Kratak pregled

Ulje čajevca se dobija iz lista čajnog drveta (čajevca). Čajno drvo je dobilo ime po mornarima iz 18. veka koji su pripremali čaj od lišća drveća koje je raslo na močvarnoj jugoistočnoj obali Australije, a koji je mirisao kao muskatni oraščić. Nemojte mešati čajno drvo sa biljkom čaj od koje se pripremaju crni i zeleni čaj i sa kojom nije ni u kakvom srodstvu.

Ulje čajevca se koristi na koži (topički) protiv infekcija, kao što su akne, gljivične infekcije nokta (onihomikoza), vaši, šuga, atletsko stopalo (tinea pedis) i kosopasica. Koristi se topički i kao lokalni antiseptik za posekotine i ogrebotine, opekotine, ujede insekata i žaoke, čireve, vaginalne infekcije, ponavljajuću groznicu na usni, zubobolju, infekcije usta i nosa, grlobolju i za infekcije uha, kao što su upale srednjeg (otitis media) i spoljnjeg (otitis externa) uha.

Neki ga dodaju u vodu za kupanje za lečenje kašlja, začepljenih bronhija i upale pluća.

etericno ulje cajnog drveta

Kako deluje ulje čajnog drveta?

Hemikalije u ulju čajevca mogu da ubiju bakterije i gljivice i ublaže alergijske reakcije na koži.

Upotreba i efektivnost ulja čajevca

Moguća efektivnost

 • Za blage do umerene akne. Nanošenje 5% gela sa uljem čejevca pokazalo se podjednako efektivno kao i 5% benzoil peroksid (oxy 5, benzac AC i drugi)u lečenju akni. Ulje čajnog drveta može sporije da deluje od benzoil peroksida ali izgleda da manje iritira kožu lica. Kada se nanosi dva puta dnevno tokom 45 dana, ulje čajevca ublažava neke od simptoma akni, kao i njihovu ozbiljnost.
 • Gljivične infekcije noktiju (onhiomikoze). Topička primena 100% ulja čajevca, dva puta dnevno tokom šest meseci, može da izleči gljivične infekcije noktiju na nogama kod približno 18% osoba koje su ga isprobale. Može i da popravi izgled noktiju i ublaži simptome kod oko 56% pacijenata nakon tri meseca i 60% pacijenata nakon šest meseci lečenja. Može da se uporedi sa primenom 1% rastvora klotrimazola dva puta dnevno. Izgleda da niže koncentracije ulja čajevca nemaju efekta. Na primer, postoje dokazi da 5% krema sa uljem čajevca, koja se nanosi tri puta dnevno u toku dva meseca, ne daje rezultate.
 • Atletsko stopalo (tinea pedis). Topička primena 10% kreme sa uljem čajevca deluje podjednako dobro kao i 1% krem tolnaftata na ublažavanje simptoma atletskog stopala, uključujući i ispucalost kože, upalu, svrab i peckanje. Međutim, izgleda da 10% krema sa uljem čajevca ne leči infekciju. Za to je potreban jači rastvor ulja čajevca (25% ili 50%). Primena 25% ili 50% rastvora ulja čajevca ublažava simptome i uklanja infekciju kod približno polovine osoba koje su ih isprobale u trajanju od 4 nedelje. Međutim, pokazalo se da 25% ili 50% koncentracija ulja čajevca nije toliko efektivna za lečenje infekcije kao lekovi poput klotrimazola i terbinafina.

Nedovoljno dokaza o efikasnosti upotrebe

 • Bakterijske infekcije vagine (bakterijska vaginoza). Rana istraživanja ukazuju da bi ulje čajevca moglo da pomogne osobama sa bakterijskom vaginozom.
 • Perut. Rana istraživanja ukazuju da nanošenje 5% šampona sa uljem čajevca, tri minuta dnevno tokom četiri nedelje, smanjuje lezije skalpa, svrab skalpa i masnoću kože glave kod pacijenata koji imaju perut.
 • Zubni plak. Rezultati istraživanja koje se bavilo efektima ulja čajevca na zubni plak su protivrečni. Neka rana istraživanja pokazuju da pranje zuba 2,5% gelom sa uljem čajevca, dva puta dnevno tokom osam nedelja, ublažava krvarenje desni ali ne i plak kod osoba koje imaju gingivitis prouzrokovan plakom. Takođe, tečnost za ispiranje usta koja sadrži ulje čajevca, korišćena nakon profesionalnog uklanjanja plaka, nije uticala na smanjenje stvaranja plaka. Međutim, ispiranje sa posebnim proizvodom (tebodontom) koji sadrži ulje čajevca i hemikaliju koja se zove ksilitol izgleda da smanjuje plak.
 • Gingivitis. Rezultati istraživanja koje se bavilo efektima ulja čajevca na gingivitis su protivrečni. Neka rana istraživanja pokazuju da pranje zuba 2,5% gelom sa uljem čajevca, dva puta dnevno tokom osam nedelja, ublažava krvarenje desni ali ne poboljšava ukupno zdravlje desni kod osoba koje imaju gingivitis prouzrokovan plakom. Međutim, ispiranje sa posebnim proizvodom (tebodontom) koji sadrži ulje čajevca i hemikaliju koja se zove ksilitol izgleda da smanjuje upalu desni.
 • Zadah. Rana istraživanja pokazuju da dodavanje ulja čajevca u mešavinu eteričnih ulja koja sadrži ulja nane i limuna može da smanji zadah.
 • Hemoroidi. Neki rani dokazi ukazuju da primena gela koji sadrži ulje čajevca ublažava simptome hemoroida, uključujući i bol, upalu i svrab, kod dece.
 • Groznica na usni (herpes labialis). Dosadašnja istraživanja ukazuju da primena 6% gela sa uljem čajevca pet puta dnevno ne deluje značajno na poboljšanje groznice na usni.
 • Vaši. Rana istraživanja ukazuju da ulje čajnog drveta može da odbija vaši. Takođe, primena kombinacija ulja lavande i ulja čajevca ubija jajašca vaši i smanjuje broj živih vaši. Nije jasno da li je efekat posledica delovanja samog ulja čejevca ili kombinacije ulja lavande i ulja čajevca.
 • Infekcije meticilin rezistentnim satafilokokus aureusom (MRSA). Dokazi o efektima ulja čajevca na MRSA su nejasni. Kada se uporedi sa standardnim lečenjem MRSA, dodavanje ulja čajevca ne utiče na ukupno suzbijanje MRSA infekcije. Takođe, korišćenje rastvora ulja čajevca za čišćenje rana ne utiče na suzbijanje MRSA infekcije. Međutim, jedno rano ispitivanje ukazuje da je korišćenje 4% masti za nos sa uljem čajevca i 5% tečnost za pranje tela sa uljem čajevca, uz druge standardne tretmane moglo da ima manju korist.
 • Kožne alergijske reakcije na nikal. Prikupljeni dokazi ukazuju da ulje čajevca može da smanji zahvaćenu površinu i crvenilo kod osoba koje su alergične na kontakt sa niklom. Takođe, neki rani dokazi ukazuju da nanošenje razređenog ulja čajevca na kožu pre izlaganja niklu ublažava kožne reakcije kod osoba alergičnih na nikal.
 • Infestacija trepavica jednom vrstom grinja (okularna demodikoza). Rana istraživanja pokazuju da čajevac može da leči obični infekciju očnog kapka i ublaži povezane simptome, uključujući upalu oka i gubitak vida.
 • Kvasac infekcija usta i grla (sor, poznat i kao orofaringealna kandidijaza).  Pošto osobe sa AIDS-om imaju slab imuni sistem, ponekad završe sa oportunističkim infekcijama kao što je sor. Postoje neki dokazi da ulje čajevca može da deluje korisno na pacijente sa HIV/AIDS-om, čiji sor ne reaguje na uobičajene antifungalne lekove poput flukonazola. Mućkanje i ispljuvavanje rastvora ulja čajevca, tokom dve do četiri nedelje, izgleda da deluje povoljno na ublažavanje simptoma. Postoje i rani dokazi da upotreba ulja čajevca kao dela mešavine eteričnih ulja može da popravi osećaj u ustima kod pacijenata koji boluju od karcinoma. Međutim, dodavanje 1ml ulja čajevca u standardni tretman održavanja ne umanjuje infekcije i upale kod osoba koje nose proteze.
 • Kožne infekcije koje izazivaju neki virusi. Rana istraživanja pokazuju da primena kombinacije ulja čajevca i joda tokom 30 dana, pomaže uklanjanju bradavica kod dece bolje nego samo ulje čajevca ili sam jod.
 • Vaginalan infekcija trihomonijaza. Neka ispitivanja ukazuju da ulje čajevca može da bude korisno kod osoba sa vaginalnom infekcijom trihomonijazom.
 • Vaginalna infekcija kandidijaza. Neka ispitivanja ukazuju da ulje čajevca može da bude korisno kod osoba sa vaginalnom infekcijom kandidijazom.
 • Infekcije uha.
 • Šuga.
 • Kosopasica.
 • Sprečavanje infekcija kod posekotina, ogrebotina, opekotina, ujeda insekata i žaoka i čireva.
 • Grlobolja.
 • Kašalj.
 • Začepljenje.
 • Druga oboljenja.

Potrebna su dodatna ispitivanja da bi se ocenila upotreba ulja čajevca u ove svrhe.

Neželjena dejstva i bezbednost

Ulje čajevca je MOGUĆE BEZBEDNO za većinu ljudi kada se nanosi na kožu ali može da izazove kožnu iritaciju i otoke. Kod osoba sa aknama, može ponekad da izazove suvoću kože, svrab, bockanje, peckanje i crvenilo.

Nanošenje na kožu preparata koji sadrže ulje čajevca i ulje lavande može da bude nebezbedno za male dečake koji još nisu u pubertetu. Ovi proizvodi mogu da utiču na hormone i poremete normalan balans hormona kod dečaka. U nekim slučajevima, kod dečaka može da rezultira abnormalnim rastom grudi koji se zove ginekomastija. Bezbednost ovih preparata kada ih koriste devojčice nije poznata.

Ulje čajevca  je VEROVATNO NEBEZBEDNO kada se uzima oralno. Ne uzimajte ulje čajevca oralno. Kao opšte pravilo: nikada ne uzimajte eterična ulja oralno jer mogu da imaju ozbiljna neželjena dejstva. Oralno uzimanje ulja čajevca izaziva konfuziju, nemogućnost hodanja, nestabilnost, osip i komu.

Posebne mere opreza i upozorenja

Trudnice i dojilje: ulja čajevca je MOGUĆE BEZBEDNO kada se nanosi na kožu. Međutim, ono je VEROVATNO NEBEZBEDNO ako se uzima oralno. Gutanje ulja čajevca može da bude otrovno.

Interakcija sa drugim medikamentima

Trenutno nemamo podataka o interakcijama.

Doziranje

Sledeće doze su proučavane u naučnim istraživanjima:

Primena na koži

 • Protiv gljivica na noktima (onihomikozu): 100% rastvor ulja čajevca, dva puta dnevno tokom šest meseci.
 • Protiv atletskog stopala (tinea pedis): 25% ili 50% rastvor ulja čejevca, dva puta dnevno tokom mesec dana. 10% krem sa uljem čajevca, dva puta dnevno tokom mesec dana.
 • Protiv akni: 5% gel sa uljem čajevca svakodnevno.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply