Šta je rak pankreasa?

Rak pankreasa nastaje u tkivu pankreasa, koji je vitalan endokrini organ koji se nalazi u zadnjem delu stomaka. Pankreas igra vitalnu ulogu u procesu varenja tako što proizvodi enzime koji su neophodni organizmu za pravilno varenje masnoća, ugljenih hidrata i proteina.

Pankreas takođe proizvodi dva vrlo važna hormona: glukagon i insulin. Ovi hormoni konrtolišu metabolizam glukoze (šećera). Insulin pomađe ćelijama da metabolišu šećer i pretvore ga u energije, a glukagon pomaže u povišavanju nivoa glukoze u krvi kada je prenizak.

Zahvaljujući položaju pankreasa u organizmu, rak pankreasa je obično teško dijagnostikovati i često se otkrije kada je već u poodmakloj fazi. Ova vrsta raka je četvrta po učestalosti od svih terminalnih vrsta raka u SAD.

tumor pankreasa simptomi

Raka pankreasa uzrok

Pravi uzrok raka pankreasa još uvek nije poznat. Ova vrsta karcinoma nastaje kada oštećene čelije počnu da se razmnožavaju unutar pankreasa i tako nastaje tumor. Normalno, zdrave ćelije nastaju i „umiru“ u granicama normale. U slučaju kancera, nastaje povećana proizvodnja nezdravih ćelija i ove ćelije na kraju „pojedu“ zdrave ćelije.

Faktori rizika za nastanak raka pankreasa

Iako je uzrok ovog vrsta karcinoma nepoznat, postoje određeni faktori rizika koji povećavaju šanse za nastanak raka pankreasa. Rizik se povećava ukoliko:

– Pušite cigarete – 30% slučajeva svih karcinoma su povezani sa pušenjem
– Ste gojazni
– Ne vežbate redovno
– Jedete malo voća i povrća
– U ishrani vam preovlađuje hrana sa visokim sadržajem masnoća
– Pijete velike količine alkohola
– Imate dijabetes
– Radite sa pesticidima i hemikalijama
– Imate hroničnu upalu pankreasa
– Imate oštećenje jetre
– Afro-amerikanci su podložniji ovoj vrsti raka
– Neko u vašoj porodici je imao rak pankreasa ili postoje određeni genetski poremećaji koji su povezani sa ovom vrstom raka

Simptomi raka pankreasa

Karcinom pankreasa obično ne pokazuje nikakve simptome dok ne stigne do uznapredovale faze bolesti. Neki od najčešćih simptoma mogu ukazivati na druge bolesti. Najčešći su:

  • Gubitak apetita
  • Naglo mršavljenje (bez držanja dijete)
  • Bolovi u stomaku ili donjem delu leđa
  • Krvni ugrušci
  • Žutica (žuta koža i beonjače)
  • Depresija

Rak pankreasa koji se širi može pogoršati ove simptome pre nego što se pojave.

Saznajte>>> 10 znakova koji nagoveštavaju da rak možda raste u vašem telu

Dijagnoza i faze bolesti

Rana dijagnoza značajno povećava šanse za ozdravljenje. Zato je najbolje odmah posetiti lekara ako osetite bilo koje simptome koji traju duže vreme.

Kako bi se postavila dijagnoza, lekar će potpuno proveriti sve simptome i uzeti anamnezu. Takođe će verovatno uraditi jedan ili više testova kako bi video da li je u pitanju rak pankreasa, a u te testove spadaju:

– Pregled skenerom ili magnetnom rezonancom kako bi se dobila potpuna i detaljna slika pankreasa

– Endoskopski ultrazvuk, koji se vrši tankom fleksibilnom cevi sa kamerom, koja se ubacuje u stomak kako bi se slikao pankreas

– Biopsija, odnosno uzimanje uzorka tkiva pankreasa

– Krvni testovi kako bi se videli da li su prisutni tumor markeri CA 19-9, koji ukazuju na rak pankreasa

Kada se dijagnoza postavi, doktor će na osnovu rezultata testova utvrditi u kojoj fazi je rak:

Prva faza: tumor postoji samo na pankreasu
Druga faza: tumor se širi samo po susednim tkivima u abdomenu ili limfnim čvorovima
Treća faza: tumor se širi po glavnim krvnim sudovima i limvnim čvorovima
Četvrta faza: tumor se raširio i po drugim organima, poput jetre

Lečenje raka pankreasa

Tretman raka pankreasa zavisi od toga u kojoj je fazi. Postoje dva cilja ovog tretmana: uništavanje kancerogenih ćelija i sprečavanje daljeg razvoja bolesti. Mršavljenje, problemi sa crevima, bolovi u stomaku i problemi sa funkcionisanjem jetre su najčešće komplikacije tokom lečenja raka pankreasa.

Operacija

Ako je rak zahvatio samo pankreas, obično se preporučuje operacija. To uvek zavisi od procene lekara da li je operacija neophodna i zasniva se na tome gde se tačno razvio karcinom. Ako je tumor zahvatio glavu i vrat pankreasa, radi se procedura po imenu Viplov postupak. Kod ove operacije, prvi deo ili „glava“ i oko 20% „tela“ pankreasa se uklanjaju. Donja polovina žučnog kanala i prvi deo creva se takođe uklanjaju. U drugoj verziji ove procedure se uklanjaju još neki delovi abdominalnih organa.

Terapija zračenjem
Druge opcije se moraju koristiti ako se kancerogene ćelije rašire i van pankreasa. Terapija zračenjem koristi rendgenske zrake i druga zračenja visoke energije kako bi uništile ćelije tumora.

Hemioterapija
U nekim slučajevima lekari kombinuju druge tretmane sa hemioterapijom, gde se koriste lekovi koji uništavaju ćelije raka kako bi se sprečilo dalje nastajanje kancerogenih ćelija.

Alternativne metode
Mnogi pacijenti kombinuju i alternativne metode zajedno sa klasičnim medicinskim tretmanima. Obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete sa alternativnim terapijama, jer neke od njih mogu poništiti dejstvo lekova.

Povezano>>> Ovaj čudotvorni napitak ubija ćelije raka za samo 3 meseca

Joga, meditacija i blage vežbe mogu poboljšati opšti fizički osećaj i učiniti da se osećate bolje tokom tretmana.

Prognoza nakon lečenja raka pankreasa

Rak pankreasa je jedan od najtežih oblika raka i sa najvećom stopom smrtnih ishoda – nažalost, mnogi pacijenti ne primete ovu bolest dok se ne raširi i na druge organe. Poštujte sve lekarske preporuke i to će vam poboljšati šanse za oporavak i preživljavanje.

Takođe možete razmotriti i:

– Uzimanje suplemenata enzima pankreasa kako biste poboljšali varenje
– Lekove protiv bolova
– Redovne kontrole, čak i kada se kancerozno tkivo uspešno ukloni

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply