Forzicija je biljka koja daje najbolje rezultate ako je pozicionirana na direktnom suncu, ili bar na mestu gde ima dosta svetlosti, koja direktno utiče na njen cvat i brzinu rasta. Ako istovremeno zasadite dve forzicije, jednu na direktnom suncu a drugu u polusenci, prva će nakon deset godina imati dvostruko veći prečnik od od druge.

Forzicija je biljka koja najavljuje proleće. Svojim žutim cvetovima, koji rastu i pre lišća, forzicija prva oživljava terase i dvorišta. Njena zlatnožuta “griva” lepo će izgledati i kada raste sama usred travnjaka ili u nekom uglu dvorišta, mada će i kao živa ograda biti pravi praznik za oči. Možete je kombinovati sa drugim grmastim biljkama koje imaju kontrastnu boju cvetova. Gde god da je postavite, računajte na to da će se njen cvat završiti kada druge biljke tek počnu da cvetaju, a tada će se forzicija prekriti lepim sjajnim zelenim listovima: ukombinujte je, stoga, s biljkama čiji će cvat istaći njen list.

forzicija

Forzicija produkuje cvetove pre nego što joj se formiraju listovi. Ova osobenost, koja je čini još privlačnijom (i za insekte oprašivače – svojevrsna strategija prirode), zajednička je sa drugim vrstama koje cvetaju početkom proleća. Na prvoj liniji prolećnog fronta, tu su i zimski jasmin (Jasminum nudiflorum), Magnolia soulangeana (hibrid kineskog porekla, veoma rasprostranjen i prepoznatljiv po beloroze cvetovima), kalikantus i mahnita.

Forzicija je dobila ime u 18. veku po škotskom uzgajivaču Vilijamu Forsitu glavnom baštovanu kralja Džordža, koji ju je doneo iz Kine.

Pomozite joj da raste kao stablo

Forzicija najčešće raste u obliku grma, ali će, naročito u manjim dvorištima, divno delovati i kao drvce. Da biste formirali stablo, odaberite centralnu, najveću granu, a bočne secite svake godine, sve dok ona u sredini ne bude dovoljno velika da drži krošnju na željenoj visini.

Dekorišite kuću

Grančicama forzicije divno ćete dekorisati svoj ambijent; dovoljno je nekoliko procvalih grana dužine 70-80 cm da bi se kreirala kolorna oaza koja će prosto osvetliti neki ugao kuće. Možete iseći (nemojte lomiti) grančice malo pre njihovog cvata i uneti ih u kuću; u vazi sa svezom vodom, u toploj sobi, cvetovi će se otvoriti u roku od nekoliko dana. Održavajte vodu svezom i čistom da bi cvat što duže opstao. Kada listovi počnu da izbijaju, grančice forzicije su veoma lepe: prirodna kombinacija raskošne zelene i svetlosti žute boje cvetova izgleda neverovatno, naročito ako je pozadina (zid ili nameštaj) tamna.

Ako želite da je posadite na terasi, možete je smestiti u saksiju zajedno s ranom brnistrom, koja takođe cveta žutim cvatom. Ukoliko, međutim, volite oaze kontrastnih boja, znajte da forzicija veoma lepo izgleda u kombinaciji s plavim ceanotusom. Možete se poigravati koloritom i tako što ćete je staviti iza manjih saksija ili žardinijera u kojima rastu meki jastučići plave ili ljubičaste aubrecije, ili zlatnog alisuma. Kada je uzgajate u saksiji, uvek imate mogućnost da je nakon cvetanja pomerite u drugi plan, kao pozadinu biljkama koje su još u prolećnom ili letnjem cvatu.

Forzicija za živu ogradu

Kao živa ograda, forzicija deluje spektakularno. Potrebno je dosta prostora da bi biljka svojim rastom dostigla 3-4 metra prečnika i zbog toga se mladice sade na razmaku ne manjem od tri metra, a da bi se dobio pravi efekat, potrebno je sačekati nekoliko godina. Forzicija se može posaditi u manjem dvorištu s ciljem da se dobije kompaktnija živica. U tom slučaju, posadite biljke na 40-50 cm razdaljine, a nakon cvata, podrezujte ih u visinu da biste dobili željeni efekat. Ukoliko je smestite pored bele ograde ili mreže, dobićete pravo umetničko delo prirode.

Najpoznatije vrste forzicije

Rod Forsvthia spada u familiju Oleacea, gde pripadaju i masline, obuhvata dvanaestak vrsta poreklom uglavnom iz Azije (osim jedne koja potiče iz jugoistočne Evrope).

– Forsvthia europaea (Balkansko poluostrvo)
– Forsvthia japonica (Japan) I Forsvthia togashii (Japan)
– Forsvthia mira (centralnoseverna Kina)
– Forsvthia likiangensis (jugozapadna Kina) I Forsvthia giraldiana (severnoistočna Kina)
– Forsvthia viridisima (istočna Kina)
– Forsvthia mandschurica (severoistočna Kina) I Forsvthia suspensa (centralna Kina) I Forsvthia koreana (Koreja)
– Forsvthia ovata (Koreja)

Postoje i hibridne sorte forzicije, koje su selektovane da bi se istakle neke karakteristike forzicije.
– Forsvthia х variabilis – nastala je ukrštanjem sorti Forsvthia ovata i Forsvthia suspensa.
Zahvaljujući neprekidnoj hibridizaciji, pre nekoliko godina dobijeni su vrlo zanimljivi kultivari, među kojima su i patuljasti oblici, veoma pogodni za uzgajanje u saksiji.

Forzicija je rustična i ne preterano zahtevna biljka; može da podnese veoma oštre temperature, čak do 20 C. Ako je kupujete ovih dana, iskopajte u dvorištu rupu koja je duplo šira i dublja od busena, ili pripremite veću saksiju. U oba slučaja pomešajte zemlju i granulirano dubrivo s odloženom apsorpcijom. Odgovara joj univerzalan supstrat, pod uslovom da je lagan i plodan.

Poželjan poklon, ali ne za svakog

U jeziku cveća forzicija znači prolazna lepota, simbol koji se opravdava kratkim a naočitim cvetom. Dakle, ne treba je poklanjati osobi u koju ste zaljubljeni, ali je svakako lep poklon za poznanike i prijatelje. Raskošan izgled grana ove lepotice zahteva jednostavno pakovanje koje će istaći njenu boju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply