prirodni lekovi za kasalj

[icegram campaigns=”14203″]

Nema ništa gore od dosadnog kašlja. Kašalj vas može probuditi u sred noći, ometati vas u poslu i učiniti da se osećate baš loše.

Kašalj je prirodan odgovor na nadražene ili blokirane disajne puteve i obično prati alergije, prehlade ili grip. Postoje mnogi efikasni prirodni lekovi protiv kašlja ali može biti od koristi da prvo saznate šta izaziva kašalj.

Bakterijske i virusne infekcije grla mogu da izazovu plitak ali bolan kašalj. Suzbijanje infekcije je najbolji način da se rešite ovakvog kašlja.

Vrste kašlja

Ako je kašalj suv, razlog bi mogla da bude iritacija sluzokože disajnih puteva. Respiratorni alergeni često izazivaju ovu vrstu kašlja. Za ovakve slučajeve su bolji lekovi koji suzbijaju kašalj jer napadi kašlja mogu dodatno da pogoršaju stanje disajnih puteva.

prirodni lekovi za kasalj

Infekcije respiratornog trakta obično izazivaju dubok kašalj kojim može da se izbaci i šlajm. Dobro je da se rešite ovog gustog mukusa jer bi inače zapušio disajne puteve. Poželjna je primena kućnih lekova za kašalj koji razbijaju mukus i olakšavaju njegovo izbacivanje sve dok se ne suzbije infekcija. Međutim, suvi kašalj može da se nastavi i nakon  nestanka infekcije jer je možda sluzokoža disajnih puteva oštećena. Ključna stvar kod ovakvih slučajeva je održavanje vlažnosti disajnih puteva i povećana hidracija.

Prirodni lekovi protiv kašlja:

Evo nekih narodnih lekova koji su prilično efikasni za ublažavanje i eliminaciju kašlja. Izaberite metod koji vam najviše odgovara, u zavisnosti od vrste kašlja koju imate.

 1. Ispiranje grla slanom vodom

So se od pamtiveka koristi kao antiinfekcijski i antiupalni lek; u stvari, egipatski svici papirusa iz 1699 godine pre n. e. sadrže recepte za lečenje solju. Stomatolozi i danas preporučuju ispiranje usta slanim rastvorom nakon stomatološke operacije, kako bi se sprečila pojava infekcije i ubrzalo zarastanje. Kada ispirate usta ili grlo slanim rastvorom, privremeno raste pH i otežava opstanak bakterija.

Da biste napravili dezinfekcioni rastvor koji umiruje upaljeno grlo i ublažava kašalj, rastvorite pola kašičice soli u šolji tople vode. Ideja je da dobijete izotonični rastvor – slično slanoj tkivnoj tečnosti – tako da ne nadražujete sluzokožu usne duplje. Ispiranje grla slanom vodom je efikasan lek za kašalj koji odmah dovodi do ublažavanja bola u grlu bilo da je u pitanju streptokokni faringitis, upala krajnika (tonzilitis) ili obična prehlada i alergija. Antiinflamatorno dejstvo ispiranja grla slanom vodom često traje nekoliko sati, međutim, što je duži kontakt rastvora sa tkivom grla, utoliko je bolje. Dakle, zabacite glavu i uzmite dobru dozu i to nekoliko puta dnevno.

Povezano>>> Čajevi i prirodni lekovi za kašalj kod dece i odraslih

 1. Parna inhalacija

Udisanje pare je jednostavan, a ipak efikasan način za lečenje suvog kašlja izazvanog alergijom i produktivnog kašlja izazvanog bronhitisom i drugim respiratornim infekcijama. Udisanje toplih isparenja vlaži suve, nadražene disajne puteve i ublažava upalu. Osim toga, razređuje šlajm nakupljen u respiratornom traktu i olakšava njegovo iskašljavanje. Udisanje pare pre spavanja pročišćava nosna i grudna začepljenja i obezbeđuje miran san bez napada kašlja koji bi ga remetio.

Da bi ovaj narodni lek za kašalj bio efikasniji u kipuću vodu se ponekad dodaje ulje eukaliptusa ili mentol zbog dodatnog efekta, mada nije neophodno. Obična voda dovedena do tačke ključanja obezbeđuje dovoljno pare za 10 do 15 minuta. Pokrijte glavu peškirom i udišite isparenja sa bezbedne udaljenosti da se ne biste opekli. Ono što vam treba je vodeno isparenje a ne vrelina. Posebno budite obazrivi sa decom.

 1. Sveži đumbir

Jako antiinflamatorno dejstvo đumbira ublažava bol u grlu i upalu disajnih puteva, bilo da su izazvani alergenima ili infekcijama. Možete da iscedite sok iz svežeg rizoma i pomešate ga sa jednakom količinom meda i tako dobijete sirup protiv kašlja. Uzimajte samo nekoliko kapi u jednoj dozi da biste umirili grlo i sprečili kašalj.

Drugi prirodni lek za kašalj od ove biljke je čaj od đumbira. Isecite nekoliko kolutića đumbira i prokuvajte ih u vodi dva do tri minuta. Srkutanje toplog čaja će sprečiti napade kašlja. Pripremite nekoliko šolja  čaja i čuvajte ga u frižideru. Zagrejte i pijte ovaj lek kada vam je potrebno.

 1. Limun i med

Ako vas noćni kašalj budi i uznemirava druge, dozvolite limunu i medu da priteknu u pomoć. Ovaj prirodni lek pre odlaska na spavanje umiriće grlo i održavati dobru vlažnost respiratornog trakta tokom noći.

Pomešajte sok malog limuna i dve kašike meda u toploj vodi i popijte. Razrediće mukus i olakšati njegovo izbacivanje. Napravite nekoliko šolja ovog pića i koristite kada vam je potrebno.

Saznajte>>> Prirodni lekovi za kašalj beli slez, bršljan, čaj od jagorčevine…

 1. Suvi đumbir i biber

Suvi đumbir i crni biber smešani u isti prah su tradicionalni ajurvedski lek protiv kašlja. Ovo je zgodna mešavina koju možete nositi sa sobom radi trenutnog olakšanja. Recimo samo da je suvi đumbir ništa drugo do đumbirov koren osušen nakon blagog parenja, međutim, razlikuje se od sveže biljke ne samo po ukusu i aromi, već i po terapeutskom dejstvu.

Potreban vam je mali prstohvat mešavine koji ćete staviti na jezik, međutim, ona je izuzetno ljuta i opora. Tvrde šećerne bombone se često melju zajedno sa začinima da bi nepcu bilo lakše, možete da pomešate prstohvat mešavine sa ½ kašičice meda i oližete sa kašike.

 1. Zlatno mleko (mleko od kurkume)

Tradicionalna kineska i indijska medicina odavno koriste kurkumu u raznim biljnim preparatima kojima se leče respiratorna, digestivna i kožna oboljenja. Ništa iznenađujuće, sada se zna da ona ima izvrsna antiupalna i antimikrobna svojstva. Deo biljke koji se koristi je rizom žute boje biljke Curcuma longa, niskorastuće tropske biljke koja je u srodstvu sa đumbirom. Glavni aktivni agens u kurkumi je kurkumin, koji ovom začinu daje zlatnožutu boju.

Pošto kurkuma može da se izbori i sa bakterijama i sa virusima, pored ublažavanja upale, veoma je efikasna za lečenje kašlja izazvanog infekcijom respiratornog trakta. Da biste napravili mleko od kurkume sipajte jednu ili dve kašičice kurkume u prahu u šolju vrućeg mleka i pijte dva puta dnevno. Tradicionalno se preporučuje kozje mleko jer se smatra da kravlje povećava količinu šlajma. Druga mogućnost je da prokuvate kurkumu u vodi i dodate kašičicu putera ili kokosovog ulja, budući da masti poboljšavaju bioraspoloživost kurkumina.

Povezano>>> Mešavina koja za kratko vreme leči dugotrajan kašalj i bronhitis

 1. Sveži beli luk

Jednostavan način da se rešite kašlja je da jedete češnje svežeg belog luka, bilo da imate nadraženo grlo ili respiratornu infekciju. On ima dugu istoriju kao lek za respiratorne bolesti – od upale pluća do velikog kašlja. Bioaktivne hemikalije u ovoj oporoj lukovici imaju širok spektar antibakterijskog delovanja protiv patogenih bakterija, bilo da su gram pozitivne ili gram negativne. Jedinjenja sumpora poput aliina i alicina i njihovi derivati zaslužni su za ovo dejstvo.

Ako držite češanj belog luka u ustima i povremeno ga zgnječite da bi oslobodio malo soka, kontrolisaćete napade kašlja. Izgnječen beli luk kao dodatak jelu može da spreči pojavu sekundarnih infekcija koje obično prate običnu prehladu i respiratorne alergije.

 1. Sok crnog luka

Crni luk je blaža zamena za beli luk ali on sadrži mnoga organosumporna jedinjenja i flavonoidne polifenole koji imaju odlično antimikrobno i antiupalno dejstvo. Sok crnog luka je dobar prirodni lek za kašalj i bronhitis.Naročito je koristan za lečenje bronhitisa i pomaže olakšani produktivni kašalj tako što razređuje mukus. Osim toga sprečava množenje bakterija u grlu, olakšavajući bolni kašalj.

Da bi pripremili ovaj prirodni lek protiv kašlja narendajte crveni luk i iscedite sok. Uzimajte pola kašičice povremeno i gutajte polako ako imate infekciju grla. Možete ga pomešati sa medom ili tvrdom šećernom bombonom zbog boljeg ukusa, međutim i nezaslađeni sok je ukusan ako želite da izbegnete zaslađivače.

Više>>> Crni luk kao lek za kašalj

 1. Vruća supa

Vrlo jednostavan narodni lek za kašalj.Tople supe i čorbe umiruju grlo i naročito su korisne za ublažavanje kašlja koji prati prehladu i grip. Najpopularnija je pileća supa, međutim, ispitivanja pokazuju da korist dolazi od začina u supi kao što su crni i beli luk, đumbir i crni biber, tako da svaka supa koja ih sadrži završava posao.

Dok srčete vruću supu, para koja sadrži isparljive aktivne agense u ovim biljkama ulazi u disajne puteve i razmekšava mukus, a topla tečnost umiruje grlo. Ako uzimate puno supa i čorbi povećaćete i nivo hidriranosti.

 1. Sveži sok od grožđa

Ovaj prirodni lek možete da koristite samo u sezoni grožđa.Sveži sok crnog grožđa zaslađen kašičicom meda je ukusan način lečenja dubokog grudnog kašlja.  Kada dođe do zagušenja u grudima, usled nagomilavanja mukusa koji mikrobi i njihov otpad zgušnjavaju, nije pametno sprečavati kašalj. Sok grožđa deluje kao mukolitički ekspektorans, razređuje šlajm i olakšava iskašljavanje. Uvek cedite sveži sok da biste maksimalno iskoristili prednosti antioksidantnih fitohemikalija koje se nalaze u grožđu.

 1. Suvo grožđe

Šećeri i druga blagotvorna jedinjenja grožđa koncentrisani su u suvom grožđu. Usled toga je ono zgodan lek koji možete nositi sa sobom kada imate tegobe.

Suvo grožđe kao lek je posebno privlačno deci koja obično zapuše nosić kada treba da popiju mnoge druge lekove. Za malu decu pravite slatki sos: samleveno i dodatno zaslađeno suvo grožđe kuvajte u vodi dok ne dobijete gustu masu.

 1. Sladić

Sladić je koren mahunarke Glycyrrhiza glabra čija se staništa nalaze u delovima Evrope i Azije. Osušeni koren ove biljke je tradicionalni lek protiv kašlja. Za prevenciju kašlja deci se obično davalo da žvaću jedan prutić korena. U stvari, bombone od sladića su nastale usled ove prakse, međutim, ove koje se danas proizvode uopšte ne sadrže sladić, već samo šećer.

Sladić se može koristiti na nekoliko načina radi ublažavanja grlobolje, kašlja, bronhitisa i drugih zapaljenskih oboljenja respiratornog trakta. On čak leči i laringitičnu promuklost. Da biste napravili prirodni slatki čaj, prokuvajte jednu kašičicu korena u prahu u dve šolje vode. Sladić u prahu se može dodavati kao prirodni zaslađivač u crni biber ili biljne čajeve.

 1. Čaj od divizme

Veliki, baršunasti listovi divizme Verbascum thapsus su tradicionalan evropski lek protiv upornog kašlja i bolesti donjih disajnih organa. Divizma je bila popularan lek protiv velikog kašlja (pertusisa) u vreme kada je on bio uobičajena bolest jer nije bilo DiTePer vakcine i antibiotika. Listovi su često motani i pušeni kao cigara za ublažavanje kašljucanja.

Divizma je efikasan prirodni lek koji ima antiupalno i antimikrobno dejstvo i funkcioniše kao odličan mukokinetik. Saponini u lišću i cvetovima deluju kao prirodni detrdženti koji odvajaju šlajm od sluzokože respiratornog trakta.  Nije poznato da ova biljka ima neželjena sporedna dejstva ili toksičnost pa se čaj od divizme može bezbedno koristiti duže vreme za lečenje upornog tuberkuloznog kašlja i drugih hroničnih plućnih infekcija.

Da biste napravili čaj protiv kašlja, potopite jednu ili dve kašičice suvog lišća u 1 ½ šolji ključale vode na 15 do 20 minuta. Možete piti do tri šolje ovog napitka dnevno i stovremeno ga koristiti za ispiranje grla.

 1. Domaći sirup protiv kašlja

Sirupi protiv kašlja koji se prodaju u apotekama puni su sintetičkih hemikalija i obično dolaze uz upozorenje o mogućoj pospanosti i drugim neželjenim dejstvima. Međutim, lek protiv kašlja, podjednako efikasan ili čak efikasniji od komercijalnih proizvoda, možete napraviti od prirodnih sastojaka i pri tome tačno znati šta se u njemu nalazi.

Moćni sastojci ovog 100% biljnog sirupa su timijan i pitoma nana koji deluju kao dekongestivi, a uz njih još i sladić i divizma koji imaju antiupalno dejstvo. Prelijte po dve kašičice svake biljke šoljom ključale vode i ostavite 30 minuta. Procedite tečnost i kada se ohladi pomešajte je sa pola šolje meda. Prespite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru. Uzmite jednu kašičicu sirupa svaki put kad osetite golicanje u grlu.

 1. Ulje crnog kumina

Sićušno seme biljke Nigella sativa, poznato kao crni kumin, ili crni kim ili jednostavno crno seme, puca od lekovitosti. Ne zovu ga za džabe „lek protiv svega osim smrti“. Izdrobljene semenke mogu da se pomešaju sa medom i koriste kao prirodni lek protiv kašlja, međutim, ulje crnog kumina je još moćnije.

Za borbu protiv kašlja, dva puta dnevno pomešajte pola kašičice ulja crnog kumina i pola kašičice meda. Ova mešavina ublažava sve vrste kašlja, bez obzira da li je on posledica prehlade i gripa, aeroalergena, upale krajnika, laringitisa, bronhitisa, upale pluća, tuberkuloze ili astme.

 1. Čaj/tinktura od ehinacee

Ehinacea ili ljubičasta kupa je prepoznatljivi severnoamerički divlji cvet. Ovaj prirodni lek američkih starosedelaca protiv kašlja i prehlade deluje na nekoliko načina; ne samo da ublažava kašalj, već deluje i na uzrok, mada nema brzo dejstvo kao drugi lekovi.

On stimuliše imuni sistem tako što pospešuje aktivnost belih krvnih zrnaca pa ga je najbolje koristiti pre nego što infekcija dobije puni zamah. Međutim, pokazalo se da je redovna upotreba veoma efikasna kod lečenja hroničnog kašlja koji se ne leči brzo.

Čaj od ehinacee protiv kašlja pripremite tako što ćete sveže ili suve cvasti preliti ključalom vodom i ostaviti 20 minuta. Tinktura ehinacee se pravi potapanjem biljke u alkohol. Za jačanje imunog sistema nekoliko kapi tinkture možete dodati u običan ili biljni čaj.

 1. Čaj od belog sleza

Koren biljke beli slez proizvodi viskoznu, sluzavu tečnost i to jednostavnim potapanjem u vodu. Veoma je bezbedan i efikasan prirodni lek protiv kašlja usled upale grla i prehlade jer smiruje sluzokožu i ublažava upalu.

On je odličan antitusiv za suvi kašalj jer efikasno održava vlagu sluzokože grla i gornjih disajnih puteva i sprečava kašalj koji se javlja usled nadraženosti tkiva, bio on posledica alergena ili infekcija kao što su upala krajnika, laringitis i bronhitis.

Čaj za kašalj pripremite na sledeći način.Pregršt suvih izmrvljenih korenova prelijte sa 4 šolje mlake vode i ostavite preko noći, potom procedite gustu tečnost. Pijte je samu ili zaslađenu medom ili šećerom.

 1. Sok aloje vere

Aloja vera je odličan prirodni lek za mnoge bolesti, sadrži prirodni gel koji izuzetno umiruje upaljeno tkivo, bilo da je u pitanju koža ili sluzokoža grla. Antiupalno i antimikrobno dejstvo gela aloje vere ublažava neproduktivni suvi kašalj izazvan alergijama i infekcijama grla, a pored tog se bori i protiv mikroorganizama prouzrokovača. Gel ima i blago analgetsko dejstvo što je još jedna blagodet.

Da bi pripremili ovaj prirodni lek za kašalj rascepite 5 do 10cm dugačak deo zrelog lista i pokupite kašikom prozirni gel. Pojedite ga samog ako vam ne smeta blago gorki ukus ili zasladite medom ili pomešajte sa voćnim sokom da bi bio ukusniji.

 1. Čaj od žalfije

Obična žalfija ili Salvia officinalis je lekovita biljka koja se širom sveta koristi kao prirodni lek protiv kašlja, kao i respiratornih bolesti koje imaju ovaj simptom. Mnogi urođenički narodi imaju svoje lekove protiv kašlja koji sadrže ovu veoma aromatičnu biljku, međutim, i običan čaj napravljen od lišća, podjednako je dobar. Upravo to protiv kašlja i promuklosti preporučuje Dioskorid, grčki lekar iz I veka pre n. e.

Čaj za kašalj se priprema na sledeći način.Prelijte pregršt svežih ili suvih listova sa 4 šolje ključale vode i ostavite 5 do 10 minuta. Možete piti najviše 3 šolje čaja od žalfije dnevno, a možete ga koristiti i za ispiranje grla ako imate infekciju.

 1. Vlažnost vazduha

Visoka vlažnost vazduha izgleda da umiruje kašalj jer smanjuje iritaciju disajnih puteva suvoćom. Ako imate uporan kašalj praćen grudnom kongestijom, pomaže ako odete u toplu kupku ili pod tuš. Tako ćete odlepiti mukus i lakše ga iskašljati.

Ako imate suvi kašalj usled alergije, podesite vlažnost vazduha u spavaćoj sobi da biste sprečili napade kašlja.

 1. Pojačana hidracija

Povećanje hidriranosti organizma, u svakom pogledu, ima pozitivan efekat na funkcionisanje imunog sistema, kao i na slobodnije kretanje telesnih tečnosti. Ovo je posebno važno kad imate temperaturu uporedo sa kašljem i prehladom.Da bi bilo koji prirodni lek za kašalj efikasnije delovao trudite se da budete hidrirani.

Pijte toplu vodu da biste umirili grlo, a možete i voćne sokove, biljne čajeve i bistre supe da bi bili hidrirani.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply