Osnove kupus dijete

Kupus dijeta za mršavljenje je osmišljena tako da Vam pomogne da brzo istopite masti koje imate u organizmu. Kupus dijeta predstavlja sedmodnevni plan ishrane, a njen cilj je brzo mršavljenje uz pomoć jednostavnih recepata za supu od kupusa. Kupus dijeta ne daje dugoročno rešenje kada je mršavljenje u pitanju, ali je veoma efikasna u kratkom roku. Uz ovu dijetu sa kupusom, ako se strogo pridržavate plana ishrane, možete izgubiti čak 5 do 10 kilograma za samo 7 dana! Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta već decenijama unazad. Jedna je od omiljenih pre svega zbog brzih i efikasnih rezultata koje ostvarujete, a i zbog jednostavnog jelovnika i recepata.

recept za supu od kupusa

Recept za supu od kupusa

Da biste napravili supu od kupusa, potrebno Vam je:

 • 5 glavica luka
 • Paradajz (možete uzeti 2 dl kupovnog soka od paradajza, 2 dl domaćeg ili 2 veća sveža paradajza)
 • 2 zelene paprike
 • 3 šargarepe
 • 1 vezica celera
 • 1 veća glavica kupusa
 • Po ukusu možete staviti: so, biber, peršun, kari, beli luk i druge začine

Iseckajte luk i propržite ga u loncu na umerenoj temperaturi. Potom iseckajte paprike, šargarepu, kupus, celer i paradajz (ukoliko ste se odlučili za svež paradajz) i sve to dodajte u lonac u kome ste prethodno propržili luk. Povrće nalijte vodom i kuvajte ga na laganoj vatri dok sadržaj lonca ne omekša (oko 2 sata). Supu od kupusa možete jesti kad god ste gladni, i što je najvažnije, možete je jesti koliko hoćete. Za ovu dijetu se kaže: što više jedeš, više ćeš smršati.

kupus dijeta

Kupus dijeta od 7 dana ‒ jelovnik

Kao što smo već napomenuli, kupus dijeta traje 7 dana i to je, složićete se, najkraći mogući period za koji možete skinuti čak do 10 kilograma! Ono što ide u prilog ovoj dijeti je upravo to što kratko traje, pa nema potrebe za dugim periodom izgladnjivanja na koji se prvo i pomisli kad pomenemo reč dijeta. Mi ćemo Vam izneti sedmodnevni jelovnik za kupus dijetu.

Prvi dan ‒ voće:

Prvog dana uz supu možete jesti bilo koje voće (osim banana) u neograničenim količinama. Zbog optimalnog smanjenja unosa kalorija u organizam, trebalo bi da pijete samo vodu, ali možete piti i čaj bez šećera, sok od brusnice ili kafu bez šećera.Kad je jelovnik kupus dijete u pitanju postoje male varijacije ali su rezultati isti.

Drugi dan ‒ povrće:

Drugog dana umesto voća jedite povrće. Takođe je dozvoljeno da ga konzumirate u neograničenim količinama pored supe od kupusa. Strogo se preporučuje da se fokusirate na zeleno povrće, a da izbegavate grašak, kukuruz i pasulj. Za večeru ispecite krompir. Po želji možete staviti puter.

Treći dan ‒ kombinacija:

Trećeg dana je dozvoljeno da kombinujete voće i povrće (i dalje nije dozvoljeno da jedete banane). Naravno, i dalje jedete supu od kupusa. Za razliku od drugog dana, trećeg dana krompir nikako nije dozvoljen.

Četvrti dan ‒ banane:

Prethodna tri dana nije Vam bilo dozvoljeno da jedete banane, ali četvrtog dana možete jesti banane koliko god želite zajedno sa obranim mlekom i supom od kupusa.

Peti dan ‒ meso i paradajz:

Sada možete da jedete govedinu ili piletinu uz supu od kupusa, kao i paradajz (ne bi trebalo da pojedete više od 6 paradajza u toku dana). Ako jedete piletinu, možete je skuvati ili ispeći, ali obavezno skinite kožicu! Ukoliko želite, umesto govedine ili piletine, možete jesti ribu, ali to znači da ne smete jesti ribu šestog dana. Petog dana je dovoljno da bar jednom u toku dana jedete supu od kupusa.

Šesti dan ‒ meso i povrće:

Ovo je još jedan dan kada možete jesti u neograničenim količinama, pa tehnički možete za svaki obrok jesti biftek, a da to ne sruši koncept dijete. U svakom slučaju, možete unositi u organizam onoliko proteina i povrća koliko želite. Kao što je napomenuto, šestog dana možete jesti ribu, ali samo ako je niste jeli petog dana. Kao i petog dana, dovoljno je da supu od kupusa jedete jednom u toku dana.

Sedmi dan ‒ voćni sokovi, povrće i pirinač

Možete u neograničenim količinama konzumirati povrće, integralni pirinač i voćne sokove bez šećera (i naravno supu od kupusa). Kao i prethodnih dana, izbegavajte pasulj, kukuruz i grašak i takođe nemojte jesti krompir.Sada kada ste videli jelovnik za kupus dijetu nadamo se da ćete prvo razmisliti da li vam odgovara a u nastavku možete saznati kakva su iskustva i razultati koji se postižu.

Kupus dijeta ‒ iskustva i rezultati

Pre nego što pomenemo iskustva onih koji su skinuli višak kilograma uz pomoć kupus dijete, moramo istaći da kupus dijeta nije za svakog. S obzirom na to da je dijeta veoma intenzivna upravo zato što kratko traje, koliko god da jedete, Vi zapravo u organizam unosite veoma malo kalorija, pa tako oni koji koji su slabašnog i krhkog zdravlja svakako ne bi trebalo da upražnjavaju kupus dijetu. Idealno bi bilo da se, ukoliko ste krhkog zdravlja, konsultujete sa svojim lekarom da li je pametno da počnete sa kupus dijetom.

Još jedna stvar koju treba napomenuti kad je u pitanju kupus dijeta jeste to da će usled niskog broja kalorija koji unosite u svoj organizam, Vaša energija biti na nešto manjem nivou nego inače. Moguće je čak i da ćete se u početku osećati slabo, da ćete osećati glad, vrtoglavicu i glad. Dakle, prestanite sa kupus dijetom ukoliko intenzivno imate ove simptome i ako Vas oni ometaju u svakodnevnom funkcionisanju.

Da biste videli što bolje rezultate kupus dijete, poželjno je da budete fizički aktivni. Oni koji su iskusili ovu dijetu, veoma su zadovoljni rezultatima. Ipak, ima i onih koji nisu zadovoljni, a razlog tome je što, pre svega nisu bili obavešteni ili svesni toga da kupus dijeta nije trajan i dugoročan metod mršavljenja! Zatim, nije dovoljno samo da sprovedete ovu dijetu kako biste imali trajne rezultate. I nakon dijete morate korigovati svoju ishranu. Kupus dijeta može samo biti neka vrsta prekretnice i navikavanja na zdrav način ishrane.

Za i protiv kupus dijete

Kao i većina stvari u životu, i kupus dijeta ima svoje za i protiv činjenice. Upoznajte se s njima i sami procenite da li ste spremni na ovaj poduhvat zarad smanjenja viška kilograma.

Za kupus dijetu:

 • Brzo gubljenje viška kilograma
 • Promenićete način ishrane tako što ćete brzu, masnu i nezdravu hranu zameniti voćem, povrćem i mesom
 • Povrće kao što je kupus, brokoli i karfiol ubijaju kancerogene ćelije u Vašem organizmu
 • Mnogima koji su probali supu od kupusa se njen ukus dopada

Protiv kupus dijete:

 • Nekima je ukus supe od kupusa previše blag
 • Budite spremni na to da ćete od kupus dijete imati gasove
 • Zahteva jaku snagu volje
 • Za vreme trajanja dijete nećete imati dovoljan dnevni unos nutrijenata u organizam
 • Kupus dijeta ne daje dugoročne rezultate ukoliko nakon nje ne korigujete svoju ishranu

Još neki saveti u vezi sa kupus dijetom

 • Svakog dana pijte dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali
 • Korigujte potonju ishranu ‒ hranite se zdravije nego što ste se hranili pre kupus dijete kako biste izbegli jo-jo efekat
 • Nikako nemojte produžavati dijetu duže od onog koliko je predviđena da traje jer tako možete narušiti svoje zdravlje

Još jedna stvar koja Vam može smetati kod kupus dijete jeste to što Vam se može učiniti da je monotona zbog toga što svakog dana morate jesti supu od kupusa. Međutim, samim tim što Vam je dozvoljeno da jedete i druge namirnice, možete ishranu „začiniti” njima. Uostalom, još jedna motivacija Vam može biti to što kupus dijeta ne traje dugo. Takođe se dovodi u pitanje i nutritivna vrednost ove ishrane jer u nekim danima nedostaje dovoljne količine proteina, kalcijuma i esencijalnih masnih kiselina. Gubitak kilograma će biti izazvan malim brojem kalorija koje unosite u organizam, a ne zbog magičnih svojstava supe od kupusa.

Još jednom, budite oprezni kada je dijeta sa kupusom u pitanju, korigujte svoju ishranu nakon nje, ako se ne osećate dobro, prekinite je i srećno mršavljenje!