Sadržaj:
– Šta je tetanus
– Simptomi tetanusa
– Lečenje
– Vakcina

Šta je tetanus

Tetanus je ozbiljna bakterijska infekcija koja utiče na nervni sistem i izaziva da se mišići u telu zategnu. Tetanus ima ovo ime, jer ova infekcija, pre svega, izaziva mišićne kontrakcije u vilici i vratu, ali se može eventualno proširiti na druge delove tela. Tetanus infekcija može biti opasna po život bez tretmana. Oko 10 do 20% tetanus infekcija su fatalne.

Tetanus je hitan slučaj koji zahteva hitno lečenje u bolnici. Srećom, tetanus se može sprečiti korišćenjem vakcine. Međutim, ova vakcina ne traje zauvek. Tetanus vakcine su potrebne na svakih 10 godina da bi se osigurao imunitet.

Bakterija koja se zove Clostridium tetani izaziva ovu bolest. Spore ove bakterije se mogu naći u prašini, prljavštini i životinjskom izmetu. Spore su mali reproduktivni organi u produkciji pojedinih organizama. One su često veoma otporne u ekstremnim uslovima, kao na jakoj vrućini.

tetanus simptomi

Osoba se može zaraziti kada ove spore ulaze u krvotok kroz posekotinu ili duboku ranu. Spore oslobađaju bakterije, koje se zatim prošire po celom telu i proizvode otrov pod nazivom tetanospazmin. Ovaj toksin je otrov koji blokira nervne signale sa vaše kičmene moždine do mišića. Ovo može dovesti do ozbiljnih mišićnih grčeva.

Tetanus je infekcija povezana sa:

 • opekotinama
 • ubodnim ranama od pirsinga, tetovaže ili od ubrizgavanja droge
 • ujedom životinja
 • kontaminiranosti rane sa prljavštinom, fekalijama ili pljuvačkom
 • dentalnim infekcijama
 • ujedima insekata
 • hroničnim ranama i infekcijama.

Tetanus nije moguće preneti od osobe do osobe. Infekcija se javlja širom sveta, ali je češća u toplim, vlažnim klimama sa bogatim zemljištem, i u gusto naseljenim područjima.

Tetanus simptomi

Tetanus utiče na nerve koji kontrolišu mišiće, što može dovesti do problema sa gutanjem. Takođe možete iskusiti grčeve i ukočenost u različitim mišićima, posebno onim u vilici, stomaku, grudima, leđima i vratu.

Drugi simptomi tetanusa su:

 • brzi otkucaji srca
 • groznica
 • znojenje
 • visok krvni pritisak

Period inkubacije – vreme između izloženosti bakterijama i bolesti – je između 3 i 21 dana, ali simptomi tetanusa se obično pojavljuju u roku od 14 dana od početne infekcije. Infekcije koje se javljaju brže nakon izlaganja su obično teže i imaju lošiju prognozu.

Ugriz psa i tetanus

Ugriz psa i tetanus mogu biti povezani. Naime, spore i bacili tetanusa se nalaze se u digestivnom traktu mnogih životinja, pa je zato rizik od pojave tetanusa povezan sa životinjskim ujedom.Posle ugriza psa ili neke druge životinje i pre nego što se pojave bilo kakvi simptomi obavezno treba zatražiti medicinsku pomoć.

Tetanus i povrede

Spora tetanusa ima svuda u prirodi: u površinskom sloju zemljišta koji se preorava, u kući, dvorištu, mulju reka, njivama, putevima, na odelu i obuć itd. Povrede koje najčešće dovode do tetanusa se uglavnom dešavaju u toku poljskih radova. Najčešće su to ubodne rane na ekser, trn, ili neke šiljate predmete. Ubodne rane se zovu tetanogene, jer najbolje pružaju anaerobne uslove (bez kiseonika) za razvoj spora tetanusa u bacile i pojavu tetanusnog oboljenja.

Tetanus inače nastaje kada spore tetanusa dospeju u povredu koja nema dovoljno kiseonika. To su duboke ubodne rane, povrede sa nagnječenim i nekrotičnim tkivom, rane sa mešovitom infekcijom ili stranim telima. Iz tog razloga je hirurška obrada rane prvo pravilo posle povređivanja.

Tetanus lečenje

Lečenje tetanusa će zavisiti od ozbiljnosti simptoma. Tetanus se tipično tretira sa različitim terapijama i lekovima, kao što su:

 • čišćenje rane da se oslobodi izvor bakterija. U nekim slučajevima, hirurška procedura se koristi za uklanjanje mrtvog ili inficiranog tkiva
 • antibiotici poput penicilina da ubiju bakterije u vašem sistemu
 • tetanus imuno-globulin koji će neutralisati toksine koje su bakterije stvorile u vašem telu
 • lekovi za opuštanje mišića za kontrolu grčeva u mišićima
 • tetanus vakcina se daje zajedno sa tretmanom.

Ako imate problema sa gutanjem i disanjem, možda će biti potrebna cev ili ventilator za disanje (mašina koja pokreće vazduh u i izvan vaših pluća).

Vakcina protiv tetanusa

Vakcinacija može da spreči infekciju tetanusa, ali samo ako primate vakcine prema rasporedu. Vakcina protiv tetanusa se daje deci kao deo DTP vakcine (difterija-tetanus-veliki kašalj). Ovo je vakcina tri-u-jednom koja štiti protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa. Međutim, ovo ne daje doživotnu zaštitu. Deci je potrebno da dobiju revakcinaciju sa 11 ili 12 godina starosti. Odraslima onda treba pomoćna vakcina koja se zove TD vakcina (za tetanus i difteriju) na svakih 10 godina nakon toga.

Adekvatan tretman i čišćenje rane može pomoći u sprečavanju infekcije.Nekda ljudi male povrede smatraju bezazlenim i čakaju da se pojave neki simptomi da bi otišli kod lekara. Ako ste povređeni napolju i vaša povreda je stupila u kontakt sa zemljištem, obavezno se javite lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply