caj-cvet

Dobre strane korišćenja belog čaja su u rasponu od koristi po imuni sistem do koristi po zdravlje kože. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali više o belom čaju i njegovim benefitima.

Beli čaj potiče od biljke čaja (Camellia sinesis), baš kao i zeleni i crni čaj. Nekada jako skup i smatran kraljevskim napitkom, beli čaj je jedan od najtraženijih lekovitih napitaka, a sve to zbog njegovih mnogobrojnih benifita po zdravlje. Beli čaj je dokazano najmanje preradjivan čaj ikada. Ovaj čaj je specijalitet regiona Fudjijan u Kini. Listovi belog čaja se razlikuju u zavisnosti od sorte, kao što su – veliki beli (Da Bai), mali beli (Xiao Bai), Čaiča i žbunje Narcisa. Postoji jako puno tipova belog čaja koji se mogu razvrstati u dve glavne grupe: Kineski beli čaj i beli čaj iz drugih regija.

Lekovitost belog čaja

Lekovita svojstva belog čaja poznata su još is doba dinastije Ming, ali je tek skoro prešao granice Azije. Pravi se od nedozrelih listova, ubranih pre samog otvaranja pupoljaka. Razlog zbog koga se zove beli čaj su srebrnaste dlačice koje prekrivaju pupoljke i koje kasnije, tokom sušenja poprimaju belu boju. Njegova lekovita svojstva se uglavnom vidljiva na imunom sistemu, metabolizmu i koži. Medjutim, antivirusna, antikancerogena i antioksidantna svojstva kao i koristi po kosti se ne mogu poreći!

Beli čaj za mršavljenje

Lekovita svojstva belog čaja i mršavljenje se nikada ne mogu odvojiti.Konzumiranje ovog čaja kontroliše nivo holesterola u krvi, koji je glavni krivac za gojaznost i za još neka zdravstvena stanja. Nedavna studija, pokazala je pozitivne efekte belog čaja na masne ćelije ljudskog organizma. Ekstrakt belog čaja koči rast masih ćelija ali i razgradjuje postojeće. Beli čaj takodje menja gene masnih ćelija. Za njega se kaže da je „idealan prirodni izvor supstanci za mršavljenje“. Studije se nastavljaju, ali je on već obezbedio prvo mesto u dijetama mnogih. Treba zapamtiti da se pun efekat belog čaja pri mršavljenju može postići samo u kombinaciji sa dobro izbalansiranom ishranom i rigoroznim treniranjem.

Koža

Beli čaj ima puno antioksidantnih svojstava koja sprečavaju oštećivanje kože izazvano dugim boravkom na suncu. Sprovedena studija u centru za proučavanje kože dokazuje da poboljšava imuni sistem i smanjuje štetu izazvanu prekomernim boravkom na suncu. Štiti kožu od štete izazvane slobodnim radikalima koji su posledica stresa, užurbanog načina života i/ili dugih sunčanja. Neki naučnici navode da je beli čaj takodje koristan i kod tretiranja raznih oblika raka kože, kao i kod starenja kože.

Pomoć protiv raznih bolesti

Pored gore pomenutih glavnih koristi ispijanja belog čaja, ima još nekih svojstava koje ne smemo zanemariti. Ispijanje 2 do 3 šolje belog čaja dnevno smatra se korisnim i preporučuje se od strane mnogih naučnika i istraživača. Beli čaj sadrži veću količinu polifenola, vrste antioksidanta, od drugih sličnih napitaka.

Zdravo srce: Beli čaj pomaže u proredjivanju krvi, i za rezultal, ima važnu ulogu u smanjivanju krvnog pritiska i nivao holesterola, što, zauzvrat, štiti srce. Istraživači takodje navode da ispijanje 2 do 3 šolje čaja dnevno može smanjiti rizik od infrakta do 50%, pa se zbog toga naziva i „eliksir srca“.

Jake kosti, zubi i desni: Ovaj čaj sadrži malu količinu fluorida i nekoliko drugih važih supstanci koji služe kao ishrana za kosti i služe održavanju zdravlju zuba i desni. Kao rezultat, beli čaj smanjuje rizik od osteoporoze, plaka, propadanja zuba i neprijatnog zadaha. Pijenje belog čaja takodje koristi i onima koji pate od artritisa.

Antivirusna i antibakterijska svojstva: Ovaj čaj se smatra i prirodnim ubicom bakterija i virusa. Obimna količina antioksidanata iz belog čaja daje ton celom imunom sistemu i brani telo od kašlja, prehlade i gripa, ali i pomaže u ublažavanju simptoma HIV-a i AIDS-a.

Prevencija od raka: Beli čaj poseduje dobro znane kvalitete i antioksidant flavonoid, koji deluju protiv ćelija koje izazivaju rak. Stoga, pijenje belog čaja može biti jako koristno u tretiranju različitih oblika raka, naročito raka debelog creva i raka kože.

Pored ovih koristi, ispijanje ovog čaja može imati uticaja i na smanjivanje nivao šećera u krvi, na smanjenje rizika, kao i na ublažavanje simptoma dijabetesa. Smanjuje nivo stresa i povećava nivo energije, sredjuje metabolizam, i pomaže u oporavku od bolesti ojačavajući imuni sistem.

Pored toga što ne postoji očigledan negativan efekat belog čaja, najviše možete uživati u koristima ovog čaja imajući na umu to da ga ne ispijate u prevelikim količinama.