Oticanje ruku i prstiju na rukama uzroci

Primetili ste oticanje prstiju na rukama? Oticanje zglobova na prstima ruku, kao i oticanje šaka se mogu javiti iz mnogo razloga od kojih su mnogi bezopasni. Ali u nekim slučajevima, otečeni prsti na rukama, posebno kada se javljaju sa bolom, mogu da ukažu na ozbiljne osnovne probleme.

Ovde su neki od razloga zašto se javlja oticanje ruku i prstiju na rukama, mada je najbolje da se obratite svom lekaru za tačnu dijagnozu.

oticanje prstiju na rukama

Oticanje ruku i prstiju na rukama – uzroci:

Vreli letnji dani

Toplota izaziva širenje krvnih sudova, što omogućava da se veća količina toplote oslobodi preko kože, kako biste se rashladili. Kako se krvni sudovi protežu, nešto tečnosti može da procuri u meka tkiva i da uzrokuje nadutost (oticanje).

Previše soli u ishrani

Vaše telo voli da vodi konzistentnu so-voda ravnotežu. Uzimajući više soli u ishrani znači da vaše telo kompenzuje zadržavanje više vode, što objašnjava oticanje prstiju na rukama.

Osteoartritis

Oticanje zglobova na prstima ruku je često posledica osteoartritisa, naročito kod starijih osoba. Osteoartritis je često, ali ne uvek, u pratnji bola i ukočenosti zglobova u prstima.

Sindrom karpalnog tunela

Kada je nerv koji ide od podlaktice u šaku stegnut ili stisnut u zglobu, to dovodi do razvijanja sindroma karpalnog tunela. Dobijeni otečeni prsti na rukama su obično praćeni bolom, spaljivanjem, peckanjem ili utrnulosti u šakama i prstima – što su simptoma koji se često razvijaju polako tokom vremena. Istraživanja pokazuju da sindrom karpalnog tunela utiče tri puta više na žene nego na muškarce.

Limfedem

Ovaj otok udova je rezultat bolesti kada se limfne tečnosti (koje nose otpad, bakterije i viruse izvan tela) ne odvode adekvatno. Prste na rukama i nogama mogu da nabubre, a obično se javlja i otok ruku i nogu, takođe.

oticanje ruku u trudnoci

Rainaud-ova bolest

Rainaud-ova bolest je sužavanje arterija, što je često izazvano hladnim vremenom ili stresom. To sužava granice cirkulacije krvi, što uzrokuje otok.

Oticanje prstiju na rukama ujutro

Oticanje prstiju na rukama ujutro može biti posebno neprijatna pojava, koja otežava neke uobičajene jutarnje aktivnosti, poput držanja čestkice za zube. Razlozi za to su:

 • dehidratacija ili nedovoljan unos vode
 • položaj spavanja (sa savijenim ručnim zglobovima)
 • artritis
 • problemi sa bubrezima
 • alergije
 • trudnoća
 • loša ishrana, sa povećanim unosom soli
 • preterana upotreba posebnih zglobova
 • povreda.

Drugi uzroci za oticanje prstiju na rukama ujutro:

 • neki lekovi
 • pseudo-giht
 • osteoartritis.

Oticanje ruku u trudnoći

Tokom trudnoće, vaše telo proizvodi oko 50% više krvi i drugih telesnih tečnosti da pomogne da vaša beba raste. U stvari, oko 25% debljanaj u trudnoći je zapravo od zadržavanja tečnosti. I malo dodatne tečnosti će napuniti vaša tkiva, naročito u vašim rukama, nogama, stopalima i zglobovima . Šta sve ove tečnosti mogu uraditi? One pomažu da omekšate svoje telo, omogućavajući da se zglobovi i tkiva otvore i pripreme za porođaj. Obično ćete videti više otoka na rukama i pstima oko petog meseca i to može da traje do kraja trećeg tromesečja. Dakle, oticanje ruku u trudnoći, tj. otok prstiju nije ništa neobično.

Naduveni prsti u trudnoći je pojava koja se često sreće. Generalno je poznato da su trudnice sklone otoku. Dakle, možemo reći da je neko oticanje ruku tipično za trudnice. Ali otok u rukama i licu, posebno ako pritisnete prstom kožu i vidite da ostavlja primetno udubljenje – to može biti alarm za preeklampsiju. Ovo stanje se odlikuje visokim krvnim pritiskom, a ako se ne leči, može da izazove ozbiljne komplikacije za mamu i bebu. Najčešće se javlja kod trudnica starijih od 40 godina, koje nose blizance ili trojke, a i kod onih koje su gojazne. Preeklampsija spada u ozbiljne poremećaje u trudnoći.

