Perutanje kože lica i tela je neprijatna pojava koja se može javiti kod ljudi i uglavnom je izazvana bezazlenim zdravstvenim problemima kao što su isušivanje kože, nedostatak pre svega vitamina E, ali i drugih vitamina itd. Takođe, uzrok perutanja kože lica i tela mogu biti i ozbiljnija oboljenja.

Uzroci perutanja kože lica

Perutanje kože lica se obično javlja kao reakcija na niz upalnih procesa na koži ili oštećenja kože. Pored ovoga, i opekotine mogu biti uzrok perutanja kože, kao i razne vrste dermatitisa, ekcema, određene vrste lekova koji se koriste za akne itd.

Perutanje kože je gubitak spoljašnjeg sloja epidermisa u obliku pahuljica. Koža je u tom slučaju obično suva i ispucala, iako suva koža nije uvek kriva za ovaj slučaj.

Perutanje kože se može nazvati:

 • deskvamacija
 • ljuštenja kože
 • piling kože
 • guljenje kože.

Spoljašnji sloj kože postaje suv i ljuspičast i ljušti se sa pojavom pahuljica. Ovo može biti neprijatno, naročito ako se pojavi na licu, dlanovima stopalima ili drugim vidljivim oblastima. Koža koja se peruta može da svrbi i bude crvena, a uslov može da utiče na kvalitet života.

Uopšte uzev, uzroci perutanja kože lica mogu biti:

 • Alergijske reakcije
 • Infekcije, uključujući i gljivične infekcije
 • Poremećaji imuniteta
 • Rak i terapije raka
 • Genetske bolesti
 • Akralni sindrom perutanja kože koji uzrokuje bezbolno perutanje gornjeg sloja kože
 • Atopijski dermatitis (ekcem)
 • Kontaktni dermatitis
 • Seboreični dermatitis
 • Suva koža
 • Hiperhidroza (prekomerno znojenje)
 • Reakcije na lekove
 • Psorijaza
 • Šarlahna groznica
 • Opekotine od sunca
 • Sindrom toksičnog šoka

Perutanje lica nije retka pojava, naročito tokom zimskog perioda, kada je koža suvlja nego inače.

Važno je napomenuti i to da usled držanja strogih i rigoroznih dijeta može se pojaviti ljuštenje kože na licu, naročito kod onih dijeta kod kojih nema dovoljnog unosa hranljivih vitamina i masnih kiselina koje hrane kožu.

Perutanje kože na licu je sasvim normalna pojava i tokom trudnoće, menopauze i perioda puberteta, jer je koža tada nešto suvlja nego inače.

Perutanje kože lica i crvenilo

Perutanje kože lica uglavnom prati crvenilo, naročito ako je perutanje posledica određene upale. Suva koža lica i perutanje su neraskidivo povezani i najbolje je tretirati ih nekom hidratantnom kremom na biljnoj bazi. Takođe kod ovakve pojave treba unositi pre svega vitamin E, ali sve uz savete i odobrenje lekara. Ono čime nikako nećete pogrešiti je to da treba da pijete što više tečnosti, kako bi koža imala dovoljan nivo vlažnosti i bila elastična.

Perutanje brade i perutanje ušiju

Perutanje brade i perutanje ušiju su uglavnom posledica seboreičnog dermatitisa. Seboreični dermatitis je hronično inflamatorno oboljenje kože koje se manifestuje na onim delovima kože gde se obično luči sebum, kao što su uši, koža glave, brada itd. Njega obično prati i crvenilo kože koja je prekrivena ljuspicama različite veličine, žućkaste boje, a promene su praćene svrabom i bolom.

Perutanje kože glave

Kada je u pitanju perutanje kože, perutanje kože glave je najčešća pojava. Perutanje kože glave ne predstavlja samo zdravstveni nego i estetski problem. Uzroci perutanja kože glave mogu biti raznoliki – od načina ishrane preko vremenskih prilika i stresa do prisustva određenih mikroorganizama na koži glave.

Kao što smo već napomenuli, perutanje kože glave obično je povezano sa seboreičnim dermatitisom, a prati ga uporan svrab. Perut se javlja u vidu sitnih belih i žućkastih ljuspica koje spadaju sa kože glave. Iako postoji mnogo preparata za rešavanje ovog problema, malo njih je efikasno, jer je često teško utvrditi pravi uzrok perutanja kože glave. Zato je važno da ništa od preparata ne uzimate na svoju ruku, nego se konsultovati sa lekarom i utvrditi pravi uzrok perutanja.

Perutanje obrva

Još jedan oblik perutanja koji se vezuje za seboreični dermatitis je perutanje obrva. Perutanje obrva obično prati i perutanje i drugih delova lica, kao što je predeo oko nosa, naročito kod onih koji imaju masniji tip kože i kožu koja je sklona pojavi akni i bubuljica.

Simptomi seboreičnog dermatitisa pored perutanja obrva često su i crvenilo, upalna reakcija, svrab i pojava sitnih bubuljica. Jako je važno da se lečenje ove pojave sprovodi isključivo uz savete dermatologa.

Perutanje kože tela

Kao što se može perutati koža lica, tako se može perutati i koža čitavog tela. Najčešće se to dešava od opekotina usled sunčanja, ali neki ozbiljniji uzroci perutanja kože tela mogu biti od bezazlenih do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su alergijske reakcije, razne infekcije, upale itd.

Perutanje kože na nogama

Perutanje kože na nogama (stopalima), pored svih gore navedenih mogućih uzroka, najčešće se javlja usled gljivične infekcije poznate kao atletsko stopalo. Pored perutanja, propratni simptomi atletskog stopala su još i svrab, upala, crvenilo i suva koža. Perutanje kože na nogama usled gljivinih infekcija uspešno se leči antigljivičnim mastima i kremama uz preporuku dermatologa.

Perutanje dlanova

Ekcem na dlanovima je najčešći uzrok za perutanje dlanova. Faktori koji ovo izazivaju mogu biti podjednako i iz spoljašnje i iz unutrašnje sredine. To može biti alergijska reakcija organizma na nešto.

Jasno je da su dlanovi često izloženi raznim hemijskim materijama, kao na primer prilikom pranja posuđa ili čišćenja kuće, korišćenjem razne kozmetike i slično. Previše često pranje ruku i uopšte ruke koje su često uronjene u vodu takođe mogu da dovedu do ekcema na dlanovima i rezultat svakako može biti perutanje dlanova. Ako je osoba alergična na određenu supstancu iz spoljašnje sredine, može se pojaviti ekcem na dlanovima.

Ostali uzroci:

 • dishidrotični dermatitis ruku (plikovi ispod kože koji mogu da pucaju i da se perutaju, smatra se da je okidač stres, obično se javlja na lateralnim stranama prstiju i dlanovima)
 • psorijaza
 • eksfolijativna keratoliza (ljuštenje kože na prstima više nego na dlanovima, takođe se karakteriše plikovima)
 • tinea manum (gljivična infekcija)
 • alergije
 • nadražujući kontaktni dermatitis
 • hiperkeratotični ekcem (debeli, žuto-smeđi plikovi na dlanovima, nepoznatog uzroka)
 • hladan i suv vazduh.

Guljenje kože na nogama

Nije neobično za kožu na potkolenicama da bude suva i ljuspičasta. Stepen sušenja se svodi na faktore kao što su vaše godine, životni stil ili medicinsko stanje. Dok suva koža ima tendenciju da bude veći problem zimi, ona može postojati tokom cele godine. Ipak, ako imate pravi režim za negu kože, nećete morati da krijete svoje noge u letnjoj sezoni.

Kada je guljenje kože na nogama u pitanju, razlozi mogu biti različiti. Neki od ozbiljnijih jesu ihtioza vulgaris – najčešće oboljenje iz grupe naslednih ihtioza koje se odlikuje poremećajem procesa keratinizacije tj. deskvamacije.

Zastojni dermatitis je guljenje kože na nogama usled upale kože koja je uzrokovana hroničnom venskom insuficijencijom.

Atletsko stopalo i uopšte gljivične infekcije su jedan od najčešćih uzroka za perutanje stopala.

Lečenje perutanja kože

Pored farmaceutskih preparata koje prepisuje dermatolog, postoje i mnogi prirodni lekovi za lečenje perutanja kože tela:

 • Krastavac – je dobro poznat po svom blagotvornom dejstvu na kožu, čemu govori u prilog to da je on osnova mnogih preparata za negu kože. Krastavac kao takav je između ostalog efikasan i kada je lečenje perutanja kože u pitanju. Možete jednostavno da ogulite svež krastavac, izrendate ga i primenite direktno na problematično mesto. Ostavite da deluje 15 minuta do pola sata. Koža će vam posle toga biti hidrirana i meka.
 • Nana – je takođe dobro poznata kada je lečenje kožnih oboljenja u pitanju, posebno kod raznih vrsta ekcema. Najbolje je primenjivati je uveče pre spavanja tako što ćete natopiti gazu mlakim čajem od nanei naneti je na problematično mesto. Nana ublažava i potpuno uklanja perutanje kože i daje koži potrebnu vlažnost.
 • Kamilica – ima umirujuće i blagotvorno dejstvo, posebno na predeo oko očiju, pa ako vam se perutaju obrve, natopite gazu ili tupfer mlakim čajem od kamilice i ostavite da deluje 15 do 20 minuta i rezultati će biti vidljivi već za 3 do 4 dana.
 • Aloe vera – ova biljka je naročito efikasna kod suzbijanja i otklanjanja opekotina, pa i ne čudi činjenica da su mnogi preparati za negu kože baziran upravo na njoj. Može se koristiti i sveža aloe vera tako što se iscedi sok iz njenih listova i direktno se utrlja na mesto perutanja.
 • Kantarionovo ulje – za perutanje kože ovo je idealan prirodni lek. Kantarionovo ulje za perutanje kože se primenjuje tako što se direktno nanosi na problematično mesto i rastrlja se, pa se sačeka da ga koža dobro upije. Kantarionovo ulje za perutanje kože možete primenjivati 3 do 4 puta dnevno i rezultati će vrlo ubrzo biti vidljivi. Osim toga, koža će vam postati sjajnija, mekša i vlažnija.