Žute nokte izazivaju mnoge bolesti ali i vaš lični izbor laka za nokte, kao što su oni narandžastih, žutih ili crvenih nijansi. U nekim slučajevima, žuti nokti mogu da ukazuju na ozbiljne probleme kao što su gljivična infekcija ili dijabetes. Važno je da preduzmete neke korake i naučite kako da se rešite žutih noktiju na nogama jer ako se ne leče, može doći do toga da budu zahvaćen čitavi nokti pa čak i koreni noktiju.

Šta izaziva žute nokte na nogama?

Gljivična infekcija nožnog nokta

Uobičajena gljivična infekcija, kao što je onihomikoza, može biti uzrok pojave žutih nožnih noktiju. Samo u SAD od nje pati 12% stanovništva. Veće šanse za pojavu gljivične infekcije imate ako nosite tesnu obuću jer tako obezbeđujete gljivicama vlažnu sredinu u kojoj one bujaju. Ukoliko je u pitanju infekcija, nokti će biti žuti, tamni i zadebljani. Veoma je važno da se obratite lekaru jer infekcija može da dovede do odvajanja nokta od ležišta.

zuti nokti na nogama

Sindrom žutih noktiju

U ovom slučaju ćete primetiti da dolazi do zadebljanja i žutila noktiju pa čak i do odvajanja od ležišta. Stvarni uzrok ovog oboljenja zbog koga se javljaju žuti nokti je nepoznat, međutim, osobe sa slabim limfnim sistemom mogu da ga dobiju. Takođe, veće šanse za razvoj sindroma žutih noktiju imaju osobe koje pate od bronhiekstazija, upale sinusa, reumatoidnog artritisa i karcinoma.

Lak za nokte

Ako koristite lak za nokte tamne boje, onda on može biti krivac u vašem slučaju. Žuta boja je obično samo mrlja koje se možete rešiti tako što ćete pre laka za nokte naneti osnovni premaz. Izbegavanje laka za nokte neko vreme, isto tako pomaže.

Kako se rešiti žutih noktiju na nogama ?

Blago poliranje noktiju

Žute mrlje se obično nalaze na gornjem sloju nokta. Možete ih se rešiti blagim poliranjem noktiju. Imajte na umu da često poliranje izaziva slabljenje noktiju. Možete da probate da nakon poliranja nanesete bezbojni lak za jačanje noktiju. Ne oslanjajte se previše na skidače laka za nokte jer oni mogu samo da pogoršaju stvar.

Probajte vodonik peroksid (hidrogen)

Zbog svojstva izbeljivača, 3% rastvor vodonik peroksida može da bude izuzetno dobar lek za žute nokte na nogama.

Jednostavno pomešajte 3 kašike hidrogena i pola šolje vode i dobro promešajte. Potopite stopala u rastvor na par minuta i istrljajte nokte mekom četkicom za zube. Ovo ponavljajte jednom nedeljno i žuti nokti će postepeno vratiti prirodnu boju.

Koristite sodu bikarbonu

Ona deluje kao izbeljivač i eksfolijator. Potrebno je da pomešate 1 kašiku 3% hidrogena i 2 ½ kašike sode bikarbone u maloj posudi. Mešavinu nanesite direktno na nokte sa žutim mrljama. Ostavite da deluje 3 do 4 minuta pa isperite mlakom vodom.Žuti nokti zbog gljivičnih infekcija se u blažim slučajevima mogu lečiti ovom kombinacijom.

Nanesite pastu za zube

Ako su od paste za zube vaši zubi belji, od nje mogu da pobele i vaši žuti nokti. Vodite računa da koristite pastu za zube koja sadrži vodonik peroksid (hidrogen). Jednostavno nanesite pastu na nokte i ostavite je da deluje oko 10 minuta. Četkicom za nokte nežno istrtljajte nokte. Na kraju očistite nokte vatom namočenom u mlaku vodu.

Probajte ulje čajevca

Ako je žuta boja nožnih noktiju posledica gljivične infekcije, onda je ovo delotvoran lek. Ovaj prirodni fungicid ima antimikrobno dejstvo i može da dezinfikuje nokte. Jednostavno nanesite čisto ulje čajevca na nokte. Najbolje je da za ovo koristite pipetu. Ostavite da deluje nekoliko minuta pa isperite mlakom vodom. Redovno ponavljali dva puta dnevno tokom nekoliko meseci pa ćete videti rezultate.Žuti nokti zbog teže gljivične infekcije se i medicinskim lekovima moraju tretirati nekoliko meseci.

Uzimajte suplemente cinka

Ako su žuti nokti na nogama posledica sindroma žutih noktiju, uzimanje suplemenata cinka može da se pokaže korisnim. Čak iako vam ne pomogne direktno oko problema sa žutim noktima, ima druga korisna dejstva i sprečava infekciju.

Povećajte unos vitamina E

Veći unos vitamina E takođe pomaže. Istraživanja pokazuju da kombinovanje vitamina E sa drugim lekovima protiv gljivičnih infekcija ili sindroma žutih noktiju daje impresivne rezultate. Možete da probate i topičku primenu vitamina E da biste smanjili žutilo i poboljšali zdravlje noktiju.

Pređite na medicinska sredstva

Ako kućni lekovi ne deluju, morate da probate medicinska sredstva da biste se rešili žutih noktiju na nogama.

  • Ako je u pitanju infekcija, lekar može da vam prepiše medicinski lak za nokte inficirane gljivicama Exoderil kapi i koji leči blaže infekcije. Za ozbiljnije infekcije može da pređe na oralne antifungalne lekove, kao što su terbinafin ili Canesten losion.
  • Za blaže slučajeve postoje i gelovi za nokte. Gelovi bi trebalo da ubijaju mikrobe i odstranjuju naslage ispod noktiju. Nemojte ih koristiti na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom.
  • Možete da pokušate i sa preparatom Zetaclear koji sadrži sastojke kao što su ulje jojobe, ulje čajevca, ulje karanfilića i ulje lavande. Svi ovi sastojci imaju antigljivično dejstvo i odlični su protiv žutih noktiju na nogama. Ovaj proizvod uglavnom nema neželjenih dejstava.

Moramo da pomene i to da je moguće da lekar predloži hirurško odstranjivanje žutog, inficiranog nokta kada svi ostali metodi lečenja podbace.

Kako sprečiti pojavu žutih noktiju na nogama?

Obično je prilično teško rešiti se žutih noktiju na nogama pa zato probajte da se držite ovih saveta da biste, pre svega, sprečili da do toga uopšte dođe.

  • Trudite se da uvek u kući imate neku antigljivičnu kremu. Koristite je ako se gljivice ponovo jave.
  • Stopala moraju uvek da budu suva, a obuća mora da „diše“ da ne bi dolazilo do infekcije.
  • Kada i pod tuš kabine moraju da budu osušeni nakon upotrebe jer su idealno mesto za razvoj gljivica.
  • Čarape perite u rastvoru ulja eukaliptusa i vode, u odnosu 60g ulja na 6 l vode.
  • Uložite novac u kupovinu sterilizatora za cipele da biste uništili bakterije i gljivice koje izazivaju infekciju nožnih noktiju.
  • Pedikir može da potisne nazad kutikulu (kožicu između nokta i korena) i tako omogući gljivicama da prodru ispod ležišta nokta. Izbegavajte!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply