušavaju da izleče glavni uzrok, kao što su virusne i druge infekcije. Ako je izazvana bakterijskom infekcijom, pacijent će dobiti antibiotike.

Kod nekih slučajeva pleuralne efuzije, iz pleuralne šupljine se drenira tečnost pomoću katetera koji se uvodi u grudni koš.

Za lečenje bola usled pleuritisa, lekari preporučuju aspirin, ibuprofen ili nesteroidne antiinflamatorne lekove. U nekim ozbiljnim slučajevima, mogu da se koriste prepisani lekovi protiv bola i kašlja, uključujući i sirupe protiv kašlja na bazi kodeina.

Osobe sa plućnom embolijom – začepljenje krvnog suda koji ide od srca do pluća – moraće da piju lekove protiv zgrušavanja krvi da bi se sprečile komplikacije ubuduće.

Ponekad se pleuritis leči fibrinolitičkom terapijom uz lekarski nadzor, čime se razbijaju ugrušci krvi, nakon čega može da se uradi drenaža. Ako  tečnost i dalje ne otiče, operacija može biti neophodna.

Na kraju krajeva, lečenje upale plućne maramice zavisi od ozbiljnosti stanja.

Američki starosedeoci su za lečenje upale plućne maramice koristili koren biljke Asclepias tuberosa ili leptirov korov. Ima nekih mera opreza kada je ova biljka u pitanju, a lekari je ne preporučuju; nema dokaza da deluje kao efikasan lek protiv upale plućne maramice.

Komplikacije upale plućne maramice

Premda je pleuritis izlečiv, a prognoze dobre, do komplikacija može doći ukoliko se ne leči. Ovo su tri najčešće komplikacije:

Pleuralna efuzija – višak tečnosti se nakuplja u pleuralnoj šupljini. Tečnost može da razdvoji dva lista maramice i donekle olakša bol usled trenja. U nekim slučajevima dolazi do infekcije tečnosti koja se pretvara u apsces. Pored toga, tečnost može da vrši pritisak na pluća usled čega ona kolabiraju pa je disanje još teže.

Pneumotoraks – kolaps jednog ili oba plućna krila dovodi do nagomilavanja gasa ili vazduha u pleuralnoj šupljini. Najčešći simptom je iznenadan bol na jednoj strani grudi i kratak dah.

Hemotoraks – krv se nakuplja u pleuralnoj šupljini. Ovo izaziva šok i sprečava da dovoljna količina krvi dopre do organa.

Prevencija upale plućne maramice

Upala plućne maramice se može sprečiti samo ranom detekcijom i lečenjem uzročnog oboljenja. Na primer, rana dijagnoza i lečenje infekcije može da spreči nakupljanje tečnosti u pleuralnoj šupljini.

U drugim slučajevima, tretiranje mnogo ozbiljnijih bolesti može da umanji obim upale ili nakupljanje tečnosti.

Upala plućne maramice, koja proističe iz raznih oboljenja, često se teško dijagnostikuje i lako meša sa drugim bolestima. Kada se lečite od bilo koje bolesti, važno je da se dosta odmarate i zdravo hranite da biste izbegli komplikacije popu upale plućne maramice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply