Jabukovo sirće za kosu i lice

Jabukovo sirće je u modi ovih dana. Čak i da niste proveli puno vremena proučavajući domaće preparate i načine da poboljšate svoj život koristeći prirodne produkte, sigurno ste čuli za jabukovo sirće i mnoge koristi koje biste od njega imali. Od kontrole nivoa šećera u krvi do izbeljivanja zuba jabukovo sirće je univerzalni lek.Jabukovo sirće za kosu postaje popularnije od mnogih skupih medicinskih šampona, regeneratora i pakovanja. Iako ne deluje momentalno postoje mnoge stvari u vašem životu koje mogu biti poboljšane ako pravilno upotrebljavate jabukovo sirćete.

Zašto sirovo jabukovo sirće?

Jabukovo sirće je sporedni produkt koji nastaje usled fermentacije jabuka. Jabuke su bogate kalijumom, kalcijumom, pektinom i jabučnim kiselinama, i fermentacija pojačava krajnji produkt sa još više korisnih kiselina i enzima. Nefiltrirano(sirovo) jabukovo sirće ostavlja sve hranljive sastojke u sirćetu, tako da većina ljudi preferira njega u odnosu na filtrirano. Pošto jabukovo sirće ima PH nivo oko 3(što znači da je kiselinično), ako se dobro razvodni održava PH nivo kože i kose.

jabukovo sirce za mrsavljenje

Jabukovo sirće za kosu

Jabukovo sirće za kosu koja je masna

Pošto je jabukovo sirće acidično odlično je za  masnu kosu kao i za uklanjanje neželjenih ostataka preparata za negu kose. Od njega će vaša kosa biti blistava i izgledaće zdravo. Prirodni sastojci u sirćetu će negovati vašu kosu i učiniće da se i vi osećate mlađe.

jabukovo sirce za kosu

Ako se pitate kako se koristi jabukovo sirće za kosu evo najjednostavnijeg načina za upotrebu.Sirće je odlično za ispiranje vaše kose. Pomešajte pola kašike sirćeta sa šoljom vode i isperite kosu pošto ste je već oprali šamponom. Radiće jednako dobro, ako ne i bolje nego vaš balzam za kosu. Postoji još  nekoliko tretmana za kosu pomoću jabukovog sirćeta.

jabukovo sirce za kosu

Maska za kosu

Jabukovo sirće za kosu može da se koristi i kao maska.Ako biste hteli da napravite masku da poboljšate svoju kosu, pratite sledeću proceduru.

Pomešajte jedno jaje i jednu kašiku sirćeta. Stavite mešavinu na kosu, prvo se fokusirajte na koren dlake a kasnije i na same vlasi. Neka stoji 15 minuta najmanje a onda isperite vrućom vodom. Kada isperete vodom isperite još jednom koristeći šampon.

sirce

Tonik za kosu

Jabukovo sirće za kosu se može koristiti i kao tonik.Sredstvo za ispiranje kose od razvodnjenog jabukovog sirćeta ća vam pomoći da negujete kosu na dnevnoj bazi. U praznu bocu šampona sipajte jednu trećinu jabukovo sirće a dve trećine vodu. Posle pranja kose šamponom isperite još jednom ovim tonikom. Masirajte par minuta glavu dok stavljate ovaj tonik na kožu glave i kosu a onda isperite toplom vodom. Budite upozoreni da ako koristite jaču mešavinu možete osetiti peckanje na koži glave. Ako se ovo desi isperite malo ranije i razvodnite tonik još malo.

Za najbolje rezultate ne perite kosu svaki dan. Vaša kosa brzo postaje masna zbog sastojaka u komercijalnim šamponima. Zbog ovoga neke žene neguju kosu bez upotrebe šampona. Jabukovo sirce za kosu se koristi da pročistiti masnu kosu i vratiti joj sjaj bez nepotrebnih hemikalija.

Jabukovo sirće za kosu koja je sklona peruti.Ako imate suvu kožu glave koja pri tom i svrbi i imate perut koja vam upropašćava odeću i blamira vas , vreme je da počnete da koristite jabukovo sirce svakodnevno prilikom tuširanja.Jabukovo sirće za kosu sklonu peruti je vrlo jednostavno primeniti. Držite bočicu razvodnjenog sirćeta u blizini tuša i dodajte malo u kosu pošto ste stavili šampon.Jabukovo sirće sprečava i drži pod kontrolom perut tako što balansira PH nivo kože glave. Za blagi tretman napravite mešavinu od ¾ vode i ¼ sirćeta i sipajte preko glave. Ako imate ozbiljniji problem pojačajte količinu sirćeta. Neka stoji par minuta a onda isperite blagim šamponom.

Saznajte više>>>  Jabukovo sirće protiv peruti

Zašto ispirati kosu jabukovim sirćetom

Da biste zadobili poverenje za korišćenje jabukovog sirćeta za pranje kose, važno je da naučite kako dolazi do rasta kose.

Kosa se sastoji od folikule, koja je podkožni deo dlake i korena dlake koji koji predstavlja vidljivu strukturu koja raste iznad kože. Odmah ispod površine kože su lojne žlezde koje luče loj kroz folikule . Loj podmazuje kosu i kožu i deo je kiselinskog omotača, koji je tanka prevlaka koja štiti i održava zdravlje kose i kože. Kiselinski omotač je veoma važan za opšti izgled naše kose, što je za većinu nas veoma važno. Spoljašni deo korena takođe poznat i kao kutikula, se sastoji od mnoštva preklapajućih krljušti. Kiselinski omotač poravnjava te krljušti, što kosi daje gladak, blistav izgled i sprečava gubitak vlage.

Nažalost, taj sistem može biti lako ometen, što je glavni razlog za ,,dan loše frizure’’. Kiselinski omotač ima PH nivo oko 5, što znači da je blago kiseliničan. Mnogi preparati za negu kose su više alkalni (imaju PH nivo preko 7), što može da zagadi ili ukloni keselinski omotač.

Kada kiselisnki omotač postane alkalan, kosa postaje deblja i krljušti kutikule se otvaraju, čineći kosu lomljivom. Takođe dolazi do kovrdžanja kose koja ružno izgleda zbog činjenice  da upija svetlo  umesto da ga odbija.

Kiselinski omotač može biti oštećen i drugim faktorima kao što su stres, dijeta i znoj.Jabukovo sirće za kosu se najviše koristi jer može vratiti kosu na njen prirodni PH nivo i održavati kiselinski omotač su esencijalni za zdravu i jaku kosu.

Koristi od ispiranja kose jabukovim sirćetom

Iako ne postoji formalno istraživanje koje se bavi koristima od ispiranja kose jabukovim sirćetom, postoje mnogi pozitivni efekti koje možete iskusiti a koji se baziraju na njegovim osobinama. Sirće je bogato sastojcima koji čine da kosa izgleda raskošno, kao što su vitamin B i C i kalijum. Pošto je blago kiselinično održava prirodan PH nivo kiselinskog omotača. Izloženost ovom aciditetu ojačava spoljašni sloj kose i poravnjava kutikulu, što za posledicu ima kosu koja se sija i manje je sklona uplitanju.

Jabukovo sirće vraća vašoj kosi njen prirodan PH nivo čime ona postaje glatka i laka za oblikovanje.

Sirće takođe sadrži prirodnu alfa-hidroksidnu kiselinu, koja čini da se kosa i koža glave ljušte, na taj način uklanjajući mrtve ćelije kože i štetne materije koje se gomilaju usled znojenja i upotrebe komercijalnih preparata za negu kose. Ovo poboljšava izgled kose, umanjuje svrab i čini da se kosa lakše oblikuje. Za one koji iskuse probleme kao što je perut, sirće takođe pomaže zbog svojih anti-virusnih, anti-gljivičnih i anti-bakterijskih osobina. Takođe sprečava upalu kože koja je često dešava  sa pojavom peruti i suvom kožom glave koja se ljušti.Jabukovo sirće za kosu je pri tom i vrlo jeftino.

Sredstvo za ispiranje kose jabukovim sirćetom

Sastojci

  • 2-4 kašike sirovog jabukovig sirćeta
  • Pola litra vode
  • 1-2 kapi  ulja od lavande(opcionalno)

Uputstva

Posle pranja kose šamponom sipajte sirće, vodu i eterično ulje u plastičnu bočicu. Nagnite glavu unazad i sipajte mešavinu preko celokupne kože glave. Pazite da vam ne uđe u oči. Neka stoji do 2 minuta i onda temeljno isperite vodom.

Saveti i trikovi

  1. Kada se koristi jabukovo sirće za kosu tačna količina sirćeta koja je potrebna zavisi od osobe. Preporučujemo za početak dve kašike, a ako ne primećujete rezultate idite do 4 kašike.

2. Ako imate suvu kosu stavite manju količinu, a ako imate masnu kosu ili perut stavite malo više.

3.Učestalost primene ovog metoda takođe zavisi od stanja vaše kose. Preporuka je da se jabukovo sirće za kosu koristi dva puta nedeljno. Ako imate suvu ili slabu kosu možda je bolje dva puta mesečno.Eksperimentišite.

4. Napravite mešavinu neposredno pred tuširanje.

5. Pošto vam se kosa osuši neće više mirisati na sirće.

6.Ako nemate kosu do ispod  ramena možete smanjiti količinu. Sipajte jednu šolju vode i stavite 1 kašiku sirćeta.

7. Posle ispiranja kose jabukovim sirćetom ne morate koristiti komercijalni balzam za kosu pošto sirće služi i u tu svrhu. Ako primetite da nekorišćenje balzama utiče na izgled vaše kose počnite ponovo da ga koristite.

Jabukovo sirće za kosu treba koristiti i zbog ovih stvari

1. Hidrira kosu

Vaša kosa treba da može da zadržava vlagu u suprotnom postaje suva i slaba. Kiselina u sirćetu začepljuje  vlasi što čini da vlaga ostaje tamo gde treba.

2. Razmrsite kosu

Ko želi da se muči sa četkanjem kose svaki dan? Da ne spominjemo da grubo četkanje dovodi do oštećenja i gubitka kose. Ako se kosa ispira sirćetom posle stavljanja šampona biće poravnata i četka če kliziti umesto da zapinje.

3. Protiv opadanja kose

Preterano opadanje kose je veoma čest problem kod mnogih muškaraca i žena.Mnogi koriste jabukovo sirće za kosu koja pojačano opada. Ono ipak ne može da učini čuda ovde ali može da pomogne u mnogim situacijama, pre svega kada su uzrok za opadanje gljivice i perut.

4. Kovrdžanje kose

Ništa nije gore nego biti napolju na vlažan dan i postati kao lutka koja vam se nije sviđala kad ste bili mali, ona sa neurednom i ukovrdžanom kosom. Pošto sirće začepljuje vlasi takođe smanjuje kovrdžanje.

5. Protiv rascvetalih krajeva kose

Jabukovo sirće za kosu sa ispucalim krajevima.Ako želite da imate dugu kosu moraćete da se izborite sa rascvetalim krajevima. To obično znači da se šišate na svakih par nedelja da bi ste uklonili rascvetale krajeve da bi kosa mogla da raste. Ako koristite jabukovo sirće kao balzam makar jednom nedeljno možete sprečiti njihovu pojavu pošto će sirće učinitii kosu glatkom i tako je sprečiti da se lomi. Ostavite sirće da stoji par minuta pre nego što operete vrućom vodom.

Povezano>>> Jabukovo sirće za kosu najbolje metode upotrebe za najbolje rezultate

Jabukovo sirće za lice i kožu celog tela

PH nivo kože je važan. Ako bude van ravnoteže imaćete probleme sa kožom kao što su akne. Ako ste navikli da koristite skupe preparate za lice biće vam drago da čujete da možete uštedeti mnogo vremena i novca ako se fokusirate na samo jedan proizvod. Bočica jabukovog sirćeta može stajati na mestu svih tih preparata. Saznajte koji proizvodi mogu biti zamenjeni jabukovim sirćetom.

Jabukovo sirće1

Mrlje na koži se mogu isušiti i zalečiti tako što se vata potopi u sirće a zatim se njome pređe preko mrlje.

Možete napraviti toner za lice tako što ćete pomešati pola šolje sirćeta i jednu šolju vode. Premažite lice ovim pomoću tkanine ili vate. Ovo je odlično za balansiranje PH nivoa kože i za sprečavanje infekcija.

Jabukovo sirće pomaže i kod umanjivanja bora na licu.

Jabukovo sirće leči bradavice. Pomešajte sirće sa glicerinom u jednakoj razmeri  i koristite mešavinu svakog dana dok bradavice ne nestanu.

Pošto jabukovo sirće reguliše PH nivoe u koži pomoći će i kod uklanjanja akni.

Slično>>> Jabukovo sirće kao lek za mršavljenje, lice, akne, kosu, recepti

Još neke koristi od jabukovog sirćeta

1. Kontrola šećera u krvi

Kod nekih dijabetičara uzimanje dve kašike sirćeta svako veče će smanjiti nivoe glukoze u krvi za 4-6 posto kada se ujutru probude.

2. Izbeljivanje zuba

Uvek koristite razvodnjeno jabukovo sirće ako planirate da ga stavljate u usta a pogotovo ako planirate da ga konzumirate. Sva sirća su kiseline a kiseline mogu da oštete gleđ i osetljiva tkiva u vašem telu.

3. Pomoć kod alergija

Neki ljudi su otkrili da ako uzmu sirće na prvi znak alergijske reakcije mogu da zaustave njen dalji razvoj. Treba pokušati ako patite od sezonskih alergija. Ovo nije zamena za intervenciju ako imate ozbiljnu alergiju od koje možete upasti u anafilaktički šok.

4. Ublažavanje bolova od opekotina

Ako ste proveli previše vremena na suncu, napunite kadu hladnom vodom, stavite jednu šolju sirćeta i lezite na 10 minuta u kadu da biste malo ublažili opekotine. Sirće možeta koristiti i kod ujeda komaraca i pčela da biste umanjili bol. Ako ste se opekli na šporet koristite hladno sirče da biste ublažili opekotine i sprečili pojavu plikova. U tu svrhu je najbolje držati bočicu sirćeta u frižideru. Ako patite od artrititsa, gihta ili drugih bolova u zglobovima pijte čašu vode sa dve kašičice sirćeta pre svakog obroka. Za tri nedelje bi trebalo da dođe do smanjenja bolova.

5.Kašalj i prehlade

Ako imate problem sa kašljem, pomešajte pola šolje sirćeta sa pola šolje vode, četri kašike organskog meda i jednu kašičicu bibera. Koristite ovo umesto sirupa za kašalj.

Jabukovo sirće za kućne ljubimce

Jabukovo sirće je pomaže i kod lečenja vaših ljubimaca. Ako vaš pas pati od problema sa dlakom ili kožom, malo sirćeta će im pomoći na isti način kao i vama. Miris sirćeta može odvratiti napasti kao što su buve. Sipajte malo u vodu koju piju i poprskajte ih razvodnjenim sirćetom u tu svrhu. Ako vaš pas nekad dođe u dodir sa tvorom utrljavanje sirćeta će pomoći da se ukloni miris. Stavite velike količine i onda isperite.

Jabukovo sirće se razlikuje od belog sirćeta na koje ste navikli.  Pravi se, naravno, od jabuke i izgleda kao sok od jabuke mada tamnije boje. Nekada se pravilo u drvenim burićima. Jabukovo sirće je sledeći korak koji dolazi posle jabukovače. Sredina i kore od jabuka su bacane u bure pošto su jabuke osušene i konzervirane. Posle toga dolazi do fermentacije i za nekoliko meseci do nastajanja sirćeta. Ova praksa je služila da se iskoristi sve što može da se iskoristi ali i da ljudi ne bi kupovali sirće u prodavnicama pošto je moglo da sadrži opasne kiseline koje su mogle biti opasne po zdravlje. Ljudi su sa ponosom pravili ovo sirce jedinstvenog ukusa koje je služilo kao začin i koristilo se u mnogim receptima. Ukoliko nemate tonu jabuka i avanturistički duh verovatno ne želite da kući pravite ovo sirce. U današnje vreme ne postoji rizik od kupovanja sirćeta u radnji bilo da je jabukovo ili mnogo rasprostranjenije belo sirce. Postoji mnogo koristi od jabukovog  sirćeta i čak i ako ga niste koristili nikad uvrstite ga u svoju sledeću šoping listu.

Više>>> Prirodni lekovi protiv peruti: jabukovo sirće, lovorov list, limun…

Najbolje je da kupite sirovo, nepasterizovano i nefiltrirano jabukovo sirće. Na taj način će biti prirodno koliko je to moguće. Ako možete da nabavite organsko to je još bolje. Nemojte biti obezhrabreni ako ne možete da nađete prirodno jabukovo sirće u običnom supermarketu. Najverovatnije ćete morati da idete u prodavnicu zdrave hrane ili da naručite online.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply