Mogu li se akne izlečiti uz pomoć jabukovog sirćeta ?

Jabukovo sirće dobija se fermentacijom jabukovače, ili nefiltriranog soka od ceđenih jabuka. Ono ima mnogo upotreba i postalo je izuzeto popularno među ljudima koji vole da zdravstvene probleme rešavaju prirodnim putem. Veruje se da jabukovo sirće ima mnoga lekovita svojstva, uključujući snižavanje šećera u krvi, mršavljenje i smanjenje rizika od raka.

Neki čak tvrde da je jabukovo sirće dobro oružje protiv akni i bubuljica, ali postoji malo istraživanja na tu temu. Pročitajte ovaj članak i saznajte više.

jabukovo sirce za bubuljice

Jabukovo sirće može uništiti bakterije koje izazivaju akne

Sirće je poznato po tome što ubija mnoge bakterije i viruse. Čak, dokazano smanjuje sojeve nekih bakterija za čak 90%, a određenih virusa za 95%.

Vrsta bakterija pod nazivom Propionibacterium acnes, ili P. acnes, doprinosi stvaranju akni i bubuljica. Ne postoji puno istraživanja koja se bave uticajem jabukovog sirćeta na P. acnes, ali ima nekoliko studija koje izučavaju organsku kiselinu koja se nalazi u jabukovom sirćetu.

Jabukovo sirće sadrži limunsku, sirćetnu, mlečnu i ćilibarnu kiselinu, a svaka od njih uništava P. acnes što i značilo da je dobar prirodni lek za akne. U jednom istraživanju, 22 osobe su nanosile losion sa mlečnom kiselinom na lice, dva puta dnevno, godinu dana. Većina njih prijavila je značajno smanjenje akni, a samo dve osobe su primetile poboljšanje koje je bilo ispod 50%. Zasnovano na rezultatima ovih ispitivanja, zaključuje se da jabukovo sirće može uništiti bakterije koje izazivaju bubuljice i akne, ali je i dalje, potrebno obaviti još istraživanja.

Zaključak: organske kiseline koje se nalaze u jabukovom sirćetu mogu ubiti bakterije koje izazivaju akne. Ali, za konačnu presudu, potrebno je još istraživanja, koja će se baviti konkretnom primenom jabukovog sirćeta.

Jabukovo sirće može ublažiti ožiljke od akni

Čak i kada akne nestanu, iza njih ostaju vidljivi ožiljci i promena boje kože. Organske kiseline iz jabukovog sirćeta mogu ublažiti ove promene na koži, kada se nanose direktno na nju.jabukovo sirce za akne

Ovaj proces nanošenja organskih kiselina na kožu se zove ‘hemijski piling’. Kiseline uklanjaju oštećeni, spoljni sloj kože i podstiču regeneraciju.

Hemijski piling ćilibarnom kiselinom smanjuje upalu koju izazivaju P. acnes, što može sprečiti pojavu ožiljaka od akni. Mlečna kiselina poboljšava teksturu, pigmentaciju i izgled kože kod osoba sa površinskim ožiljcima od akni.

Iako organske kiseline daju obećavajuće rezultate, potrebno je obaviti još istraživanja kako bi se utvrdio tačan efekat koji ima jabukovo sirće na postupak stavaranja ili ublažavanja ožiljka od akni.

Zaključak: akne mogu izazvati diskoloraciju i ožiljke na koži. Kada se nanose direktno na kožu, organske kiseline iz jabukovog sirćeta mogu smanjiti vidljivost ožiljaka.

Nanošenje jabukovog sirćeta na kožu može izazvati opekotine

Jabukovo sirće ima jako kiselu prirodu. Zbog toga može izazvati opekotine, ako se nanese direktno na kožu.Zato ako koristite jabukovo sirće za akne morate biti oprezni.

U većini slučajeva, opekotina se javlja nakon dužeg kontakta sa jabukovim sirćetom. Kontakti sa kožom koji traju kraće, retko izazivaju opekotine.

Kako biste sprečili oštećenje kože, koristite jabukovo sirće za bubuljice u manjim količinama, i razblažite ga sa vodom. Izbegavajte upotrebu jabukovog sirćeta na delovima kože koja je osetljiva, otvorenim ranama, jer tu postoje veće šanse da će izazvati bol ili oštećenje kože.

Ako ga stavite na kožu i osetite peckanje, razblažite ga sa više vode. Ako vas još uvek peče, prestanite da ga koristite.

Zaključak: jabukovo sirće ima svojstva kiseline. Direktno nanošenje na kožu može izazvati iritaciju ili opekotinu.

Da li bi trebalo da koristite jabukovo sirće za lečenje akni?

Jabukovo sirće sadrži organske kiseline koje mogu uništiti bakterije koje izazivaju akne. Takođe, ono može pomoći ožiljcima od bubuljica da zacele.

Ali, istraživanja na ovu temu su neubedljiva, i kod slučajeva sa ozbiljnijim aknama, potreban je rigorozniji tretman. Osim toga, direktno nanošenje jabukovog sirćeta na kožu može izazvati opekotine, pogotovo kod osoba sa osetljivom kožom, kao i na otvorenim ranama. Zbog toga, jabukovo sirće za akne može izazvati više štete nego koristi, kod nekih osoba.

Zaključak: kada se nanosi lokalno, jabukovo sirće može smanjiti broj bakterija koje izazivaju akne i smanjiti vidljivost ožiljaka. Ali, ono možda neće delovati kod osoba sa ozbiljnijim aknama.

Kako se akne tretiraju jabukovim sirćetom

Zbog toga što je jako kiselo, jabukovo sirće bi trebalo razblažiti sa vodom, pre nego što se nanese na kožu. Evo jednostavnih koraka koje možete pratiti za upotrebu jabukovog sirćeta protiv akni:

  1. Pomešajte jabukovo sirće sa vodom u razmeri 1:3 (ako imate osetljivu kožu, pokušajte sa više vode)
  2. Očistite lice blagim tonikom i osušite peškirom.
  3. Koristeći vatu, nanesite rastvor na kožu.
  4. Sačekajte 5-20 sekundi, isperite vodom, i utapkajte peškirom.
  5. Ponavljajte ovaj postupak 1-2 puta dnevno.

Koristite organsko jabukovo sirće koje sadrži matičnjak. To je mutna supstanca, koja obično potone na dno flaše. Ona sadrži proteine, enzime i korisne bakterije koje su odgovorne za većinu lekovitih dejstava u jabukovom sirćetu. Zbog toga, jabukovo sirće sa matičnjakom, može biti još bolje od filtriranih i prerađenih vrsta.

Zaključak: jabukovo sirće bi trebalo razblažiti sa vodom pre nanošenja na kožu. Koristite ga 1-2 puta dnevno, i možda će vam pomoći sa aknama.

Saznajte više>>> Jabukovo sirće za čišćenje lica i ompletnu negu…

Poruka za kraj

Organske kiseline u jabukovom sirćetu mogu uništiti bakterije koje uzrokuju izbijanje akni. Takođe, mogu ublažiti vidljivost ožiljaka od akni. Ali, ono malo studija koje se bave ovom temom su nedorečene, i jabukovo sirće za akne možda neće delovati kod svih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply