[icegram campaigns=”14203″]

Mada je vrlo čest pratilac hladnih dana i naglih promena temperature, činjenica je da kašalj itekako može da utiče na normalno funkcionisanje. Srećom, kao i u većini slučajeva Priroda nam je dala veliki izbor lekovitih biljaka koje se koriste za kašalj.

Prirodni lekovi za kašalj

Naši preci su dobro poznavali mnoge prirodne lekove za kašalj i to počev od čaja koji su pripremali od crnog luka, preko čuvenog karamelizovanog mleka, pa do čajeva od raznih biljaka, poput jagorčevine, belog sleza, majčine dušice, bokvice, ali i meda i limuna.

Beli slez za kašalj

Kada je u pitanju takozvani neproduktivni, odnosno suvi kašalj odličan priordni lek je beli slez. Sama činjenica da ova vrsta kašlja izaziva prilično jaku iritaciju sluznice, svrstava beli slez za kašalj u najbolje prirodne lekove i to najpre zato što on deluje stvarajući filter oko sluznica i na taj način sprečava dalju iritaciju.
Ako želite da isprobate kako deluje beli slez za kašalj možete ga sami pripremiti i to od korena ove biljke ili, pak možete kupiti neki od industrijski pripremljenih sirupa.

prirodni lek za kasalj

Čaj od jagorčevine za kašalj

Pored toga što se koristi čaj od jagorčevine za kašalj, dobro je poznato da je on odlično sredstvo za jačanje krvne slike, pa se preporučuje za korišćenje u slučaju malokrvnosti.

Priprema se vrlo jednostavno, kao i svi ostali čajevi: jedna kafena kašika bilja se prelije sa 250 mililitara proključale vode, stim što je preporuka da čaj od jagorčevine za kašalj odstoji nekoliko sati, poklopljen. Nakon toga ga možete piti u manjim gutljajevima.

Ukoliko je u pitanju bronhitis, priprema se čaj od korena biljke, a preporuka je da se pije po 3 manje šolje tako pripremljenog čaja u toku dana.

Čaj od crnog luka kao prirodni lek za kašalj

Čaj od crnog luka kao prirodni lek za kašalj je dobro poznat u našoj narodnoj tradiciji. Možete ga pripremati od ljuski crnog luka, ali i od čitavog neoljuštenog ploda. Uzevši u obzir da je u pitanju vrlo specifičan ukus, najbolje je da dodate malo meda i limuna, kako biste ga ublažili.

Bršljan prirodni lek za kašalj

Čuveni sirup “Prospan” koji možemo kupiti u apotekama, je upravo na bazi bršljana koji se smatra jednim od boljih prirodnih lekova za kašalj. No, ako odlučite da koristite bršljan za kašalj morate biti naročito pažljivi, jer je dobro poznato da su bobice ove biljke otrovne. Lekovite supstance koje se posebnim procesom izdvajaju se nalaze u njegovom listu, pa je svakako bolje da se odlučite za gotove proizvode.

Bršljan kao prirodni lek za kašalj je odlično sredstvo kada je prisutan suvi, nadražajni kašalj. Mada se često navodi da se sirupi na bazi ove biljke mogu koristiti sa podjednakim učinkom i kod suvog i kod produktivnog kašlja.

Đumbir i med protiv kašlja

Ako želite da isprobate kako deluju đumbir i med protiv kašlja, najbolje je da pripremite čaj od korena đumbira, pa da u njega dodate malo meda.

Ovaj napitak se priprema vrlo jednostavno: nareže se na sitnije komade jedan manji koren đumbira (najbolje na kolutove), pa se stavi u već proključalu vodu i kuva na tišoj vatri još 15 – ak minuta. Ostavi se da odstoji poklopljeno još 15- ak minuta, a zatim se procedi i doda med. Ostaviti da se prohladi, pa dodati još i sok od limuna. Ovako pripremljen đumbir i med protiv kašlja se preporučuje piti u manjim gutljajima.

Smatra se da deluje odlično protiv bronhitisa, pa čak i kod bronhijalne astme, a u slučaju tegoba dobro je konzumirati tri šolje tokom dana.

Svinjska mast kao prirodni lek protiv kašlja

Pored čaja od crnog luka, svinjska mast kao prirodni lek protiv kašlja je dobro poznata u našoj narodnoj tradiciji, kao i guščija.

Obično se satvljaju obloge od svinjske masti na grudi, zatim se grudi prekriju pamučnom krpom i ostavi se da mast deluje preko noći.

Prirodni lekovi za kašalj kod dece

Iako mnogi roditelji nisu baš raspoloženi da svoje mališane leče prirodnim putem, činjenica je da postoje situacije kada itekako pomažu prirodni lekovi za kašalj kod dece. Naravno, postoje i situacije kada se neizostavno mora obratiti lekaru.

Osim već pomenute svinjske, odnosno guščije masti koja se stavlja kao oblog na grudi, te čaja od crnog luka najbolji prirodni lekovi za kašalj kod dece su topli napici, bez obzira da li je u pitanju topao čaj ili topla limunada.
Tu su još i čajevi od bokvice, te majčine dušice, ali i plućnjaka i mnogih drugih biljaka. No, ono što je najvažnije jeste da morate ojačati imunitet vašeg deteta kako bi se izboro sa infekcijom, a i to možete učiniti pomoću brojnih prirodnih sredstava.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply