biljka-lavanda

Manje je poznat podatak da se od ove aromatične biljke, koja pleni svojim ljubičastim cvetovima može srpavljati i izuzetno lekovit čaj. Takođe, lavanda (lat. Lavandula angustifolia) se često koristi i u kozmetici i to najpre zbog izuzetno prijatnog mirisa, ali i brojnih lekovitih svojstava koja ima za kosu i kožu.

Lavanda čaj

Ako želite da probate čaj izuzetnog ukusa, onda je svakako preporuka da se odlučite za lavanda čaj. Lekoviti deo biljke su njeni cvetovi, a najbolje je brati ih u doba kada biljka cveta, odnosno tokom letnjih meseci (juli i avgust).

Pored toga što se aromatično ulje Lavande koristi za masažu, jer ima izuzetno umirujuće i opuštajuće dejstvo na ceo organizam, preporučuje se koristiti i lavanda čaj za otklanjanje različitih tegoba i neprijatnih stanja, a posebno u slučajevima kada postoje tegobe u radu organa za varenje ili nervnog sistema.

Za šta je dobar čaj od lavande

Kada pitate nekoga ko je upućen u to za šta je dobar čaj od lavande, gotovo je sigurno da će dugo nabrajati tegobe i stanja kod kojih on pomaže. Ali, najosnovnija primena se odnosi na organe za varenje, uzevši u obzir da čaj od lavande deluje umirujuće na želudac, a pomaže i oslobađanju od gasova, te nadutosti stomaka. Takođe, savetuje se koristiti ga kod određenih srčanih oboljenja ili, pak uznemirenosti, anksioznosti, kao i nesanice.

 

Čaj od lavande pomaže i kod glavobolje, a postoje indicije i da podstiče izlučivanje mokraće, ali i menstrualno krvarenje, te da je jedan od boljih prirodnih boraca protiv različitih vrsta infekcija i kože i sluzokože.
Za ispiranje se često preporučuje koristiti čaj od lavande ukoliko je prisutan neprijatan zadah iz usta. A njime bi trebalo ispirati i rane, bilo da se one nalaze na koži bilo na sluzokoži.

Međutim, iako je jasno da čaj od lavande ima izuzetno širok spektar delovanja, postoji preporuka da žene koje su trudne ili doje svoje bebe mogu koristiti ovaj čaj, ali isključivo uz stručni nadzor. Ovo ograničenje se odnosi i na osobe koje boluju od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa. Takođe, preporuka je da pripadnici jačeg pola mlađe životne dobi ne koristi ovu biljku, jer nije precizno utvrđeno kako i da li ona ima uticaja na njihove hormone.

Čaj od lavande priprema

Čaj od lavande priprema se vrlo jednostavno, kao i većina ostalih čajeva i to takozvanim poparivanjem. Preporuka je da jednu kafenu kašiku čaja prelijete sa 250 mililitara proključale vode, poklopite i ostavite da kratko odstoji. Optimalno vreme je 10 minuta, ali ne bi trebalo da stoji duže.
Zatim je preporuka da se čaj od lavande pije topao i to u manjim gutljajevima. Jedino u slučaju kada se koristi za ispiranje usta, valjalo bi ostaviti ga da se prohladi.

Čaj od lavande za smirenje

Ukoliko ste izloženi stresu, a ne uspevate da se na najbolji način sa njim izborite, možda je najbolje da pred spavanje popijete lekoviti čaj od lavande za smirenje, koji će vas okrepiti i opustiti. U ovom slučaju se čaj priprema na uobičajen način, odnosno kao što je navedeno u gornjem receptu, ali je svakako preporuka da čaj od lavande za smirenje popijete neposredno pre odlaska na spavanje.

Uz to, možete sebi pomoći i tako što ćete uz uzglavlje staviti malo svežih ili osušenih cvetova biljke Lavande ili, pak par kapi eteričnog ulja od lavande.

Čaj od lavande za kosu i lice

Iako se često čuje da se preporučuje koristiti i čaj od lavande za kosu i lice, činjenica je da mnogo jači efekat u ovom slučaju ima primena ulja od lavande, jer mnogo brže deluje nego čaj. Ulje lavande se koristi za negu lica, uzevši u obzir da koži pruža vlažnost, a smatra se i da pospešuje rast kore.

Lekovitost i upotreba lavande

Činjenica je da se lavanda češće koristi u kozmetičke svrhe, ali je i lekovitost ove biljke zapanjujuća. Uz čaj od lavande, preporučuje se primenjivati i kupke od ove biljke, koje posebno blagotvorno deluju na opuštanje čitavog organizma.

Takođe, ne zaboravite da osvežite prostoriju u kojoj boravite sa par kapi eteričnog ulja lavande ili, pak stavite par stručaka sveže biljke u vazu i uživajte u savršenom mirisu koji širi po prostoriji.

Lekovitost i upotreba lavande su već vekovima poznati, a smatra se da pored umirujućeg efekta koji ovaj žbun prelepih ljubičastih cvetova neosporno ima, ona ima i antiseptičko dejstvo. Zahvaljujući mnogim mineralima i eteričnim uljima, te takozvanom taninu koji se u njoj nalaze, možemo govoriti o izuzetnoj lekovitosti lavande.