lesnik zdravlje

Lešnici su slatki plodovi sa grane porodice Betulaceae drveća, koji su bogati hranljivim materijama.Drvo lešnika počinje da daje plodove tri godine nakon sađenja. Tokom svakog proleća, drvo dobija rese cvasti, koje se sastoje od grozdova jednodomnih cvetova (istog pola)i nalaze se blizu centralne stabljike. Tokom jeseni, oni prerastaju u plodove.

Lešnici su grupisani, kao grozd. Svaki lešnik se nalazi unutar malog lisnatog omotača ili kapsule, pokrivajući tri četvrtine ploda. Svaka ljuštura lešnika ima mali okrugli ožiljak na dnu, žućkasto braon je boje i ovalnog oblika, 1,5-2 centimetra dugačka i 1,2-2cm široka. Kada je zreo, 7-8 meseci nakon oprašivanja, lešnik sam ispada iz omotača.

Ulje lešnika se izvlači iz plodova, a koristi se kao baza ili noseće ulje u medicini i u aromaterpiji.

Da li lešnik goji i koliko ima kalorija ?

Kad su u pitanju kalorije lešnik kao i drugo koštunjavo voće ima visok sadržaj.100 grama lešnika ima 628 kalorija.Lešnik goji ako se jede u većim količinama, sto grama lešnika dnevno u periodu od 10 dana može dovesti do povećanja težine od 1 kg.Ali s obzirom na lekovitost lešnika njega treba svakako konumirati i to otprilike jednu šaku lešnika dnevno.

lesnik-zdravlje

Zašto je lešnik dobar za zdravlje

Lešnik ne samo da je ukusan već ima i mnoga lekovita svojstva

  • Lešnici daju puno energije i puni su hranljivih sastojaka koji su neophodni za zdravlje. 100 grama lešnika sadrži 628 kalorija. Oni su bogati mononezasićenim masnim kiselinama, poput oleinske kiseline, i esencijalnim masnim kiselinama kao što je linolna kiselina, koja smanjuje loš holesterol, a podiže nivo dobrog holesterola. Istraživanja pokazuju da je mediteranska ishrana, koja je bogata mononezasićenim kiselinama, dobra za sprečavanje bolesti koronarnih arterija i moždanog udara, jer čuva dobre lipide u krvi.
  • Lešnik je bogat dijetetskim vlaknima, vitaminima i mineralima, i puni brojnih fitohemikalija koje su dobre za zdravlje. Zajedno, štite organizam od bolesti i različitih tipova rakova.
  • Lešnik je bogat folatima, što je jedinstvena osobina orašastih plodova koji su zbog ovoga prai prirodni lek. 100 grama lešnika sadrži 113µg; to jest, oko 28% od preporučljive dnevne količine unosa ovog vitamina. Folat je vitamin iz B kompleksa, koji sprečava pojavu megaloblastične anemije, i što je još važnije, defekta neuronske cevi kod novorođenčadi, što je dobra vest za sve trudnice!
  • Lešnik je dobar izvor vitamina E, na 100 grama sadrži oko 15g vitamina, što je 100% od preporučljive dnevne količine unosa. Vitamin E je moćan antioksidant koji se rastvara u mastima, a neophodan je za održavanje ćelijske membrane sluznice i kože, štiteći je od štetnih slobodnih radikala.
  • Lešnik, kao i bademi, ne sadrži gluten pa je zdrava alternativa za pripremu hrane bez glutena za sve one koji su alergični na njega, pšenicu, kao i za one koji boluju od celijakije (hiperosetljivosti creva na gluten).
  • Pošto je pun folata, lešnik sadrži i druge vitamine iz B kompleksa, kao što su riboflavin, nijacin, tijamin, pantotenska kiselina i pirodiksin (vitamin B6).
  • Lešnik je bogat izvor minerala kao što su mangan, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink i selenijum. Bakar i mangan su esencijalni ko-faktori za antioksidantski enzim, superoksid dismutas. Gvožđe sprečava pojavu anemije, magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju.
  • Ulje lešnika ima orašastu aromu i deluje kao stipsa. Štiti kožu od suvoće. Ovo ulje se koristi i u kuvanju, ali i kao noseće, ili bazno ulje u narodnoj medicini- za masažu, aromaterapiju; u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Zbog svega navedenog iznad možete shvatiti da lešnici poseduju brojna lekovita svojstva.

Selekcija i čuvanje

Lešnici su cele godine dostupni na tržištu. U prodavnicama ih možete naći u nekoliko varijanti- u ljusci, oljušćen, usoljen, ušećeren, mleven, itd. Kupujte lešnik u ljusci i obratite pažnju na izgled. Površina bi trebalo da bude braon-žuta, bez pukotina, buđi, tačkica. Lešnici bi trebalo da budu kompaktni, slične veličine, teški, i da ne ispuštaju nikakav miris.

Neočišćeni lešnici se mogu čuvati na suvom i hladnom mestu i do nekoliko godina. Ukoliko u prodavnici kupite oljušćene lešnike, čuvajte ih u frižideru, u posudi sa poklopcem koji ne propušta vazduh, kako ne bi propali.

Upotreba lešnika u kulinarstvu

Lešnici se mogu jesti takvi kakvi su, ili pečeni, usoljeni, ušećereni. Imaju orašast, ali prijatno sladak ukus.

Saveti za serviranje:

  • Lešnici se koriste u poslastičarstvu, kao dodatak čokoladama, biskvitima, kolačima i tortama
  • Od lešnika se pravi krem, koji je dobra alternativa za sve one koji su alergični na kikiriki (pa ne mogu da jedu kikiriki puter), a pritom je i manje slan. Ali, krem od lešnika sadrži više masti od putera od soje ili kikirikija.

Koliko je lešnik bezbedan

Alergija na lešnik je jedna od najčešćih vrsta hipersenzitivnih odgovora na hranu. Čak je i češća od alergije na polen.

Simptomi „sindroma oralne alergije“ mogu biti: svrab usta, jezika i grla, oticanje usana i grla, zbog čega se javljaju problemi sa disanjem. Često je alergija povezana sa osetljivošću i na druge tipove orašastih plodova, semenki, voća i povrća. Osobama koje su alergične na lešnik preporučuje se da izbegavaju hranu koja sadrži lešnik i druge plodove iz te porodice biljaka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply