Upala slepog creva je stanje kod koga se mogu javiti vrlo neprijatni i bolni simptomi. Ukoliko se ne reši, može vas dovesti u životno ugrožujući položaj.

Iznenadna upala slepog creva je najčešći uzročnik akutnog bola u stomaku, koje zahteva operaciju. Više od 5% populacije u nekom momentu života, oboli od upale slepog creva.

Iako se obično javlja između 10. i 30. godine, upala slepog creva se može javiti u bilo kom periodu života.

Simptomi upale slepog creva

Upalu slepog creva treba tretirati čim se pojave simptomi. Ovako će se izbeći pogoršanje simptoma i komplikacije.

Bol u stomaku je obično prvi simptom upale slepog creva. Nacionalni institut za dijabetes, bolesti bubrega i organa za varenje opisuje bol kao jak i „drugačiji od bilo kog bola koji ste do sada mogli osetiti“. Bol može biti iznenadan i pojaviti se bez upozorenja.

Bol se obično javlja blizu pupka. Kako se pogoršava, pomera se prema levoj strani abdomena. Osećaj je intenzivniji u narednih nekoliko sati i sve je gori sa pomeranjem, dubokim disanjem, kašljanjem ili kijanjem.

gde se nalazi slepo crevo

Ovo su klasični simptomi upale slepog creva:

 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Zatvor ili dijareja
 • Nemogućnost ispuštanja gasova
 • Blaga groznica i jeza
 • Temperatura između 37 i 38,8 stepeni
 • Naticanje stomaka
 • Želja za pražnjenjem creva

Klasični simptomi upale slepog creva javljaju se samo kod 50% osoba koje obole. Neki pacijenti mogu osetiti klasične simptome kao što su bol u stomaku, koja može biti blaga. Drugima se javljaju manje česti simptomi upale slepog creva.

Simptomi kod dece i novorođenčadi

Kod dece i novorođenčadi, bol se može širiti celim telom ili biti potpuno odsutna. Takođe, deca i novorođenčad imaju ređe pražnjenje creva ili zatvor. Ukoliko se javi dijareja, ona može ukazivati na neko drugo oboljenje. Deca i novorođenčad ne osećaju bol usmerenu na jednom mestu, kao što to može biti slučaj kod starijih pacijenata. Ipak, istraživanja pokazuju da je bol u stomaku i dalje jedan od najčešćih simptoma kod upale slepog creva.

Simptomi kod odraslih i trudnica

Odrasli i žene u drugom stanju takođe osećaju drugačije simptome upale creva. Bol u stomaku ne mora biti toliko jaka, niti toliko specifična.

Kod trudnica se bol u stomaku može pomeriti prema gornjem desnom uglu, nakon prvog tromesečja. Takođe, one mogu osećati bol u boku ili leđima.

U slučaju obe grupe, treba obratiti pažnju na simptome koji nisu toliko tipični za upalu slepog creva. To uključuje mučninu, povraćanje i temperaturu. Bol u stomaku često može ukazivati na neki drugi problem.

Druga oboljenja sa sličnim simptomima

Bol u stomaku može biti simptom nekih drugih zdravstveni stanja, koja pogrešno mogu navoditi na upalu slepog creva. Nacionalni institut za dijabetes, bolesti bubrega i organa za varenje ukazuje na sledeća stanja koja mogu izazvati bol u stomaku:

 • Stomačne lezije
 • Zatvor
 • Bolest upale creva, uključujući Hronovu bolest i čir na debelom crevu
 • Stolica, paraziti ili bilo kakve izrasline koje stvaraju čep unutar slepog creva
 • Povreda abdomena

Kada treba otići kod lekara

Upala slepog creva je potencijalno smrtonosno stanje, zbog čega jepacijentima potrebna hitna medicinska pomoć. Ukoliko se ne leči, vrlo je verovatno da će se stanje samo pogoršati. Stručnjaci preporučuju odlazak u hitnu pomoć čim se simptomi pojave, kako bi doktor mogao da izvrši dijagnozu i da pravilno lečenje.

Šta je slepo crevo?

Slepo crevo je parče tkiva valjkastog oblika, koje je zatvoreno na jednom kraju. Nalazi se zakačeno na delu debelog, ili velikog creva. Obično je veliko oko 10 centimetara, a smešteno je u donjoj desnoj strani abdomena.

Slepo crevo je organ koji nema upotrebu i nije nam neophodno za život. Ali, istraživanje objavljeno u „Žurnalu teoretske biologije“ govori da slepo crevo možda ima neku svrhu.

Istraživači, veruju da slepo crevo možda igra ulogu u održavanju imunog sistema. Oni kažu da slepo crevo pomaže u stvaranju dobrih bakterija koje štite druge dobre bakterije i bore se protiv loših.

Saznajte više>>> Gde se nalazi slepo crevo

Dijagnoza

Obično, doktor će ustanoviti da je reč o upali slepog creva sledećim redosledom:

Utvrđivanje simptoma

Pacijent će detaljno objasniti lekaru koje simptome oseća, koliko jako, i kada.

Uvid u zdravstveni karton

Kako bi mogao da isključi druge moguće zdravstvene probleme, lekar se mora upoznati sa detaljima medicinske istorije pacijenta. To uključuje uvid u:

 • Druga oboljenja ili operacije koje je pacijent imao
 • Da li je pacijent na nekim lekovima ili uzima suplemente
 • Da li pacijent pije alkohol ili uzima drogu

Fizički pregled

Doktor će uraditi i pregled kako bi utvrdio odakle dolazi bol i potvrdio da je zaista reč o upali slepog creva. Pregled uključuje pritiskanje tačaka na stomaku, a ponekad i ginekološki, kao i pregled rektuma.

Laboratorijski testovi

Doktor će tražiti da uradite laboratorijske testove kako bi se potvrdilo da je reč o upali slepog creva, ili kako bi se odredili znaci nekih drugih zdravstvenih problema. Urinokultura i krvna slika se obično traže. Lekar može zatražiti iste ove testove kako bi proverio da nije reč o trudnoći.

Ukoliko se dijagnoza potvrdi, možda će biti potrebno da uradite i neke testove koji će prikazati kakvo je stanje unutrašnjih organa. To uključuje ultrazvuk, magnetnu rezonancu ili CT. Ovi testovi mogu da pokažu sledeće izvore bola u stomaku:

 • Uvećano ili puknuto slepo crevo
 • Upalu
 • Blokadu unutar slepog creva
 • Absces

Lečenje upale slepog creva

Lečenje obično počinje antibioticima i infuzijom. Blagi slučajevi upale slepog creva mogu se potpuno izlečiti na ovaj način.

Najčešći korak koji se pravi nakon utvrđivanja da je reč o upali slepog creva je operacija. Zahvat podazumeva uklanjanje slepog creva, koje može biti rizično, jer ono može pući. Lečenje slepog creva dok je upala u ranoj fazi je izuzetno važno jer se na taj način smanjuje rizik od komplikacija, koje mogu izazvati smrt.

Postoji dve vrste operacije koje se mogu izvršiti

Laparaskopska operacija slepog creva

 • Hirurzi naprave nekoliko malih rezova i koriste specijalne alate kako bi kroz njih izvukli slepo crevo
 • Laparaskopska operacija može izazvati manje komplikacija, kao što su infekije koje vladaju u bolnicama
 • Oporavak je brži
 • Doktori preporučuju da pacijenti ograniče nivo naprezanja u prvih 3-5 dana nakon operacije

Laparatomija

 • Hirurzi uklanjaju slepo crevo kroz mali rez koji se pravi na donjem delu stomaka
 • Laparatomija može biti jedini izbor ukoliko slepo crevo pukne
 • Ovakav zahvat omogućava hirurgu da očisti unutrašnjost abdomena kako bi se sprečile infekcije
 • Fizička aktivnost se ne preporučuje 10-14 dana nakon ove operacije

Povezano>>> Ishrana posle upale slepog creva

Faktori rizika koji mogu pogoršati zapaljenje slepog creva

Odlaganje lečenja povećava rizik od komplikacija. Upala može izazvati pucanje slepog creva i to već u 48-72 sata od kad se pojave simptomi.

Pucanje slepog creva može ispustiti bakterije, delove izmeta i vazduh u abdomen. Ovo dalje može izazvati infekciju i komplikacije koje mogu biti fatalne. Uzimanje lekova protiv bolova može samo zamaskirati simptome i odložiti lečenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply