Ulje origana je višestruko korisno za zdravlje.Podjednako je dobro za unutrašnju kao i za spoljašnju upotrebu. U tekstu koji sledi pominju se različite prednosti i načini upotrebe ovog ulja.

Ulje od origana je esenscijalno ulje koje se dobija iz biljke origana. Stručno ime ove biljke je Oregano Vulgare. U suštini, on je drvenasti žbun koji pripada porodici mente i potiče sa područja Mediterana. Ulje je ekstrahovano parnom destilacijom iz svežih ili osušenih listova ove biljke. Ovako dobijeno ulje poseduje odlična lekovita svojstva. Njegova lekovitost se ogleda u prisustvu 2 fenolna jedinjenja: karvakrol i timol. Odličan je izvor vitamina A, C i nijacina. Takođe sadrži bitne minerale kao što su gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum itd.

Upotreba ulja od origana

Ovo ulje je dobro poznato po svojim prirodnim antibiotičkim i antivirusnim svojstvima. Drugim rečima, može da uništava kako bakterije tako i viruse. Pri unutrašnjoj upotrebi ovog ulja događa se hemijska reakcija sa vodom i time se oslobađa velika količina toplote. Ova toplota dehidrira sve vrste opasnih mikroorganizama u telu. Time pospešuje borbu protiv bolesti. Ovo su neke od ključnih medicinskih upotreba:

Kod prehlada

Lečenje prehlade je veliki problem. To je zato što je izazvana virusom i antibiotici koji uništavaju bakterije jako dobro, nemaju efekta na viruse. Odličan način da se otarasite nelagodnih simptoma prehlade je uz pomoć origano ulja koje je podjednako efikasno deluje kako na bakterije tako i na viruse. Može se upotrebljavati i kao sredstvo za otpušavanje nosa, pri čemu je dovoljno da nanesete samo 2 kapi na maramicu i udišete isparenje. Da biste se oslobodili bolova u grlu, dodajte 2-3 kapi ulja u sok pomorandže i popijte ga. Oni koji pate od akutne upale sinusa mogu dodati nekoliko kapi u činiju sa toplom vodom i udisati paru. Antiinflamatorna svojstva ulja smanjuju upale sinusnih šupljina i potpomažu lakšu drenažu sinusa. Inhalacija pomaže takođe kod kašlja.

Za zdrav digestivni trakt

Ulje ima sjajan efekat na sveobuhvatno zdravlje digestivnog trakta. Ako se uzima nakon obroka pomaže pri oslobađanju želudačnih sokova, što omogućava bolje varenje hrane. Može se upotrebiti za ublažavanje mučnine. Jedinjenje fenolapomaže pri smirivanju nelagodnosti u stomaku i ublažava simptome dijareje. Takođe uništava parazite koji mogu da izazovu mučnine.

Za artritis

Antiinflamatorna svojstva ulja se mogu iskoristiti za ublažavanje bolova u zglobovima izazvanim artritisom. Masiranjem bolnih zglobova sa nekoliko kapi ulja razblaženih maslinovim uljem će smanjiti otečenost zglobova i bolova u mišićima. Ovim će se poboljšati mobilnost i fleksibilnost zglobova.

Za kožne probleme

Postoji mnogo kožnih problema koji mogu biti izlečeni uz pomoć ovog ulja. Ono se može upotrebiti na različitim tipovima kože iritirane osipima izazvanim alergijama, ujedom insekata, ekcemom itd. Takođe se može upotrebljavati kod čireva, bradavica i modrica koje se pojavljuju na površini kože veoma često. Jako je efikasno za tretman različitih tipova gljivičnih infekcija uključujući i gljivica na noktima. Savetuje se da razblažite ulje od origana sa maslinovim uljem pre nanošenja na iritiranu kožu.

Protiv akni

Akne su bakterijska infekcija koja pravi upale na koži. Možete slobodno naneti ulje direktno na leziju akne kako biste uništili bakterije i smanjili upalu kože. Za nanošenje ulja od origana na akne umočite vrh maramice u ulje i nanesite na aknu. Ponovite ovo 2 puta u toku dana: jednom ujutru i jednom pre odlaska na spavanje.

Protiv peruti

Perut i svrab temena glave su neprijatni za svakoga. Da biste smanjili nelagodnosti, sipajte nekoliko kapi ulja od origana u vaš šampon i operite kosu njime. Kako biste imali najbolje rezultate, trebali biste da koristite šampon sa uljem barem nedelju dana. Trebate biti oprezni sakorišćenjem šampona sa uljem origana i da izbegnete kontakt sa očima jer izaziva osećaj pečenja.

Za pranje ruku

Mnoge bakterije koje izazivaju bolesti dospevaju u vaše telo preko prljavih ruku. Iz ovog razloga savetuje se da perete ruke nekoliko puta dnevno. Pripremite mešavinu dodavanjem nekoliko kapi ulja od origana u tečni sapun i njime perite ruke. Ovako ćete sprečiti zadržavanje klica i bakterija na vašim rukama.

Za oralnu negu

Ovo ulje je dobro za uništavanje bakterija koje nastaju u ustima i može sprečiti stvaranje karijesa i bolesti desni. Sipajte kap ulja na četkicu i operite zube. Ovim ćete očistite kamenac za zuba. Sa druge strane, možete pripremiti vodicu za ispiranje usta tako što ćete dodati nekoliko kapi ulja u čašu vode i upotrebiti ovakav rastvor za higijenu usta posle pranja zuba. Da biste se oslobodili zubobolje, nežno masirajte desni uljem 2 puta dnevno.

Kao dodatak ishrani

Već smo govorili da je ulje sjajan izvor velikog broja bitnih hranljivih materija. Stoga, može se upotrebljavati kao dodatak ishrani, da ojača imunitet i omogući borbu protiv štetnih patogena. Osim toga, njegova antioksidativna svojstva smanjuju štetne efekte slobodnih radikala i sprečavaju propadanje ćelija, pa nas stoga štiti problema u starosti kao što su propadanje mišićne mase, poremećaj nervnog sistema, rak itd.

Ulje od origana nema nikakvih većih neželjenih efekata. Međutim, ukoliko se koristi duži vremenski period ima tendenciju da poremeti apsorpciju gvožđa.
Stoga, duža upotreba ulja treba biti praćena uzimanjem suplemenata gvožđa. Najbitnije od svega je da se posavetujete sa doktorom pre oralne upotrebe ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply