Znaci i simptomi unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida

Da bismo diskutovali o spoljašnjim i unutrašnjim tipovima hemoroida, najpre se moramo informisati o opštim činjenicama o pojmu hemoroida. Hemoroidi predstavljaju proširene krvne sudove prisutne u analnom ili rektalnom regionu, i to u najužem delu rektuma. Oticanje ovog tipa proširenih vena može dovesti do pojave iritacije, svraba i iznenadnih bolova koji se javljaju usled pražnjenja creva. Postoje dva tipa hemoroida: unutrašnji i ispoljašnji, u zavisnosti od lociranosti istih.

Spoljašnji hemoroidi

Spoljašnji hemoroidi mogu se razviti oko analnog kanala i njihova pojava često je praćena velikim bolovima tokom pražnjenja stolice. Kad su u pitanju simptomi spoljašnjih hemoroida po ovim bolovima ih je njalakše prepoznati.Ponekad dolazi do formiranja krvnih ugrušaka oko hemoroida što može izazvati znatne bolove. Ova pojava naziva se tromboza. Usled ovog oboljenja, hemoroidi mogu dobiti purpurnu boju zastrašujućeg izgleda. Trombotični spoljašnji hemoroidi ne predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu pojavu, ali mogu izazvati veće bolove od drugih. Oporavak može uslediti nakon par dana, a u slučaju da do toga ne dođe, potrebno je obratiti se lekaru radi njihovog uklanjanja ili eventualnog prepisivanja analgetika koji će ublažiti bolove.

Povezano>>> Spoljašnji hemoroidi simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi lociraju se unutar rektuma, zbog čega ih nije jednostavno uočiti i adekvatno tretirati.Simptomi unutrašnjih hemoroida nisu toliko izraženi jer nisu praćeni snažnim bolovima poput spoljnjih, što se objašnjava pojavom par senzornih nerava prisutnih u rektumu. U nekim slučajevima unutrašnji hemoroidi mogu znatno oteći i proširiti se van anusa. Ovakvi uvećani hemoroidi su jarko ružičaste boje, koja ih izdvaja od okolne kože. Uvećani hemoroidi ili oni koji štrče iz anusa mogu biti bolni bez obzira na prisustvo senzornih nerava.

Saznajte više>>> Unutrašnji hemoroidi simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Uzroci pojave hemoroida

Hemoroidi predstavljaju čestu pojavu kod lica starosne dobi 45-50 godina, mada se mogu ispoljiti u bilo kom životnom periodu. Učestali su kod gojaznih osoba i trudnica. Abdominalni pritisak je glavni vinovnik pojave hemoroida. Pritisak na abdomen ili donje delove može izazvati oticanje vena i pojavu iritacije. Razlozi za ispoljavanje pritiska mogu biti različiti, počev od prekomerne težine,, trudnoće, dugotrajnog sedenja, konstipacije, kašljanja, kijanja, povraćanja i podizanja teških predmeta. Ishrana takođe igra bitnu ulogu u pojavi hemoroida. Neadekvatan način ishrane može dovesti do pojave tz. tvrde stolice, koja predstavlja okidač problema konstipacije. Stoga, usvrhu formiranja mekše stolice, trebalo bi unositi hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća.

Simptomi upaljenih hemoroida ili unutrašnjih hemoroida

Simptomi hemoroida su:

 • Krvarenje iz anusa koje se javlja prilikom pokreta pražnjenja creva. Na toalet papiru mogu se uočiti tragovi krvi.
 • Svrab kože prisutan usled pražnjenja creva, pri čemu dolazi do pojave intenzivnih bolova.
 • Svrab
 • Iritacija
 • Oticanje i formiranje ugrušaka u blizini anusa
 • Pojava sluzi prilikom izbacivanja stolice

Krvarenje predstavlja samo posledicu pojave hemoroida, zato ne bi trebalo brinuti prilikom uočavanja istog, samo je neophodno pravovremeno se obratiti lekaru radi dijagnostifikovanja istog.

Dijagnoza

Nakon zapaženih simptoma pojave unutrašnjih hemoroida, nužno je posavetovati se sa lekarom ili stručnjakom, koji će vam najpre preporučiti da obavite fizička ispitivanja, u svrhu detektovanja određenih nepravilnosti, a zatim ukoliko je neophodno, preporučiti dalja testiranja. Naime, spoljašnji hemoroidi su lako uočljivi, nalaze se sa spoljne strane anusa. Lekar će obaviti digitalna rektalna ispitivanja upotrebom anoskopa, kratke plastične tube umetnute u rektum. Ukoliko se primeti i najmanje mikroskopski vidljivo krvarenje u stolici, sledeći korak će predstavljati sigmoidoskopija i kolonoskopija.

Saznjate>>>  Najbolji prirodni lek za hemoroide

Lečenje

Hemoroidi se mogu lečiti i u kućnoj režiji, uz poštovanje lekarskih preporuka i saveta. Budući da određeni kućni lekovi mogu dovesti do pogoršanja stanja, poželjno je da se pre započete primene istih konsultujete sa lekarom.

Ishrana. Nema lečenja hemoroida brez promena u načinu ishrane.Uvedite vlakna u svoju ishranu unos hranljivih vlakana trebalo bi da bude sastavni deo vašeg svakodnevnog režima ishrane. Ishrana bogata vlaknima omogućiće formiranje meke stolice i neće vas izložiti riziku od konstipativnog oboljenja. Ukoliko patite od problema zatvora,unapredite vaš režim ishrane uvođenjem vlaknima bogatih namirnica poput: pšenice, ovsa, integralnih žitarica, voća i povrća, naročito šargarepe, brokolija, pasulja, i tako dalje. Navedeni suplementi imaju moć zaustavljanja hemoroidnih krvarenja, suzbijanja iritacije, kao i sprečavanje pojave otoka i svraba. Počnite sa postepenim uvođenjem ovih dodataka u svoj režim ishrane, da bi ste predupredili eventualnu pojavu gasova i nadimanja.

Vežbajte.Pokušajte da fizička aktivnost i vežbanje postanu deo vaše svakodnevne rutine, ali ipak izbegavajte podizanje većeg tereta. Praktikujte umerene aerobne vežbe 20-30 minuta dnevno.

Idite u toalet kad god imate potrebu za time ukoliko osećate potrebu za pražnjenjem stolice, učinite to bez odlaganja. Prolongiranje vršenja nužde može dovesti do stvaranja pritiska koji dovodi do krvarenja ili proširenja hemoroida.

Počnite sa primenom ciljanih krema i masti. Možete koristiti ciljane kreme i masti koje privremeno ublažavaju bol, što nije dugoročno poželjno zato što može dovesti do pojave atrofije kože. Upotrebljavajte hamamelis ili komprese koje ne nose sa sobom štetne efekte. Izbegavajte višesatna sedenja, a ukoliko to nije moguće, koristite jastučiće.

Upotreba gumi ligatura. Lečenje hemoroida uključuje primenu tzv.gumica za podvezivanje istih. Postupak se sastoji u postavljanju ligature (omče) oko samog hemoroida. Postavljene gumice imaju funkciju zaustavljanja dotoka krvi, što će suzbiti njihov dalji razvoj.

Hemoroidektomija predstavlja operaciju velikih hemoroida. Preciznim rezovima mogu se ukloniti krvni sudovi.

Slično>>> Prirodni lekovi i lekovito bilje za hemoroide (šuljeve)

Primena tzv. spajalica pripada još jednoj u nizu metoda za sprečavanje krvarenja hemoroida. Ova metoda je manje bolna, a vreme oporavka je znatno kraće u odnosu na postoperativni tok hemoroidektomije. Pri ovoj tehnici, hirurg koristi uređaje nalik spajalicama da bi zadržao hemoroide u određenoj poziciji.
Iz svega navedenog može se zaključiti da se znaci i simptomi pojave unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida znatno razlikuju, kao i da su spoljašnji hemoroidi bolniji od unutrašnjih. Ipak, značajna je činjenica da je lečenje moguće, kako samostalno, u kućnim uslovima, tako i u vidu medicinskih tretmana.

Saveti za uklanjanje hemoroida

Sledeći saveti mogu vam pomoći u uklanjanju hemoroida, prevenciji njihove pojave ili pak ublažvanju simptoma istih.

 • Održavajte higijenu anusa pažljivim prebrisivanjem toalet papirom koji je prethodno natopljen vodom ili sredstvom za čišćenje poput Balneola. Ovaj postupak sprovodite nakon svakog pražnjenja creva. U ove svrhe mogu se upotrebljavati i bebi maramice.
 • Obavite ispiranje ili čišćenje tokom tuširanja, i pre nego što ćete upotrebiti toalet papir.
 • Koristite sapune koji nisu parfimisani niti veštački obojeni.
 • Koristite dostupne analgetike za ublažavanje bolova i otoka.
 • Stavljajte toplo-hladne obloge na hemoroide nekoliko puta dnevno.
 • Primenjujte tople kupke
 • Izbegavajte dugotrajno sedenje ukoliko patite od bolnih hemoroida.
 • Klonite se podizanja teških predmeta.
 • Uvek nosite pamučno rublje koje sprečava razvoj mogućih infekcija. Nosite komotnu odeću koja neće biti tesna u predelu anusa.
 • Ležanje po strani ili na stomaku može uticati na smanjivanje otoka hemoroida. Trudnice bi trebalo da biraju adekvatnu stranu za spavanje. Žene koje nisu u drugom stanju mogu spavati na stomaku sa jastukom smeštenim ispod kukova, što će umanjiti šanse za otok hemoroida.
 • Naprezanje ili zadržavanje daha pri pražnjenju stolice dovodi do povećanja pritiska na vene u donjem delu rektuma.
 • Nemojte čekati da obavite veliku nuždu.
 • Prisustvo aktivnosti pomoći će vam u sprečavanju konstipacije i smanjiće ostvareni pritisak na venski sistem.
 • Sedite na krofni u vidu jastuka i pravite kratke pauze u vidu šetnji ukoliko ste prinuđeni da duži vremenski period provedete u sedećem položaju.
 • Uvedite balansirani režim ishrane u vašu svakodnevnicu.
 • Konzumirajte voće i povrće bogato vitaminom C (limun, pomorandže, brokoli) za jačanje i elastičnost krvnih sudova.

Prirodni lekovi protiv hemoroida

Srećom, postoje brojni načini rešavanja ovog problema, koji moraju biti praćeni promenom životnog stila i svakodnevnih navika. Prirodni lekovi za hemoroide predstavljaju odlično sredstvo bez neželjenih efekata.

Narodni lekovi u borbi protiv hemoroida:

Led

Led utiče na skupljanje krvnih sudova, umanjuje otoke i trenutno olakšava bol.

Metoda:umotajte led u komadić tkanine ili ga stavite u kutijicu za led. Nanesite direktno na obolelo mestu i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno dok se hemoroidi ne povuku. Takođe, u slične svrhe mogu poslužiti i pakovanja zamrznutog povrća poput graška ili kukuruza umotana u krpu. Ovakvu oblogu potrebno je držati na ugroženom mestu po 20 minuta tri puta na dan.

Alija vera

Aloja vera ova biljka poznata je po svojim antiinflamatornim i terapeutskim svojstvima. Pomaže umanjenju svraba, upale i iritacije hemoroida. Uspešno se primenjuje u lečenju kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih hemoroida.

Metoda 1(za unutrašnje hemoroide): uzmite lišće pomenute biljke, iseckajte ga na deliće i zamrznite. Zaleđene listove nanosite na ugrožena područja. Ponavljajte postupak dok ne uočite poboljšanje.

Metoda 2 (za spoljašnje hemoroide):ekstrakujte gel iz lišća aloja vere. Nanesite gel u vidu masažnih pokreta po površini anusa u trajanju od nekoliko minuta.

Limunov sok

Limunov sok je jođ jedan prirodni lek za hemoroide, poseduje veliki broj antioksidanata, vitamin C i druge korisne nutrijente koji mogu pomoći u olakšavanju tegoba vezanih za hemoroide snaženjem kapilara i zidova krvnih sudova.

Postupak:Napravite pamučnu lopticu i potopite je u sveže pripremljen sok od jednog ili dva limuna. Naneti direktno na hemoroide. U početku će biti prisutan osećaj manjeg ili većeg peckanja prolaznog tipa. Takođe, možete piti miks od soka od polovine limuna i šolje mleka svaka tri sata, dok bi treća varijanta bila pripremanje mešavine od po ½ kašike soka od limuna, đumbira i meda koju bi trbalo ispijati jednom dnevno.

Bademovo ulje

Ovaj prirodni lek za hemoroide može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.Bademovo ulje odlikuje se izuzetnim omekšavajućim i apsorptivnim svojstvima zbog čega predstavlja idealno sredstvo za tretiranje hemoroida.

Postupak: Natopite pamučnu vatu ili tufer u čisto bademovo ulje i nanosite direktno na ugroženo područje. Ponavljajte proces više puta dnevno.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje karekteriše se antiinflamatornim i antioksidantnim svojstvima, zbog čega se koristi u lečenju spoljnih hemoroida. Istovremeno utiče na elastičnost krvnih sudova, umanjenje zapaljenskih procesa i smanjivanje otoka.

Metoda:Popijte kašiku maslinovog ulja dnevno. Takođe, preporučuje se i priprema soka dobijenog od izmrvljenog lišća šljiva u kombinaciji sa maslinovim uljem koji je potrebno nanositi na bolne hemoroide jednom dnevno.

Integralne žitarice

Ishrana je takođe važna za prirodno lečenje hemoroida.Puno zrno žitarice sadrži velike količine vlakana koja pozitivno utiču na umanjenje krvarenja. Ujedno, konzumiranje žitarica omogućava pravilno funkcionisanje debelog creva. Hrana bogata vlaknima utiče na pravilno formiranje stolice i smanjuje napetost u crevima, zbog čega bi trebalo da žitarice poput ovsa, ječma, pirinča, prosa, kvinoje, kukuruza i heljde uvrstite u svakodnevni režim ishrane.

Krompir

Krompir se kao prirodni lek za hemoroide koristi u mnogim zemljama širom sveta.Krompir ima tzv. sposobnost skupljanja koja pomaže u ublažavanju bola i svraba.

Postupak: operite dva krompira i iseckajte ih na sitne komade. Nakon toga, napravite pire i dodajte nekoliko kašičica vode (ukoliko je dobijeni pire suvkast), i dobijenu smesu raširite po tankom zavoju. Presavijte dobijenu oblogu na pola i držite je na bolnom području 5-10 minuta. Ponavljajte postupak.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje srednje zasićena ulja koja su neophodna organizmu u borbi protiv pojave hemoroida. Takođe, kokosovo ulje je poznato po antivirusnim, antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima.

Postupak 1: Očistite hemoroidima zahvaćeno područje vatom, a zatim nanesite ulje na isto. Ponavljajte postupak nekoliko puta tokom dana, i bol i neprijatan osećaj će nestati.
Postupak 2: -natopite pamučnu lopticu u ulje. Nanesite je naugroženo područje i držite je nekoliko minuta. Ponavljajte proces dok ne uočite napredak.

Suve šljive

Još jedan narodni lek koji treba konzumirati.Suve šljive poznate su po laksativnom efektu. Pomažu pravilno formiranje i pražnjenje stolice, te predstavljaju odlično sredstvo u borbi protiv hemoroida.

Metoda: Jesti 2-3 šljive dnevno. Preporučljivo je piti sok od šljiva ili ih unositi u vidu dodatka ishrani.

Hamamelis

Hamamelis sadrži brojna opora i lekovita svojstva koju deluju na ublažavanje tegoba sa hemoroidima, ujedno utičući na prevenciju zapaljenja krvnih sudova, smanjivanje bola, otoka i svraba.

Postupak: uzmite pamučnu lopticu i potopite je u ledenu vodu sa hamamelisom.Dobijenu obogu nanosite na hemoroide. Ponavljajte tri puta dnevno, i bol i krvarenje će se znatno ublažiti. Takođe, možete nabaviti tzv. medicinske jastučiće od hamamelisa i držati ih na bolnom mestu. Mogu se koristiti umesto toalet papira ili u kombinaciji sa istim.

Jabukovo sirće

Kada su u pitanju prirodni lekovi za hemoroide ne treba izostaviti ni jabukovo sirće.Opora svojstva jabukovog sirćeta pomažu umanjivanju otoka i pružaju olakšanje usled otoka i iritacije hemoroida. Nerafinisano jabukovo sirće daje najbolje rezultate

Postupak 1: za lečenje unutrašnjih hemoroida promešajte kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode i pijte bar dva puta dnevno. Radi boljeg ukusa, oddajte malo meda.
Postupak 2: držite pamučnu lopticu u jabukovomsirćetu par minuta. Nežno pritisnite lopticu na upaljeno mesto, uz ignorisanje početnog osećaja bockanja. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.

Crni čaj

Taninske kiseline prisutne u crnom čaju poseduju prirodno svojstvo smanjivanja otoka i bolova koji su prateće pojave hemoroida.

Postupak: potopite filter vrećicu čaja u vruću vodu na par minuta. Kad se čaj malo ohladi, stavite filter vrećice na bolna mesta i držite ih oko 10 minuta. Ponavljajte proces 2-3 puta dnevno. Možete koristiti i hladne kesice u trajanju od 5-10 minuta.

Voda

Da bi prirodni lekovi protiv hemoroida bili efikasni važna je i hidratacija organizma.Unošenje adekvatnih količina vode omogućava prečišćavanje i hidrataciju celokupnog organizma. Voda je značajna i za pravilan rad creva i pražnjenje stolice. Optimalan unos vode podrazumeva ispijanje 8-10 čaša dnevno.

Važno

Hemoroidi (šuljevi) predstavljaju otečene i upaljene vene u predelu anusa i donjeg dela rektuma. Mogu se pojaviti kao posledica naprezanja prilikom pražnjenja creva ili tokom trudnoće pod uticajem povećanog pritiska na vene. Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji, i pogađaju polovinu odraslih posle 50. godine života.

Simptomi uključuju:

 • Pojavu bolnog krvarenja tokom pražnjenja creva
 • Svrab ili iritaciju
 • Bol i neugodan osećaj
 • Oticanje
 • Curenje fecesa, itd.

Unutrašnji hemoroidi ne izazivaju osećaj nelagodnosti ili bola, ali mogu dovesti do pojave spoljašnjih hemoroida.

Više>>> Biljni čaj za hemoroide

Mogući uzroci su:

 • Naprezanje tokom pražnjenja creva
 • Duži vremenski period boravljenja u toaletu
 • Hronična dijareja ili konstipacija
 • Gojaznost
 • Trudnoća
 • Analni odnosi
 • Ishrana siromašna vlaknima
 • Starosno doba.

Ukoliko simtomi ne nestanu za nedelju dana, obratite se lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply