mezoterapija

Prvi put predstavljena 1952. godine od strane doktora Mišela Pistora, mezoterapija je definisana kao minimalna invazivna procedura koja može da leči različite vrste povreda i medicinskih stanja.

Mezoterapija je metoda ubrizgavanja vitamina i aktivnih supstanci u središnji sloj kože ( mezoderm ), a može se vršiti iglom ili bez igle, aparatom koji se naziva dermaroler.

Mezoterapija se koristi za:

– sprečavanje nakupljanja celulita na butinama i zadnjici

– gubitak masnih naslaga, odnosno, efikasno gubljenje kilograma

– “anti – ejdžing efekat”, odnosno, za regenerisanje kože lica i vrata

– smanjenje opterećenja krvnih sudova lošim holesterolom

Mezoterapijom, u kožu se mogu ubrizgati sledeće supstance:

 • vitamini
 • hijaluronska kiselina
 • aminokiseline
 • kolagen
 • regulatori uspešne cirkulacije
 • hranljivi sastojci za kožu

mezoterapija lica

Kako se vrši mezoterapija?

Prilikom mezoterapije iglom, u kožu se ubacuje veoma kratka i tanka igla. Za pripadnike bele rase, dužina igle je 4 milimetara. Za pripadnike crne rase, usled deblje kože, koristi se igla dužine 6 milimetara.

Prednost mezoterapije jeste što se ubrizgavanje aktivnih supstanci vrši neposredno u tkivo kojem treba da se distribuira. Iako je sam proces bez pratećih neželjenih efekata, pojava sledećih znakova ne ukazuje na komplikaciju, nego na prirodnu reakciju tkiva kože na injekciju aktivnih supstanci:

 • povećana temperatura okolne kože na oko 15 do 20 minuta
 • pojava malih otoka koji se na koži održavaju nekoliko dana
 • osetljivost kože koja traje oko nedelju dana
 • minimalna promena boje kože koja se povlači nakon 2 nedelje

Da li je mezoterapija pouzdana metoda?

Veoma je bitan odabir klinike u kojoj ćete raditi mezoterapiju!

Mezokokteli koje ubrizgavate u kožu, isključivo moraju biti označeni sa CE Class III oznakom – ona označava da je ta vrsta injekcije odobrena i legalna.

Mezoterapija lica

Prilikom procesa mezoterapije lica, u kožu se mogu ubacivati aminokiseline, hijaluronska kiselina, vitamini – odabir je individualne prirode i zavisi od problema koji pacijent ima.

Pre same aplikacije injekcije, gleda se starost osobe i kvalitet kože, to će odrediti koncentraciju i količinu doze. Takođe, bitni parametri jesu i da li je osob pušač i koliko se izlaže suncu, odnosno, koliko dnevno absorbuje vitamin D. Najčešće se ubrizgavaju vitamin C, vitamin E i selen. Ovi antioksidansi jesu prirodni lekovi protiv starenja – regenerišu kožu, uklanjanju masne naslage ispod kože, daju koži neophodan sjaj i blistavost. Najbolje je odraditi ovaj tretman pre 25. godine, kako bi se na najbolji način prevenirao proces starenja.

Hijaluronska kiselina daje koži neophodnu hidraciju i štiti je od isušivanja. Može pomoći i u uklanjanju sitnih bora.

Pre same mezoterapije lica, preporučuje se  da se odradi blagi piling kože, kako bi se uklonile mrtve ćelije površinskog dela kože – tako će se injekcija lakše aplicirati i lakše dovesti do željenog efekta.

Mezoterapija dermapenom se radi sterilnim iglicama i traje između 25 i 30 minuta. Pacijent oseća peckanje i zatezanje, a blago crvenilo je normala i očekivana pojava koja može da se zadrži u naredna 24 sata.

Ukoliko je osoba mlađa – efekat mezoterapije je vidljiv već nakon samog ubrizgavanja mezokoktela!

Broj mezoterapija je individualan – uglavnom, mlađim osobama je potreban manji broj seansi, a starijim pacijentima se preporučuju 3 do 4 tretmana nedeljno kako bi se postigao maksimalni efekat uz minimalne komplikacije.

Na pacijentu je da vodi računa o kvalitetu svoje kože i promeni životne navike.

Pored regenerisanja kože, mezoterapija može pomoći i u uklanjanju ožiljaka na koži i uklanjanje prirodnih fleka na licu.

Mezoterapija celulita

Supstance koje se ubrizgavaju kos osoba sa celulitom sadrže L – karnitin, Mesostabyl, vitamin C, vitamin A, ekstrakt artičoke, kofein, hijaluronsku kiselinu. Odlična stvar kod mezoterapije celulita jeste što se uz minimalnu dozu može postići maksimalni efekat! Nakon što se mesto buoda precizno lokalizuje, mezoterapijski koktel će razgraditi masne naslage i regenerisati vezivno tkivo, pa se kao krajnji efekt dobija koža bez “narandžine kore”, koja je elastična, podmlađena i bez masnih naslaga ispod nje.

Jedna seansa mezoterapije celulita traje oko 20 minuta. Vrši se uređajem koji se naziva dermapen koji ima veliki broj malih iglica koje su precizne i lako prodiru u tkivo. Nakon seanse, uglavnom se javlja crvenilo koje traje 1 dan, a potom se povlači.

Sam proces regenerisanja kože traje oko 7 nedelja, tj., mezoterapija se radi jednom u nedelju dana.

Mezoterapija kose

Mezoterapijom se možete rešiti čestog estetskog problema – ćelavosti.

Mezoterapijom kose se regenerišu oštećene vlasi kose, smanjuje se opadanje, poboljšava kvalitet dlaka i stimuliše rast novih dlaka, tj., kosa postaje bujnija.

Mezoterapiju kose možete primenjivati ukoliko patite od:

 •  muške i ženske alopecije ( ćelavosti ) u ranom životnom dobu
 • imate nekvalitetnu i proređenu kosu koja je siromašna vitaminima i mineralima
 • opada Vam kosa usled stresa, slabe ishrane i nakon bakterijskih i virusnih infekcija
 • gubite kosu neposredno nakon porođaja ili tokom menopauze

Mezokoktel u mezoterapiji kose čine supstance fosfatidil – holin ( koja stimuliše rast epitelnih ćelija korena dlake ), minoksidil ( utiče na pravilnu ishranu vlasi ), vitamin B2 ( pored kose, štiti i  oči, kožu i nokte ), aminokiseline, cink i biotin.

Neželjeni efekti mezoterapije skoro da ne postoje.

Mezoterapija tela

Mezoterapija odlično utiče na kožu čitavog tela! Koža nadlaktica i nadkolenica je najproblematičnija – na ovim mestima, koža najbrže gubi svoju elastičnost, a masno tkivo se u znatnoj meri taloži ispod kože.. Zahvaljujući mezoterapiji tela, kožu tela možete vrlo brzo regenerisati i ukloniti masne naslage ispod nje, i to ubrizgavanjem koktela koji sadrže kolagen i elastin – tako da se dubinski sloj kože stimuliše da proizvodi ove supstance, a vezivno tkivo se obnavlja i jača. Ovo postepeno dovodi do cilja – a to je zategnuta i elastična koža bez masnih naslaga ispod nje.

Mezoterapija tela se koristi i za uklanjanje lokalizovanih masnih naslaga bilo gde na telu ispod kože. Naime, kada se u koktel koji se ubrizgava u kožu kritičnog dela tela dodaju lipolitičke supstance (supstance koje trajno razlažu masne ćelije i pomažu lakšem uklanjanju iz organizma) – višak masti sa tog dela tela postepeno nestaje. Ovo se posebno odnosi na kritične regije tela kao što su: stomak, zadnjica, butine, mišići nadlaktice. Međutim, treba naglasiti, da kao i u slučaju liposukcije i kavitacije, mezoterapijom se ne skida višak kilograma – mezoterapijom možete pomoći sebi da se rešite masnih naslaga, ali samo pravilnim režimom ishrane i menjanjem kvaliteta života nakon mezociklusa, možete se trajno rešiti problema koji Vas muče!

Mezoterapija – iskustva

Iskustva sa mezoterapijom su različita. Zadovoljstvo pacijenta uglavnom zavisi os toga da li su se nakon mezoterapije pridržavali saveta estetičara – prestali da puše, više se izlagali suncu, smanjili unos masne hrane.

Sam čin mezoterapije je bezbolan uz minimalne neželjene efekte, ali pre same mezoterapije, iapk se treba konsultovati sa lekarom – bolesnici od određenih sistemskih bolesti mogu teže podneti ovaj, brzodelujući proces.

Ukoliko imate pasivan način života, mezoterapija Vam neće pomoći, ali ako mezoterapiju koristite kao prvi korak ka idealnoj kilaži i oblinama, onda Vam je preporučujemo!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply