[icegram campaigns=”14203″]

Prehlada u trudnoći posledice            

Kada ste u drugom stanju, sve ono što vas nekada nije toliko zabrinjavalo – sada odjednom počinje da vas opterećuje. Da li smete jesti ovu hranu, da li je opasno ako uzmete ovaj lek, da li šteti ako se prehladite u trudnoći i još mnogo toga. U okviru ovog članka ćemo pokušati da razrešimo vaše dileme što se tiče prehlade i kašlja u trudnoći koji su, složićete se, prilično česta pojava.

Kada zatrudnite, vaš imuni sistem će se verovatno promeniti. Kao rezultat ovih promena, možete iskusiti prehladu ili kašalj u nekom trenutku tokom trudnoće. Pored toga, vaša bolest može trajati duže. Dobra vest je da iako se verovatno osećate umorno, simptomi prehlade ili gripa nisu tipično opasni za vašu bebu. Međutim, važno je da preduzmete neophodne mere kako bi se izbeglo dobijanje prehlade ili kašlja tokom trudnoće i kako da ih adekvatno tretirate.

Šta izaziva prehladu?

Postoji više od 200 virusa koji izazivaju simptome prehlade. Simptomi traju oko nedelju dana, iako kašalj može trajati i do tri nedelje. Pošto je prehlada izazvana virusom, a ne bakterijom, antibiotici neće pomoći da se osećate bolje. Ponekad bakterijske infekcije grla, sinusa, uha ili pluća mogu pratiti prehladu. Ovde može biti potreban antibiotik, tako da, posetite lekara ako se vaši simptomi stalno pogoršavaju. Uvek se obratite lekaru ako imate visoku temperaturu dok ste trudni.

prehlada u trudnoci

Da li će naškoditi vašoj bebi ako se javi prehlada u trudnoći?

Imajući običnu prehladu, iako je poprilično nelagodno za vas, ne bi trebalo da bude štetno po zdravlje vaše bebe. Vrlo je verovatno da ćete pokupiti prehladu u nekom trenutku tokom trudnoće. To je normalno da se uhvati prehlada između dva i četiri puta godišnje. Mala deca se češće prehlade, pa ako ste okruženi njima – češće ćete se prehladiti.

Simptomi koji prate prehladu su: upaljeno grlo, kašalj, zapušen nos, glavobolja, blaga groznica.

Kašalj u  trudnoći, ukoliko je povezan sa blagim respiratornim infekcijama, tj. sa prehladom – ne bi trebalo da vas naročito zabrinjava – naravno, ukoliko ga adekvatno lečite prema savetima svog lekara. Nikako nemojte uzimati lekove protiv kašlja na svoju ruku! Zapamtite da nisu svi lekovi koje biste inače pili bezbedni u trudnoći, jer mogu uticati na vašu bebu.

Dakle, ukoliko se adekvatno tretira – prehlada ne bi trebalo da ostavi bilo kakve posledice u trudnoći. Ipak, treba obratiti posebnu pažnju ukoliko se prehlada pojavi u prvom ili trećem tromesečju – ponekad to može biti problem za trudnoću. Najbolji savet ćeet dobiti od svog lekara šta da radite u tom slučaju.

Da li kašalj u ranoj trudnoći utiče na bebu? Zavisi o kojoj vrsti kašlja se radi.

Važno je da pozovete svog lekara ako vaši simptomi izazivaju da prestanete da jedete ili spavate, ili ako traju duže od nekoliko dana, bez poboljšanja. Takođe je važno da se obratite lekaru ako razvijete temperaturu tokom trudnoće.

Ako počnete da iskašljavate obojenu sluz ili ako je kašalj praćen bolom u grudima i/ ili šištanjem, obavezno se javite lekaru. On će možda morati da propiše antibiotik da se rešite infekcije. Postoje određeni antibiotici koji su dozvoljeni u trudnoći.

Veliki kašalj je zarazna infekcija koja se karakteriše prekomernim, nasilnim kašljanjem koji je praćen unosom daha koji proizvodi ogroman zvuk. Ovo bi moglo biti veoma opasno u trudnoći i obavezno prijavite lekaru navedene simptome!

Kako se sprovodi lečenje prehlade u trudnoći?

Jedite puno svežeg voća i povrća, koji su puni vitamina, kako bi ojačali svoj imuni sistem. Dokle god se zdravo hranite, treba da unesete sve vitamine koji vam trebaju. Ali ako niste sigurni da dobijate ono što vam treba, pitajte lekara o uzimanju suplemenata za trudnoću. Biljni lekovi su popularni kod mnogih ljudi koji žele da spreče prehlade i ojačaju svoj imunitet. Međutim, neki od njih nisu bezbedni za vas ili vašu bebu.

Antibiotici neće pomoći ako imate prehladu! Odmarajte se kada se osećate umorno i pijte mnogo vode da budete hidratisani.

Da li koristiti kapi za nos?

Zapušen nos je uobičajena nus pojava kod prehlade i u tom smislu možete probati udisanja pare ili korišćenje slane vode u vidu nazalnog spreja.  Kapi za nos se u principu ne preporučuju.

Uzimanje paracetamola takođe može da pomogne kod zapušenog nosa. Ako želite da uzimate dekongestante dok ste trudni, uvek prvo pitajte apotekara ili lekara. Postoji mali rizik da uzimanje nekih od ovih lekova tokom trudnoće može biti štetno za bebu. Medicinske studije su pokazale da uzimanje određenih dekongestanata u trudnoći može dovesti do defekta srca, ušiju ili stomaka.

Mnogi lekovi za prehladu koji su dostupni bez recepta sadrže kombinaciju sastojaka – uključujući i dekongestant – tako da uvek pitajte za profesionalni savet pre nego što ih uzimate dok ste trudna.

Da smirite upalu grla ili kašalj, možete probati med i limun koje ste umešali u toplu vodu. Takođe može pomoći da ispirate grlo slanom vodom. Iako je nejasno koliko su ovi lekovi efikasni za kašalj, možete da pokušate jednostavan lek koji se zasniva na glicerinu. Ako želite da isprobate sirup protiv kašlja ili pastile, prvo pitajte svog lekara ili apotekara da vam preporuče neki koji je bezbedan dok ste u drugom stanju.

Za groznicu, možda ćete želeti da uzmete paracetamol. Pratite uputstva za doziranje na pakovanju i kao i sa svim lekovima kada ste trudni, treba ga uzimati u najkraćem mogućem roku. Nema mnogo dokaza koji ukazuju na to da je paracetamol efikasan lek protiv bolova, tako da ne može pomoći ako imate glavobolju. Ako imate glavobolju, pijte dosta tečnosti i što više se odmarajte.

Ako ste u prvom ili drugom trimestru, razgovarajte sa svojim farmaceutom ili lekarom pre uzimanja ibuprofena jer se on obično ne preporučuje. Ne bi trebalo da uzimate ibuprofen u trećem tromesečju, jer je poznato da to nije bezbedno za vašu bebu.

Ako ste uzimali bilo koji od ovih lekova pre nego što ste saznali da ste trudni, pokušajte da se ne brinete. Rizici su veoma mali i vrlo je verovatno da vaša beba neće biti ugrožena. Ipak, spomenite to svom lekaru.