Zašto se javljaju brazde na noktima ?

Brazde na noktima

Vaši nokti govore mnogo o vašem zdravlju. Zdravstvena stanja, koja se kreću u opsegu od stresa pa do bolesti bubrega i štitne žlezde, mogu da izazovu promene na noktima. Jedna česta promena je da se javljaju poprečne ili uzdužne brazde na noktima tj. rebrasti nokti. U većini slučajeva, brazde na noktima su bezopasne bilo da su uzdužne ili poprečene.

Rebrasti nokti uzroci i simptomi

Nokti su sačinjeni od živih ćelija kože na prstima. Zato kožna oboljenja, poput ekcema, mogu da izazovu brazde na noktima.Poprečne i uzdužne brazde na noktima nastaju i usled suve kože. Ako u vašem organizmu nema dovoljno proteina, kalcijuma, cinka ili vitamina A, ovaj nedostatak se ponekad otkriva tako što se na noktima pojavljuju brazde i nokti postaju rebrasti.

Vertikalne brazde na noktima ruku i nogu

Vertikalne brazde su rebraste linije koje se pružaju od vrha nokta do kutikule (pokožice). Ponekad se ove brazde nazivaju longitudinalne pruge ili prevoji.

uzduzne brazde na noktima ruku

Blago izražene vertikalne brazde na noktima se često javljaju kod starijih osoba, verovatno zbog usporene promene ćelija. Do ovoga dolazi kada se ispod površine kože stvaraju nove ćelije kože koje izranjaju da bi zauzele mesto mrtvih ćelija koje su odbačene sa površine.Zbog toga su rebrasti nokti češća pojava kod starijih osoba.

Ukoliko se primete drugi simptomi, kao što su promene boje i teksture noktiju, to može da bude posledica zdravstvenog stanja. Kod trahionihije, odnosno distrofije noktiju svih 20 prstiju, brazde na noktima mogu da budu praćene promenama boje noktiju, a nokti mogu da postanu hrapavi i krti.

Kod hipohromne anemije (anemija usled nedostatka gvožđa) takođe se javljaju vertikalne brazde i promene na noktima, usled čega oni postaju konkavni, odnosno kašikastog oblika.

Brazde na noktima nisu uvek opasne po zdravlje. Postoji razlika između vertikalnih i horizontalnih brazda. Vertikalne brazde su normalne i nisu znak bilo kakvog zdravstvenog problema. Protežu se od osnove do vrha nokta, u poravnatom i ujednačenom rasporedu. Sa godinama postaju izraženije.

Horizontalne brazde

Duboke horizontalne brazde, koje se zovu Beauove linije, često su simptom ozbiljnog oboljenja i one su mnogo redje nego uzdužne pruge na noktima. One mogu da zaustave rast nokta sve dok se ne izleči primarno oboljenje. Akutna bolest bubrega takođe može da bude uzrok pojave Beauovih linija. Pored toga, kada se Beauove linije pojave na svih 20 noktiju, to može biti simptom:

  • zaušaka
  • bolesti štitne žlezde
  • dijabetesa
  • sifilisa

I hemoterapija može da izazove Beauove linije.

beauove linije

Beauove linije

Trauma noktiju može da izazove pojavu crvenih ili smeđih mrlja koje se formiraju ispod nokta. Međutim, ukoliko primetite tamnosmeđe, crne ili crvene diskoloracije ispod noktiju, a niste imali traumu, to može da bude simptom mnogo ozbiljnijeg oboljenja, kao što su endokarditis (zapaljenje unutrašnjeg sloja srca) ili melanoma nokta (kancera kože).

Rebrasti nokti dijagnoza

Iznenadne promene na noktima bi trebalo da ispita lekar. Ukoliko ste oštetili nokat prilikom povrede, možete da sačekate nekoliko nedelja da biste videli kako nokat i prst zaceljuju, pre nego što odlučite da se javite lekaru.

Međutim, lekaru bi trebalo da se javite što pre ako povreda za posledicu ima:

  • čist ili iskrzan rez preko nokta
  • zdrobljen nokat
  • iščupan nokat
  • krvarenje ispod nokta

Tokom pregleda, lekar će ispitati nokte i pitati vas da li postoje i drugi simptomi koje osećate.

Lekar može da vas uputi na laboratorijsku analizu urina i krvi, ukoliko sumnja na bolest bubrega, dijabetes ili nedostatak hranljivih materija.

Ako se ispostavi da su brazde na noktima posledica kožnog oboljenja, dermatolog može da počne da vas leči.

Ako je uzrok brazda na noktima nejasan, dermatolog može da uzme isečke noktiju i pošalje ih na laboratorijsku analizu da bi se utvrdilo da li postoji infekcija.

Rebrasti nokti lečenje

Lečenje brazda na noktima

Pošto su brazde na noktima često znak nekih drugih zdravstvenih problema, lečenje je usmereno na primarni uzrok promena na noktima. Na primer, ako imate Beauove linije usled dijabetesa, uspešno kontrolisanje nivoa šećera u krvi može da smanji ove horizontalne brazde na noktima.

Lečenje kožnih oboljenja, poput ekcema, može da podrazumeva upotrebu ovlaživača za ruke ili topičnih masti koji ublažavaju simptome ekcema. Ako je uzrok nizak nivo minerala ili vitamina, možda će vam preporučiti da promenite način ishrane ili da uzimate suplemente nutrijenata koji vam nedostaju.

Poliranje noktiju finom turpijom (sa finom šmirglom a ne metalnom), može da vam pomogne da uglačate brazde na noktima bilo da su uzdužne ili poprečene.ako su vam nokti postali rebrasti posavetujete sa dermatologom o načinu nege noktiju. Moraćete da budete pažljivi i da ne pritiskate previše, kako biste izbegli nova oštećenja.

Nedostatak vitamina i brazde na noktima

Izgled noktiju može da ukazuje na neki zdravstveni problem. U abnormalnosti nokta često spadaju promene oblika, teksture, boje i debljine. Udubljene linije na noktima, poznate i kao Beauove linije, javljaju se usled neuhranjenosti ili povrede nokta. U druga moguća oboljenja spadaju koilonihija (kašikasti nokti), leukonihija (bele mrlje na noktima), tačkaste lezije (udubljenja nokta) i rebrasti nokti. Prema veb sajtu Medline Plus, zvaničnoj internet prezentaciji Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD, bolesti jetre, bubrega i nedostatak vitamina, mogu da budu uzrok abnormalnosti na noktu, uključujući i brazde na noktu. Ukoliko vaši nokti dobiju plavu boju, ako su nagnječeni ili imaju brazde ili ako ispod noktiju primetite belu boju, javite se lekaru.

 

 Nedostatak vitamina i brazde na noktima

B vitamini su grupa vitamina koja ima ključne funkcije, uključujući i rast ćelija. Vitamin B12 iz kompleksa B vitamina, pospešuje rast noktiju; stoga, nedostatak B vitamina može da bude uzrok pojave brazda na noktima koje su obično praćene belim mrljama. Koilonihija je oboljenje koje je povezano sa nedostatkom gvožđa u organizmu. U druge vitamine i minerale čiji nedostatak izaziva abnormalnosti noktiju, spadaju vitamin C, cink i kalcijum. Loša apsorpcija vitamina ili nezdrava ishrana dovešće do nedostatka vitamina. Posavetujete se sa lekarom ukoliko su horizontalne brazde na noktima ruku uporne ili ako primetite diskoloraciju, kao što su žuti ili zeleni nokti.

Prevencija

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima pomaže da se spreči pojava brazda na noktima. Redovno jedite integralne namirnice, zeleno povrće i voće da biste dostigli preporučeni unos vitamina. Razmislite o suplementima ako vašoj ishrani nedostaju neki vitamini i hranljive materija. Da biste izbegli abnormalnosti na noktima, nemojte da ih čačkate ili grickate. Secite nokte, održavajte ih kratkima i izbegavajte lak za nokte.

Izgledi

U većini slučajeva, brazde na noktima su normalan znak starenja. Međutim, veoma je važno da obratite pažnju na ove brazde i druge promene na noktima. To bi mogao da bude prvi znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply