Kako pravilno negovati nokte?

Pre svega važno je da znate da ako redovno i pravilno negujete vaše ruke i stopala, istovremeno negujete i nokte. Iz tog razloga žene koje paze na svoje ruke ne moraju da se mnogo muče oko negovanja noktiju.

Ipak, najčešći problemi s noktima su njihovo pucanje i listanje i ono se dešava ako imate slabe nokte.

Žene imaju tegobe i sa suvom i oštećenom kožicom ili brazdama koje se nalaze na noktima i belim mrljama na njima, a ni infekcija noktiju nije retka.

Uzroci za ove pojave dolaze kako od neadekvatne nege tako i od nedostatka vitamina B, D i E i kalcijuma. Potrebno je da vašu ishranu obogatite i gvožđem, kalijumom i cinkom. Uvedite u vašu ishranu suvo voće, ribu, plodove mora, zeleno povrće, a u obzir dolaze i dodaci kompleksa vitamina koji se nalaze u kapima ili tabletama. Vitamin C je takođe dobar za nokte i podstiče proizvodnju kolagena. On kožu čini lepšom i čvršćom i podstiče brži rast noktiju. Njega ćete naći u limunu, dinji, paprikama, karfiolu, pomorandži, kiviju, jagodama.

kako ubrzati rast noktiju

Kažu da nokti predstavljaju ogledalo našeg zdravlja i da oni mogu ukazati na pojavu nekog oboljenja i zato se obrаtite lekаru ukoliko ste primetili sledeće simptome:

– promene u boji noktiju,  to jest promenа boje celog noktа ili tаmne linije ispod noktа

– promene u obliku noktiju, takozvano uvijanje noktiju

– prorede ili zаdebljаnje noktiju, to može ukazati na gljivice

– odvаjаnje noktа od okolne kože

– krvаrenje oko noktiju

– otok ili bol oko noktiju

Nega noktiju na rukama

Kako da negujem nokte na rukama? Pre svega, držite nokte suvim i čistim jer to sprečаvа da bаkterije rаstu ispod vašeg nokta. Nega noktiju na rukama i nogama je važna, a nekvalitetni lakovi za nokte mogu da oštete vašu nokatnu ploču toliko da vam posle treba mnogo vremena kako biste je oporavili. Posle svakog kontakta sa nečistim materijama ili posle svakog posla operite dobro vaše ruke, a samim tim i nokte, ali to radite ili rukama ili mekim sunđerim jer četka može da napravi kontraefekat. Izbegavajte sintetičke četke prilikom negovanja noktiju da ne bi došlo do odvajanja nokta od mesa, što može veoma bolno i ružno. Ukoliko dođe do odvajanja nokta od mesa povećava se prostor u koji se zavlači prljavština i može doći čak i do infekcije.

Nega noktiju na nogama

Sve što je rečeno u odeljku nege noktiju na rukama se primenjuje i ovde, pa se tako naglašava i da ukoliko radite profesionalni pedikir treba da vodite računa da pedikir obavlja stručna osoba. Učestala je pojava gljivične infekcije na nogama, uraslog nokta i neophodno je da primetite svaku tu promenu kako biste počeli sa lečenjem svojih noktiju na nogama. Važno je da ih pravilno sečete, a za uklanjanje gljivica koristite sodu bikarbonu, propolis, ulje čajevca i tako dalje.

Nega zanoktica

Zanoktice redovno uklanjajte. Nemojte dozvoliti da vam nokat bude prepun zanokticama i njih se rešavajte tako što ćete ih potiskivati ka korenu nokta. Dakle, nikako nemojte koristiti makazice dok ih uklanjate. Omekšajte ih u toploj vodi sa malo limunovog soka i nakon toga krenute sa tretmanom. Ako nemate dovoljno dobru alatku za potiskivanje noktiju, probajte to uz pomoć štapića za uši. Nakon uklanjanja zanoktica obavezno namažite ruke hidratantnom kremom. Ukoliko grickate nokte, to je glavni uzrok pojavi vaših zanoktica jer tako stvarate prolaz za infekcije.

Kako da imate pravilniju negu noktiju na nogama i rukama?

– Za zdravlje noktiju je najvažnije da svi nokti budu iste dužine i da budu negovani. Izbegavajte da ih sečete duboko do mesa jer tako može doći do infekcija – njihova funkcija je da štite osetljive vrhove prstiju.

– Nega noktiju podrazumeva i da ih ne grickate!

– Ukoliko je neizbežno da obavite prljav posao i pritom niste u prilici da stavite rukavice onda noktima zagrebite sapun za pranje kako biste ih sačuvali

– Redovno čistite turpiju za nokte tako što ćeteje obmotati selotejpom ili flasterom

– Postoji mogućnost da lak skinete i ako nemate sredstvo za skidanje laka. Pokušajte da na nokat nanesete sloj laka, sačekate tri sekunde i protrljate ga komadom vate

– Izbegavajte skidač za nokte koji u seebi sadrži aceton. Aceton isušuje nokte i zbog njega vam se nokti perutaju. Za negu noktiju je dobro koristiti uljani skidač koji pored toga što skida lak, on i neguje nokte

– Ako ste pušač onda se može desiti da vaši nokte požute i stanje se. Iako je najbolje rešenje ne samo za vaše nokte nego za vaše celokupno zdravlje da ostavite duvan, jasno je koliko to nekad ume biti teško. Možete iskoristiti alternativu koja podrazumeva olovku za beljenje noktiju, ali ako je budete koristiti pratite upustvo za to.

Saveti za lepši izgled noktiju

– Za oblikovanje noktiju nemojte koristiti grickalicu nego makazice i turpiju

– Ne secite prečesto vaše nokte sem ako baš morate jer su se iskrzali. Da biste izbegli urastanje noktiju na rukama i nogama trebalo bi da ih sečete ravno bez prevelikog zaobljavanja. Ukoliko su vaši nokti mekani onda je potrebno da koristite posebne makazice namenjene takvim noktima. Njih možete nabaviti u komplet manikir setu ili se raspitati u prafimerijama

– Iako lakiranje noktiju ne spada u pravu takozvanu negu, treba znati da je za negu noktiju na rukama i nogama dobar bezbojni lak jer on ima zaštitnu funkciju

– Znamo koliko je važno da žena ima sređene i nalakirane nokte jer se danas smatra neurednim ako oni nisu nalakirani, ali obratite pažnju koje lakove koristite, kakav im je sastav i koju boju birate. Na primer, kratkim noktima odgovara samo poliranje ili bezbojni lak jer ne izgledaju lepo sa lakom u boji. Ukoliko su vam nokti srednje dužine onda bi bilo najbolje da koristite neupadljive boje lakova. Vodite računa da su svetle boje lakova prvenstveno za leto i da privlače dosta pažnje i na moguće nedostatke vaših noktiju

– Nakon skidanja laka ruke dobro operite

– Napravite pauzu s vremena na vreme od lakiranja noktiju

– Iako je jednostavno da nokte uradite kod manikira, dobro razmislite koliko je to dobro za vaše prirodne nokte, a i za vaš budžet. Nadogradnja noktiju i lepljenje veštačkih noktiju može nepovratno da uništi vašu nokatnu ploču. Kada ih jednom nadogradite obično to radite još dugo jer vam je mrsko da gledate kako vaši nokti loše izgledaju kada nemaju veštačke nokte preko njih. Ukoliko želite po svaku cenu da nokte tretirate na ovaj način, onda je ipak najbolje da to radite ilivanjem akrilom ili gelom jer taj način najmanje oštećuje nokte. On čuva površinu noktiju i tek nakon njega dolaze drugi nokti

Najbolje ulje za nokte

Koristite prirodne sastojke za negu noktiju. Ulja hidriraju vače nokte čine ih jačim, deluju deluju antibakterijski i antigljivično, omekšavaju zanoktice i poboljšavaju rast noktiju. Najbolja ulja za nokte su popisana ispod, a najbolje ulje za lečenje noktiju jesta ulje čajevca, dok je za zanoktice najbolje jojobino ulje.

Najbolja ulja za nokte:

  • maslinovo ulje
  • bademovo ulje
  • ricinusovo ulje
  • laneno ulje
  • arganovo ulje

Maske za nokte

  1. Zašto ne biste koristili I neke maske za vase nokte? Delotvorno je ako vaše nokte masirate mešavinom šećera, maslinovog ulja i limunovog soka. Utrljavajte ovu smesu 5-10 minuta u nokte i na taj način ćete poboljšati prokrvljenost ispod noktiju
  2. napravite masku od jabukovog sirćeta, meda i kokosovog ulja i ostavite da deluje 15 minuta i potom isperite.
  3. U toplu vodu dodajte kapi eteričnog ulja ruzmarina i sok od limuna. Držite vaše prste umočene u ovu smesu pola sata jer je ova kupka idealna za negu noktiju i postaće čvršći.
  4. Nokte skloni lomljenju povremeno istrljajte kriškom limuna ili mešavinom maslinovog ulja sa malo soka od limuna jer ova mešavina pojačava koren nokta koji bi trebalo da sprečava lom. Ukoliko se i nakon nekoliko nedelja upotrebe ovih sastojaka lom noktiju nastavi, možda bi bilo bolje da se obratite lekaru.
  5. Ako imate problema sa listanjem noktiju svake večeri držite ruke u vodi u kojoj je prethodno rastvorena kuhinjska so i nakon tog tretmana namažite ruke kremom.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply