cimet i jogurt dijabetes

[icegram campaigns=”14147″]

Zašto je važno da konzumiramo cimet?

Kao što je dobro poznato, cimet je začin koji ima lekovita svojstva. Cimet je začin koji se dobija od unutrašnje strane drveta vrste cinnamomum. Ovaj začin se ne koristi samo u te svrhe, već se vekovima unazad koristi i u kineskoj i ajurvedskoj medicini za lečenje mnogih bolesti. Pored toga što ima prijatan miris i ukus, cimet sadrži mangan, kalcijum, gvožđe i vlakna. Važno je da znate da postoji više vrsta cimeta, a najbolji i najkvalitetniji je cejlonski cimet, pa je poželjno da njega nabavite kako bi rezultati bili što bolji.

Najčešće se prodaje u formi praha i kao takav je najpogodniji za konzumiranje, a najbolje je da se uzima kao začin drugoj hrani i piću. Jedna od opcija je mešavina cimeta i jogurta. Studije su pokazale da pola kašike cimeta dnevno reguliše nivo šećera u krvi, posebno kod dijabetesa tipa 2. Pored toga, studije pokazuju i da cimet ima pozitivnog efekta na holesterol i trigliceride.

jogurt i cimet mrsavljenje

Zašto je važno da konzumiramo jogurt?

Jogurt je pre svega osvežavajuć napitak pun korisnih bakterija za organizam. Osim nutritivnih, ima i druge vrednosti koje pozitivno utiču na Vaše zdravlje. Jogurt između ostalog pomaže pri sagorevanju masti, a neke studije pokazuju da je jogurt najbolja namirnica koja Vam pomaže u izbegavanju nagomilavanja viška kilograma u zrelim godinama, pa čak i da pospešuje plodnost.

Cimet i jogurt kao lek

Jogurt naravno možete kombinovati sa širokim spektrom namirnica, pa i sa cimetom. Ako konzumirate cimet i jogurt u kombinaciji, poboljšaćete svoje zdravstveno stanje. Dovoljno je da samo pola kašičice cimeta dodate u šolju jogurta da biste unapredili stanje svog organizma. Kombinacija cimeta i jogurta snižava nivo lošeg holesterola u krvi, nivo šećera, pa čak je dobra i za bolju finkciju mozga. I što je najvažnije ‒ veoma je ukusno! Kašičica cimeta u šolji jogurta je idealan prirodni lek za digestivne tegobe, za proces zdravog mršavljenja i održavanje telesne težine. Postoji čak i dijeta sa cimetom i jogurtom.

Za šta su dobri cimet i jogurt u kombinaciji?

 • Snižavaju nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi
 • Zahvaljujući regulisanju lučenja insulina u organizmu, kontroliše nivo šećera u krvi
 • Pomaže boljoj funkciji mozga i prevenira Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest

Cimet i jogurt ‒ recept

Najjednostavniji način na koji možete konzumirati cimet i jogurt, jeste da prosto stavite kašičicu cimeta u prahu u šolju nemasnog jogurta, dobro promešate i popijete.

Kako još možete kombinovati jogurt i cimet?

Za ovaj recept Vam je potrebno:

 • 1 šolja nemasnog jogurta
 • 2 kašičice meda
 • 1 kašičica braon šećera
 • 1 kašičica cimeta

Šta treba da uradite sa ovim sastojcima?

Jednostavno pomešajte jogurt, med, cimet i šećer u činiji i stavite u frižider. Ovo možete konzumirati više puta u toku dana kad poželite. Veoma je zdravo, a što je još važnije, veoma je ukusno! Prijatno!

Cimet i jogurt za mršavljenje

Kao što smo već napomenuli, postoji veoma popularna dijeta sa cimetom i jogurtom. Cimet utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi i ubrzava metabolizam. Veća količina šećera u krvi može doprineti taloženju masti u organizmu, a cimet upravo to sprečava. Cimet i jogurt u kombinaciji će Vam pored toga što će ubrzati Vaš metabolizam i sniziti nivo lošeg holesterola u krvi, smanjiti i apetit, a to je veoma važno u procesu gubljenja viška kilograma.

Dijeta sa cimetom i jogurtom je veoma jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da pomešate kašičicu cimeta u šolji jogurta i pijete ovo svakog jutra na prazan stomak i uveče pre spavanja. Nakon određenog vremena ćete primetiti kako kilogrami postepeno nestaju. Naravno, nije dovoljno da smao konzumirate cimet i jogurt kako biste izgubili višak kilograma. Pored ovoga, treba da korigujete svoju ishranu, a najbolje bi bilo da se uz to bavite fizičkim aktivnostima jer ćete tako ubrzati proces gubljenja viška kilograma.

Dobro je poznato da jogurt sadrži probiotske bakterije koje pospešuju varenje i regulišu crevnu floru, a pored toga još i ubrzava metabolizam i pomaže topljenju masti (naročito u predelu stomaka).

Jogurt dijeta sa cimetom

Kako još uz pomoć cimeta i jogurta možete skinuti višak kilograma?

Ova dijeta za mršavljenje traje 10 dana. Svakog jutra za doručak popijte 200 ml nemasnog jogurta sa pola kašičice cimeta. U ovo možete dodati i šaku žitarica ili suvog voća. Za ručak jedite regularno, ali umereno. Za večeru isto popijte 200 ml jogurta sa pola kašičice cimeta, ali ovog puta bez dodataka. Napomena: U toku ove dijete za mršavljenje pijte što više vode i budite što više fizički aktivni.

Cimet i jogurt za dijabetes

Neke studije su pokazale da samo pola kašičice cimeta dnevno može da reguliše nivo šećera u krvi. Posebno pomaže pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Studije takođe potvrđuju pozitivan uticaj cimeta na loš holesterol i trigliceride.

Poznato je da se cimet pre svega koristi kao začin za kolače i druge poslastice, a odličan je prirodan lek u kombinaciji sa medom. Ipak, ove stvari ne smeju da konzumiraju dijabetičari, pa zato cimet i jogurt predstavljaju savršenu kombinaciju koju dijabetičari mogu da koriste. U ovo možete dodati i neke žitarice koje su Vam dozvoljene ukoliko imate problem sa dijabetesom.

Cimet i jogurt za holesterol

Postoji mnogo načina na koje možete sniziti nivo lošeg holesterola u krvi, a cimet i jogurt u kombinaciji su predstavljaju jedan od njih. Cimet, zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, pored toga što reguliše nivo šećera u krvi, reguliše i nivo lošeg holesterola u krvi (LDL). Koristite cimet i jogurt u kombinaciji svakodnevno i primetićete sve bolje rezultate krvne slike.

Ovo su samo neka lekovita svojstva cimeta, a mi ćemo Vam nabrojati još neka. Cimet je između ostalog idealan prirodni lek i za:

 • Lečenje akni, bubuljica i fleka
 • Tretiranje suve kože
 • Poboljšavanje tena
 • Sprečevanje pojave kožnih infekcija
 • Lečenje posekotina i rana
 • Omekšavanje ispucalih peta
 • Podsticanje rasta kose
 • Čišćenje kože glave
 • Ublažavanje bolova
 • Lečenje prehlade
 • Prevenciju artritisa
 • Poboljšanje varenja
 • Bolje zdravlje Vašeg srca
 • Menstrualne tegobe
 • Ubijanje kancerogenih ćelija
 • Sprečavanje razvoja neurodegenerativnih oboljenja
 • Unapređenje moždanih funkcija
 • Osvežavanje daha
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply