Gljivice na noktima ruku uzrok

Gljivična infekcija može da utiče na bilo koji deo tela. Gljive su normalno prisutne u telu i na telu uz različite bakterije. Kada gljivice počnu da se prenamnožavaju, možete dobiti infekciju.

Onihomikoza je gljivična infekcija koja utiče ili na nokte prstiju ruku ili stopala. Gljivične infekcije se obično razvijaju tokom vremena, tako da svaka neposredna razlika u načinu na koji nokat izgleda ili se oseća može biti previše suptilna za primetiti na prvi pogled.

Gljivice na noktima se javljaju usled prekomernog rasta gljiva ispod ili na noktima. Gljive napreduju u toplim i vlažnim uslovima, tako da ovaj tip okruženja može dovesti do toga da se prirodno prenamnožavaju. Ista gljivica koja izaziva svrab kod sportista, atletsko stopalo, i ringvorm može da izazove infekciju noktiju na rukama.

Gljivice koje su već prisutne u ili na vašem telu mogu izazvati infekciju na noktima.

gljivice na rukama

Postoji mnogo različitih uzroka za gljivice na noktima ruku, a svaki uzrok ima tretman za sebe. Iako se mnogi od uzroka gljivične infekcije noktiju mogu sprečiti, neki faktori rizika povećavaju verovatnoću da se infekcija ipak razvije. Više je verovatno će se razviti gljivična infekcija na noktima ruku ako:

 • imate dijabetes
 • imate bolest koja izaziva slabu cirkulaciju
 • imate preko 65 godina
 • nosite veštačke nokte
 • plivate u javnom bazenu
 • imate povredu noktiju
 • imate povredu kože oko nokta
 • imate vlažne prste duže vreme
 • imate oslabljen imuni sistem

>>> Koja je najbolja krema za gljivice na noktima koja se može kupiti bez recepta

Gljivice na noktima ruku javljaju se češće kod muškaraca nego kod žena, a infekcije se mogu naći kod odraslih češće nego kod dece. Ako imate članove porodice koji često dobijaju ove vrste gljivičnih infekcija, verovatnije je da ćete ih i vi dobiti. Starije osobe su u najvećoj opasnosti od dobijanja gljivične infekcije noktiju na rukama i nogama, jer oni imaju lošiju cirkulaciju i njihovi nokti rastu sporije i zadebljavaju dok stare.

gljivice na noktima ruku

Kako se prenose gljivice na noktima?

Ako ste došli u kontakt sa nekim ko ima gljivične infekcije, može se proširiti na vas. Gljivične infekcije utiču više na nokte na prstima stopala nego na nokte na prstima ruku, jer su nožni prsti obično zatvoreni u cipelama, gde su u toploj i vlažnoj sredini.

Ako idete na manikir i pedikir u neki salon, budite sigurni da pitate kako osoblje dezinfikuje svoje alatke i koliko često to rade. Alat koji se koriste za manikir i pedikir, poput grickalica za nokte, mogu da prenesu gljivice sa noktiju ruku od osobe na osobu ako nisu pravilno dezinfikovani.

Gljivice se mogu prenositi i kontaktom sa inficiranim životinjama.

Gljivice na rukama simptomi

Gljivične infekcije noktiju mogu da utiču na deo nokta, ceo nokat ili na više noktiju.

Vidljivi znaci da imate gljivice na noktima ruku su:

 • ljušćenje ispod nokta, što se zove subungualna hiperkeratoza
 • bele ili žute pruge na noktu, koje se zovu bočna onicomikoza
 • trošni ugao ili vrh nokta, što se zove distalna onihomikoza
 • ljuštenjr bele površine na površini nokta, što može uključivati jamice u noktu
 • pojava žute mrlje na dnu nokta, što se zove proksimalna onihomikoza
 • gubitak nokta

Uobičajeni simptomi gljivica na rukama:

 • izobličen nokat koji može da krene sa nokatnog ležišta
 • neprijatan miris dolazi iz zaraženog nokta
 • krhki ili zadebljao nokat.

Kako i druge infekcije mogu uticati na nokat i oponašati simptome gljivične infekcije noktiju, jedini način da se potvrdi dijagnoza je kod lekara. On će sastrugati površinu nokta i tražiti pod mikroskopom znake gljivica. U nekim slučajevima, lekar će možda morati da pošalje uzorak u laboratoriju za analizu i identifikaciju.

Kada su u pitanju gljivice na rukama, postoje različiti odblici infekcija.

Gljivice na rukama – simptomi: osip na dlanovima ili između prstiju koji može biti crven i krastav, mogu se javiti peckanje i intenzivan svrab. Mogu se javiti i plikovi koji cure i ljušte se, u slučaju nekih gljivičnih infekcija ruku. Braon ili crne fleke po rukama su prisutne kod infekcije pod nazivom Pityriasis nigra.

Gljivice na rukama lečenje

Gljivice na rukama se mogu lečiti uz pomoć medicinskih i prirodnih preparata.

Mnogo antifungalnih krema su trenutno dostupne i najčešće se koriste: mikonazol, ekonazol, tiokonazol i klotrimazol.

Klotrimazol krema je najefikasnija antigljivično sredstvo od svih, pa čak i označena kao “najbolji preparat protiv gljivica” na tržištu. Može se koristiti ne samo za gljivice na rukama, već takođe može izlečiti ringvorm, vaginalnu kandidijazu, oralnu kandidijazu, sportski svrab i atletsko stopalo.

Preparati za gljivice na noktima ruku se mogu kupiti u apoteci bez recepta. Ali ipak bi bilo bolje da se traži i savet od lekara, jer mogu izazvati različite neželjene efekte kao što su plikovi, urtikarija, osip, peckanje, svrab, otok, crvenilo ili druge znakove iritacije kože.

Gljivice na noktima ruku lečenje

Proizvodi protiv gljivica koji su dostupni bez recepta se ne preporučuju uvek za lečenje gljivične infekcije noktiju jer ne daju pouzdane rezultate. Umesto toga, lekar može propisati oralni antigljivični lek, kao što su:

 • Terbinafin (Lamisil)
 • Itrakonazol (Sporanox)
 • Fluconazole (Diflucan)
 • Griseofulvin (Gris-Peg)

Možete koristiti i druge tretmane za gljivice na noktima ruku, kao što su antimikotik lak za nokte ili lokalne rastvore. Ovi tretmani se nanose na nokte na isti način na koji ćete primeniti lak za nokte. U zavisnosti od tipa gljive koja izaziva infekciju, kao i obim infekcije, možda ćete morati da koristite ove lekove nekoliko meseci. Topikalni rastvori nisu generalno efikasni u lečenju gljivica na noktima ruku.

Tretman ne garantuje da ćete se u potpunosti osloboditi od gljivica na noktima. Kod skoro polovine svih slučajeva, gljivična infekcija nokta će se vratiti. Komplikacije gljivične infekcije su takođe moguće.

Prirodni lekovi

Prirodni lekovi za gljivice na noktima rukuu su obično prva linija odbrane protiv ove dosadne infekcije. Probajte neka od sledećih prirodnih rešenja:

Jabukovo sirće

Pomešajte jednake delove jabukovog sirćeta i vode. Potopiti svoj nokat u oaj rastvor na 30 minuta dnevno. Kada završite, osušite nokat temeljno. Kada se koristi svakodnevno nekoliko nedelja, vi ćete vrlo brzo primetiti poboljšanje.

Druga opcija je da se primeni antigljivično sredstvo za piling – grubo mleveno pirinčano brašno pomešano sa nekoliko kašika jabukovog sirćeta. Nanesite ovu smesu na i oko nokta i lagano obrišite površinu. Radite ovo nekoliko puta nedeljno. Ovaj lek će pomoći da se oslobodite izumrlih ćelija i zadržite kožu mekom.

Ulje čajevca

Pomešajte nekoliko kapi ulja čajevca sa jednom kašičicom maslinovog ulja ili kokosovog ulja. Koristite pamučni tufer. Nanesite smesu na oboleli nokat. Pustite ga da deluje 10 minuta, a zatim koristite četkicu da nežno obrišete nokat. Radite ovo dva ili tri puta dnevno dok ne budete zadovoljni rezultatima.Ulje čajevca je jedan od najboljih prirodnih lekova za gljivice na noktima.Ipak ako je infekcija suviše jaka moraćete da potražite neki jači preparat u apoteci.

Soda bikarbona

Dodajte 1/2 šolje sode bikarbone, 1/4 šolje 3% hidrogen peroksida i ½ šolje gorke soli u četiri šolje tople vode. Pomešajte sastojke temeljno, a zatim dodati 1/4 šolje belog sirćeta u ovo. Potopite zahvaćeni nokat u ovom rastvoru na oko 10 minuta. Oprati čistom vodom i osušite prste temeljno. Ponovite postupak dva puta dnevno tokom nekoliko nedelja.Soda bikarbona za gljivice na noktima je još jedan lek koji su mnogi probali ali ipak ako je infekcija jaka moraćete da budete uporni mesecima čak i sa medicinskim preparatima.

Belo sirće

Pomešajte jedan deo belog sirćeta sa dva dela tople vode. Potopite zahvaćena nokat u ovom rastvoru na 10 do 15 minuta. Isperite ga i osušite temeljno. Ponovite dva puta dnevno dok se gljivice ne povuku.

Napomena: Ako vaša koža postane iritirana, dodajte još vode u rastvor i ponovite postupak svaki drugi dan umesto svakodnevno.

Ulje divljeg origana

Poznat prirodni lek protiv gljivica.Pomešajte dve kapi ulja origana sa jednom kašičicom maslinovog ulja. Nanesite ovu mešavinu na zahvaćeni nokat. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta. Zatim, isperite i osušite prste na rukama temeljno. Ponoviti jednom ili dva puta dnevno tokom tri nedelje da vidite pozitivne rezultate.

Listerin sredstvo za ispiranje usta

Napunite malu posudu sa Listerin sredstvom za ispiranje usta, ili kombinacijom jednakih delova Listerina i belog sirćeta. Potopite ugroženu ruku u ovom rastvoru na oko 30 minuta, a zatim obrišite inficirani nokat nežno. Isperite ga i osušite ugroženo područje temeljno. Ponovite ovaj lek jednom ili dva puta dnevno dok infekcija ne prođe.

Beli luk

Pomešajte ulje belog luka sa jednakom količinom belog sirćeta. Nanesite ovu mešavinu na i oko zaraženog nokta i pokriti tretirani prst sa zavojem. Pustite ga da deluje nekoliko sati pre skidanja zavoja. Ponavljajte svakodnevno sve dok infekcija ne prođe.

Ako ulje belog luka nije dostupno, možete napraviti svoje sopstveno uz pomoć zagrevanja dva smrvljena čena belog luka u dve kašike maslinovog ulja, a zatim procedite ulje.

Takođe možete jesti jedan ili dva drobljena čena belog luka dnevno.

Limunov sok

Nanesite sok od limuna na zaraženi nokat. Pustite ga da deluje oko 30 minuta pre nego što ga isperete toplom vodom.

Druga opcija je da pomešate jednake količine soka od limuna i maslinovog ulja i koristite ovu mešavinu za masažu zaraženog područja. Pustite ga da deluje nekoliko sati pre nego što isperete. Maslinovo ulje će pomoći tako što će omekšati vašu kožu, a sok od limuna će pomoći u kontroli gljivične infekcije.

Koristite neki od ovih lekova nekoliko puta dnevno tokom mesec dana ili duže dok ne primetite pozitivne rezultate.Budite uporni jer se gljivice na noktima veoma teško eliminišu.

Ulje lavande

Pomešajte pet kapi svakog od ulja lavande i ulja čajevca. Koristite pamučni tufer da primenite ovu mešavinu ispod gornje ivice nokta i u njegovoj okolini. Pustite ga da deluje najmanje 10 minuta, isperite ga i osušite prste na rukama temeljno. Ponovite dva ili tri puta dnevno.Prirodni preparati za gljivice na noktima ruku su efikasni samo kod balžih infekcija, jače infekcije moraćete da koristite medicinske preparate a ako ni oni nemogu da pomognu moraćete da pijete lekove protiv gljivica koji nažalost jako oštećuju jetru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply