Medovina, ili kako se još naziva, gverc, u stvari je vino od meda i pored rakije (medene rakije) smatra se jednim od najstarijih alkoholnih pića koja su konzumirana. Zašto kažu da je medovina staro slovensko piće? Medovina se smatra pićem starih Slovena i mnogi tvrde da odatle potiče i prva proizvodnja medovine, doduše, treba razlikovati medovaču od medovine. Postoje indikacije da su populacije koje su je najviše konzumirale bile Vikinzi, Egipćani i Maje. Medovinu su ranije smatrali «pićem bogova» jer su ljudi koji su je pili smatrali da će biti ne samo zdraviji nego i besmrtni.

Zanimljivo je da su ranije tek venčane parove terali da piju medovinu svako veče nakon stupanja u brak jer se verovalo da to doprinosi srećnom braku. Iako zvuči mitski da medovina i zdravlje idu ruku pod ruku, odnosno da postoji napitak koji u isto vreme sadrži alkohol i opušta i leči u vidu antibiotika, to je ipak istina. Naime, važno je koji se med koristi i na koji način je pravljen.

kako se pravi medovina

Medovina i zdravlje

Kao što smo već naveli u prethodnom pasusu, medovina i zdravlje su usko povezani i zabluda je da medovina ne može da pomogne organizmu samo zato što ima alkohola. Naime, medovina je izuzetno dobra za zdravlje organizma i ona, poput antibiotika, uništava bakterije iz tela. Stručnjaci smatraju da je ovaj napitak odličan način za suzbijanje infekcija u organizmu. Ne zovu bez razloga medovinu eliskirom života. Medovina popravlja krvnu sliku, podiže imuni sistem organizma, poboljšava apetit i usporava starenje organizma. Ona sadrži veliku količinu V vitamina i taj vitamin stimuliše razvoj proteina koji pozitivno utiču na relaksaciju organizma.

Pored toga, govorilo se i da medovina poboljšava muževnost i plodnost i to je zato što sadrži određenu količinu vitamina B i aminokiselina koje izgrađuju proteine važne za izdržljivost.

Ona nije veštačko piće, prijatnog je ukusa i ono što je jako važno – nakon konzumacije ne javljaju se glavobolje, što je svojstveno drugim alkoholnim pićima.

Postoje istraživanja koja su pokazala neverovatna otkrića da laktoacidne bakterije koje se uzimaju iz mednog stomaka pčela leče hronične rane na konjskoj koži ukoliko se uzimaju u mešavini sa procesovanim medom. Oni su dokazali da te bakterije u kombinaciji sa medom uništavaju bakterije koje su otporne na antibiotike. Ovo istraživanje je od velikog značaja jer potvrđuje tvrdnju da laktocidne bakterije mogu da sarađuju u ubijanju patogenih bakterije koje ruše imunitet organizmu i to rade jer proizvode hiljade antibakterijskih supstanci koje su slične antibioticima.

Za spravljenje „Pčelarskog eliksira“ koristi se 13 korisnih pčelinjih laktocidnih bakterija i divlje gljivie kvasca čija je uloga da pomognu fermentaciju meda. Otkriveno je da med koji se nalazi u komercijalnoj proizvodnji ne sadrži laktocidne bakterije jer dolazi do sterilizacije meda i vode uz dodavanje industrijskog vinskog kvasca. Taj kvasac doprinosi umiranju korisnih komponenata u medu, između ostalog i umiranju divlje gljivice kvasca.

Kako se pravi medovina

Kada se vide sve dobrobiti ovog pića naravno da sledi pitanje kako se pravi medovina? U nastavku teksta pročitajte objašnjenje kako se pravi medovina, ali se naoružajte strpljenjem. Proces je dug, ali benefiti su neprikosnoveni. Postoji više razlika u načinu pravljanja medovine i važan je izbor meda, ali i ostale sporedne sirovine u proizvodnji. Švedski naučnici su pravili medovinu po starom receptu gde se mešao fermentiran med i voda, ali se za pravljenje medovine danas koristi med, voda i kvasci. A evo i zašto: dodavanjem kvasca podstiče se fermentacija, dodavanjem vode postiže se razblaživanje meda. Trebalo bi dodavati destilovanu vodu, a ukoliko je nemate onda vodu treba prokuvati jer je važno da otklonite hlor u toku fermentacije.

Medovina se dobija fermentacijom otopine prirodnog meda za koji je preporučljivo da bude tamne boje kako bi se dobila tamnija boja medovine (možete koristiti livadski med). Kada pravite medovinu trebalo bi da postupate isto kao kada pravite vino od grožđa. Ovaj napitak možete da proizvodite i kao alkoholno, ali i kao bezalkoholno piće, zavisno od vaših preferencija. Istina je da kvalitet zavisi samo od kvaliteta meda, ali ne i od količine alkohola u napitku. Za više informacije kako se pravi medovina pogledajte u narednom poglavlju „Medovina recepti“.

Medovina recepti

Medovina recepti 1: Po ovom receptu dobićete 10 litara medovine. Prvo treba da se spremi smesa za medovinu pa onda sama medovina, tako da treba da imate strpljenja za ovaj proces. Spremite litru prokuvane vode, prohladite je, dodajte 10dkg meda i 2 kg zrna grožđa koje ste prethodno oprali. Grožđe sipajte u posudu u kojoj ćete ga izmešati i dodati vodu i med. Ulijte smesu u bocu od 3-3 litre. Protresite nekoliko puta tu flašu kako bi ljuske grožđa pale na dno i ostavite da počne vrenje na sobnoj temperaturi. Vrenje počinje za otprilike 2 do 5 dana i završava se za oko 7 dana. Ta smesa je potom spremna da pripremate medovinu.

Sastojci medovine su 4 litre vode i 2kg meda. Pripremite je tako što ćete sipati u veći lonac 4 litre prokuvane vode. Ohladite je i dodajte 2kg meda i stavite na vatru. Dok se kuva skidajte penu, a ako počne da ključa dodajte još hladne vode. Kada se smesa ohladi sipajte u staklenu flašu od 10 litara, dodajte spremljenu smesu od grožđa, mućkajte neko vreme i pokrijte gazom, a možete i cediljkom. Važno je da smesu držite na toplom mestu i da je svaki dan promućkate kako se ne bi razdvojila smesa. Nakon što prođe nedelju dana vrenje počinje i kad se to desi onda smesu dopunite prokuvanom i ohlađenom vodom i zatvorite je čepom od plute kroz koji prolazi cev od plastike namenjena za fermentaciju. Potrebno je da sačekate 3 meseca kako bi vrenje i zrenje prošlo, a tokom tih meseci redovno odvajajte talog. Pažljivo nalijte smesu u drugu posudu, operite prvobitnu flašu i ponovo vratite medovinu u tu opranu flašu. Čuvajte je do proleća na redovnoj, sobnoj temperaturi i čistite od taloga. Proces je gotov i imate medovinu od oko 14% alkohola, a količina alkohola u napitku će da zavisi od dužine, ali i načina vrenja same medovine.

Medovina recepti 2: Potrebno je da odvojite 28 do 30 kg nektarskog meda i razmutite u 100 litre prokuvane vode dobro mešajući kako bi masa postala tečna. Smesu prokuvajte, uklanjajte penu sa površine i ostavite da se hladi na 20 stepeni. Kada se ohladi dodajte 60g kalijum metabisulfita i 10g tanina. Potom svemu tome dodajte i selekcionisani kvasac koji će da izazove vrenje. Prekrijte sud platnom i pustite da vri na 18-20 stepeni. Prebacite rastvor u druge sudove kada vidite da tečnost burno vri. Ostavite medovinu da dozreva nekoliko meseci. Čuvajte je u suvoj i hladnoj prostoriji.

Medovina recepti 3: Potrebno vam je 5,3kg livadskog meda, kvasac, polen, 15 litara vode i oprema za fermentaciju koja podrazumeva plastičnu kantu za primarnu fermentaciju, staklenu posudu za sekundarnu, vazdušne čepove, termometar i hidrometar, sredstvo za dezinfekciju, boce. Sterilišite opremu alkoholom, toplotom ili varikinom. Nabavite izvorsku vodu, izmešajte med sa 10 litara vode u metalnoj posudi, zagrejte na 68-70 stepeni i održavajte temperaturu ne bi li ste pasterizovali med. Zatim možete dodati preostalu vodu koja je hladna, dodajte polen (na 15 litara idu 4 supene kašike polena). Obogatite vazduhom smesu i prespijte u plastičnu kantu za primarnu fermentaciju. Kvasac istresite u 50ml tople vode i nakon 15 minuta ga izmešajte i prespijte u tu smesu vode, meda i polena. Gustinu izmerite hidrometrom, poklopite kantu sa poklopcem koji ima vazdušni čep. Kad fermentacija počne biće burna, a nakon što uspori taložiće se sediment. Mućkajte smesu tokom fermentacije i nakon nekoliko nedelja prebacite sve to u posudu za sekundarnu fermentaciju koja traje do 2 meseca. Važno je da merite gustinu tečnosti svake dve nedelje prvih mesec dana, a nakon toga svake nedelje. Spoznaćete da medovina postaje bistrija i kad se završi fermentacija prespijte tečnost u boce, ostavite na hladnom i suvom mestu i imajte u vidu da što duže stoji, ukus će biti sve lepši. Dobićete medovinu od oko 14% alkohola.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply