Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina (lat. Salix) je beta hidroksilna kiselina. Javlja se u formi bezbojnih kristala i slabo je rastvorljiva u vodi. Salicilna kiselina je hemijski slična aktivnoj komponenti aspirina i njegov je glavni sastojak.

Salicilna kiselina je veoma efikasna u borbi protiv akni, što opravdava činjenicu da je salicilna kiselina glavni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda za negu lica. Salicilna kiselina ima antibakterijska, antiseptička i antiupalna svojstva i tako sprečava pojavu mitisera. Takođe je pogodna za masnu i mešovitu kožu.

Salicilna kiselina upotreba

Salicilna kiselina ima široku upotrebu kad je nega lica i kože u pitanju. Dobrobiti salicilne kiseline za lice i kožu su mnogobrojne:

salicilna kiselina za akne

 • Regeneriše ćelije kože.
 • Aktivno osvežava kožu.
 • Uklanja mrtve ćelije na koži.
 • Smanjuje proširene pore.
 • Sprečava začepljenje pora.
 • Sprečava pojavu mitisera.
 • Uklanja ožiljke nastale usled akni.
 • Uništava bakterije koje uzrokuju pojavu akni.
 • Smanjuje preterano izlučivanje sebuma na koži.
 • Smanjuje upalne procese na koži.

Salicilna kiselina se uglavnom primenjuje u obliku losiona ili se nalazi u sastavu kozmetičkih proizvoda za negu lica. Postoje i razni pilinzi sa salicilnom kiselinom, a i mnogi kozmetički tretmani u salonima su bazirani upravo na njoj. Salicilna kiselina se koristi u različitim formulacijama – od 1% do 10%. Da biste sprečili neželjene efekte na koži, najbolje je da u početku koristite s najslabijom formulacijom salicilne kiselina od 1%.

Salicilna kiselina za akne i bubuljice

Kao što smo već napomenuli, salicilna kiselina je veoma efikasna kad su akne i bubuljice u pitanju. Ukoliko imate problema sa aknama i bubuljicama, upotreba salicilne kiseline će vam zasigurno pomoći u toj borbi.

Salicilna kiselina za akne i bubuljice upotreba:

Pre nanošenja kiseline potrebno je da dobro očistite lice od šminke i drugih nečistoća koje se nakupljaju u toku dana. Parčetom vate ili tuferom nanesite losion ili kozmetički preparat sa salicilnom kiselinom. Ako nemate akne po celom licu, možete je nanositi direktno na akne štapićem za uši. Najbolje je da je nanosite utapkavanjem kako ne biste iritirali kožu. Nakon upotrebe salicilne kiseline kožu nahranite nekom hidratantnom kremom za lice.

Ukoliko osetite blago peckanje, to je normalna pojava koja će nestati za nekoliko minuta. Ako dođe do bolnog peckanja lice odmah isperite čistom vodom.

Salicilna kiselina za mitisere

Jedan od nesumnjivo efikasnih preparata za mitisere jeste upravo salicilna kiselina. Njena najveća blagodet je upravo u tome što smanjuje proširene pore na licu i sprečava njihovo začepljenje i tako se efikasno bori protiv mitisera. Dovoljno je da uveče pre spavanja nakon što ste očistili lice, parčetom vate ili tuferom nanesete salicilnu kiselinu, ali ne u velikim količinama jer tako možete isušiti kožu. Zato je važno da nakon nanošenja salicilne kiseline na lice koristite hidratantnu kremu.

Salicilna kiselina upotreba za bradavice

Salicilna kiselina bukvalno sagoreva bradavice, što potvrđuje čak 2/3 onih koji su koristili salicilnu kiselinu za bradavice. Ipak, morate biti veoma oprezni ako koristite salicilnu kiselinu za bradavice da ne biste oštetili okolnu zdravu kožu. Morate je zaštititi kako ne bi došlo do pojave ožiljaka.

Nikako nemojte koristiti salicilnu kiselinu za bradavice ako ih imate na licu. Takođe, osobe koje imaju slabu cirkulaciju, dijabetičari ili oni koji pate od kardiovaskularnih bolesti ne bi trebalo da koriste salicilnu kiselinu zbog povećanog rizika od oštećenja tetiva i nerava.

Salicilna kiselina za bradavice upotreba:

Višak kože oko bradavice uklonite nekom grubom površinom (kamenom za pete ili blagom turpijom za nokte). Pre uklanjanja kože sa bradavice potopite je u ovdu 5 minuta kako bi koža omekšala. Na kožu oko bradavice nanesite malo vazelina ili flaster i na kraju nanesite male kapljice salicilne kiseline. Sačekajte da bradavica potpuno omekša, pa je isperite vodom. Kada je u pitanju salicilna kiselina za bradavice morate biti uporni kako rezultati ne bi izostali.

Napomena: Tretman bradavica salicilnom kiselinom može biti bolan. Pre nego što počnete da koristite salicilnu kiselinu za uklanjanje bradavica, obavezno se posavetujte s dermatologom.

Salicilna krema i mast

Kao što smo već napomenuli, mnogo je kozmetičkih preparata koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu i kao takvi su idealni za negu kože i lica. Njihova upotreba je uglavnom univerzalna, a ogleda se u tome što dva puta dnevno treba naneti kremu ili mast u tankom sloju na obolelu površinu kože i lagano utrljati. Salicilna krema i mast su idealni za lečenje akni, psorijaze, hroničnih ekcema, neurodermatitisa itd. I ove preparate od salicilne kiseline nikako ne smete koristiti bez nadzora lekara.

Salicilna kiselina rastvor

Salicilna kiselina rastvor se najpre koristi za uklanjanje bradavica sa kože, kurjih očiju, žuljeva i hiperkeratoza. Primena rastvora salicilne kiseline se ogleda u tome što se tanak sloj rastvora nanosi četkicom na površinu koju želite da tretirate. Sačekajte da se rastvor osuši i formira tanak film, pa ponovite postupak. Uz pravilnu primenu kurje oči ubrzo nestaju, a za uklanjanje bradavica treba biti malo uporniji.

Salicilna kiselina cena i gde kupiti

Kozmetičke preparate od salicilne kiseline, pa i samu salicilnu kiselinu i njen rastvor možete kupiti u bilo kojoj bolje snabdevenoj apoteci, a možete ih nabaviti i putem interneta u takozvanim web apotekama. Što se tiče cene, ona varira u zavisnosti od proizvođača i samog proizvoda. Salicilna krema i mast koštaju između 300 i 500 dinara. Rastvor salicilne kiseline košta između 300 i 400 dinara i kao takav je veoma pristupačan, kao i većina proizvoda na bazi salicilne kiseline. Preporučujemo upotrebu preparata sa salicilnom kiselinom koji ne sadrže alkohol kako vam on ne bi dodatno isušio kožu.

Salicilna kiselina neželjena dejstva i mere predostrožnosti

Kada su u pitanju salicilna kiselina i nuspojave, one mogu biti lokalne na mestu primene u vidu iritacije kože i peckanja. U tom slučaju odmah treba da prekinete sa njenim korišćenjem. Takođe, ako je dugo koristite, to može dovesti do osipa, peckanja, svraba, lokalne hiperpigmentacije, pa i do depigmentacije kože. Zato je veoma važno da se pre i tokom korišćenja salicilne kiseline redovno konsultujete sa lekarom.

Ko ne sme koristiti salicilnu kiselinu:

 • Osobe alergične na aspirin ne smeju koristiti salicilnu kiselinu.
 • Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje korišćenje salicilne kiseline.

Salicilnu kiselinu ne smete koristiti uporedo sa određenim lekovima, pa je to dodatan razlog da se posavetujete sa dermatologom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply