Biljka koja je poznata kao žuti noćurak, čiji je latinski naziv Oenothera biennis je zapravo divlja biljka koja raste na području Severne i Južne Amerike, ali i u pojedinim delovima evropskog kontinenta.
Lekovito ulje žutog noćurka se dobija iz njegovih crvenkastih semenki, a smatra se da ima izuzetno pozitivan uticaj na mnoge tegobe i stanja.

Ulje žutog noćurka

Razlog zbog koga se ulje žutog noćurka smatra vrlo lekovitim leži u činjenici da se u njemu nalazi visoka koncentracija takozvanih omega 6 masnih kiselina. Zapravo, ova biljka, odnosno njeno lekovito ulje se smatra jednim od najboljih prirodnih izvora GLA, odnosno gama – lanoleinske kiseline, koja tako utiče na organizam da u njemu stvara posebne supstance koje imaju protivupalni efekat.

Upotreba ulja od žutog noćurka

Upotreba ulja od žutog noćurka je vrlo široka, tako da se ono primenjuje i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Smatra se da vrlo pozitivno utiče na ekceme, te da uklanja akne i bubuljice. Zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu, preporučljivo je koristiti ga za sve poremećaje rada unutrašnjih organa, a posebno ispoljava pozitivna dejstva kod lečenja predmenstrualnog sindroma, regulisanja nivoa holesterola u krvi, budući da utiče na njegovo snižavanje.

ulje zutog nocurka

Takođe, preporučljivo je unositi ga i kod dijabetesa, jer ima uticaja na stimulaciju proizvodnje insulina, ali i kao odličnu prevenciju za oboljenja kardiovaskularnog sistema, pa čak i pojedinih vrsta raka.

Svakako, upotreba ulja od žutog noćurka ovde nije završena. Valjalo bi ga koristiti i kao pomoćno sredstvo u terapiji multiple skleroze, te za jačanje rada štitne žlezde, ali i za jačanje celokupnog imuniteta organizma.
Preporučuje se koristiti ga i kod depresivnih i anksioznih stanja, zatim kod pojave reume i artritisa, a korisno je i kod Parkinsonove bolesti.

Ulje noćurka za lice i akne

Razlog zbog koga se preporučuje koristiti ulje noćurka za lice i akne jeste njegov uticaj na problematičnu i masnu kožu. Naime, zbog visokog sadržaja vitamina E, te omega 6 masnih kiselina i svog antioksidativnog dejstva, pored toga što postepeno uklanja bore, ono utiče i na manje lučenje takozvanog sebuma koji je odgovoran za pojavu akni.
Ulje noćurka za lice i akne deluje na njihovo smanjivanje i postepeno nestajanje, a pored toga ima i protivupalno dejstvo, pa blagotvorno utiče na smanjenje crvenila.

Ulje noćurka za zdravlje i imunitet

Zahvaljujući visokom sadržaju već pomenute GLA, odnosno gama – linoleinske kiseline dobro je koristiti ulje noćurka za zdravlje i imunitet. Takođe, dobro je poznato da balans omega 3 i omega 6 masnih kiselina ima pozitivan efekat na organizam u celosti, te da su omega 6 masne kiseline nepravedno zapostavljene u svakodnevnoj ishrani. Upravo iz tog razloga je preporučljiko koristiti ulje noćurka za zdravlje i imunitet.
Samo imajte na umu da, uzevši u obzir da je u pitanju potpuno prirodan proizvod, neophodno je koristiti ga kontinuirano određeni vremenski period kako bi ispoljilo pozitivne efekte.

Ulje žutog noćurka i hormoni

Kako se ovo ulje preporučuje za lečenje tegoba koje izaziva predmenstrualni sindrom, koji neizostavno nastaju usled neravnoteže hormona u tom periodu života žena, sasvim je za očekivati da se zapitamo kakav odnos imaju ulje žutog noćurka i hormoni? Reč je o tome da se ovo ulje smatra prirodnim regulatorom hormona, a čak se veruje da pomaže kod neplodnosti žena, ali i impotencije kod pripadnika jačeg pola.

Uz to, hormon insulin se mnogo bolje luči ako koristite ovo ulje, pa se upravo iz tog razloga ulje žutog noćurka preporučuje i kod terapije dijabetesa.

ulje zutog nocurka za lice i akne

Iskustva i cena

Iskustva i cena ovog ulja je nešto što mnoge potencijalne korisnike zanima. Iako se ulje žutog noćurka teže nalazi u našoj zemlji, činjenica je da postoje specijalizovane prodavnice koje ga imaju u svojoj ponudi. Cena se obično kreće između 300 i 400 dinara, tako da spada u red jeftinijih preparata.

Što se iskustva tiče, gotovo svako ko je imao prilike da koristi ovo ulje smatra da treba biti strpljiv, jer ulje žutog noćurka ispoljava svoje pozitivne efekte tek nakon, otprilike dva meseca kontinuiranog korišćenja.

Svakako, trudnice i dojilje ne bi trebalo da ga koriste, a najpre zbog njegovog uticaja na hormone, kao ni ljudi koji koriste bilo kakvu hormonsku terapiju. Pored toga, ulje žutog noćurka se ne savetuje koristiti ako osoba pati od epilepsije ili ako koristi lekove za regulaciju nivoa holesterola ili krvnog pritiska, te ako je na terapiji antikoagulantima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply