[icegram campaigns=”14203″]

Kašalj i grebanje u grlu su vrlo iritantna kombinacija koju uzrokuje velik broj faktora. Ovo neprijatno stanje se obično zove „suvi kašalj“ i obično je znak infekcije ili alergijske reakcije. Kod ovakve vrste kašlja nema šlajma. Ako nema groznice niti sličnih simptoma, suvi kašalj se lako može izlečiti uz pomoć kućnih lekova. Ako je suvi kašalj uporan i javljaju se druge komplikacije, to može biti simptom ozbiljnije bolesti i potrebno je obratiti se lekaru.

Uzroci suvog kašlja i grebanja u grlu

 1. Virusna infekcija

U većini slučajeva, suvi kašalj se javlja zbog gripa i prehlade. Kada imuni sistem ne može da se izbori sa infekcijom, virus dolazi u gornji deo disajnih puteva. Umesto da izazove upalu i sluz, virs iritira nerve kojima je obložen taj deo i tako izaziva suvi kašalj.

suvi kasalj kod odraslih

 1. Zagađenje vazduha

Zagađen, hladan vazduh ili magla mogu izazvati suvi kašalj. Zagađenje iz vazduha koji dišemo postaje „zarobljeno“ u sluzi kojom je obloženo grlo, što dovodi do iritacije i kašlja

 1. Polenska groznica

Kad je u pitanju polenska groznica, prisustvu polena izaziva organizam da luči velike količine histamina, biohemijske supstance koja dovodi do upale respiratornog trakta i suvog kašlja

 1. Spavanje sa otvorenim ustima

Postoji mnogo faktora koji dovode do poteškoća sa disanjem kroz nos, a neki od njih su sleep apneja, zapušen nos, sinusitis i polipi u nosu. Kada ne možete da dišete kroz nos, spavate sa otvorenim ustima da biste mogli da dišete. U kombinaciji sa veštački zagrejanim vazduhom tokom zime, disanje na usta dovodi do suvog kašlja

 1. Alergijske reakcije

Ljudi koji su alergijčni na određene namirnice često imaju suvo grlo i kašlju. Ozbiljnije alergijske reakcije mogu dovesti do zapušavanja disajnih puteva i čak izazvati smrt. Budite posebno oprezni kada jedete nešto što niste ranije jeli, a mislite da hrana sadrži alergene

 1. Pušenje

Pušači često imaju suvo grlo, jer im se stvara upala plućnog tkiva i grla. Kod pušača ova bolest lako napreduje i dovodi do hroničnog bronhitisa ili hronične opstruktivne bolesti pluća. Ako imate hronični kašalj, trebalo bi da odmah ostavite pušenje i što pre posetite lekara

 1. Nuspojave lekova

Određeni lekovi, uključujući i one protiv visokog  krvnog pritiska, mogu dovesti do suvog kašlja.

Prirodni lekovi za kašalj i grebanje u grlu

 1. Med

Med može brže i lakše ukloniti ove simptome nego mnogi lekovi. Razlog tome je što med blagotvorno deluje na grlo i ima takvu teksturu da omekšava i oblaže iritirane ćelijske membrane. Sve što treba da uradite jeste da tri puta dnevno pujedete po kašiku meda. Ako uveče pred spavanje pijete vodu s medom, to će vam pomoći da bolje spavate i manje kašljete tokom noći.

 1. Slana voda

Slana voda olakšava neprijatnost koju izazva kašalj i grebanje u grlo. Kada grgođete slanu vodu, ima više soli na spoljnim membranama ćelije nego unutar njih, što znači da voda izlazi iz ćelija. Kako voda izlazi, smanjuje se otok, pa samim tim i neprijatnost. Izmešajte kašičicu soli u šolji tople vode i time ispirajte grlo oko 15 sekundi.

 1. Radite inhalaciju sa biljnim uljima

Inhalacija mnogo pomaže kod iritiranog grla, kašlja i kod izbacivanja sluzi i gripa. Prokuvajte vodu i dodajte u nju par kapi ulja čajevca ili ulja eukaliptusa. Nagnite se nad vodu i udišite paru, samo pazite da se ne opečete.

 1. Čaj od majčine dušice

Čaj od majčine dušice se vekovima koristi zbog svojih antimikrobnih svojstava i može dosta pomoći kod kašlja. Ovaj čaj opušta bronhije i mišiće grla i otvara disajne puteve, što olakšava iskašljavanje. Prelijte majčinu dušicu ključalom vodom i ostavite da se natapa 10-15 minuta. Pijte ovaj čaj sa limunom i/ili medom dva ili tri puta dnevno.

 1. Maska za lice

Pokušajte da izbegnete kontakt sa iritirajućim agensima kao što su zagađenje, prašina ili dim. Kupite masku za lice i nosite je kako biste sprečili dalju iritaciju.

Kada posetiti lekara?

Retko kad se ide kod lekara zbog kašlja i grebanja u grlu koje traje nekoliko dana. Ipak, u sledećim slučajevima potražite medicinsku pomoć:

 • Ako vam kašalj traje više od 3 nedelje
 • Ako se kašalj pogoršava
 • Ako imate bolove u grudima, poteškoće sa disanjem ili iskašljavate krv
 • Imate druge simptome, poput oticanja ili stvaranja čvorića u vratu, promene glasa ili neočekivan gubitak težine.

U nekim slučajevima, lekar će vas poslati kod specijaliste ili sprovesti detaljnije testove.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply