cvece

Sadnja kao proces, bilo cveća, biljaka, povrća ili drveća predstavlja odličnu terapeutsku aktivnost jer donosi mir u našu svakodnevnicu. Ne treba zanemariti i estetski doživljaj nakon samog procesa sadnje, jer nakon svega ostaje vam da uživate u nečemu u šta ste uložili svoju ljubav i vreme. Za one koji vole biljke i cveće, a početnici su u njihovoj sadnji i gajenju, sve može izgledati kao naučna fantastika, jer su preplavljeni mnogobrojnim informacijama koje ih često zbunjuju. Za početak dovoljna je volja i ljubav prema biljkama, i onda je sve lakše.

Pre nego što kupite neke biljke ili cveće, veoma je važno da se dobro informišete o biljkama i cveću koje želite da gajite. Svaka biljka zahteva negu, svetlost, dovoljnu količinu vode, ali i određenu temperaturu, a nema svako mogućnost da im pruži sve što im treba kako bi bile zdrave i dugo trajale. U skladu sa vašim uslovima i mogućnostima, napravite uži izbor biljaka ili cveća koje biste mogli da kupite. Ako nemate dovoljno vremena da im se posvetite, birajte biljke koje ne zahtevaju neku naročitu negu, i mogu se zalivati jednom sedmično ili ređe.

Pravilan odabir biljaka i cveća

Prilikom kupovine obratite pažnju na izgled same biljke. Birajte samo zdrave biljke, koje imaju zelene listove i čvrstu stabljiku. Takođe, obratite pažnju da li ih je napala neka štetočina ili da nemaju znakove neke bolesti. Dobro ih zagledajte sa svih strana kako biste se uverili da su potpuno zdrave. Zatim, podjednako je važno da prethodno osmislite izgled vrta, dvorišta ili terase, kako bi završni rezultat bio estetski privlačan i upotpunio prostor na kome ste sadili biljke. I sadnja povrća zahteva prostorni raspored koji je harmoničan i lep u estetskom smislu.

Priprema zemlje za sadnju

Ključni faktor od koga zavisi i opstanak biljaka i cveća jeste dobra i kvalitetna zemlja. Zemlja koja je kvalitetna sadrži sve potrebne sastojke koji su potrebni biljkama za rast i razvoj. Naravno, ponekad se preporučuje i određena prihrana kako bi biljke uspešno opstale i trajale dugo vremena. Mineralne soli su neophodne biljkama kako bi bile bujne i zdrave, a one iz vazduha uzimaju ugljen – dioksid. Azot, fosfor, kalcijum, kao i kalijum su neophodni kako bi biljka bila zdrava, i svaka kvalitetna zemlja ih sadrži u potrebnoj meri.

Poželjno je da zemlja bude što sitnija kako bi svi potrebni sastojci najlakše doprli do korena. Pre samog procesa sadnje potrebno je da se uverite da je na tlu izvršena dobra drenaža. Zatim, dodavanje komposta, ali i organskih materija dovodi do poboljšanja same strukture zemlje, i biljkama daje hranljive materije. Svetliji treset ima veliku moć upijanja vode, dok je crni treset manji upijač vode, ali je i otpušta sporo za razliku od svetlog treseta, koji vodu brzo otpušta.Pogledajte detaljnije zašto je njihova kombinacija odličan izbor za sadnju.

zuto cvece

Zalivanje i nega biljaka

Zalivanje nije i ne treba da bude isto za svaku biljku, jer one imaju specifične zahteve i potrebe kada je količina vode u pitanju. Prilagodite zalivanje vrsti biljke, kao i zemlji i uslovima u kojima se biljka nalazi. Ako se biljke nalaze na otvorenom, njihov rast i razvoj zavisi i od vremenskih uslova. Dublje zalivanje se preporučuje češće nego površinsko, ali i to zavisi od vrste biljke. Zato je dobro ukoliko ste početnik da potražite savete od stručnjaka koji će vas uputiti i dati preporuku kako se gaje biljke koje ste odabrali. Redovno održavajte svoje biljke, a to podrazumeva njihovu rezidbu, sklanjanje korova, uklanjanje oštećenih ili mrtvih delova biljke. Svoje biljke na vreme zaštitite od bolesti i štetočina koje ih mogu napasti. Dajte im ljubav i one će vam sigurno uzvratiti, bilo plodovima bilo prelepim i bujnim cvetovima.

Učite neprestano

Biljke kao i ljudi moraju da se prilagode sredini u kojoj se nalaze. Taj proces je nekada uspešan a nekada i nije, ali svakako ne treba odustajati od sadnje ako volite biljke. Nekada neke nepredviđene okolnosti mogu uticati na njen sporiji razvoj, i to se dešava i iskusnim vrtlarima. Posmatrajte svoje biljke, i vremenom ćete naučiti šta im je potrebno kako bi bile zdrave i bujne. Ceo proces sadnje ali i kasnije nege, treba da radite sa uživanjem i biljke će to sigurno osetiti. Na ovaj način se povezujete sa prirodom, ali sadnja je i idealan način da se opustite. Ukoliko ste kreativni, biljke su savršen način da iskažete svoju kreativnost i zanimljive ideje. Vrt, dvorište ili terasa, treba da budu mesta koja ćete rado posećivati, ali i uživati u pogledu na svoje biljke.