Lečenje

Lečenja otoka u rukama i zglobovima delimično zavisi od osnovnog uzroka simptoma. Povreda koja uzrokuje oticanje i deformitet zahtevaju medicinsku pomoć, kao u slučaju postojanja crvenila, otoka, gnoja ili ili rane. Otok od manje ozbiljnih povreda, ili od dugoročnih stanja kao što su artritis i sindrom karpalnog tunela, obično se može lečiti kod kuće, osim ako lekar ne savetuje drugačije.

Odmor

Ako se oticanje prstiju na rukama javlja tokom aktivnosti, pacijent treba da prestane sa njima i da odmori zglob ili ruku. Ako pacijent mora da nastavi aktivnosti, kao što je kucanje na poslu, on treba da ispita načine promene mehanike pokreta. Nosite splintu na jednoj ili obe šake, koristite različite tastature, dodajući podršku za zglob ili promenu ugla ruke i zgloba – ovo može da pruži olakšanje. Posle pada ili drugog traumatskog događaja, podlaktica treba da bude imobilizovana kako bi se sprečile dalje povrede.

Led

Primena hladnog paketa na ugroženom području pomaže da se smanji bol, otok i zapaljenje. Aplikacija leda je odgovarajuća u vanrednim situacijama, kao i za dugoročne uslove. Da biste sprečili povrede na koži, led bi trebalo da bude umotan u peškir pre nego što ga primenite na koži, i treba ga držati odjednom svega 20 minuta.

Podizanje ekstremiteta

Podižući ruke iznad srca na 30 minuta nekoliko puta dnevno može poboljšati protok krvi do srca i smanjuje otok. Spavanje sa podlakticom povišenom na jastucima takođe može biti od pomoći.

Lekovi

nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao što su aspirin i ibuprofen su efikasni u smanjenju bola, upale i otoka.

Vežbanje

Istezanje i vežbe snage za mišiće šake i ručnog zgloba mogu da pomognu da se vrati višak tečnosti u srce. Masiranje šaka takođe može da pomogne da se smanji otok. Ako vežba i masaža izazivaju bol, pacijent može da toleriše aktivnosti bolje nakon tople kupke.

Kompresija

Kompresija ručnog zgloba i šake sa ACE folijom ili rukavicom može da spreči gomilanje tečnosti u ugroženom području. Oblozi ili rukavice treba da budu taman ali ne dovoljno čvrsti za kompromis cirkulacije u prstima.

Ishrana i unos tečnosti

Ako je otok pacijenta uzrokovan gihtom, on bi trebalo da ograniči alkohol, meso, ribu i živinu. Pijenje dosta vode i smanjenje natrijuma u ishrani može pomoći da se smanji oticanje izazvano raznim uslovima.

Da li postoje prirodni lekovi

Kurkuma

Kurkuma u prahu je prirodni antiseptični biljni prah koji sadrži korisna svojstva da leči rane. Ubija bakterije koje uzrokuju upalu i bol. Umešajte kurkuma prah i vodu formirajte gustu pastu. Nanesite ovu pastu na otok prstiju i zamotati ga u pamučni zavoj. Oprati primenjenu pastu sa mlakom vodom posle dva sata.

Beli luk

Alicin, hemijska supstanca pronađena u seckanom belom luku, je moćan antibiotik. Pomaže da imunološki sistem inhibira rast i razmnožavanje bakterija. zagrejte 1.5 kašiku susama ili ulja slačice u tiganju. Kuvajte 2-3 smrvljena čena belog luka u ovome. Kada čenovi belog luka poprime braon boju, umešajte ¼ kašičice kurkume u prahu , ¼ kašičice semena karambola u prahu, ¼ kašičice đumbira u prahu. Utrljati ovo toplo ulje tri puta dnevno na natekle prste za lečenje infekcije i popravke povređenih ćelija.

Gorka so

Gorku so čine magnezijum i sulfat. Koža je u mogućnosti da apsorbuje ova jedinjenja bez komplikacija. Magnezijum opušta nervni sistem, upalu i bol. Stavite da provri jednu šolju vode sa jednom kašičicom gorke soli. Umočite otekle prste u ovu toplu vodu dok se voda ne ohladi. Pripremite rastvor sa običnom soli u slučaju ako gorka so nije dostupna. Stavite mrvljeni led u krpu i utrljajte na otečene prste. To će pomoći da se oporave prsti.

Ulje čajevca

Ulje čajevca obiluje antigljivičnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a samim tim primena ulja čajevca na otečene prste na rukama može izlečiti manje rane i iritacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply