orasasti-plodovi

Brazilski orasi su velike semenke koje rastu u tropskim kišnim šumama Južne Amerike, kao što su Bolivija, Brazil, Kolumbija, Peru, Venecuela i Gijana. Iako se nazivaju ‘brazilski orasi’, njihov najveći proizvođač i izvoznik je zapravo Bolivija, a ne Brazil. Mnogi od nas su svesni zdravstvenih prednosti većine orašastih plodova u ljudskoj ishrani, ali hajde da pogledamo koje su zdravstvene prednosti brazilskog oraha.

Za brazilski orah se kaže da je poput makadamskog oraha. Raste na drvetu koje se botanički zove Bertholletia ekcelsa. Mogu se koristiti u kuvanju umesto kokosa ili makadmskog oraha, zbog njihove sličnosti. Postoje mnoge zdravstvene prednosti sušenog voća, kao što su orasi, bademi, suvo grožđe i indijski orah. Nema sumnje da je ovo voće visoko kalorično, ali i da takođe sadrži velike količine minerala, antioksidanata i vitamina. Slično njima, brazilski orah takodje poseduje mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog nivoa selena, magnezijuma i tiamina. Flavonoidi prisutni kod ovih oraha pomažu u borbi protiv raka. Prisutnost selena u brazilskim orasima sprečava oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima u organizmu.

Dakle, da li je brazilski orah lekovit ?

Stanovnici Amazona ili američki starosedeoci koji žive u slivu reke Amazon u Južnoj Americi redovno konzumiraju brazilski orah i zbog toga se visoko kotiraju na skali dugovečnosti .

Brazilski orah kalorije – nutritivne vrednosti

100 grama brazilskog oraha čini približno 687 kalorija, od čega je ukupan sadržaj masti od 68% do 69%. Najviši procenat masti su mono-zasićene masti, odnosno tip masti koji zdrav za rad srca. Mono-zasićene masne kiseline pomažu kod kontrole lošeg ili LDL holesterola i povećavaju dobar ili HDL holesterol u organizmu. Dve esencijalne masne kiseline koje oni sadrže su oleinska i palmitoleinska kiselina. Međutim, ovi orasi goje zbog mnogo kalorija , te ih treba umereno konzumirati.

Zdravstvene prednosti brazilskog oraha su poznate širom sveta zbog činjenice da su najbogatiji izvor minerala selena. Oko 30 grama ovih oraha sadrži oko 544 mikrograma selena. Selen sam po sebi nije antioksidant, ali je sa vitaminom E deo antioksidativnih enzima – glutationa i glutation peroksidaze.

Medicinska istraživanja su pokazala da selen u brazilskom orahu pomaže i u zaštiti od bolesti srca. Ovaj moćni mineral se nalazi u tlu na kome raste ovo drveće. Poznato je da ljudi koji žive u takvim sredinama imaju manje problema sa srcem, jer selen aktivira enzime koji pomažu u razlaganju nataloženih masti u srčanim membranama i sprečava zgrušavanje krvi, ako se unosi u dovoljnim količinama.

Selen je takođe efikasan kod smanjenja rizika od raka dojke, raka prostate i drugih vrsta malignih oboljenja, a takođe pomaže i da se održi pravilno funkcionisanje štitaste žlezde kao i da se izgradi jak imuni sistem.

Hrana bogata proteinima, koju svakodnevno konzumiramo, ne sadrži važnu amino kiselinu, koja se zove metionin, a koja je prisutna samo u brazilskom orahu. Metionin je od suštinskog značaja u borbi protiv hroničnih bolesti, ciroze jetre, bolesti koronarnih arterija i preranog starenja.

Brazilski orah takođe sadrži zdrave minerale poput kalcijuma, mangana, fosfora, bakra, kalijuma, cinka i gvožđa, a takođe sadrži i malu količinu esencijalnih omega-6 masnih kiselina.

Kao i drugo hranljivo sušeno voće, brazilski orah je bogat proteinima, vlaknima i vitaminima. Vegetarijanci treba da ga uvrste u ishranu kao dodatni izvor proteina.

Da li je brazilski orah loš za vas?

Dobro poznata činjenica je da sušeno voće može dovesti do gojenja ako se unosi u velikim količinama. Dakle, postoje određeni faktori koje treba razmotriti pre konzumiranja brazilskog oraha u velikim količinama, jer su neka istraživanja pokazala da postoje određeni rizici kod preteranog unosa ovih oraha.

Našem telu je potrebno vrlo malo selena. Institut za medicinu Nacionalne akademije nauka savetuje da deca ne unose više od 45 mikrograma, a odrasle osobe više od 400 mikrograma selena dnevno. Predoziranje selenom može biti toksično i može izazvati krte i bele nokte, opadanje kose, zamor, osip, razdražljivost i bolove u stomaku.

Oni sadrže velike količine aflatoksina, koji je kancerogen i stoga je Evropska unija postavila stroge restrikcije na uvoz brazilskog oraha.

Zbog njegovog ogromnog sistema korenja, u brazilskom orahu se nalaze i male količine radioaktivnog radijuma. Količina radioaktivnog radijuma u brazilskom orahu je hiljadu puta veća nego ona koja se nalazi u ostaloj hrani, ali se veruje da se radioaktivni radijum na ovaj način ne apsorbuje u organizam.

Da bimo započeli konzumiranje ovog oraha na zdrav način, odlična ideja da se kombinuje sa malim količinama drugih vrsta oraha i sušenog voća. Na primer, umesto da pojedete pregršt brazilskih oraha u ponedeljak, šačicu oraha u utorak i šačicu badema u sredu, rasporedite ih na po 2 od svakog navedenog dnevno ili 4 puta nedeljno. Trebali biste potražiti organske brazilske orahe jer su prirodno proizvedeni i manje obrađivani.

Osobe koje su alergične na orahe treba da se uzdržavaju od konzumiranja istih. Relativno visok procenat polinezasićenih masti ovih oraha (34%) uzrokuje da se orasi u ljusci brzo ubudjaju i pokvare, pa je najbolje da ih čuvate u frižideru. Orasi prženi na ulju, kao i zasoljeni orasi imaju puno kalorija i treba ih izbegavati. Da biste izvukli maksimalnu korist od konzumiranja brazilskih oraha, obavezno ih konzumirajte neslane. Brazilski orasi u ljusci i svom prirodnom obliku su najsigurniji i najzdraviji.
Takođe, možete koristiti seckane brazilske orahe u kolačićima, kolačima i kod drugih poslastica.

Umereno konzumiranje različitih vrsta hrane je veoma dobra navika, pa isto važi i za brazilski orah. Postoji niz zdravstvenih prednosti koje nam donosi, ali zapamtite da unos ograničite na par komada dnevno, jer u suprotnom može doći do trovanja i gojaznosti. Stoga samo povedite računa i ne lišite sebe ovog divnog oraha.