kozje mleko u ishrani i zdravlje

Zašto treba piti kozje mleko ?

Možda kozje mleko nije toliko popularno u ishrani savremenih ljudi, ali u mnogim delovima sveta je sastavni deo ishrane. Ukusno je, puno hranljivih materija i smatra se zdravim.

Znamo da praćenje svih zdravstvenih trendova može biti vrlo teško. Nešto što je jedno vreme bilo hit je sada na lošem glasu, pa bi rezultate svih istraživanja trebalo uzimati sa dozom obzira.

Tako je kravlje mleko sada predmet mnogih kontroverzi, iako je godinama bilo vrlo poštovano. Tačnije, ne samo da su ga smatrali dobrim za zdravlje, nego je ono bilo esencijalno za rast i razvoj.

Ali, nedavno ispitivanje koje je sprovedeno u Švedskoj, pokazalo je da kravlje mleko i nije takav eliksir kakvim se smatralo. Oko 10 hiljada ljudi, uzrasta između 20 i 30 godina, učestvovalo je u ovom istraživanju, a rezultati su iznenadili mnoge.

kozje mleko lekovitost

Prema testovima, osobe koje su redovno u ishrani imale kravlje mleko, imaju veće šanse da obole od neke srčane bolesti i da dobiju rak. I to nije sve; žene koje su pile mleko, postaju sklonije frakturama kostiju u odnosu na one koje ga nisu pile. I tek tako, tvrdnje da nam od mleka u ishrani jačaju kosti padaju u vodu.

Zbog ovih zabrinjavajućih činjenica o kravljem mleku, mnogi su počeli da preispituju njegovu vrednost i traže alternative. Bademovo i sojino mleko, pa čak i mleko od konoplje već imaju svoje obožavaoce.

A za one koji bi radije pili tradicionalnije, životinjsko mleko, naš predlog je – kozje mleko. Možda ono nije toliko popularno, ali u mnogim delovima sveta je sastavni deo ishrane. Ukusno je, puno hranljivih materija i smatra se zdravim.

Kozje mleko lekovitost i nutricionističke činjenice

Kozje mleko je puno minerala i vitamina. A ako ste zabrinuti da ćete prelaskom na kozje mleko smanjiti unos kalcijuma, imamo dobre vesti za vas. Kozje mleko zapravo, sadrži više kalcijuma od kravljeg i ima više zdravih masnih kiselina, srednjeg lanca. Pročitajte i o drugim činjenicama o kozjem mleku, koje će vas možda iznenaditi ali će vam biti jasnije zašto je toliko dobro za zdravlje.

Jedna čaša kozjeg mleka sadrži:

 • 168 kalorija
 • 6,5 grama zasićenih masti
 • 10,9 grama proteina
 • 11 grama ugljenih hidrata
 • 27 miligrama holesterola

Minerali i vitamini:

Ukoliko budete pili kozje mleko, unećete zdravu dozu vitamina i minerala koji su potrebni za optimalno zdravlje vašeg organizma. Ono sadrži 33% od dnevne preporučljive količine kalcijuma i veliku dozu magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra, cinka i selenijuma. Takođe kozje mleko je dličan izvor vitamina A, C, D i B2 ili riboflavina.

kozje mleko u ishrani i zdravlje

Zašto je dobro piti kozje mleko ?

 1. Kozje mleko je lako svarljivo

Kozje mleko sadrži sličnu količinu masti kao i kravlje, ali su ovde molekuli masti mnogo manji, zbog čega je vašem stomaku lakše da ga svari. U kozjem mleku nalazi se samo 2% surutke, u poređenju sa kravljim u kom ga ima 10%, a proteini formiraju mekši tip surutke, zbog čega se lakše može svariti.

Osobe sa blagom intolerancijom na laktozu, mogu da piju kozje mleko. Ono sadrži manje laktoze od kravljeg mleka, pa oni koji imaju poteškoće sa varenjem običnog mleka, imaju alternativu.

 1. Ima manje holesterola, a više kalcijuma

Kada pomislite na mleko, odmah vam na pamet padne i kalcijum, te se možete zabrinuti da ćete, ako budete pili manje mleka, osetiti posledice. Ali, možda će vas iznenaditi podatak da vam kozje mleko obezbeđuje 33% od preporučljive dnevne količine unosa kalcijuma, dok ga u kravljem ima 28%.

Što se tiče zdravlja srca, kozje mleko ima pozitivan učinak. Istraživanja su pokazala da kozje mleko ne samo da snižava nivo lošeg holesterola, nego i povećava nivo dobrog holesterola u krvi.

 1. Kozje mleko ima puno masnih kiselina srednjeg lanca

Sigurno ste čitali o tim vrstama masnih kiselina, i sada znate, da se nalaze u kozjem mleku. Kravlje mleko sadrži 15-20% ovih kiselina, a kozje ima impresivnih 35%.

Masne kiseline srednjeg lanca su značajne zbog toga što se vezuju za prevenciju srčanih oboljenja, lečenje problema sa crevnim traktom i slično. I to nije sve – ove masne kiseline telo koristi za energiju, a ne taloži ih u organizmu kao masti.

 1. Dobro je za kožu

Masne kiseline srednjeg lanca i trigliceridi koje dobijate iz kozjeg mleka održavaju unutrašnje zdravlje, a pritom vam i pomažu da izgledate bolje. Ova jedinjenja koja se nalaze u kozjem mleku imaju hidrirajuća svojstva, koja će najviše osetiti vaša koža. Verovatno ćete i sami primetiti da vam koža vremenom postaje mnogo mekša i deluje zdravije.

Kozje mleko je odličan izvor vitamina A, koji je važan za održavanje zdravlja kože, poboljšava ten i bori se protiv akni. Mnogi kozmetičari će vam reći da mlečna kiselina iz kozjeg mleka pomaže u uklanjanju izumrlih ćelija kože i izjednačava ten.

 1. Organizam bolje upija hranljive materije iz kozjeg mleka

Iako broj minerala u kozjem mleku nije veći od onog u kravljem, postoje dokazi da se oni upijaju u većoj količini, kada u organizam dođu kroz kozje mleko.

Neka istraživanja su pokazala da se, pijenjem kozjeg mleka, važni minerali poput kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma lakše mogu svariti. Prema studiji objavljenoj 2007. godine, kozje mleko je bolje za lečenje raznih oblika nedostataka hranljivijh materija, uključujući demineralizaciju kostiju i anemiju.

Naučnici predlažu da osobe koje su malokrvne, imaju problema sa upijanjem hranljivih materija, imaju osteoporozu i slično, piju kozje mleko. Zbog velike količine selenijuma i cinka, kozje mleko mogu piti i oni koji imaju neki neurodegenerativni poremećaj.

 1. Kozje mleko izaziva manju upalu i ima manje alergena

Većina ljudi koja ne podnosi kravlje mleko, u stvari ima problema sa varenjem proteina A1 kasein. Ali, kravlje mleko ima preko 20 alergena koji mogu izazvati reakciju, te je ono jedan od najčešćih uzročnika alergijskih reakcija kod dece. Alergija može ostati sa vama sve do odraslog doba, a reakcija može biti curenje nosa, osip i grčevi u stomaku.

A1 kasein je poznat kao upalni protein, koji se povezuje sa mnogim poremećajima u radu creva, kao što su Hronova bolest, sindrom iziritiranog creva, i slično. Neka istraživanja povezuju ovaj protein i sa autoimunim bolestima i poremećajima na koži, kao što su akne i ekcem.

Za razliku od kravljeg, kozje mleko ne sadrži A1 kasein. Umesto njega, ima drugi protein, A2 kasein, koji ne izaziva lošu reakciju stomaka, niti ima upalni efekat kao kravlje mleko.

Zbog toga, kozje mleko se smatra najbližim majčinom mleku, kada je reč o sadržaju proteina.Zato kozje mleko za decu jeste najbolja zamena za majčino.

Zaključak

Kozje mleko je izuzetno zdrava alternativa za kravlje mleko. Možda će vam trebati malo vremena da se naviknete na njegov ukus, ali je stvarno odlično.

Saznajte više>>> Kozja surutka kao lek

Kozje mleko sadrži sve hranljive materije kao kravlje, ali čak u većim količinama. Pritom, vaš organizam će ih bolje upiti i razgraditi, od čega ćete samo imati više koristi.

Isprobajte kozje mleko i podelite sa nama svoje utiske o njegovom uticaju na zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply