Gotovo 30 infekcija, koje se mogu podeliti u dve velike grupe, krije se iza maske crevnih virusa, poznatih pod imenom koksaki virusi. U 90 odsto slučajeva prolaze bez ikakvih simptoma, ali ukoliko je imunološki sistem oslabljen, može se javiti čitav niz tegoba.

Koksaki virusi tipa A obično izazivaju malaksalost, povišenu temperaturu, upalu grla i bolove u mišićima, kao i bolne crvene plikove s beličastim vrhom u ustima i na grlu, ali i šakama i stopalima. Zato se infekcija koksaki virusima tipa A često naziva i bolest šaka, stopala i usta. Može napasti i oči, izazivajući konjunktivitis, ali i mozak, kada izaziva meningitis. Usled infekcije koksaki virusom iz grupe B takođe se može javiti malaksalost, ali i bol u stomaku i grudnom košu, s tim što se ovaj tip koksaki virusa smatra opasnijim jer može napasti srce, izazivajući zapaljenje srčane maramice.

Higijena je najvažnija

Koksaki virus poznat je i kao jedna od bolesti prljavih ruku, a najčešće se javlja kod dece i tinejdžera koji borave u kolektivnom smeštaju. Virus se prenosi putem pljuvačke, sekreta iz nosa ili točnosti iz puknutih plikova. Stolica je takođe leglo infekcije, pa je lična higijena veoma bitna – pranje ruku vodom i sapunom naročito je važno nakon odlaska u toalet i pre pripremanja hrane, dok se u vrtićima preporučuje dezinfekcija igračaka koje mališani koriste. Nakon postavljene dijagnoze, terapijom se ne može otkloniti uzrok (virus će napustiti telo putem stolice), već se ublažavaju simptomi koksaki virusa, pa lečenje zavisi od tegoba koje infekcija uzrokuje.

Sveže namirnice za jak imunitet

Jak imunološki sistem najbolja je odbrana od koksaki virusa. Ojačajte ga umerenom fizičkom aktivnošću na svežem vazduhu i izbegavanjem stresnih situacija, cigareta i alkohola. Jedite što više sirovog voća i povrća, najbolje organskog porekla, a uz meso ili ribu obavezno poslužite sezonsku salatu. Tako ćete svom organizmu obezbediti dovoljno antioksidansa koji jačaju njegov odbrambeni sistem. Na meniju bi umesto rafinisanih trebalo da se nađu hladnoceđena ulja, a bilo bi dobro i zaboraviti na boli šećer i industrijski prerađene namirnice. Integralne žitarice i riba pojačaće otpornost na infekcije zahvaljujući vitaminu E i onima iz B-kompleksa, a preporučuju se i orašasti plodovi, šargarepa, krompir i bundeva takođe mogu biti saveznici imunološkog sistema jer sadrže vitamin A, dok su crvena paprika, kupus i citrusi izvori dragocenog vitamina C.

Hladnim napicima protiv plikova

Ako koksaki virus izazove plikove u ustima, izbegavajte vruću hranu i pijte što više hladnih napitaka, poput mleka, jogurta ili vode. Unos tečnosti veoma je bitan da bi se sprečila dehidratacija, koja često prati infekciju, ali nemojte piti industrijski prerađene, kako gazirane tako ni negazirane sokove, niti napitke od citrusa, jer oni mogu iritirati plikove. Isto važi i za suviše slanu ili začinjenu hranu. Usta bi posle svakog obroka trebalo isprati mlakom vodom.

Pileća supa pobeđuje upalu grla

Upali grla, ali i povišenoj temperaturi, najlakše ćete stati na kraj toplom pilećom supom, posebno s dodatkom šargarepe i crnog i belog luka. Tegobe izazvane upalom mogu ublažiti i banane – s obzirom na to da su meke, ne zahtevaju mnogo žvakanja, a ako vam plikovi u ustima baš zadaju muke, voće možete ispasirati. Preporučuje se i jogurt, a neki nutricionisti protiv upale grla savetuju čak i sladoled, jer može umiriti grlo, ali treba voditi računa da ne bude od lešnika ili badema, budući da takve poslastice često sadrže čvrste komadiće orašastih plodova koji mogu iritirati grlo.

Riba čuva srce

Ako osetite probadajući bol u grudima, dišete isprekidano, slabi ste, imate temperaturu, a stopala vam otiču, koksaki virus je najverovatnije izazvao zapaljenje srčane maramice. U tom slučaju obavezno jedite ribu – bogata je omega-3 masnim kiselinama, koenzimom Q10 i vitaminima D i E, koji važe za čuvare zdravlja srca i daju vetar u leđa imunološkom sistemu. Preporučuju se i namirnice bogate magnezijumom – pored banana, jedite avokado i zeleno lisnato povrće, a ako nemate upalu grla bundevino seme možete grickati između obroka ili ga dodati salatama od svežeg povrća.

Kod dece, ali i odraslih, infekcije koksaki virusima mogu proći bez ikakvih simptoma – većina nas zapravo dolazi u kontakt s njima u detinjstvu, kada se stvaraju antitela koja ostaju pozitivna kao pokazatelj nekadašnjeg prisustva virusa u telu.

Ako koksaki virus napadne srce, EKG može pokazati ubrzanje ili usporenje njegovog rada. Obavezno se radi ultrazvučni pregled srca i eventualno rendgenski snimak srca i pluća, ali definitivna dijagnoza daje se nakon rutinske biopsije srčanog mišića. Međutim, pošto infekcija ne zahvata čitav srčani mišić već samo pojedine delove može se desiti da se deiić tkiva dobije iz zdravog, a ne obolelog tkiva, pa rezultat govori da je srčani mrsić zdrav, a zapravo nije. Zato je u postavljanju dijagnoze često neophodna sa radnja više lekara. Lečenjem koksaki virusa ne leči se sam uzročnik, već simptomi koji se javljaju: u slučaju bolesti srca prepisuju se lekovi koji će vratiti normalan ritam srca i izlučiti tečnost ako se zadržava u telu. Ukoliko je zahvaćeno grlo daju se sredstva koja ublažavaju bol u grlu, snižavaju temperaturu… Virus se izlučuje stolicom nakon što u crevima provede najviše 18 nedelja.

Začinima ublažite bol

Ukoliko zbog koksaki virusa dođe do bola u mišićima, rešićete ga se sveže ceđenim sokom od višnje, trešnje ili ananasa. Pored toga, preporučuje se da izbegavate prerađene namirnice koje mogu pogoršati upalu, a da hranu obavezno začinite kurkumom i đumbirom. Mogu vam pomoći i riba, orašasti plodovi i semenke lana, s obzirom na to da sadrže omega-3 masne kiseline, koje opuštaju mišiće i ublažavaju upale. Za pripremu hrane najbolje je koristiti ekstradovičansko maslinovo ulje, jer su istraživanja pokazala da je ono efikasnije čak i od nekih lekova protiv bolova. S druge strane, ako koksaki virus izazove glavobolju, rešićete je se pijući što više vode.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply