SLATKI PELIN CAJ

Iako je u našoj narodnoj tradiciji mnogo zastupljeniji njen srodnik, takozvani gorki pelin, u svetu je sve poznatiji slatki pelin, čiji je latinski naziv Artemisia Annua.

Ova biljka se nekada isključivo gajila na području severnih delova azijskog kontinenta, a danas se kultivisane vrste slatkog pelina gaje i u mnogim drugim područjima.

Da li ste dosad čuli za slatki pelin?

Ako niste, pravo je vreme da saznate zašto je ova biljka čudotvorna i zašto je zaintrigirala istraživače i naučnike širom sveta.

Na samom početku otkrićemo vam do kog zaključka su došli svetski naučnici istražujući ovu biljku, a u nastavku saznajte kako da iskoristite sva lekovita svojstva slatkog pelina.

Lekovita svojstva ove biljke se najviše odnose na sastojak artemisinin, za koji postoje indicije da je zaslužan za lečenje raka. Ono što se sigurno zna jeste da slatki pelin pomaže kod malarije, ali i oboljenja izazvanih parazitima, te da su njegova lekovita svojstva najvidljivija u jačanju imuniteta.

Naime, naučnici su zaključili da slatki pelin (lat. Artemisia annua) za samo 16 sati može ubiti čak 98% ćelija raka. Ono po čemu se slatki pelin posebno izdvojio jeste po tome što, za razliku od hemoterapije, ne ubija i dobre i zdrave ćelije, već samo kancerogene.

SLATKI PELIN

Slatki pelin je ime za biljku latinskog naziva Artemisis annua. Ova biljka se već hiljadama godina koristi u narodnoj medicini za lečenje mnogih bolesti.

U dalekoj prošlosti slatki pelin se koristio protiv malarije. Artemisinin, koji je glavni sastojak slatkog pelina, dolazi u dodir sa gvožđem oslobađajući slobodne radikale, negativno naelektrisane čestice kiseonika i tako uništava ćelije raka.

Ono što najvažnije što ćete u ovom članku saznati jeste to da, s obzirom na to da postoji više vrsta pelina (kod nas je najrasprostranjeniji i najpoznatiji gorki pelin), koja je osnovna razlika između slatkog i gorkog pelina, kao i to za koje bolesti su njihova lekovita svojstva pogodna.

SLATKI PELIN KAO LEK

Šta je slatki pelin?

Slatki pelin kao lek je prisutan već više od 2 000 godina u narodnoj tradiciji drevnih kineskih naroda, a od 90 – ih godina prošloga veka je ušao na velika vrata i u savremeni svet. Nekada se slatki pelin kao lek prvenstveno koristio kao prirodni lek protiv malarije, a kasnije je uočeno njegovo lekovito dejstvo za jačanje imuniteta, te kod različitih oboljenja kože.

Koliko je poznato, slatki pelin kao lek je u kineskoj narodnoj tradiciji koriščen kao prirodno sredstvo protiv različitih bakterija, virusa i parazita.

Postoji razlika između običnog i slatkog pelina. Obični (beli) pelin je poznat kao glavni sastojak absinta.

I ova vrsta pelina se odavno koristi kao narodni lek za rak, mada naučna istraživanja nisu pokazala da je taj lek zaista i efikasan.

Beli pelin sadrži i tujon, isparljivo ulje koje može biti veoma štetno za jetru i bubrege. Zato se se preporučuje njegova konzumacija u većim količinama.

Međutim, slatki pelin ne sadrži toliko tujona i zato se često koristi u narodnoj medicini.

Slatki pelin raste u zapadnim delovima Azije, u severnoj Africi, Evropi i Severnoj Americi. Najbitniji sastojak slatkog pelina je artemisinin, koji je danas prihvaćen kao konvencionalni tretman za malariju.

Upotreba slatkog pelina

Ova biljka se najčešće koristi u vidu čaja. Ukoliko se, pak koristi za lečenje karcinoma pluća, upotreba je nešto drugačija, jer se preporučuje pripremiti mešavinu biljke slatki pelin i koprive, koja je izuzetan prirodni izvor gvožđa.
Pored čaja, u upotrebi je i ulje od slatkog pelina, koje je naročito preporučljivo koristiti za lečenje različitih kožnih oboljenja.

No, budući da je nedovoljno istraženo dejstvo slatkog pelina, uvek je preporuka koristiti ga uz stručni nadzor osobe koja je upućena u sve neophodne detalje vezane za njegovu upotrebu.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da se slatki pelin ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti tokom prvog tromesečja trudnoće, mada je poželjno izbegavati ga tokom cele trudnoće, jer vrlo često njegova upotreba u ovom periodu dovodi do uginuća ploda. Uz to, ne savetuje se upotreba ove biljke za osobe koje pate od dijabetesa, jer vrlo često može da izazove hipoglikemiju, a u pojedinim slučajevima može da izazove i izuzetno neprijatne aritmije, koje ponekad mogu da budu jako opasne.

 

SLATKI PELIN UZGOJ

Slatki pelin kako izgleda i gde ga pronaći?

Sigurno se pitate gde raste slatki pelin i gde ga pronaći.

Stanište slatkog pelina vodi poreklo iz severne Azije, a posebno se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini. U Indoneziji se slatki pelin gaji kao ukrasna biljka. Međutim, danas se ova biljka uspešno gaji širom sveta, a ima ga čak i po razuđenim delovima Severne Amerike.

Slatki pelin raste na padinama, ivicama šuma i po opustošenim predelima. S obzirom na to da je korovska biljka, lako se prilagođava i može se naći duž puteva, na brežuljcima i obalama reka.

Sada kada znate gde ga možete naći, treba i da znate kako izgleda slatki pelin.

Slatki pelin je jednogodišnja zeljasta biljka, koja može dostići visinu od 2 metra. Njegovi cvetovi su viseći, glavičastog su oblika i žućkaste boje (podsećaju na grozd). Plodovi su mu vrlo sitni, a cveta leti, tačnije, u julu i avgustu. Listovi su mu trakasti i liče na paprat, a beru se neposredno pre cvetanja, jer su tada najbogatiji artemisininom.

CAJ OD PELINA

 

Slatki pelin protiv raka

Da se slatki pelin može koristiti i kao lek protiv raka se čulo tek krajem prošloga veka. Od tada, pa do danas se čak pojavio sintetički lek Artemisinin, koji je nazvan prema lekovitom sastojku ove biljke za koji se smatra da ubija ćelije raka, ali samo kada se on pojavi na plućima, iako na brojnim sajtovima možete pročitatai da utiče i na druge vrste raka.

Upotreba slatkog pelina kao leka protiv raka je danas aktuelna tema. Preliminarna ispitivanja su pokazala da artemizin iz biljaka uništava kancerogene ćelije stimulacijom apoptoze.

Kancerogenim ćelijama je neophodno gvožđe za repliciranje ćelijske strukture prilikom deobe. Pošto se u kancerogenim ćelijama nalazi više gvožđa nego u zdravim ćelijama, smatra se da artemisinin tim mehanizmom pronalazi kancerogene ćelije i uništava samo njih, ali ne i zdrave ćelije.

Kada ova komponenta iz slatkog pelina dođe u kontakt sa dosta gvožđa, razlaže ga i tako stvara slobodne radikale. Ovi slobodni radikali uništavaju kancerogene ćelije, jer imaju prooksidativno dejstvo.

Međutim, ovaj oksidativni stres uništava samo kancerogene ćelije. Pošto se u zdravim ćelijama ne nalazi povišen nivo gvožđa, one ostaju netaknute.

Nažalost, slatki pelin kao lek protiv raka je još uvek nedovoljno istražen, odnosno sve što ćete pročitati na internetu se svodi na jedan tekst koji je, očigledno prepisan sa nekog da kažemo zvaničnog sajta…možda sa sajta kompanije koja proizvodi ovaj sintetički lek. Inače, čuvena farmaceutska kompanija ” Sanofi ” je takođe navela da će i ona započeti proizvodnju ovog leka, pa mnogi već slute da je ovo još jedan veliki rat farmakološke mafije.

Na Vašingtonskom univerzitetu se trenutno ispituje efekat slatkog pelina na lečenje leukemije i za sada ru rezultati obećavajući.

Kod kancerogenih ćelija u slučaju leukemije se nalazi 1.000 puta više gvožđa nego u normalnim ćelijama. Artemisinin započinje hemijsku reakciju koja rezultira stvaranjem slobodnih radikala koji napadaju ćelijske membrane ovakvih ćelija.

Antikancerogeno svojstvo slatkog pelina

Jedan od razloga zbog kojih je artemisinin toliko efikasan protiv malarije i raka jeste reaktivni endoperoksidni most.Endoperoksidi su veoma efikasni u lečenju malarije, a što se tiče kancera, nije još uvek sprovedeno dovoljno kliničkih studija da bi se moglo pouzdano tvrditi da je slatki pelin efektivan i u lečenju raka.

Endoperoksidni most u artemisininu reaguje sa gvožđem i stvara citotoksične slobodne radikale. Zbog citotoksičnosti, artemisinin i njegovi derivati aktiviraju apoptozu (ćelijsku smrt) kod određenih kancerogenih ćelija.

Endoperoksidni most je, dakle, ono što anremisininu i drugim derivatima slatkog pelina daje antikancerogena svojstva. Ovaj proces se odvija kroz stvaranje slobodnih radikala. Slobodni radikali izazivaju oksidaciju, što oštećuje ili uništava ćelije u otganizmu.

Zamislite proces oksidacije kao rđu koja polako izjeda metal. Isti proces se dešava sa slobodnim radikalijama i ćelijskim strukturama. Mada artemisinin i njegovi derivati mogu uništiti kancerogene ćelije, na normalne ćelije deluju kao antioksidansi.

Smatra se da artemisinin ima antiinflamatorna svojstva i da sprečava razvoj metastaza. Mada sve ovo deluje kao da čini hemioterapiju nepotrebnom, artemisinin i njegovi derivati nisu toliko jaki kao lekovi.

Zato bi upotreba artemisinina kao leka zahtevala mnogo češću primenu i daleko veće doze kako bi lek bio efikasan koliko i hemioterapija. Trenutno se sprovodi dosta naučnih istražianja kako bi se poboljšala efikasnost ovog leka i kako bi se kroz neko vreme koristio kao terapija za kancer.

SLATKI PELIN RAK

Slatki pelin kao lek

Već smo napomenuli da je slatki pelin lek za rak, ali je veoma delotvoran i kod drugih bolesti zat što uništava i druge parazite, viruse i bakterije.

Slatki pelin je izuzetno delotvoran prirodni lek za:

 • Tuberkulozu
 • Bolesti koje izazivaju razne vrste crva
 • Dizenteriju
 • Lupus
 • Psorijazu
 • Groznicu
 • Opstipaciju
 • Probleme sa žuči
 • Reumu
 • Koriste ga i oboleli od HIV-a kako bi sprečili infekciju pluća

Pacijentima sa težim oblikom bolesti potrebno je 4 do 7 meseci kako bi lek delovao. Ipak, važno je napomenuti da slatki pelin ne pomaže lečenju raka u potpunosti, ali brojni su primeri da je smanjio rast raka, uticao na povlačenje metastaza ili čak u potpunosti izlečio rak.

Važna napomena: Slatki pelin je kosristan u borbi protiv određenih vrsta raka, pre svega plućnih, ali i raka dojke, jetre, debelog creva, pankreasa, leukemije. Originalno ga proizvode samo dve ili tri firme. Proizvode na domaćem tržištu treba dobro proveriti.

PELIN CAJ

Slatki pelin čaj

Jedan od oblika u kojimamožete koristiti slatki pelin kao prirodni lek jeste čaj.

Kako se priprema čaj od slatkog pelina?

Veoma jednostavno. Potrebno je samo da jednu kašičicu osušenih listova slatkog pelina prelijete šoljom ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji 15-20 minuta, procedite i pijete.

Preporučena doza je 1 do 2 šolje čaja dnevno. Još jednom napominjemo da je veoma važno da ovu biljku nabavite od pouzdanog izvora i da je proverenog kvaliteta, naročito s obzirom na to da na tržištu ima lažnih biljnih materijala slatkog pelina.

TINKTURA OD PELINA

Tinktura od slatkog pelina

Od slatkog pelina može se napraviti i tinktura, koja je takođe potpuno prirodni lek za već napomenute zdravstvene tegobe.

Kako se pravi tinktura od slatkog pelina?

Veoma jednostavno. 100 g svežih i sitno iseckanih listova slatkog pelina prelijte sa 200 ml čistog alkohola i ostavite da odstoji 2 nedelje. Nakon 2 nedelje samo procedite i tinktura od slatkog pelina spremna je za upotrebu.

Iskustva

Iskustva ljudi koji su koristili slatki pelin kao lek minimalna su, s obzirom na to da ova biljka još uvek nije u toliko širokoj upotrebi na našim prostorima. Pre svega, malo je onih koji su uopšte i čuli za biljku slatki pelin, jer ga mnogi mešaju sa gorkim pelinom, čija je upotreba na našim prostorima veoma rasprostranjena.

Kada su u pitanju iskustva na svetskom nivou, generalno su pozitivna iako istraživanja slatkog pelina i dalje traju.

Gorki pelin

Kao što smo već napomenuli, gorki pelin na našim prostorima ima daleko rasprostranjeniju primenu nego slatki pelin.

Evo za koje zdravstvene tegobe se koristi gorki pelin kao lek:

 • Jača želudac, podstiče apetit i pospešuje varenje hrane
 • Čisti krv i reguliše krvni pritisak
 • Jača imuni sistem i poboljšava opšte zdravstveno stanje organizma
 • Uništava parazite u crevima
 • Podstiče stvaranje žuči
 • Sprečava rast patogenih mikroorganizama
 • Snižava visoku temperaturu
 • Pomaže kod mršavljenja
 • Pomaže kod lečenja dijabetesa
 • Jača i čisti jetru
 • Reguliše menstrualni ciklus
 • Pomaže kod trovanja gljivama i otrovnim biljem
 • Pomaže kod nesanice, depresije i bolesti centralnog nervnog sistema

Gorki i slatki pelin razlika

Na mnogim blogovima i forumima često se spekuliše o gorkom i slatkom pelinu. Često oni koji o njima pričaju greše tako što ih poistovećuju i tako čitaocedovode u zabludu. Slatki pelin je najdelotvorniji u borbi protiv raka, dok se gorki pelin koristi kao lek protiv drugih bolesti koje smo već nabrojali.

Još jedna bitna razlika između gorkom pelina i slatkog pelina jeste u tome što gorki pelin (lat. Artemisia absintium) je biljka koja na našim prostorima raste gotovo svuda i za razliku od slatkog pelina, ima izrazito gorak ukus. Gorki pelin je takođe sastojak alkoholnih pića kao što su pelinkovac, gorki list i vermut i služi se kao aperitiv.

Takođe treba imati na umu i to da pored slatkog i gorkog pelina postoji i tzv. baštenski pelin i divlji pelin (lat. Artemisia vulgaris).

Trenutno se sprovodi mnoštvo ispitivanja kako bi se utvrdilo kako tačno slatki pelin ubrzava odumiranje ćelija raka, a nema isti efekat na zdrave ćelije.

Svakako se ne očekuje da će slatki pelin ući i u zvaničnu upotrebu kao lek za rak još mnogo godina, ali mnogi lekari tvrde da je ova biljka sjajan prirodni tretman protiv raka.