Opadanje kose nakon porodjaja

Život novopečenih mama prepun je iznenađenja. Nažalost, nisu sva prijatna. Veoma često žene nakon porođaja primećuju da im kosa opada mnogo više nego tokom trudnoće.

Ovo opadanje kose nakon porodjaja može da bude tako obilno da mama može da pomisli da će oćelaviti.

Da li je normalno da kosa opada nakon porođaja?

Obilato opadanje kose nakon trudnoće je prirodan proces koji ima nekoliko uzroka i definitivno neće dovesti do ćelavosti. Glavni razlog postporođajnog opadanja kose leži u hormonima. Skoro polovina porodilja se suoči sa ovim problemom tokom 4 meseca nakon porođaja, u proseku. Obično se ovo događa između 1. i 5. meseca nakon porođaja.

Postporođajno opadanje kose može biti takvog obima da dolazi do gubitka do 40% kose ali je ovo sasvim prirodno i ne zahteva nikakvo posebno lečenje.

opadanje kose posle porodjaja

Zašto opada kosa nakon porođaja?

Obično 90% kose raste neprestano, dok je 10% u stanju mirovanja, a kasnije opada. Kako ovaj broj dlaka iznosi oko 100 dnevno, vi to i ne primećujete. Nakon porođaja možete da gubite i do 500 dlaka dnevno pa i više. Razlog ovome je činjenica da vam u toku trudnoće kosa ne opada jer imate visok nivo estrogena.

Kao i mnoge druge promene kroz koje žensko telo prolazi tokom trudnoće, opadanje kose nakon porođaja je problem privremenog karaktera koji nestaje u roku od 8-12 meseci nakon porođaja.

Osim toga, verovatno ste primetili da vam je kosa tokom trudnoće, naročito u trećem tromesečju, bujna i sjajna kao supermodelu. Teško da ste videli i jednu opalu dlaku na češlju. Ali nakon porođaja situacija se drastično menja: svakog jutra nalazite desetine opalih dlaka na jastuku, još više ih opadne dok se češljate, a da ne pominjemo one koje ostaju u ruci kad dodirujete glavu. Nije čudo što se pitate kako da zaustavite opadanje kose nakon porođaja. Da bi ovo ekstremno tanjenje kose bilo manje, najpre morate razmeti razloge koji izazivaju postporođajno opadanje kose.

Uzroci za opadanja kose posle trudnoće

Među glavnim razlozima za opadanje kose posle porođaja nalaze se hormonalne promene. Vaši hormoni se polako vraćaju u ravnotežu, a nivo estrogena opada. Ovo utiče na kosu i sva ona kosa koja nije opala u trudnoći, opada sada. Obično je to oko 30-40% ukupne mase kose.Mnogi traže lek za opadanje kose u ovom periodu. Ovakvo opadanje je normalno i ne bi trebalo da vas zabrinjava. Takođe mnoge mame povezuju ovo opadanje kose i dojenje i pitaju se da li je opadanje kose dojiljama normalno.

Drugi problem koji dovodi do opadanja kose je nedostatak  vitamina i minerala. Tokom trudnoće vaše telo akumulira neophodne vitamine i mikroelemente. Međutim, pošto se porodite i počnete dojenje deteta, ove rezerve brzo nestaju i javlja se nedostatak vitamina. Ovaj nedostatak negativno deluje na kosu. Za kosu su posebno važni gvožđe, kalcijum, magnezijum i vitamin D.

Ponekad je nedostatak ovih elemenata u organizmu povezan s krvarenjem tokom porođaja, naročito ako ste se podvrgli carskom rezu. U tom slučaju može da se javi anemija ili nedostatak vitamina B i C, kao i gvožđa i cinka.

Osim pomenutih razloga, postoji još jedan koji utuče na stanje vaše kose: stres i nedostatak sna. Po pravilu, novorođenčad traže neprestanu pažnju majke. Čak i noću morate da ih hranite nekoliko puta. Produženi nedostatak sna dovodi do poremećaja imuniteta i opadanja kose. Uz to, dete uzrokuje mnogo stresa, što takođe loše utiče na kosu. Zato je jako važno da probate da spavate kad i vaša beba i da ne zaboravite na tehnike za smanjenje stresa – sada su one jako važne.

Pored svega toga, kao poslednji ali ne najbeznačajniji razlog za opadanje kose posle porođaja, tu je i neuravnotežena ishrana. Teško je zamisliti novu mamu koja ima vremena da kuva dovoljno hrane tri puta dnevno. U najboljem slučaju, možete imati uravnoteženu večeru, pod uslovom da neko čuva bebu. Ovakava ishrana negativno utiče na telo i čini da kosa postaje slaba. Kao ishrana ne bi bila razlog za opadanje kose, trebalo bi da steknete naviku da redovno jedete povrće i voće, meso i ribu, mlečne proizvode i biljna ulja, sušeno voće i orašaste plodove. Ne zaboravite da vam je zbog dojenja potrebno dvostruko više vitamina nego obično jer ih vaša beba uzima preko mleka.

Lek za opadanje kose posle porođaja

Lečenje opadanja kose posle trudnoće zavisi od uzroka koji do njega dovode. Obično ovakvo stanje ne zahteva nikakvo lečenje jer će se za godinu dana nivo hormona vratiti u normalu. Međutim, ako mislite da imate ozbiljno opadanje kose posle trudnoće, posavetujte se sa lekarom da bi vam preporučio odgovarajući tretman i vitamine. Specijalista će uraditi neophodne analize krvi i pregledati štitnu žlezdu, jer i ona može biti uzrok opadanja kose. Morate da shvatite da nema šampona koji će zaustaviti opadanje kose koje je posledica hormonalnog poremećaja.

Ako vam nedostaju minerali, lekar će vam reći šta treba da uzimate. Pored toga, probajte da jedete normalno i uzimate što više vode. Vodite računa da u vašoj ishrani budu zastupljene namirnice koje sadrže gvožđe, kalcijum i cink.Ovo je veoma bitno i za dojenje.

opadanje kose kod dojilja

Prevencija postporođajnog opadanja kose

Budući da je ovaj problem sa kosom čest kod novih mama, možda biste želeli da znate kako da izbegnete opadanje kose nakon porođaja. Pre svega, ovaj proces zavisi od hormona i tu doslovno ništa ne možete da uradite.

Međutim, ipak ima nekih načina da sprečite opadanje kose posle porođaja, ako je problem izazvan nedostatkom minerala i vitamina ili nepravilnom ishranom. Najbolji lek protiv opadanja kose je uravnotežena ishrana. Čak i ako ste prezauzeti oko bebe, nemojte zanemarivati pravilnu ishranu. Sada, kada imate bebu, morate da jedete za dvoje.Posebno je ovaj savet namenjen dojiljama.

Druga mogućnost za borbu prtiv ovog problema je masaža glave. Ovo poboljšava prokrvljenost skalpa. Kada dlačni folikuli dobijaju više hranljivih materija iz krvi, postaju jači.

Vodite računa o kosi:

  • Ne koristite fen niti peglu za kosu.
  • Izbegavajte čvrsto vezivanje kose.
  • Izbegavajte hemijske tretmane kose.
  • Šampon koristite samo kad je baš neophodno.
  • Kupujte specijalne proizvode za negu kose.
  • Ne koristite gumice za vezivanje kose, kao ni štipaljke sa jakim zupcima.

Lekovi za postporođajno opadanje kose

Hormonsko opadanje kose nećete zaustaviti pakovanjima i rastvorima ali ga možete malo ublažiti i malo ojačati kosu pomoću nekih lekova. Jedan od njih su maske od ricinusovog ulja.

Saznajte više>>>  Ricinusovo ulje za kosu podstiče rast i sprečava opadanje

Ako želite da vam kosa brže raste, možete napraviti pakovanje od jajeta i slačice. Pomešajte kašiku slačice u prahu sa toplom vodom da biste tobili glatku smesu. Dodajte jedno živo žumance i dobro izmešajte. Nanesite na skalp i ostavite da deluje 10-20 minuta. Potom isperite mlakom vodom, a ako imate suvu kosu, dodajte smesi kašiku biljnog ulja. Masku koristite dva puta nedeljno.

Povezano>>> Saveti i prirodne maske za brži rast kose

Možda je vreme nakon porođaja trenutak kada bi trebalo da razmišljate o kratkoj kosi. Ovakva frizura je bolja za vašu kosu i sigurnija za vašu bebu, jer duge dlake mogu da se obmotaju oko bebinih udova ili prstiju i da prouzrokuju bol.