Paronihija je infekcija kože koja raste oko noktiju na rukama i nogama. Ovu infekciju najčešće izazivaju bakterije ili gljivice iz porodice kandide. U ovom slučaju se čak mogu iskombinovati ove dve vrste infekcije.

U zavisnosti od uzroka infekcije, paronihija se može postepeno javljati i trajati nekoliko nedelja, ili iskočiti odjednom, i povući se kroz dva dana. Simptomi paronihije se lako uočavaju i leče, bez opasnosti od oštećenja kože i noktiju. Ukoliko se ne leči, infekcija se može pogoršati i proširiti, pa možete ostati bez dela ili celog nokta.

Akutna i hronična paronihija

Paronihija može biti akutna ili hronična, u zavisnosti od brzine širenja infekcije, njenog trajanja i uzroka.

paronihija slike

Akutna paronihija

Akutna infekcija se skoro uvek javlja na zanokticama i razvija se brzo. Obično nastaje zbog nekog ošćećenja kože oko noktiju, uzrokovane grickanjem, čupanjem, manikirom ili povredom. Bakterije stafilokoke i enterokoke su obično te koje inficiraju kožu u slučaju akutne paronihije.

Hronična paronihija

Hronična paronihija se može pojaviti na prstima ruku i nogu, i to polako. Ona traje nekoliko nedelja i često se vraća. Obično je izaziva kombinacija mikroba, pa to  mogu biti gljivice kandide i bakterije. Češća će kod ljudi koji stalno potapaju ruke ili noge u vodu. Hronično vlažna koža i preterano natapanje u vodi remete prirodnu zaštitnu barijeru zanoktice, što omogućava lakše prodiranje bakterija i gljivica ispod kože, zbog čega nastaje infekcija.

paronihija lijek

Simptomi paronihije

Simptomi obe vrste paronihije, bilo hronične, bilo akutne, su vrlo slični. Međusobno se razlikuju po agresivnosti, tj. brzini prodiranja infekcije i njenom trajanju. Hronične infekcije se postepeno pojavljuju i traju nekoliko nedelja. Akutne infekcije nastaju brzo i ne traju dugo. Obe infekcije imaju sledeće zajedničke simptome:

  • crvenilo kože oko nokta
  • osetljivost kože oko nokta
  • žuljevi puni gnoja
  • promene u obliku, boji ili teksturi nokta
  • odvajanje nokta od kože

paronihija terapija

Uzroci paronihije

Postoji više uzročnika akutne i hronične paronihije. To može biti gljivica iz porodice kandida, ili kombinacija gljivice i bakterija.

Akutna paronihija

Bakterije koje se nalaze na koži oko noktiju, su obično te koje izazivaju akutnu paronihiju. To može biti posledica grickanja noktiju, kidanja zanoktica, povrede od manikira, jakog guranja zanoktica i drugih povreda.

Hronična paronihija

Ono što najčešće izaziva hroničnu paronihiju je infekcija kandidom, ali to mogu biti i bakterije. Pošto gljivice odlično uspevaju u vlažnom okruženju, ovakva vrsta infekcije se obično javlja na rukama ili nogama koje su dugo u vodi. I hronična upala može igrati važnu ulogu.

Dijagnoza

Kako se dijagnostikuje paronihija ?

U većini slučajeva, doktor postavlja dijagnozu običnim lekarskim pregledom.

Vaš lekar može tražiti da uradite laboratorijsku analizu gnoja ukoliko lečenje ne pomogne. Ovako će se tačno odrediti koja vrsta infekcije je u pitanju pa će doktor moći da napravi terapiju koja će vam tačno odgovarati.

Lečenje i terapija

Kako se leči paronihija ?

Kod blažih oblika paronihije, pomaže i tradicionalna medicina. Ako vam se gnoj skuplja ispod kože, potopite inficirani deo u toplu vodu nekoliko puta dnevno i dobro osušite kožu posle. Topla voda će podstaći isušivanje gnoja na prirodan način.

Doktor vam može prepisati antibiotike ako je infekcija ozbiljnija, ili ako kućno lečenje ne pomaže.

Možda će žuljevi ili absces morati da se iscede kako bi se ubrzao oporavak, što bi trebalo da uradi vaš lekar, kako bi sprečio širenje infekcije. Prilikom ceđenja, možda će uzeti uzorak gnoja iz rane, kako bi ga poslao u laboratoriju i lakše odredio šta izaziva infekciju, pa će i lečenje biti efektivnije.

Hronična paronihija se teže leči. Za nju ćete morati da idete kod doktora, jer kućno lečenje teško može pomoći. Lekar će vam u tom slučaju verovatno prepisati antigljivičnu kremu i savetovati vas da pazite na higijenu i suvoću kože. u ozbiljnijim slučajevima može vam biti potrebna operacija, tj. uklanjanje dela nokta. Mogu se koristiti i kreme sa lokalnim delovanjem koje sprečavaju upalu.

Prevencija

Kako se paronihija može sprečiti ?

Dobra higijena je važna za sprečavanje paronihije. Ruke i stopala bi trebalo da vam uvek budu čiste i suve, kako biste sprečili razvoj bakterija i gljivica na noktima i koži. Izbegavajte povrede izazvane grickanjem, manikirom, pedikirom i slično, kako biste sprečili akutne infekcije.

Da biste sprečili akutnu infekciju, izbegavajte preterano izlaganje vodi i vlažna okruženja, i održavajte šake i stopala što suvljima.

Šanse za oporavak

Šanse za oporavak su dobre ukoliko imate blagu ili akutnu paronihiju. Možete je uspešno izlečiti i vrlo su mali izgledi da će se vratiti. Ako je ignorišete, prognoza je i dalje dobra ukoliko počnete da je lečite.

Hronična infekcija traje nedeljama ili mesecima i teže se podnosi, pa je važno početi sa lečenjem što pre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply