Glavni uzrok guljenja kože na nogama jeste atletsko stopalo (tinea pedis). Atletsko stopalo predstavlja gljivičnu infekciju stopala koja se karakteriše upornim svrabom, bolom, peckanjem i guljenjem kože.

Bitno je napomenuti da se gljivice koje izazivaju atletsko stopalo mogu prenositi, uglavnom preko kontaminiranih predmeta kao što su peškir, obuća i čarape, a najčešće se prenosi gaženjem podloge bosim stopalom kojim je hodao neko sa atletskim stopalom. Karakteriše ga perutanje kože na nogama.

Atletsko stopalo se može širiti vertikalno, pored kože prstiju i prostora između prstiju, može zahvatiti dlanove, cela stopala, prepone i druge delove tela.  Osetljivu grupu predstavljaju sportisti i pripadnici oružanih snaga koji nose čizme i pri izrazito visokim temperaturama.

Rizik za nastanak atletskog stopala nije isti za svaku osobu izloženu kontaktu sa gljivicama, rizik prvenstveno zavisi od pola, starosne dobi osobe, imunog sistema osobe kao i od količine i vrste gljivica koje su došle u kontakt sa kožom i noktima.

Nastajanju infekcije značajno doprinose znojenje stopala, nošenje tesnih šarapa i tesne obuće kao i nedovoljno zasušivanje stopala posle plivanja, kupanja ili vežbanja.Preventiva atletskog stopala se sastoji u nošenju pamučnih čarapa, udobne obuće i truda da stopala uvek ostanu suva i bez znoja.

Atletsko stopalo  – simptomi

Karakteristični simptomi koji se javljaju nakon što gljivice izazovu atletsko stopalo jesu:

– crvenilo kože stopala

– svrab koji iritira

– neprijatan miris

Komplikovaniji simptom jeste stvaranje sitnih pukotina, to je znak da je atletsko stopalo uznapredovalo – u narodu je ovo stanje poznatije kao “kuvana noga” zato što je stopalo smežurano i ljušte se slojevi kože. Ovakvo stanje često ume biti jako bolno.

Atletsko stopalo – lečenje

Lekovi kojima se atletsko stopalo najefikasnije i najbrže leči jesu kremovi sa kortikosteroidima.

Krema koja je jako efikasna jeste terbinafin – ova krema se nanosi na stopala oko 2 nedelje.Kremovi kao što su tolnaftat i mikonazol, iziskuju nešto duže mazanje, oko 4 nedelje je potrebno da se atletsko stopalo sanira ovim lekovima.

Na našem tržištu, najčešće se sreću lekovi kao što su klotrimazol, ekonazol, ketokonazol, ciklopiroksolamin. Ovi lekovi se za lečenje atletskog stopala koriste oko 4 nedelje, jednom do dva puta dnevno.

Prirodno lečenje atletskog stopala

Namirnica koja ima odličan efekat na gljivice jeste beli luk! ovaj prirodni antioksidans utiće na gljivice tako što ih omekšava i uklanja sa stopala.Ako imate atletsko stopalo možete da koristite ovaj prirodni lek kao i za druge gljivice.

Beli luk protiv gljivičnih infekcija možete koristiti na više načina:

  1. Možete ispasirati par čenova belog luka, istrljati na stopala a zatim obuti pamučne čarape. Ovaj tretman belim lukom traje oko 7 dana.
  2. Ukoliko ste golicljivi, možete napraviti tinkturu od belog luka u koje potapate stopalo. Iscedite 1 glavicu belog luka, i dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande i eukaliptusa. Možete dodati i nanu. Nakon što se smesa homogenizuje, stavite u neku veću posudu i potopite stopala u nju.
  3. U praznu staklenu flašu, iseckajte oko 300 grama belog luka, oko 100 grama sveže žalfije i jabukovo sirće ( oko 2 šolje ). Hermetički zatvorite flašu i ostavite oko mesec dana da odstoji. Nakon mesec dana, procedite sastav flaše i dobili ste tinkturu. 3 puta nedeljno, u lavor sa toplom vodom dodajte oko 5 kašika tinkture belog luka. Potopite noge na jedno 20 minuta a zatim lagano obrišite.

Sledeći prirodni lek koji je jako dobar za atletsko stopalo jeste lekovita žalfija.

Saznajte više>>>  Atletsko stopalo lečenje

Od žalfije možete pripremiti losion!

Dobro operite 50 grama žalfije, a onda je stavite u staklenu flašu. Prelijte žalfiju sa 300 mililitara 70%-nog alkohola, promućkajte a onda ostavite oko 2 nedelje da se sjedini. Ne zaboravite da flašu termički zatvorite. Nakon 2 nedelje, procedite ovu smesu i dodajte oko 65 kapi ulja od čajevog drveta. 5 puta nedeljno, pred spavanje, izmažite stopala ovim losionom. Ne koristiti duže od 4 nedelje.

Ukoliko Vam je dostupna svinjska mast, ovu neverovatno dobru namirnicu za jačanje imuniteta možete koristiti u borbi protiv gljivičnih infekcija stopala! Svinjska mast je stari narodni lek za atletsko stopalo.

U zagrejanoj šerpi, stavite oko 200 grama svinjske nesoljene masti da se krčka, a potom ubacite i nevenov cvet, koliko god Vi želite, tj., dokle god Vam aroma nevena odgovara. Oko 70 minuta kuvajte mast i lagano mešajte. Nakon što mast proključa, skinite šerpu sa šporeta i dodajte oko 60 grama pčelinjeg voska. Ovu smesu opet vratite na ringlu i kuvajte dok se smesa ne homogenizuje. odnosno, ne rastopi u potpunosti.

Tako dobijenu smesu, sipajte u staklenu teglu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Pred spavanje, 5 puta nedeljno, napravite oblogu koristeći mast od nevena. Ovo lečenje traje oko 4 nedelje.

Soda bikarbona protiv atletskog stopala

Svemoćna soda bikarbona nanašla je primenu i u lečenju atletskog stopala! primena sode bikarbone je veoma jednostavna: potrebno je da na svu obuću koju imate, sipate po jednu kašiku sode bikarbone, protresete i ostavite preko noći. Ovakav način je odličan za lečenje atletskog stopala ali i za uklanjanje neprijatnog mirisa patika i cipela. umesto sode, možete koristiti gustin koji, na isti način, ostavite da odstoji preko noći a ujutru istresite i ponovite postupak svakog dana.

Šta treba raditi kako ne bi došlo do razvoja atletskog stopala?

Prvenstveno, treba voditi računa o higijeni! Imajte na umu da je atletsko stopalo bolest koja se prenosi korišćenjem zajedničkih predmeta ili hodanjem po istom tlu. Ukoliko imate atletsko stopalo, budite obazrivi da ne prenesete na članove svoje porodice!

Takođe, osoba koja ima atletsko stopalo ttreba da vodi računa da gljivice sa stopala ne prenesete na druge delove tela. Specijalisti higijene često savetuju da osobe sa atletskim stopalom treba prvo da obuju čarape a nakon toga donji veš.

Upravo iz ovih razloga, u cilju prevencije nastanka atletskog stopala, ukoliko koristite zajedničke prostorije kao što su svlačionice u teretanama ili javni bazeni, gde je tlo vlažno, uvek nosite papuče, vlažno tlo je uvek pogodnije za razvoj gljivica.

Nakon što operete noge, koristite peškir isključivo za stopala! Izbegavajte čarape koje nisu 100 % od pamuka, a pri kupovini obuće, vodite računa o tome da bude napravljena od prirodnog materijala kao što je koža. Od maja do oktobra, izbegavajte nošenje duboke obuće – ovo je period kada se stopala najviše znoje, pa i češće dolazi do razvoja gljivičnih infekcija.

Ukoliko imate atletsko stopalo, menjajte čarape i obuću više puta u toku dana, a trudite se da čarape iskuvavate, kako bi se gljivice maksimalno odstranile.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply