[icegram campaigns=”14203″]

Suprotno mišljenju mnogih ljudi koji biljku islandski lišaj isključivo vezuju za područje Islanda, ona zapravo raste u mnogim predelima, pa čak i na području naše zemlje, tačnije mahom u planinskim delovima Srbije i to u šumama smreke, kao i na svim otvorenim prostorima u okviru planinskih predela, poput recimo planinskih pašnjaka i livada.

Islandski lišaj

Osnovni razlog zbog koga je ova zanimljiva biljka ponela naziv islandski lišaj leži u činjenici da je biljka latinskog naziva Lichen Islandicus zapravo na području Islanda prvi put upotrebljena u lekovite svrhe.

Od tada pa do današnjih dana se otkriva sve bogatije delovanje koje islandski lišaj ima, pa se osim protiv kašlja i za lečenje oboljenja grla, islandski lišaj koristi i za lečenje mnogih drugih oboljenja.

Islandski lišaj kao lek

Mnogima od nas je islandski lišaj kao lek poznat po čuvenom sirupu protiv kašlja koji se često reklamira, pa ga verovatno iz tog razloga smatramo isključivo lekom za ovu neprijatnost.

islandski lisaj

Međutim, činjenica je da se islandski lišaj kao lek koristi i za lečenje malokrvnosti i anemije, ali i za poboljšanje rada sistema organa za varenje, uzevši u obzir da uspešno otklanja brojne tegobe koje se javljaju u radu ovog sistema.
Takođe, smatra se da islandski lišaj kao lek treba koristiti i kod zatvora stolice, ali i kod čestih dijareja, te za pospešivanje izlučivanja žuči, kod bronhitisa i oštećenja pluća, ali i za lečenje tuberkuloze, pa čak i za lečenje određenih oboljenja bubrega.

Islandski lišaj za kašalj i grlo

Ovo je sasvim sigurno najpoznatija upotreba ove biljke. Kada se koristi islandski lišaj za kašalj i grlo, obično se koristi sirup od ove biljke koji se može kupiti u apotekama ili, pak čaj.

Ukoliko se jave bolovi u grlu, preporuka je da se koristi oblog pripremljen od ove biljke i to na uobičajen način.

Islandski lišaj čaj

Kada se priprema islandski lišaj čaj za različite vrste oboljenja, osim za kašalj, on se kuva na klasičan način, odnosno kao i većina drugih čajeva. To zapravo znači da se 1 kafena kašičica biljke prelije sa šoljom ključale vode (250 mililitara), poklopi i ostavi da kratko odstoji, a najviše 10 minuta. Zatim se procedi i pije u manjim gutljevima, obavezno bez dodatka bilo čega (šećera, meda, limuna).

caj od islandskog lisaja

Procedura pripreme je nešto komplikovanija kada se priprema islandski lišaj, čaj protiv kašlja. Tačnije, nije naročito komplikovana, već traje malo duže, jer se najpre biljka prelije hladnom vodom, pa ostavi poklopljena da odstoji tokom čitave noći. Poželjno je da voda bude što hladnija. Sutradan se procedi i biljka se malo ugreje, ali nikako ne sme da proključa. Zatim se tako pripremljen islandski lišaj opet potopi i to i ovog puta u što hladniju vodu, pa stoji poklopljen čitav dan. Uveče se blago zagreje, ali se sada ostavi i da baci jedan ključ, odnosno samo da provri, nakon čega se sklanja sa ringle i procedi. Čaj se pije hladan ili mlak, naravno u manjim gutljajevima.

Kada se konzumira islandski lišaj čaj protiv kašlja, preporuka je piti 2 šolje, što znači da će vam za pripremu biti potrebno 2 kafene kašičice biljke i 500 mililitara vode, stim što je neophodno da vodite računa i o kontinuiranom pripremanju, uzevši u obzir da je postupak nešto složeniji i da praktično traje 24 časa.

Ukoliko se konzumira za lečenje bilo kog drugog oboljenja, može se unositi i 3 šolje čaja, stim što morate voditi računa o vremenskom intervalu konzumiranja, budući da usled prekomerne doze i predugog konzumiranja, islandski lišaj čaj može da izazove i određene neželjene efekte.

Islandski lišaj u trudnoći

Mnoge trdunice koje znaju za lekovitu moć ove biljke vrlo često postavljaju pitanje da li je islandski lišaj u trudnoći dozvoljeno konzumirati ili ne.

Odgovor, je vrlo jednostavan: islandski lišaj u trudnoći se sme koristiti, ali je uvek preporuka da to bude pod nadzorom stručnog lica, odnosno lekara koji prati vašu trudnoću i u preporučenim dozama, odnosno u preporučenom vremenskom intervalu.

Uticaj koji islandski lišaj ima na svaki organizam je dobro poznat, a postoje indicije da pospešuje i lučenje mleka nakon porođaja. Međutim, trebalo bi da budete posebno pažljivi ako želite da ga konzumirate za ovu svrhu, jer se ni u kom slučaju ne dozvoljava korišćenje ove biljke u bilo kom obliku ukoliko je kod žene prisutna upala bradavica ili dojki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply