Saznajte kako se koristi kozja surutka kao lek i kako napraviti surutku od kozjeg mleka, uz pomoć koje ćete smršati i poboljšati zdravlje.Takođe može se kupiti kozja surutka u prahu za rastvaranje.

Kozja surutka je zelenkasto-žućkasta tečnost, koja nastaje kao nusproizvod prilikom pravljenja sira ili tokom zgrušavanja kaseina. Surutku su do nedavno, mnogi proizvođači mlečnih proivoda bacali, jer nije bilo koristi od nje. Ali, sada je situacija malo drugačija. Danas se može reći da je kozja surutka jedan od najčešćih sastojaka koja se koristi u dijetama za mršavljenje.

Kozja surutka i zdravlje

Ishrana sa kozjom surutkom se preporučuje osobama koje imaju problema sa radom jetre, i prepisuje se uglavnom zato što ima brojna lekovitia svojstva. Uz pomoć kozje surutke, ojačaćete imuni sistem i skinuti višak kilograma.

surutka od kozjeg mleka

Šta se nalazi u sastavu surutke?

Surutka sadrži žive bakterijske kulture koje su slične onima koje možete naći u jogurtu, i smatraju se eliksirom za crevni trakt. Surutka od kozjeg mleka je dobra za zdravlje jer sadrži minerale, kao što su kalijum, fosfor, natrijum, bakar, cink, magnezijum, kolbat, mangan i molibdenijum, a u njoj se nalaze i mlečna kiselina i enzimi. Mlečna kiselina održava nizak pH nivo u crevima, te je efektno sredstvo protiv loših bakterija i gljivica. Osim toga, nizak pH nivo stimuliše peristaltiku, koja omogućava izbalansiran i normalan rad creva.Sve ovo je veoma bitno za mršavljenje.

Surutku od kozjeg mleka bi trebalo redovno konzumirati, isto kao i kiselo mleko i jogurt, pogotovo ukoliko imate problem sa čestim nadimanjem, neredovnu stolicu i hroničnu upalu creva.

Proteini iz kozje surutke pomažu u procesu mršavljenja, tako što podižu nivo hormona koji suzbija apetit, te imate osećaj sitosti u stomaku duže vreme. Ovi proteini su isti kao i oni koji se nalaze u majčinom mleku, a među njima je najčešći alfa laktalbumin. On je vrlo važan jer je izvor prirodnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, poboljšava raspoloženje i pomaže kod depresije.

Pored alfa laktalbumina, kozja surutka sadrži imunoglobine- antitela (oko 10%) i laktoferin (u 2% proteina) koji igraju vrlo važnu ulogu u prevenciji brojnih oboljenja. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe za rast i razvoj, a kako laktoferin vezuje gvožđe, znači da će se rast patogena efektno sprečiti. Laktoperoksidaza je takođe vrsta proteina koja se nalazi u surutki, a on isto kao i laktoferin, sprečava rast i širenje bakterija.

Znate i sami koliko je važno da imamo snažan imunitet, koji će nas zaštititi od infekcija.Pomenuli smo samo deo razloga zbog kojih je kozja surutka dobra za zdravlje.Ipak ona se kao lek najviše koristi za jetru.

Kozja surutka za jetru

Jedan od najpoznatijih svojstava surutke je njena sposobnost da regeneriše jetru, najveću žlezdu u organizmu i jedini organ koji je moguće obnoviti.

Bolesti jetre jedan su od glavnih uzročnika smrti, te je vrlo važno da vodite računa o njenom zdravlju. Jetra obavlja mnoge kompleksne i važne funkcije u telu. Njena uloga je esencijalna za procesiranje hrane i detoksikaciju organizma.

Sintetički lekovi koje kupujemo u apotekama, opterećuju telo jer sadrže neprirodne supstance. Samo zbog toga, preporučuje se da uzimate surutku u prahu ili u tečnoj formi, pogotovo ako ste na terapiji duže vreme.

Kako se koristi kozja surutka za jetru ?

Upotreba

Kozja surutka na jetru ne deluje trenutno, potrebno je uzimati je u dužem periodu da bi se jetra regenerisala.U svakom slučaju regeneracija jetre je dugotrajan proces ali iskustva kažu da su svi koji su pili kozju surutku za jetru imali uspeha.

Dugoročno gledano, trebalo bi svakog dana popiti pola litre-litru surutke i izbegavati unošenje masne hrane, alkohola i sokova, cigareta i drugih supstanci koje ugrožavaju zdravlje naše jetre. U isto vreme, trebalo bi jesti svež (mladi) sir, najbolji doručak za prazan stomak.

Idealan sastojak za jačanje imuniteta

Ono zbog čega je kozja surutka tako zdrava je prisustvo proteina, koji igraju značajnu ulogu u jačanju imunog sistema. Ovi proteini su nužni ljudima koji imaju slab apetit, osobama koje se oporavljaju od bolesti i starijima, koji bi redovno trebalo da konzumiraju surutku. Surutka od kozjeg mleka se nalazi u mnogim prahovima koji se prodaju kao suplementi za sportiste, koristi se u proizvodnji hrane za bebe i preporučuje se trudnicama, jer one imaju povećane potrebe za proteinima.

Ako ste pod stresom, pijte surutku

Kozja surutka se preporučuje svim osobama koje su pod stresom, jer sadrži aminokiselinu koja proizvodi serotonin- hormon sreće, koji ublažava zamor i grčeve u mišićima. Starije osobe bi trebalo da uzimaju surutku jer ona sprečava osteoporozu (slabljenje koštane mase), koja se obično javlja kod penzionera.

Istraživanje sprovedeno u Bostonu pokazalo je da nedovoljan unos proteina u starijim godinama izaziva smanjenje koštane gustine, pogotovo u butinama i kičmi. Surutka u prahu može pomoći, čak i osobama koje su alergične na laktozu (mlečni šećer).

Kako napraviti surutku sa limunom ?

Osnovni recept:

Prokuvajte litru mleka i dodajte svež sok od jednog limuna, dok mleko ključa. Sačekajte da se prohladi. Kada primetite da se izdvaja zelenkasto-žućkasta tečnost, to je surutka. Pokupite je i prespite u flašu, pa odložite u frižider. Sve što vam je ostalo u loncu je kvalitetan sir, koji možete jesti. Od 10 litara mleka, obično se dobije kilogram sira i 9 litara surutke.

Danas je surutka od kozjeg mleka najcenjenija, doktori je smatraju nezamenjivim prirodnim lekom za regeneraciju jetre i jačanje imuniteta.

Ukoliko budete pravili surutku od kravljeg mleka, i to će vam koristiti.

Kozja surutka se preporučuje i od strane nutricionista i lekara, zbog brojnih koristi za zdravlje. Ukoliko se kozja surutka koristiti za mršavljenje, treba da znate da ćete postići odlične rezultate jer 1 litar surutke sadrži duplo manje kalorija od litra mleka. I naravno, ukoliko želite da smršate, neće biti dovoljno samo da pijete surutku, moraćete da se bavite fizičkim aktivnostima, svakog dana.

Proteini iz surutke obnavljaju mišiće

Kozja surutka pročišćava krvne sudove od holesterola, uklanja naslage na zubima i sprečava njihovo propadanje, regeneriše i štiti jetru.

Pored svega toga, proteini iz surutke se obrađuju direktno u našem mišićnom tkivu, zbog čega se mišići brzo oporavljaju nakon treninga. Sve ostale proteine, procesira naša jetra.

Kozja surutka sadrži esencijalne aminokiseline, odličan je antiseptik te je odlična za lečenje bolnog grla i problema sa respiratornim traktom. Ako svakog dana pijete kozju surutku, sprečićete pojavu mnogih bolesti.

Ukoliko se uzima oralno, možete staviti manju ili veću kašiku surutke u vodu i popiti je uz obrok. Na ovaj način, reguliše se lučenje gastrične kiseline, koja će pomoći debelom crevu.

Terapija surutkom je opcija za brojne poremećaje u radu creva, hormonski disbalans, gojaznost, lošu cirkulaciju, začepljene arterije, i slično.

Kozja surutka se može uzimati u tečnom ili praškastom obliku.