Da li ste već probali cimet i med za mršavljenje? Nije nikakva magija u pitanju, nego se u kombinaciji sa pravilnom ishranom i vežbanjem ubrzava gubitak kilograma, a želja za hranom vas brzo prođe.

Ako udružite med i cimet, oni će vam pomoći da smršate, i to brzo. U ovom tekstu, otkrićete kako recept za mršavljenje sa medom i cimetom tačno deluje, sa kompletnim naučnim istraživanjem koji podkrepljuje ovu teoriju.

Med sam po sebi sadrži antioksidante i enzime koji imaju veliki, pozitivan zdravstveni uticaj na organizam. Otkrića o cimetu su vrlo obećavajuća, a istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam i sniziti holesterol. Dakle, cimet i med bi trebalo da budu deo vaše svakodnevne ishrane.

A kada ih iskombinujete, dobijate dinamični duo koji, kada se uzima na početku i kraju dana, dokazano pomaže u mršavljenju.

cimet i med za mrsavljenje

 

Recept za napitak sa medom i cimetom

Ovaj recept za mršavljenje sa medom i cimetom pomaže organizmu da se brzo i zdravo reši suvišnih kilograma. Ako budete malo istraživali, naći ćete puno drugih recepata za mršavljenje u kojima su glavni sastojci cimet i med, što može biti zbunjujuće. Većina vas se verovatno ne bi opredelila za cimet i med, ali treba da znate, ako ova dva sastojka konzumirate zajedno, ili ih stavite u isto piće ili hranu, umanjićete napade gladi.

Sastojci koji su vam potrebni za piće od cimeta i meda:

 • 1 kašika organskog meda
 • 1 kašikica organskog cimeta
 • 1 šolja filtrirane vode

Ako želite da maksimalno olakšate sebi, sipajte jednu kašikicu cimeta u dve kašike meda i pomešajte u vodi. To je sve što vam je potrebno za mršavljenje.

Uputstvo za pripremu pića za mršavljenje

Da biste napravili piće za mršavljenje od meda i cimeta, pratite ovo uputstvo:

 • uzmite činiju i sipajte cimet u nju
 • prokuvajte šolju filtrirane vode
 • kada proključa, sipajte vrelu vodu u činiju, preko cimeta
 • ostavite 15 minuta da se „krčka“
 • dodajte med u prohlađenu tečnost

med i cimet za mrsavljenje

Pojednostavljeno a efikasno

Kako napraviti napitak za mršavljenje od meda i cimeta ?

Na pola kašikice cimeta u prahu, sipajte šolju ključale vode. Kada se ohladi, sipajte punu kašiku sirovog, organskog meda. Konzumirajte po uputstvu koje sledi.

Pre nego što počnete sa bilo kakvom dijetom ili primenom metoda za mršavljenje, razgovarajte sa lekarom.

Važno:

 1. Uvek stavljajte med u prohlađenu tečnost, jer toplina može uništiti važne enzime koji se nalaze u medu.
 2. Ovo piće bi trebalo piti dva puta dnevno. Pola šolje prepodne i pola šolje pre odlaska u krevet. Popijte ga na prazan stomak.

Cimet i med za mršavljenje upotreba

Upotreba ove mešavine za mršavljenje može biti bez rezultata ako se ne primeni u pravo vreme, zato koristite cimet i med:

 1. Ujutru

Dobar početak dana je ključan kada pokušavate da smršate, jer način na koji ste započeli dan, određuje kako će vam se organizam ponašati do kraja. Ako ga pogrešno započnete, verovatno ćete i za ručak i za večeru pojesti nešto što goji.

Kada steknete naviku da koristite prirodne metode za mršavljenje, kao što su cimet i med, lako ćete započeti dan.

Popijte napitak čim se probudite i pola sata pre doručka.

Zašto je efektno: kada se uzmu ujutru, med i cimet će poboljšati varenje, ubrzati metabolizam i održavati vam nivo energije, sve do ručka.

 1. Između obroka

Kada pokušavate da smršate, primetićete da ste između obroka u najvećem iskušenju da pojedete nešto. U to vreme smo obično na poslu, okruženi raznim nezdravim opcijama (aparat za slatkiše i slično).

Cimet i med će vam umanjiti apetit, i olakšati vam da izdržite do sledećeg obroka, tako da ne morate da pojedete nešto nezdravo. Izbor zdravije hrane je jako važan kada pokušavate da smršate, a miks od cimeta i meda vam i tu može pomoći.

Cimet snižava nivo šećera u krvi, što vam pomaže da ostanete budni i fokusirani tokom celog dana, bez potrebe za grickanjem, pogotovo nakon ručka.

Zašto je efektno: kombinacija meda i cimeta vas na efektan način sprečava da jedete između obroka, a ukoliko ogladnite, ovo je definitivno zdravija opcija.

 1. Pre vežbanja

Kada se spremate za vežbanje, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi ono bilo još učinkovitije. Prvo- zagrevanje, a drugo – da li ste znali da je važno šta unosite u telo pre vežbanja?

Ako se uvek osećate umorno nakon vežbanja, ili kao da nemate dovoljno energije da efektno radite, primetićete da će vam mešavina od cimeta i meda doneti energiju koja vam je potrebna da izgurate.

Postoji još načina da svoj kardio trening učinite još efektnijim. Vežbajte na prazan stomak i pokušajte da izdržite 30-60 minuta nakon vežbanja bez jela. Ovako će telo sagoreti više kalorija, pošto nije fokusirano na varenje sledećeg obroka.

Zašto je efektno: šećer iz meda će vam dati energiju koja vam je potrebna za vežbanje, a prirodno svojstvo cimeta da ubrzava metabolizam, pojačaće efekat vežbi.

 1. Pre spavanja

Dugo vreme između večere i odlaska u krevet može biti najteže, kada pokušavate da smršate. Grickanje i čačkanje po frižideru će vam samo odmoći u stizanju ciljeva i u većini dijeta, nije dozvoljeno.

Ovde vam cimet i med  mogu biti saveznici. Pošto nije u pitanju čvrsta hrana, neće vam opterećivati stomak ili izazvati zastoj u digestivnom traktu kada legnete.

Med će vam utoliti želju za slatkim baš kao i činija sladoleda. Cimet će pomoći vašem sistemu za varenje da se resetuje preko noći.

Zašto je efektno: sprečiće želju za grickanjem, nećete leći praznog stomaka, pa ćete mirno moći da spavate.

Saznajte više>>> Šta se događa kad pijete cimet i med svakog jutra

Med

Kaže se da je sa malo šećera uvek lakše popiti lek, ali u slučaju meda, možemo reći da je on lek sam za sebe.

Stručnjaci za med kažu da pre vežbanja treba pojesti kašikicu meda, a ako dodate malo meda u flašicu vode iz koje pijete tokom vežbanja, imaće isti efekat- pružiće vam dodatnu energiju.

Med kontroliše apetit

Istraživanje objavljeno u „Žurnalu američkog koledža o zdravoj ishrani“ 2010. godine objašnjava da med utiče na mršavljenje jer igra ulogu u sprečavanju gladi. Naučnici su ispitivali kakav efekat imaju med i šećer na zdrave žene, i otkrili su da med ima manji uticaj na šećer u krvi, u poređenju sa običnim šećerom. Što je važno za održavanje apetita, pošto stalno klackanje nivoa šećera u krvi može izazvati glad, čak i kada vam hrana zaista nije neophoda.

Dokazi potvrđuju da je med koristan za mršavljenje

Postoje preliminarni dokazi koji povezuju med sa značajnijim rezultatima koji se tiču gubitka kilograma, a sve što je potrebno jeste da zamenite običan šećer koji koristite, medom.

Jedno istraživanje iz 2014. godine, upoređivalo je efekat meda i šećera na gojaznost kod pacova. Autori ove studije otkrili su da pacovi kojima je davan med jedu manje hrane u toku dana, u poređenju sa pacovima koji jedu običan šećer. Isto tako, pacovi koji su živeli na medu su unosili manju količinu masti i mnogo su sporije dobijali na težini, u odnosu sa pacovima hranjenim šećerom.

Drugo ispitivanje, koje je sprovedeno na ljudima 2008. godine, objavljeno je u „Svetu naučnika“, a otkriveno je da med izaziva veći gubitak kilograma i smanjenje masti u organizmu, u poređenju sa šećerom.

Cimet

Jedna kašika cimeta sadrži:

 • 19 kalorija
 • 4 grama vlakana- 16% od preporučljive dnevne doze
 • kalcijum- 8% od preporučljive dnevne doze
 • gvožđe- 4% preporučljive dnevne doze
 • mangan- 68% preporučljive dnevne doze
 • nema masti
 • ne sadrži holesterol

Svakog dana, trebalo bi uneti maksimalno jednu kašikicu cimeta u prahu.

Zašto je cimet dobar za mršavljenje ?

Rame uz rame sa jajima, zelenim čajem, limunom, vodom i snom, cimet je prirodan suzbijač apetita koji je dobar za želudac.

Jedno od istraživanja objavljenom u Američkom žurnalu o kliničkoj ishrani objasnilo je da kada se u sutlijaš doda mala količina cimeta (6 grama), absorpcija ugljenih hidrata u tankom crevu se usporava. Zbog toga se sadržaj iz stomaka ne isprazni tako brzo kao kad nema cimeta, i osećaj sitosti se zadržava duže vreme.

Smatra se da je nivo glukoze u krvi usko povezan sa osećajem gladi, i da visok nivo glukoze otvara i pojačava apetit. Tako da ćete stabilizacijom šećera u krvi zapravo smanjiti apetit.

Povezano>>>  Cimet i med upotreba za mršavljenje, zdravlje i lepotu

Šta je još važno ?

Možda se ne slažu svi sa ovom izjavom, ali, dobrobiti koje izvlačimo iz namirnica ponekad idu ruku pod ruku sa njihovim nuspojavama.Ako želite da koristite cimet i med za mršavljenje obratite pažnju na sledeće:

 • Više energije i jači libido: možete primetiti veću dozu energije i nagon za seksualnim odnosom.
 • Razgovarajte sa doktorom pre nego što napravite značajne promene u ishrani.
 • Budite umereni u ishrani.
 • Posavetujte se sa nutricionistom oko promene ishrane. On vam može reći da li će vam cimet i med odgovarati ili vam predložiti neke druge, koji će biti najbolji za vas. Piće od meda i cimeta ne može zameniti nikakav tretman ili lekove koje uzimate.

Nadamo se da će vam cimet i med za mršavljenje pomoći da brzo dođete do željenog cilja.

Podelite sa nama vaša iskustva!