grcki jogurt proteini

Ako uživate u ukusu grčkog jogurta saznajte kako utiče na zdravlje, koliko ima kalorija a na kraju je i jednostavan recept za grčki jogurt tako da ga možete sami napraviti i neograničeno uživati u njemu…

Grčki jogurt: napumpan zdravstveni trend ili ima nekog smisla? Pročitajte da li je stvarno dobar za zdravlje.

Grčki jogurt kalorije: 59 na 100 grama

Zdravstveni trendovi se smenjuju gotovo istim tempom kao i estradne zvezde, zbog čega se pitamo da li su uopšte vredni našeg vremena. Da li je kelj zaista bolji od obične zelene salate? Da li kafa sa puterom zaista podiže energiju? Da li je alkalizovana voda vredna dodatnih para? Postoji toliko informacija koje potiču od ličnih mišljenja i reklama, da uvek moramo dodatno da istražujemo, ne bi li saznali pravu istinu. Sve ovo, vodi nas do grčkog jogurta, koji trenutno vlada među trendseterima.

Grčki jogurt, za razliku od običnog jogurta je tri puta proceđen (inače se cedi dva puta), kako bi se uklonila kisela surutka. Surutka je žućkasta tečnost koja ostaje nakon pravljenja različitih mlečnih proizvoda sa kulturama. Sastoji se od manje količine masti, minerala i laktoze (mlečnog šećera). Ovaj proces kao rezultat daje kremastiji i gušći jogurt, koji zadržava klasičan, kiselkast ukus. Ali osim drugačije teksture, grčki jogurt ima i veću količinu proteina i manje šećera i ugljenih hidrata.

grcki jogurt recept

Sve ovo grčki jogurt čini još atraktivnijim od običnog jogurta, posebno ako želite zdrav doručak ili užinu. Ovo su samo neki razlozi zbog kojih bi trebalo da ga ubacite u svoju ishranu:

4 koristi od grčkog jogurta za zdravlje

Grčki jogurt proteini

Grčki jogurt sadrži oko 10 g proteina na 100 grama što znači da se u redovnoj porciji grčkog jogurta nalazi se 15-20 grama proteina, što je mnogo više ako se uporedi sa 9 grama koja su u običnom jogurtu. Proteini igraju ključnu ulogu u organizmu jer su neophodni za njegovu strukturu, funkciju i regulaciju tkiva i organa. Ishrana sa visokim nivoom proteina izgrađuje mišiće, ubrzava metabolizam i poboljšava sagorevanje viška masti.

Manje laktoze

Laktoza je šećerna komponenta, koja se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Većina laktoze nalazi se u surutki. Pošto se ona odvaja u toku pravljenja grčkog jogurta, nivo laktoze je nizak, u poređenju sa običnim jogurtom. Ovo je vrlo važno za osobe alergične na laktozu. Netolerantnost na laktozu može izazvati dijareju, zatvor, nadimanje, poremećaje na koži, grčeve, gasove, te je grčki jogurt odlična alternativa.

Manje ugljenih hidrata

Grčki jogurt može sadržati 50% manje ugljenih hidrata od običnog jogurta. To može biti dobra stvar za većinu ljudi, jer ugljeni hidrati sadrže veliki deo ishrane. Ograničavanjem unosa ugljenih hidrata, a većim unosom proteina, lakše ćete stvoriti mišićnu masu i sagoreti masti.

Manje natrijuma

Natrijum, glavni sastojak soli, je elektrolit koji većina ljudi konzumira u prevelikoj količini. Kada ga previše uzimate, može izazvati zamor bubrega, što izaziva nadimanje, naticanje, bol u donjem delu leđa i smanjenu funkcionalnost bubrega. Pored toga, može vam povećati krvni pritisak, i na taj način uzrokovati mnogo opasnije bolesti srca i ostaviti posledice na kardiovaskularni sistem.

Da li je grčki jogurt koji kupujemo dobar za zdravlje ?

Realno stanje: važno je zapamtiti da nisu svi grčki jogurti isti. Pošto je sve popularniji, mnoge firme pokušavaju da se ubace na tržište sa svojim varijantama grčkog jogurta, te se, zbog manjka propisa svašta može naći pod imenom ‘grčki jogurt’. Ovi takozvani grčki jogurti su po sastavu običan jogurt sa dodatim skrobom, dobijenim od kukuruza ili mlečnog koncentrata. Tekstura se ne dobija tradicionalnim procesom ceđenja, zbog čega su manje kvalitetni. U njima se nalaze i dodate žive kulture. Zato, ovakav grčki jogurt nema efekte na zdravlje kakve ima pravi, grčki jogurt.

Kupujte pametno: da biste bili sigurni da kupujete pravi grčki jogurt, morate proveriti šta piše na pakovanju. Kupujte samo one koji sadrže mleko i žive aktivne kulture u sastojcima. Izbegavajte sve brendove koji sadrže zgrušnjavače i proverite da li na pakovanju piše „napravljeno sa živim kulturama“. Organski proizvodi su takođe, uvek dobra ideja. Ovako ćete sebi obezbediti visok nivo vitamina i minerala, i bićete sigurni da ne unosite nikakve dodatne hormone, genetski modifikovanu hranu ili antibiotike koji se koriste u proizvodnji. Ili još bolje, probajte da napravite svoj grčki jogurt, prateći ovaj brz i lak recept.

Kako napraviti grčki jogurt – recept

Volite grčki jogurt, ali biste voleli da nađete neki koji je potpuno prirodan? Zašto ne biste napravili svoj?

Verovali ili ne recept za grčki jogurt je jednostavan!

Nažalost, većina grčkih jogurta na tržištu ne pravi se od organskog mleka, pa je obično puno hemikalija, stabilizatora i skrivenih šećera. Ako budete pravili svoj organski jogurt, bićete sigurni da je sve kvalitetno, jer ste vi glavni. Vi kontrolišete vreme fermentacije, i kvalitet mleka.Koristite sveže mleko kada uspete da ga nađete ili kada ne možete da nađete organsko mleko Ono što je iznenađujuće, cena malog pakovanja organskog mleka je otprilike ista kao cena velikog pakovanja neorganskog grčkog jogurta.

Kada pravite svoj jogurt, recept vam neće biti komplikovan važno je da obratite pažnju na period u kom se jogurt „odmara“; ovo je vreme kada se mleko fermentiše i polako postaje jogurt.Ubacite posudu u kojoj pravi jogurt prvo u peškir pa u rernu, koja je naravno, isključena. Ostavim je tamo 12 sati, pa procedite jogurt kroz gazu. Ako ostavite da se procedi preko noći, dobićete gušći jogurt.

Domaći grčki jogurt recept

Sastojci:

  • 2 litra mleka, svežeg nepasterizovanog ili organskog
  • ¼ šolje kupovnog grčkog jogurta (on će vam služiti za početak)
  • Termometar
  • Gaza
  • Velika posuda (šerpa)

Uputstvo

Na srednjoj vatri, u velikoj šerpi, zagrejte mleko na 82 stepena i često mešajte, da ne bi zagorelo na dnu. Isključite i sačekajte da se mleko ohladi na 40 stepeni (formiraće se kajmak na površini). Pažljivo dodajte ¼ šolje grčkog jogurta, pa umotajte šerpu u peškir i ostavite ga na tamno mesto, kao što je rerna ili orman.

Ostavite šerpu 8-12 sati i kada otvorite poklopac, trebalo bi da imate gustu smesu koja liči na jogurt. Stavite cediljku preko činije sa gazom, i procedite jogurt. Prekrijte i ostavite da se cedi još par sati. (što se duže cedi, jogurt postaje gušći) Kada postignete željenu gustinu, prespite jogurt u posudu sa poklopcem koji ne propušta vazduh i trajaće vam nedelju dana.Recept za grčki jogurt nije komplikovan, a posebno će u njemu uživati oni koji su navikli da sami prave običan jogurt i kiselo mleko.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply