Stomačni virus ili virusni gastroenteritis je crevna infekcija, koja se manifestuje simptomima kao što su vodena dijareja, grčevi u stomaku, mučnina ili povraćanje, a ponekad i povišenom temperaturom (groznicom).

Kako se prenosi stomačni virus?

Najčešći način da se razvije virusni gastroenteritis ili stomačni virus je u kontaktu sa zaraženom osobom ili konzumiranjem kontaminirane hrane i vode.

Ako ste inače zdravi, verovatno ćete se oporaviti bez komplikacija. Ali za odojčad, starije osobe i osobe sa ugroženim imunitetom, stomačni virus može biti smrtonosan!

Nema delotvornog tretmana za stomačni virus, tako da je prevencija ključ. Pored izbegavanja hrane i vode koji mogu biti kontaminirani, temeljno i često pranje ruku su vaša najbolja odbrana.

Vi ćete najverovatnije dobiti ovaj virus kada jedete ili pijete kontaminiranu hranu i vodu, ili ako delite pribor, peškire ili hranu sa nekim ko je zaražen.

virus stomacni

Izvestan broj virusa može izazvati stomačni virus, uključujući:

Norovirusi: i deca i odrasli su pogođeni norovirusima, koji su najčešći uzrok bolesti izazvanih hranom širom sveta. Norovirus infekcija se može proširiti kroz porodice i zajednice. Posebno je verovatno da se širi među ljudima u zatvorenim prostorima. U većini slučajeva, pokupite virus iz kontaminirane hrane i vode, iako je prenos lice-u-lice takođe moguć.

Rotavirusi: širom sveta, ovo je najčešći uzrok virusnog gastroenteritisa kod dece, koja se obično zaraze kada stavljaju svoje prste ili druge predmete kontaminirane virusom u usta. Infekcija je najteža kod odojčadi i male dece. Odrasli inficirani rotavirusom ne mogu imati simptome, ali i dalje mogu da šire bolest – od posebnog značaja u institucionalnom okruženju, jer je inficirana odrasla osoba nesvesna da može da prenese virus drugima. Vakcina protiv virusnog gastroenteritisa ili stomačnog virusa je dostupna u nekim zemljama i izgleda da je efikasna u sprečavanju infekcije.

Neke školjke, naročito sirove ili nedovoljno termički obrađene ostrige, mogu biti izvor stomačnog virusa. Iako je kontaminirana voda za piće uzrok virusne dijareje, u mnogim slučajevima je virus prošao kroz fekalno-oralni put – to jest, neko sa virusom ko rukuje sa hranom koju jedete, nije oprao svoje ruke nakon upotrebe toaleta.

Stomačni virus simptomi

Iako se obično zove stomačni virus ili stomačni grip, virusni gastroenteritis nije isto što i grip. Pravi grip utiče samo na vaš respiratorni sistem – nos, grlo i pluća. Gastroenteritis, s druge strane, napada creva.

Simptomi stomačnog virusa:

 • vodena, obično nekrvava dijareja – krvava dijareja obično znači da imate drugačiju, težu infekciju
 • grčevi i bol u stomaku
 • mučnina, povraćanje ili oba
 • povremeni bolovi u mišićima
 • glavobolja
 • znojenje
 • gubitak apetita
 • gubitak kilaže
 • drhtavica
 • blago povišena telesna temperatura.

U zavisnosti od uzroka, simptomi stomačnog virusa mogu da se pojave u roku od jednog do tri dana nakon što ste oboleli i mogu da variraju od blagih do teških. Simptomi obično traju samo jedan dan ili dva, ali povremeno mogu trajati čak i 10 dana.

Zato što su simptomi slični, lako je zameniti virusnu dijareju sa dijarejom izazvanom bakterijama, kao što je Clostridium difficile, Salmonela i E. coli, ili parazitima, kao što je Giardia.

Stomačni virus lečenje

Često ne postoji poseban medicinski tretman za lečenje stomačnog virusa. Antibiotici nisu efikasni kod virusa, pa preterana i neosnovana upotreba antibiotika može doprineti razvoju rezistentnih sojeva bakterija.

Kako lečiti stomačni virus?

Lečenje se u početku sastoji od mera tzv. samo-nege. Ovo se, pre svega, odnosi na vođenje računa o ishrani i hidrataciji, na odmor i mirovanje. Glavni fokus lečenja stomačnog virusa je da se spreči dehidracija pijući dosta tečnosti. U težim slučajevima, hospitalizacija i intravenske tečnosti su neophodni.

Za malu decu se propisuju oralni rehidratacioni rastvori, koji su specijalno napravljeni da budu laki za dečiji stomak, a sadrže uravnoteženu mešavinu vode i soli za dopunjavanje osnovne tečnosti i elektrolita.

Lekovi za stomačni virus zapravo ne postoje, jer nema leka za virus, osim opcije da se ojača imuni sistem i ublaže simptomi. Budite oprezni sa lekovima. Korišćenje mnogih lekova, kao što je ibuprofen (Advil, Motrin i drugi) mora biti štedljivo. Oni mogu još više uznemiriti vaš stomak. Koristite acetaminofen (Tilenol) oprezno; ponekad može izazvati toksičnost jetre, naročito kod dece. Nemojte davati aspirin deci i tinejdžerima zbog opasnosti od Rejovog sindroma, retke, ali potencijalno fatalne bolesti. Pre izbora lekova protiv bolova ili za snižavanje temperature razgovarati sa pedijatrom vašeg deteta.

Stomačni virus kod dece

Stomačni virus kod dece može izazvati ozbiljne tegobe i morate hitno reagovati. Naročito je opasan kod odojčadi i male dece. Stomačni virus kod dece se najčešće prenosi u kolektivima, dakle, u vrtićima, školama i drugim centrima za brigu o deci.

Odvedite svoje dete kod lekara ako:

 • ima temperaturu od 38,9 C ili više
 • izgleda letargično ili veoma razdražljivo
 • primećujete da trpi dosta nelagodnosti ili bolova
 • ima krvavi proliv
 • izgleda dehidrirano – pazite na znake dehidratacije kod bolesnih beba i dece upoređujući koliko piju i uriniraju sa tim koliko je to normalno za njih.

Ako imate odojče, zapamtite da dok pljuje (balavi), to može biti svakodnevna pojava za vašu bebu, povraćanje nije. Bebe povraćaju iz raznih razloga, od kojih mnogi mogu da zahtevaju medicinsku pažnju.

Odvedite svoju bebu kod lekara ako:

 • ima povraćanje koja traje više od nekoliko sati
 • nije imala mokru pelenu u šest sati
 • ima krvave stolice ili proliv
 • ima uvučene fontanele na vrhu glave
 • ima suva usta ili plače bez suza
 • da li je neobično pospana ili ne reaguje.

Stomačni virus u trudnoći

Gastrointestinalne tegobe može biti teško razlikovati od jutarnje mučnine, naročito u ranim nedeljama trudnoće. Ako su mučnina i povraćanje u pratnji grčeva, groznice ili dijareje, možete se suočiti sa stomačnim virusom u trudnoći. Druga mogućnost je da patite od trovanja hranom, jer su simptomi isti kao kod stomačnog virusa.

Stomačni virus u trudnoći može da bude ako je narušen imuni sistem trudnoce.

Šta treba da uradite?

Unosite što više tečnosti. Odmarajte. Dehidracija je problem za svakoga ko pati od stomačnog virusa, a posebno je problematično kada treba da pijete dovoljno vode za dvoje.

Kada da se javite lekaru:

 • ako ste bolesni duže od 48 sati
 • ako ste postali ozbiljno dehidrirani, sa suvim ustima i uriniranjem tamne mokraće
 • razvijate visoku temperaturu.

Stomačni virus ishrana

Ishrana kod stomačnog virusa mora biti, pre svega, blaga. Šta to znači? Prestanite da jedete čvrstu hranu bar na nekoliko sati. Pokušajte da sisate male odlomke leda ili uzimajte male gutljaje vode. Takođe možete piti čistu sodu, bistre čorbe ili sportske napitke bez kofeina. Pijte dosta tečnosti svakog dana, uzimajući male, česte gutljaje.

Ne postoji posebna dijeta za stomačni virus, osim nekih osnovnih smernica koje se tiču izbegavanja teške i čvrste hrane uz obavezno pijenje dosta tečnosti.

Polako se vraćajte nazad na staru ishranu. Postepeno počnite da jedete blagu hranu, laku za varenje, kao što su krekeri, tost, želatin, banane, pirinač i piletina. Prestanite da jedete ako se vaša mučnina povrati.

Izbegavajte hranu i određene materije dok se ne osetite bolje. To uključuje mlečne proizvode, kofein, alkohol, nikotin i masnu ili veoma začinjenu hranu.

Uzimajte probiotik jogurt svakodnevno da pomognete vašem probavnom sistemu da se vrati u normalu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply