U ovom članku ćete saznati kako da gajite žen šen. Za njegov uzgoj je potrebno strpljenje i briga, a može da se gaji i u saksiji.

Uslovi za uzgoj ginsenga

Ginseng je lekovita biljka poznata hiljadama godina u Aziji. Gajena je zbog korena koji se konzumira svež ili osušen. Ova zeljasta trajnica (perena/višegodišnja biljka) može da se uzgaja u baštama, pod uslovom da ste strpljivi i da poštujete neka pravila.

Ginseng panax pripada porodici Araliaceae, odnosno bršljana. Poreklom je iz Severne Amerike i istočne Azije, gde raste u krošnjama visokog drveća. Žen šen se često zove i „korenom života“ zbog svojih brojnih lekovitih svojstava.

To je višegodišnja biljka tamnozelenih listova, koji su glatki i debeli i imaju nazubljene ivice. Nakon približno 4 godine rasta, žen šen cveta u proleće, a u kasno leto formira male bele cvetove u obliku cvasti. Plod žen šena su svetlocrvene bobice, koje nastaju iz cvetova.

Uzgajanje žen šena je spor i dugotrajan proces. Zrelost dostiže između 4. i 6. godine. Žen šen se uzgaja u umerenim klimatskim područjima jer nije osetljiv i prilagodljiv je kako mrazu, tako i blagoj suši.

U jesen mu opada svo lišće, od zime do proleća je u fazi mirovanja. To je biljka za uzgoj na otvorenom i koja voli blizinu drveća ili zida. Obično se gaji bašti ali može da se uzgaja i u saksiji.

ginseng uzgoj

Uzgoj ginsenga

Razmnožavanje

Žen šen se razmnožava semenom, deobom i reznicama.

Za razmnožavanje žen šena su najbolji jesen ili proleće. Ako kupujete seme, nabavite ga od proverenog prodavca, u suprotno skupite seme kada ga biljka izbaci u jesen. Imajte na umu da seme koje nije prošlo proces stratifikacije* teško klija. (*Stratifikacija je u hortikulturi postupak čuvanja semena kada se semenu obezbeđuje da prođe zimski ciklus, bilo tako što ćete ga ostaviti u zemlji i pustiti da priroda odradi svoje, bilo tako što ćete simulirati ovaj proces u kućnim uslovima. U kućnim uslovima imitirate izmene temperature kojima bi seme bilo izloženo u prirodi. – Prim. Prev.)

Preporučujemo vam da kupite stratifikovano seme žen šena i da ga posejete u jesen, u bilo kom periodu pre smrzavanja tla. Zemljište za setvu pripremite odgovarajućim supstratima.  Između svakog semena ostavite razmak od 2,5 – 5cm. Utisnite seme na dubinu od 1cm. Pokrijte debelim slojem malča od lišća i slame (oko 5cm debljine) zbog zaštite od zime. Biljčice će se pojaviti narednog proleća ili leta.

Kako se gaji žen šen u saksiji

Odaberite saksiju prečnika od 75 – 100cm, sa otvorima na dnu zbog proceđivanja. Biljku postavite na sredinu saksije i dopunite preostalom zemljom. Dobro tamponirajte i umereno poškropite. Sve ostale smernice za uzgoj i negu su slične i date su u nastavku članka.

Uslovi za uzgoj

Zemljište

Žen šen voli rastresito tlo koje je blago kiselo, peskovito, ilovačasto i dobro drenirano. Izbegavajte kamenito i tlo bogato glinom.

Položaj

Žen šen u prirodi raste u šumi, ispod krošnji visokog drveća. Stoga mu je potrebna senka i propusna hladovina. Preporučuje se da se izbegava direktna sunčeva svetlost, posebno intenzivna. Položaj severno ili istočno u senci drveta, zida, žive ograde ili padine je idealan.

Zalivanje

Žen šen mora redovno da se zaliva ali u malim količinama. Vodite računa da ne preterate sa zalivanjem (da ne leži u vodi).

Nega žen šena

Prihrana/đubrenje

Prihrana nije neophodna. Ako uzgajate žen šen, bolje je da pokrijete tlo slojem lišća koje trune jer je to idealno đubrivo za žen šen. Istovremeno će imati istu funkciju kao i malč.

Prezimljavanje

Žen šen može da podnese temperature koje su i ispod -40 stepeni Celzijusa. Tokom zime ulazi u fazu mirovanja ali u tom stadijumu ne toleriše preteranu vlagu ili kišu. Stoga, da bi žen šen prezimeo, najbolje je da biljku prekrijete debelim slojem malča. U toplijim podnebljima potrebno je 5cm malča, dok je u gladnijim područjima potreban sloj debljine od 7,5 – 10cm.

Leto

Za uzgajanje žen šena, letnje tempereture ne smeju da prelaze 25 stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha mora da bude mala; letnje tempereture od 17 – 20 stepeni su optimalne za gajenje žen šena kada se dobro ukoreni.

Štetočine i bolesti

Žen šen je retko žrtva štetočina. Međutim, puževi ga često napadaju. Hrane se njegovim lišćem, stabljikama i korenom. Raspitajte se u poljoprivrednim apotekama o delotvornim sredstvima protiv puževa.

Žen šen može da se inficira bolestima, kao što su alternarija solani (crna pegavost), siva trulež, antraknoza, nematode korena i truljenje korena. Ove bolesti mogu da se kontrolišu nekim preventivnim merama: sterilno zemljište, pravilno zalivanje i tretiranje ili uklanjanje inficiranih biljki.

Vađenje korena

Biljki žen šena je potrebno 4 do 6 godina da sazri. Vađenje korena bi trebalo da se obavlja kada biljka ima bar 4 lista i kada oni požute. Vađenje mora da se obavlja pažljivo, malim baštenskim alatkama kojima se koren iskopa i očisti. Ovo korenje se konzumira sveže ili skladišti i čuva ili čitavo ili isečeno na kriške.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply