Upala bubrega ili nefritis zna da bude veoma nezgodna i bolna zbog čega lekari često preventivno preporučuju konzumiranje što lakše hrane (koja nije začinjena i jako soljena) kako se u mnogome ne bi opteretio rad bubrega. Isto tako, preporučuje se unos dosta vode za njihov pravilan rad. Upala bubrega koja se drugačije naziva nefertitis uzrokovana je stafilokokama i streptokokama u organizmu, tu su bakterije koje izazivaju zapaljenje. Pored upale bubrega, neprijatan osećaj stvara i kamen u bubregu koji kada se pokrene može biti jako bolan. On se stvara usled velikog unosa proteina i malog unosa vode a isto tako ih možete “naslediti” genetskim putem. Ovo neprijatno kamenje se obično rešava laserskim putem.

Upala bubrega uzrok

Da je bitno svaku prehladu izlečiti do kraja svedoči upala bubrega koja može biti uzrokovana na nekoliko načina: od upale pluća, upale krvnih sudova, nakon boginja i zauški i slično. Čak i obična upala grla može dovesti do zapaljenja bubrega. Naizgled bezazlene upale koje se rešavaju obično antibioticama mogu biti uzrok upale bubrega koja može da izazove dodatne komplikacije. Ukoliko vam ustanove pijelonefritis, treba da znate da je to ozbiljna bakterijska upala bubrega koja može biti akutna ili hronična. Ovo je jedna od najčešćih infekcija koja pogađa crevnu oblast i bubrežnu karlicu.

simptomi upale bubrega

Najčešći uzrok upale bubrega je obično bakterija koja u organizam uđe spolja i koja preko bešike dođe do bubrega. Kod žena zna da bude češća zbog blizine analnog otvora i mokraćnog kanala. Isto tako, nije isključen slučaj da infekcija može da nastane u nekom drugom organu pa pomoću krvi tako može doći do ovih organa.

Simptomi upale bubrega

Simptomi upale bubrega slični su simptomima gripa zbog čega mnogi tek specijalističkim pregledom otkriju šta im se u organizmu događa. Drhtavica, povišena temperatura i bol u leđima i kostima prvi su simptomi koji se javljaju tokom upale bubrega.

Ove simptome je jako teško prepoznati kod male dece koji ne znaju da objasne tačno šta ih muči, i isto tako je teško kod starijih osoba razaznati jer ovi simptomi često rezultiraju zbunjenošću.

Takođe, simptomi mogu biti slični ešerihiji zbog čega može da se javi peckanje prilikom mokrenja ili bol. Prvi simptom koji svako može lako da prepozna je mutna mokraća koja poprima crvenkasto-braon boju. Isto tako, oticanje u sred slabijeg izlučivanja mokraće može da bude jedan od simptoma koji je lako prepoznati.

Kada je u pitanju akutna infekcija, simptomi se razvijaju brzo, počinju od visoke temperature do bolova u boku i gubitka apetita i promene boje mokraće. Ukoliko dođe do hipertenzije (visoki krvni pritisak) ili anemije, to su nažalost simptomi koji već mogu da ukazuju na otkazivanje bubrega. Zbog toga je bitno obratiti se lekaru čim uočite prve simptome

Nefritis kod odraslih

Odrasli češće oboljevaju od nefritisa nego deca, prema mnogim istraživanjima taj procenat je veči za čak 10%. Takođe, kod odraslih se ovaj problem teže otklanja jer su organi dece mladi i brže se regenerišu i oporavljaju. Kod odraslih osoba, nefritis može biti uzrokovan raznim poremećajima, kao što su infekcije, nasleđeni genetski poremećaj i slično. Dijagnoza se obino zasniva na analizama krvi ili biopsijom bubrega. Ovakve provere su najsigurnije i najprecijznije varijante. Upala kod odraslih može biti primarna, gde je problem isključivo u bubrezima ili sekundarna, što znači da je izazvana iz širokog spektra poremećaja u telu. Ovi poremećaji mogu uticati na druge organe zbog čega je bitno odmah se obratiti lekaru

Nefritis kod dece

Nefritis se kod dece mnogo lakše leči nego kod odraslih osoba, čak se najveći broj dece uspešno oporavi u roku od nekoliko nedelja. Simptomi upale kod dece su slični kao kod odraslih, moguće je da se pojavi oticanje oko očiju ukoliko bubrezi ne proizvode dovoljno mokraće zbog čega se ista skuplja u telu. Takođe, kod dece se može pojaviti i krv u urinu i može se desiti da im apetit naglo opadne. Dobra vest je da se izmenjenom ishranom i javljanju lekaru na vreme upala bubrega ili nefritis kod dece veoma uspešno i brzo leči.

Upala bubrega lečenje

Pre nego što se sprovede terapija, kod nefritisa je prvo potrebno da se obave sve potrebne analize kako bi se utvrdio uzrok upale. Iako se nekad leči antibioticima, lečenje nefritisa se često odvija u dve faze, prvo ide faza indukcije a zatim faza održavanja. Prva faza traje od 6 do 12 meseci i vrši se kortikosteroidima. Prvo se ubacivanjem kortikosteroida prate neželjene reakcije a zatim se prima infuzija (tri dana uzastopno). Nakon toga se nastavlja lečenje sa 10 do 20 grama pronizona dnevno. Ako se na kliničkoj slici utvrdi da je oslabljena funkcija bubrega onda se pristupa nešto agresivnijem lečenju. Mnogi lekari u ovom slučaju koriste formu citotoksičnih agenasa koja se pokazala efikasnijom jer ima manje neželjene komplikacije tokom lečenja. Terapija se primenjuje u zavisnosti od stanja u kojem su bubrezi.

Ishrana

Uravnotežena i pravilna ishrana jedan je od ključnih činioca kada je u pitanju lečenje upale bubrega. Ono što ne smete konzumirati tokom lečenja jesu namirnice koje su bogate solju, natrijumom, magnezijumom i slično. Znači nikako ne smete konzumirati šunku, crveno meso, masna jela. Isto tako, unos tečnosti mora biti praćen jer je pored izmenjene ishrane i ovaj faktor veoma važan tokom upale. Mnoge materije iz nedozvoljenih namirnica mogu dospeti u krv i izazvati povišeni krvni pritisak što će samo naneti štetu prepisanoj terapiji za lečenje upale.

Ukoliko želite da izbegnete dijalizu, promena ishrane treba da vam bude primarna. Ono što tokom terapije smete da unosite jeste piletina, što manje belančevina (oko 40 grama dnevno je dozvoljeno), zatim ćuretina, riba, neslani sir, što više složenih ugljenih hidrata i povrća (kupus, kelj, karfiol..). Iz ishrane bi trebalo da isključite namirnice bogate kalijumom poput paradajza, blitve, pasulja, banana i drugo. Takođe, industrijske supe nalaze se na spisku nepoželjnih namirnica zbog velikog sadržaja soli kao i alkoholna pića i gazirani sokovi. Najbolje je konzumirati sveže ceđene sokove.

Postoje razni čajevi koji će vam olakšati tegobe kada je u pitanju nefritis. Jedan od njih je čaj od brusnice koji se veoma lako sprema. U pola litre vode treba dodati pola kilograma ploda brusnice. Sve to kuvati na tihoj vatri dok brusnica ne omekša. Ovaj više kompot nego čaj potrebno je piti tri puta dnevno, po jednu šolju i naravno, plodove treba obavezno pojesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply