cukljevi-na nogama

Čukalj je neprirodana, koštana izraslina u korenu nožnog palca, koju može dobiti svako, ali su žene sklonije ovom deformitetu kostiju.Stručnjaci veruju da nošenje uske obuće ili obuće sa štiklom doprinosi razvoju ovih koštanih izbočina. Drugi faktori koji  uzrokuju da se pojve čukljevi na nogama jesu nasledeni tip stopala, povrede i određeni deformiteti koji se javljaju pri rođenju. Određene vrste artritisa takode mogu povećati rizik od nastanka čukljeva na nogama. Budući da se formiraju na zglobu palca, čukljevi mogu smanjiti njegovu savitljivost i uzrokovati jak bol pri hodu. Drugi simptomi jesu oštećena koža oko čukljeva, bol i crvenilo u zglobu, kurje oči i žuljevi, plikovi, pa čak i pomeranje palca ka drugim nožnim prstima. Sve to može otežati pronalaženje odgovarajuće obuće. Čukljevi na nogama se s vremenom mogu znatno pogoršati. Pojedini prirodni lekovi mogu ublažiti simptome, ali ne mogu ispraviti deformitet.

Kao što vidite za nastanak ovih izuzetno neprijatnih, u estetskom smislu, ali i vrlo bolnih oboljenja zglobova na stopalima postoji mnogo uzroka. Pa tako, čukljevi na nogama ne postaju samo estetski, već i izuzetno ozbiljan zdravstveni problem, uzevši u obzir da njihova pojava osobu ometa u obavljanju svakodnevnik obaveza, jer se neretko javljaju i izuzetno jaki bolovi na ovom delu tela, a posebno ukoliko se nosi neadekvatna obuća.

Čukljevi na nogama lečenje

U savremeno doba je jedan od najčešćih načina za lečenje čukljeva na nogama hirurška intervencija. Međutim, ovakav vid lečenja nije ni malo naivan, a često je i izuzetno kompleksan, pa se zato uvek preporučuje najpre pokušati sa lečenjem bez operacije, budući da postoje brojna sredstva koja vam mogu pomoći u lečenju.

Šta su čukljevi i zašto se javljaju

Odgovor na pitanje šta su čukljevi je zapravo prilično jednostavan, budući da smo sigurno makar jednom imali prilike da vidimo ove izbočine na stopalima kod drugih osoba. Ali, prema definiciji čukljevi na nogama su deformiteti na zglobovima palca, a smatra se da su ove izbočine ispunjene solju.

Sa druge strane, na pitanje zašto se javljaju čukljevi na nogama nije ni malo lako odgovoriti. Razlog za to leži u činjenici da do danas nije pouzdano utvrđeno zbog čega se tačno javljaju ovi deformiteti, ali postoji niz mogućih uzroka za njihov nastanak. Često se pominje nasledni faktor, ali i nošenje neadekvatne, odnosno preuske obuće, te loš metabolizam.

 

Kao moguć uzrok se navodi i postojanje gihta i artritisa u organizmu, ali i reume, a posebno se navodi preopterećivanje stopala.

Prema statistici, čukljevi na nogama su češći kod žena, a kao jedan od mogućih razloga za to se navodi podatak da žene mnogo češće od muškaraca nose usku obuću.

Čukljevi lečenje

Da biste započeli sa lečenjem čukljeva, trebalo bi da znate da postoje brojni prirodni lekovi, samo je vrlo važno da pronađete onaj koji će vama odgovarati. Takođe, za lečenje se savetuje i nošenje specijalno osmišljenih separatora koji se prave od silikona, a koje možete kupiti u mnogim apotekama.

Čukljevi lečenje bez operacije

Lečenje bez operacije, kada su čukljevi u pitanju podrazumeva niz primene prirodnih sredstava. Neki od njih se piju, neki mažu, a neki podrazumevaju i sprovođenje specijalne masaže obolelih delova.

U svakom slučaju, lečenje bez operacije je dugotrajno,a imaće efekta jedino ukoliko budete uporni i dosledni u primeni.

Bowen terapija za lečenje čukljeva

Takozvana Bowen terapija za lečenje čukljeva je specijalan tretman koji podrazumeva masažu obolelog mesta, odnosno stopala. U samom početku primene su prisutni jači bolovi, koji kako Bowen terapija za lečenje čukljeva odmiče postaju sve slabiji da bi kasnije gotovo potpuno nestali.

Rezultati pokazuju da nakon adekvatne primene ove metode, ubrzo nestaju bolovi u čukljevima, ali se povlače i ove neprijatne izbočine, a vrlo često i potpuni iščezavaju ukoliko ste uporni.

Međutim, da bi Bowen terapija za lečenje čukljeva zaista imala efekta, neophodno je da pacijent u potpunosti prati uputstva lekara koji je sprovodi, te da sprovodi adekvatan tretman i kod svoje kuće.

Prirodni lekovi za čukljeve

Prirodni lekovi za čukljeve mogu u velikoj meri pomoći, ali treba imati na umu da oni ne mogu nestati preko noći, jer nisu ni nastali preko noći. Zato treba biti uporan, te voditi računa o udobnosti obuće.

Jedan od najboljih načina da ih uklonite jeste da ih mažete mešavinom lovorovog lista i alkohola (96 %), koju ćete pripremiti na sledeći način : 5 – 6 većih lovorovih listova nalijte sa 100 mililitara alkohola, zatvorite i ostavite da odleži 7 dana. Zatim procedite i dobijenu smesu koristite za mazanje čukljeva. Idelano je da pre odlaska na spavanje najpre isparite noge u rastvoru vode i sode bikarbone, pa da nanesete pripremljenu smesu od lovorovog lista i alkohola, te da nakon nanošenja obujete pamučne čarape i utoplite noge. Ovaj postupak ponavljajte dok ne postignete željeni efekat.

Lovorov list za lečenje čukljeva

Razlog zbog čega se preporučuje lovorov list za lečenje čukljeva jeste što je ova biljka jedno od najboljih prirodnih sredstava za izbacivanje nagomilane soli u organizmu.

Lovorov list za lečenje čukljeva se koristi u formi čaja i to tako što se pije čaj 3 dana za redom, a onda se 7 dana ne pije. U principu, terapija bi trebalo da traje oko 60 dana, a postoje indicije da lovorov list koji se koristi prema upustvu vrlo brzo rastvara soli u organizmu, pa se upravo iz tog razloga osim za lečenje čukljeva ista terapija primenje i za lečenje kamena u žuči. Nemojte da vas uplaši ukoliko tokom primene ove kure imate pojačan nagon za mokrenjem, jer je to samo znak da ona deluje, odnosno da se so u vašem organizmu već rastvara.

Potrebna vam je jedna ravna kašika lovorovog lista i 300 mililitara vode. Ovu smesu treba zajedno da kuvate oko 5 minuta, pa da je ostavite da odstoji preko noći. Najbolje je da je čuvate u termosu. Sutradan proceđeni čaj pijte polako u gutljajevima tokom celog dana. Vodite računa da ni u kom slučaju ne popijete odjednom svu količinu.

Hladne obloge i masaža

Čukljevi obično postaju bolni i upaljeni kad se dosta vremena provodi na nogama. Kako biste ublažili ove neprijatne simptome, stavljajte na njih hladne obloge. Hladnoća će privremeno utrnuti nervne završetke i ublažiti bol. Šaku mrvljenog leda zamotajte u tanak peškir. Stavite ga na bolno područje i držite pet do deset minuta. Potom napravite kratku pauzu pa ponovite proceduru dva do tri puta. Ovu metodu primenjujte po potrebi. Osim toga, svakodnevna masaža bolnog područja odličan je način da se ublaže problemi koje izazivaju čukljevi na nogama. Ova terapeutska metoda poboljšava cirkulaciju u problematičnom području i ublažava neprijatnost. Redovna masaža smanjiće veličinu čuklja i sprečiti stvaranje kurjih očiju i žuljeva. Utrljajte malo toplog maslinovog, ricinusovog ili kokosovog ulja u bolno područje i masirajte ga desetak minuta. Ponavljajte to dva do tri puta dnevno.

Aspirin

Aspirin pomaže u slučaju glavobolje i kardiovaskularnih tegova, a takođe ublažava bol i upalu koje izazivaju čukljevi na nogama. Uz to, omekšava problematično područje, sprečavajući stvaranje kurjih očiju i plikova. Rastvorite dva do tri aspirina u lavoru s mlakom vodom. Problematično stopalo namočite i sačekajte dok se voda ne ohladi. Osušite stopalo i izmasirajte ga mlakim maslinovim uljem. Ponavljajte ujutru i uveče.

Napomena: Uvek testirajte aspirinski rastvor na maloj površini kože, jer aspirin može iziritirati kožu ili izazvati alergijsku reakciju.