upala tetiva ruke

Upala tetiva ruke, ili tenosinovitis, je često stanje za koje je karakteristična iritacija i upala tetiva oko zgloba šake. Tu se nalazi mnogo tetiva. Upala tetiva na ruci obično podrazumeva upalu jedne tetive, mada se može javiti i upala više tetiva. Obično se upala javlja na mestima gde se tetive ukrštaju ili se taru o kost. Tu je iritacija najveća, i može doći do bola i neprijatnog osećaja prilikom pokretanja ručnog zgloba.

Šta su tetive?

Tetive su strukture koje vezuju mišiće za kost, a tetive u ruci spajaju mišiće iz cele ruke sa šakom i prstima. Tetive na ruci klize kroz meka tkiva dok prolaze kroz ručni zglob. Na taj način se tetive lako pomeraju kad god pomeramo ruku. Za to je zaslužna prvenstveno sinovijalna tečnost, koja deluje kao lubrikant. Kada dođe do upala ovog dela tela, reč je o tenosinovitisu.

Upala tetiva se može javiti u bilo kojoj tetivi i izazvati bolove, ali se tendonitis mnogo češće javlja u određenim tetivama, zbog takvog rasporeda tetiva i ponovljenih pokreta koji mogu dovesti do iritacije.

upala tetive sake

Upala tetiva ruke simptomi

Najčešći simptom, na koji se žale svi pacijenti, jeste bol u zglobu. Ostali simptomi upale tetiva na ruci su oticanje ručnog zgloba, crvenilo i koža koja je topla na dodir, kao i osećaj „mrvljenja“ tetive prilikom pomeranja ruke.

Dijagnoza se postavlja tako što se potvrđuje da su prisustni simptomi upale tetiva na ruci. Osim toga, u zavisnosti od toga koja tetiva je upaljena, lekar može uraditi poseban pregled kako bi se utvrdilo koje su tetive šake pod upalom.

Upala tetive palca na ruci

Jedan tip upale tetiva na ruci se zove De Kvervinov sindrom. Reč je o upali tetive ispod samog palca. Ovaj sindrom se najčešće dijagnostikuje tako što pacijent stegne pesnicu i zglob se onda isteže. Vrsta bola prilikom ovog poteza se koristi kao dijagnostički metod za upalu tetive palca na ruci.

Obično nije neophodno raditi dodatne testove, mada je rentgenski snimak vrlo koristan da se isključe ostali potencijalni uzroci bolova u šakama. Rentgenski snimak je veoma važan za utvrđivanje artritisa ili preloma. Kod upala tetive šake, snimak bude sasvim normalan. I ultrazvukom i magnetnom rezonancom se može utvrditi postojanje upale tetiva ruke, jer pokazuju nakupljanje tečnosti oko tetiva. Mada ovi testovi nisu neophodni, ako postoji sumnja oko potencijalnog uzroka bola, ovi snimci mogu dosta pomoći oko postavljanja dijagnoze.

Kada se postavi dijagnoza, prelazi se na određivanje terapija.Lečenje nije isto za svakog pacijenta, a neki tretmani su prikladniji za specifične tipove upale tetiva na ruci.

Većina metoda za lečenje upale tetive šake podrazumeva da se počne sa nekim jednostavnijim koracima kako bi se kontrolisala upala i započeo oporavak tetive, a na agresivnije tretmane se prelazi samo ako ovi ne dovedu do poboljšavanja stanja.

Upala tetiva ruke lečenje

Imobilizacija: često je prvi korak stavljanje udlage ispod ruke. Upala tetiva ruke se i javlja zbog čestog ponavljanja istih pokreta i iritacije tetive i okolnog tkiva. Odmaranjem tetive šake i tkiva, upala se polako povlači.

Ledene obloge: stavljanje ledenih obloga na bolna mesta može biti lekovito. Led će ohladiti problematično mesto i poboljšati cirkulaciju u delu zgloba u kom se nalazi upaljena tetiva.

Lekovi protiv upala: nesteroidni antiinflamatorni lekovi dosta olakšavaju simptome i bolove izazvane upalom tetive na ruci, a uspešno ublažavaju upalu i otoke u mekom tkivu. Ovi lekovi ublažavaju upalni odgovor organizma, što dosta ublažava bolove.

Lečenje ruke: reč je o posebnoj terapiji ruke, koja se fokusira na složenu funkciju šake i zglobe, kao i mnogih tetiva i ligamenata koji se nalaze u ručnom zglobu. Specijalizovani fizioterapeut će vam odrediti vežbe istezanja i ojačavanja zgloba i preporučiti najbolju udlagu kako biste lakše kontrolisali pokrete zgloba.

Kortizonske injekcije: kortizon je odličan lek protiv upala kada se daje injekcijom direktno na mesto upale. Ove injekcije su bezbedne, ali dugoročno mogu oštetiti tetive šake ako se često koriste.

Operacija tetiva na ruci: operacija se preporučuje samo kada nijedan drugi metod za lečenje tetiva na ruci ne daje rezultate. U slučaju operacija, tetiva se oslobađa od okolnog tkiva koje izaziva iritaciju i bolove. Ovo tkivo se može i ukloniti kako bi tetiva mogla slobodnije da se pomera.

Upala tetiva ruke prevencija

Postoji dosta stvari koje možete učiniti kako biste sprečili upalu tetiva ruke. Najvažnija stvar koju treba uraditi jeste da izmenite česte pokrete koje pravite, a koje pogoršavaju stanje. To znači da morate promeniti način na koji izvodite određene pokrete. Promena položaja ruke prilikom izvođenja određenih radnji sprečava opterećenje samo jedne tetive u zglobu.

Nošenje udlage tokom aktivnosti koje iritiraju upaljenu tetivu vam može pomoći, ali vam može i ograničavati pokrete. Zato je mnogo bolje nositi adekvatan zavoj koji će podupirati ruku, ali je neće ograničavati.

Nemojte piti previše lekova protiv bolova, jer će oni samo „zamaskirati“ simptome. Mada vas ruka ne boli kada pravite određeni pokret (jer ste prethodno popili lek), to ne znači da ne dolazi do iritacije tetive. Nećete znati kada je previše opterećenja za zglob.

Lagano zagrevajte i istežite zglob pre neke aktivnosti koja podrazumeva mnogo pokreta ruke, a nakon toga stavite ledenu oblogu na zglob kako biste umirili upalu.

Ako su simptomi upale tetive šake jaki, obratite se lekaru.

Nekoliko reči na kraju

Upala tetiva ruke je čest problem koji se može javiti kod svakoga. Uz nekoliko jednostavnih mera prevencije lako možete sprečiti pojavu ili pogoršavanje simptoma.

Ako imate problema sa upalom tetiva ruke, pitajte lekara da vam preporuči specijalizovanog terapeuta koji će vam pomoći da izlečite upaljene tetive i tkiva i predložiti vežbe uz pomoć kojih ćete sprečiti ovakve probleme ubuduće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply