Da li ste primetili da imate zadebljali nokat na prstima nogu pa Vam je sečenje tog nokta jako otežano? Da li ste primetili da je Vaš nokat promenio svoju boju?

Ako su odgovori pozitivni, onda je vreme da se obratite dermatologu.

Nokti na nogama, godinama, počinju da zadebljavaju i postaju tvrdi, mada se samo zadebljanje može dogoditi u svakom periodu života.

Medicinski naziv za zadebljanje nokta jeste onychauxis.

U nastavku teksta, pročitajte o uzrocima nastanka zadebljanja noktiju, kako da se ovog problema što brže rešite i kako da Vaše nokte očuvate kvalitetnim i zdravim.

zadebljanje-nokta

Zadebljanje noktiju na nogama uzrok

Postoji mnogo razloga zašto nokti krenu da debljaju i propadaju.

Najčešći uzrok jesu gljivične infekcije – medicinski termin za njih jeste onihomikoze. Oko 10 % odrasle populacije u većini evropskih zemalja ima gljivičnu infekciju noktiju na jednom ili na više noktiju, što ozbiljno ume da naruši estetiku stopala.

Osim gljivičnih infekcija, zadebljanje noktiju može biti izazvano povredom – što se naziva onychauxis. Povreda ne znači samo da je neki objekat pao na prst ili udarac nokta o tvrdu podlogu, već i nošenje tesne obuće, koje je uglavnom i glavni razlog nastanka zadebljanja noktiju povredom. Kada se govori o obući, treba istaći da najveći problem uzrokuje obuća u kojoj su prsti noge u kontaktu sa površinom obuće – obuća koja nema prostor za prste kao što je to veliki broj potpetica ili šiljatih cipela. Poseban problem nastaje leti – ukoliko nosite obuću koja je duboka – sveži kiseonik ne dopire do vrhova stopala, a vlažna i znojava sredina pogoduju razvoju gljivičnih infekcija.

Hronična bolest koja kao posledicu može dati zadebljanje nokatne ploče jeste dijatebes. Kod dijabetičara, zadebljani nokti na nogama nastaju zbog loše cirkulacije donjih ekstremiteta – nokti i prsti ne dobijaju dovoljno hranljivih sastojaka za svoje funkcionisanje.

Psorijaza je bolest koja dovodi do zadebljanja nokatne ploče, takođe, i pored zadebljanja, dolazi do pojave crvenih promena na koži koje se ljušti. Psorijaza može izazvati da nokat krene asimetrično da raste.

Kao značajni uzročnici se navode i reumatoidni artritis i razne kardiovaskularne tegobe koje imaju uticaj na perifernu cirkulaciju.

Ljudi u starosti su posebno izloženi zadebljanju nokatne ploče – cirkulacija je u starosti znatno oslabljena, nivo šećera u krvi stalno varira a smanjena pokretljivost i učestalo mirovanje dovode do zadebljanja noktiju i propadanja.

Lečenje zadebljalih noktiju

Da bi lečenje noktiju bilo efikasno i brzo, potrebno je poznavati pravi uzrok koji je doveo do same promene.

U svakom slučaju, redovno sečenje noktiju će svakako smanjiti moguće neprijatne senzacije – ukoliko je osoba u težem fizičkom stanju, osoba iz okruženja mu može pomoći da održava higijenu noktiju stopala. Po mogućstvu, čim primetite da Vam nokti zadebljavaju, idite na pedikir, zato što je pravilna higijena savremenim sredstvima pravi način da Vaše nokte očuvate zdravim.

Ukoliko osoba ima gljivičnu infekciju noktiju, mora jako da pazi pri sečenju noktiju, zato što usled nakupljanja tečnosti ispod noktiju, nokat lako može da otpadne. Potapanjem nogu u toplu vodu na nekoliko minuta pre sečenja noktiju, preveniraćete neželjeno otpadanje nokta. Osobe sa gljivičnom infekcijom posebno moraju da paze da je grickalica za nokte pravilno dezinfikovana – dezinfekcija grickalice za nokte se vrši 70% izopropil alkoholom – u cilju sprečavanja širenja infekcije sa inficiranog nokta na ostale nokte na nogama.

U opticaju su i razne antifungalne kreme ili sprejevi, tretman laserom ili klasični antifungalni lekovi.

Lečenje zadebljanja noktiju se može vršiti i stvarima koje imate u svom ormariću u toaletu!

U kadicu u kojoj ćete potopiti stopala pre sečenja noktiju, dodajte malo tečnosti za ispiranje usta, vinsko sirće ili malo izbeljivača (prethodno mu smanjite koncentraciju mešanjem sa vodom). Oni će omekšati nokat i unčiniti ga lakšim za proces sečenja.

Možete koristiti i razna esencijalna ulja poput ulja narandže ili ulje čajevog drveta. Mešavina ulja čajevog drveta i maslinovog ulja se primenjuje na nokat i može da pomogne da nokat postane manje debljine. Naneti smešu na obolele nokte vatom dvaput dnevno.

Metode pedološke, hladne hirurgije

Ova vrsta tehnike je bezbolan nači da sanirate Vaše nokte i otklonite zadebljanje. Tehnika se sastoji od izrade nokatnih ploča od silikonskog dela koji se aplicira na nokat i za jako kratko vreme daje odlične rezutlate. Ove silikonske ploče imaju antizapaljenski i antigljivični efekat, tako da ćete se za tili čas rešiti ovog neugodnog problema.

Prevencija zadebljanja noktiju na nogama

Prevencija se sastoji u pravilnoj higijeni stopala i nošenju adekvatne obuće – izbegavajte cipele sa malim prostorom za prste i visoke potpetice.

Ukoliko dođe do promene na nekoj od nokatnih ploča, obratite se dermatologu u cilju da Vam prepiše terapiju koja će efikasno i brzo delovati. Pri sečenju noktiju, nokti se seku ravno, nikako prekratko, i turpijom se otklanjaju oštre ivice.

Održavajte zdravlje svojih noktiju pravilnom ishranom!

Nutricionizam je našao široku primenu i u održavanju delova tela kao što su nokti. Prvestveno, hrana koju unosite treba da bude bogata vitaminima i hranljivim sastojcima koji će hraniti, koliko Vaše telo, toliko i Vaše nokte.

Kao vrsni čuvari zdravlja noktiju, izdvajaju se:

  1. Crveno meso – puno je proteina i gvožđa – pored očuvanja noktiju, crveno meso Vam pomaže i u regulaciji debljine i očuvanosti kose
  2. Borovnice – koje imaju odličan efekat protiv slobodnih radikala
  3. Bademi – prepuni preko potrebnog magnezijuma
  4. Pivo (u umerenim količinama)
  5. Školjke i morski plodovi – bogati su cinkom
  6. Mleko, jogurt, kiselo mleko, kisela pavlaka
  7. Jaja – sadrže biotin koji uma ulogu u stvaranju keratina
  8. Losos – bogat biotinom, proteinima i omega masnim kiselinama, osim noktiju, utiče na zdravlje Vašeg lica i kose
  9. Brazilski orah – pun je selena koji je bitan za očuvanje celog organizma

Zašto se nokti nekada prebojavaju?

Jako je bitno da redovno proveravate boju svojih noktiju – crna, žuta i zelena boja noktiju uzkazuje na ozbiljna oboljenja i infekcije! Zelena boja noktiju ukazuje na psorijazu ili gljivičnu infekciju, ili ostala, ozbiljnija zapaljenja. Takođe i oker žuta boja ukazuje na razvoj gljivične infekcije – tada se na nokat može naneti malo ulja čajevog drveta koje ima antigljivično dejstvo i smanjuje prebojenost noktiju.

Sa druge strane, ukoliko nokti dobiju intenzivno braon boju, to može ukazati na opštu neuhranjenost organizma, ili na poremećen rad štitaste žlezde (smanjenje ili povećanje funckije žlezde). Ukoliko nokti bivaju prebojeni sa 2 boje, to može ukazati na oštećenja jetre – poznato je da oštećenje jetre uzrokuje poremećeno stvaranje pigmenta melanina koji određuje boju kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply