uvrtanje testisa kod dece

Torzija testisa je oboljenje koje se najčešće javlja kod dece, u periodu puberteta i kod adolescenata koje u osnovi ima uvrtanje testisa oko krvnih sudova za 180 ili 360 stepeni.

Ovo oboljenje je jako opasno, i ukoliko se hirurški ne izleči u roku od 5 – 6 sati, posledice su jako loše – krvni sudovi su ugroženi, može doći do pucanja arterija i vena, velikog krvarenja i razvoja šoka. Takođe, semene ćelije pri torziji testisa brzo odumiru tako da je neplodnost komplikacija koja se javlja kasnije.

Najčešće se javlja kod mlađih tinejdžera, u periodu od 12. do 16.godine života, ali se takođe može javiti i kod beba.

Prognoza je nešto lošija ukoliko se torzija testisa javi kod beba zato što se često previde simptomi uvrtanja testisa.

uvrtanja testisa

Šta uzrokuje torziju testisa ?

Uzrok:

Mnogi muškarci imaju predispoziciju za nastanak torzije testisa. Kod potpuno zdravih muškaraca, testisi se u svojoj kesi (skrotumu) ne mogu slobodno kretati usled jakog vezivnog tkiva koji štiti testise od povrede i ne dozvoljava da se testisi rotiraju u skrotumu. Kod muškaraca koji imaju predispoziciju za razvoj torzije, vezivno tkivo je slabije strukture i nije u mogućnosti da u svakom trenutku održava testise nepokretnim – testisi se nalaze slobodni u skrotumu sa dugačkim i tankim krvnim sudovima i spletovima tako da se torzija testisa može javiti na više mesta duž krvnih sudova.

Konkretan razlog pojave torzije testisa nije utvrđen, ali su hormonske promene u pubertetu i razvoj testisa kod male dece neki od uzroka usled kojih bi torzija testisa mogla da nastane.

Ukoliko ste roditelj dečaka koji je u prošlosti operisao torziju testisa, budite obazrivi jer se torzija testisa može ponovo javiti!

Torzija testisa – simptomi i javljanje

Simptomi:

Torzija testisa (uvrnuti testisi) se javlja iznenadno a jak i probadajući bol koji nastaje onemogućava osobu da normalno funkcioniše.

U medicinskoj literaturi se navodi da se torzija testisa nešto češće javlja tokom sna, u REM fazi. Takođe, i pri sportskim aktivnostima, usled trčanja ili skakanja, može doći do torzije ukoliko dečak ima slabije vezivno tkivo.

Na torziju testisa se posumnja kada se jave simptomi:

  • izuzetno nagli nastanak jakog bola
  • otečenost testisa
  • crvenilo kože skrotuma
  • bol u donjim delovima stomaka
  • mučnina i povraćanje
  • izrazita osetljivost testisa na dodir
  • testis je podignut, okrugao i napet
  • podizanje testisa i pomeranje dovodi do jakog bola
  • spoljašnih pregledom se može utvrditi neobičan položaj testisa u skrotumu

Torzija testisa – posledice u budućnosti

Najteža posledica koja se može javiti jeste oštećenje i smrt testisa i semenih ćelija. Ukoliko se torzija testisa hirurški ne izleči za 5 – 6 sati nakon javljanja, ukrštenost krvnih sudova sprečava dovođenje krvi u testise, i potom testisi ulaze u stanje zvano ishemijska nekroza (smrt ćelija usled nemogućnosti snabdevanja hranljivim materijama).

Oštećenje ili gubitak testisa mogu dovesti do steriliteta zato što se, osim oštećenja testisa, smanjuje i pokretljivost spermatozoida.

U budućnosti se mogu javiti i infekcije skrotalnog predela, bakterijski apscesi u skrotalnoj kesi i gangrena arterija testisa.

Lečenje i dijagnostika torzije testisa

Dijagnostika torzije testisa treba biti brza jer je torzija urgentno stanje u hirurgiji! Pored fizikalnog pregleda rukom, radi se još i ultrazvuk i analiza urina, na ultrazvuku se vidi prekid u cirkulaciji vena i arterija testisa. Metoda koja je u poslednje vreme široko rasprostranjena po urološkim kllinikama jeste Dopler ultrasonografija gde se vrlo brzo i efikasno može utvrditi pravi razlog bolova u skrotumu i odrediti da li je hirurška intervencija neophodna.

Jedini način na koji se torzija testisa leči jeste hirurška intervencija. U retkim slučajevima, urolog može da “odvrne” testise oko krvne peteljke ručno (proces poznatiji kao detorkvacija), ali i u takvim slučajevima, operacija je, nakon izvesnog vremena, neophodna jer se torzija testisa može ponovo javiti, a ponekad dodir testisa prouzrokuje toliko jak bol da se ne može izvesti ovakav vid intervencije.

Operacija torzije testisa se izvodi u opštoj anesteziji. Za vreme operacije, hirurg pravi rez na skrotumu, odvrće krvne sudove i na taj način reguliše i uspostavlja cirkulaciju u krvnim sudovima testisa.

Ukoliko se blagovremeno reaguje, prognoza je znatno bolja i oporavak je brži. Rizik za potpuno uklanjanje testisa je 5 procenata, ukoliko se pacijent operiše u roku od 6 sati. Rizik se povećava na 90 posto ukoliko je vremenski period između javljanja simptoma torzije testisa do javljanja lekaru duži od 48 sati.

Period nakon operacije torzije testisa

Iako sportske aktivnosti blagotvorno utiču na organizam i preporučuju se u svim uzrastima, mlađim pacijentima se savetuje da izbegavaju sportove u kojima može doći do povrede. Sportovi kao što su fudbal i atletika često mogu da dovedu do ponovnog uvrtanja testisa, a svaka nova torzija dovodi do većih komplikacija i lošije prognoze!

Torzija testisa kod beba i novorođenčadi

Lečenje torzije testisa kod novorođene dece je kontroverzno: stariji pacijenti sami prijavljuju bol, a bebe stalno plaču. Jedini vidljivi znak može biti crna prebojenost skrotuma usled nagomilavanja krvi, ali i tada operacija nosi visoki rizik jer  opšta anestezija ima dosta neželjenih efekata na novorođenu decu. Sa druge strane, lečenjem se uklanja rizik od hormonskog disbalansa u budućnosti i mogućeg steriliteta.

Razlikovanje torzije testisa od drugih bolesti

Torzija testisa pripada grupi bolesti koje uzrokuju akutni skrotum. Jako je bitno razlikovati torziju testisa od drugih oboljenja, npr. od epididimitisa. Edididimis ili pasemenik predstavla strukturu u kojoj se sperma skladišti i hrani do sazrevanja. Muškarci koji su seksualno aktivni mogu da dobiju infekciju epididimisa (uzrokovači su hlamidija, mikoplazma, ureaplazma i ostale gram negativne bakterije) koja se uspešno leči antibioticima (cefalosporini, tetraciklini, hinoloni,) i analgeticima.

Ukoliko se torzija testisa pomeša sa epididimitisom, posledice se mogu javiti u vidu sepse, šoka, trajnog gubitka testisa i steriliteta!

Zbog toga treba imati u vidu da se torzija uglavnom javlja kod dece, da je početak bolova veoma nagao, mučnina je često prisutna, bol je veoma izražen, temperatura tela je uglavnom normalna, bol se povećava pri dodiru i dizanju testisa koji je pri torziji više podignut u odnosu na uobičajeni položaj.

Kod epididimitisa, mučnina nije prisutna, bol postoji ali nije toliko intenzivan, temperatura je povišena, pri odizanju testisa bol se smanjuje, u urinu se nalazi povećan broj leukocita, testis je normalno postavljen i na samo lečenje se može pričekati i više od 36 sati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply